icon

Mali by sme mať tretie dieťa po dvojičkách?

30. sep 2025

Ahojte žienky, ktoré máte dvojičky, rozhodli ste sa este aj pre tretie dieťa? Máme 4 ročné dvojičky a ja uvažujem este o jednom dieťati, vždy som túžila mať dve deti, ale tym, že sa narodili naraz ma láka mať tretie. Neviem sa rozhodnúť, niekedy nezvládam ani dve deti, keď si predstavím, že budeme musieť kupovať väčšie auto, zasa v noci vstávať, chystať 3 deti, tak mám pocit, že už ďalšie nie, už teraz nemám žiaden voľný čas, len deti, práca, choroby v škôlke atď, som nervózna a unavená, nemám čas na svoje koníčky a zamýšľam sa aj nad finančnou stránkou, keďže všetko ide hore. Na druhej strane ale túžim po treťom, normálne neviem tu myšlienku pustit z hlavy, stále nad tým premýšľam. Mám strasne zmiešané pocity a preto prosim o vaše skúsenosti, ako ste sa rozhodli? Je podľa vás dobry nápad mať 3. dieťa, tie ktoré máte, ako to zvládate?

Strana
z2
meganka13
30. sep 2025

My to tak máme. Medzi dvojičkami a tretím babom je 10 ročný rozdiel. Teraz majú 11 a 1 rok. Pre mňa je to najkrajšie obdobie života. Starší sú už dosť samostatní, veľa pomôžu, chápu, že sú chvíle kedy má drobec prednosť a oni musia počkať. Je to niekedy o hubu, niekedy čarokrásne a niekedy čistá tragikomédia. Ale nemenila by som nikdy. Dvojičky a bábo s malým vekovým rozdielom môže byť riadny masaker, aj keď budú tvoji prváci a do toho súrodenec by asi bolo náročnejšie.

autor
30. sep 2025
@anonym_2f4746

Špecifikuje nezvládnie. Lebo dnes je v móde držať sa standardu- mat 2 auta, krásny dom upratany, deti chodia na šport súťažné, každý ma svoju izbu, ty cvičíš, meditujes, vzdelavas sa a vyzerá o 20 rokov mladšie. Áno to sa pri 3 deťoch nedá. Ide o to co ta napĺňa a robí šťastnou. Chceš viac času na seba alebo chceš viac detí? Musíš mat okolo seba poriadok, alebo sa ti páči dom plný upistanych deti. Nemusíš ísť s dobou a prijímať tlaky okolia. Ide o to co je tvoja priorita.

Ďakujem za všetky rady ktoré som dostala, ono ta túžba je taká, že to na mňa príde a potom zasa odíde, po pár mesiacoch zasa príde a tak. Nezvládanie som myslela asi v takom štýle, že popri práci na plný úväzok je to dosť masaker, časté choroby detí, domácnosť, učenie sa pretože deti chodia k logopedičke , varenie, neustále hádky detí, krik, neporiadok. Robím medzi nimi policajta vždy keď som doma, všade je prevrat, stále bordel, hračky všade naokolo, stále krik mami toto a hento, kym som bola doma bolo to fajn, ako som v práci je to omnoho horšie. Mám málo času, večer som unavená, ráno nevyspatá, čas pre seba nemám, ak chcem stihnúť aspoň trocha upratať, naučiť sa s deťmi a ešte sa im aj povenovať mimo učenia. Už asi polroka si dohadujem kávu s kamoškou ale ani k tomu sa neviem dokopať. Po finančnej stránke je to ok, manžel zarobí dobre, samozrejme keby sa nedajbože niečo stalo, úprimne neviem či by som zvládala prácu na plný úväzok a popri tom 3 deti, ktoré treba zabezpečiť. Asi som si teraz odpovedala. Chcela som dieťa neskôr, manžel nechce, hovorí že teraz alebo vôbec. Možno mám len zle nastavený režim vo všetkom, ale keď pridem domov o 17tej veľa nestíham, asi by bolo fakt dobre ostať pri dvoch. 😀

anonym_9ba918
1. okt 2025
@anonym_autor

Ďakujem za všetky rady ktoré som dostala, ono ta túžba je taká, že to na mňa príde a potom zasa odíde, po pár mesiacoch zasa príde a tak. Nezvládanie som myslela asi v takom štýle, že popri práci na plný úväzok je to dosť masaker, časté choroby detí, domácnosť, učenie sa pretože deti chodia k logopedičke , varenie, neustále hádky detí, krik, neporiadok. Robím medzi nimi policajta vždy keď som doma, všade je prevrat, stále bordel, hračky všade naokolo, stále krik mami toto a hento, kym som bola doma bolo to fajn, ako som v práci je to omnoho horšie. Mám málo času, večer som unavená, ráno nevyspatá, čas pre seba nemám, ak chcem stihnúť aspoň trocha upratať, naučiť sa s deťmi a ešte sa im aj povenovať mimo učenia. Už asi polroka si dohadujem kávu s kamoškou ale ani k tomu sa neviem dokopať. Po finančnej stránke je to ok, manžel zarobí dobre, samozrejme keby sa nedajbože niečo stalo, úprimne neviem či by som zvládala prácu na plný úväzok a popri tom 3 deti, ktoré treba zabezpečiť. Asi som si teraz odpovedala. Chcela som dieťa neskôr, manžel nechce, hovorí že teraz alebo vôbec. Možno mám len zle nastavený režim vo všetkom, ale keď pridem domov o 17tej veľa nestíham, asi by bolo fakt dobre ostať pri dvoch. 😀

@anonym_autor Takže pri tom všetkom čo píšeš rozhodne nie. Už teraz to je kritické a čo s ďalším dieťaťom? Dúfam že nechceš skončiť na psychiatrii. A tvojho muža zapoj do starostlivosti všade len ty a ty a ten blbec chce teraz abo nikdy? Nech sa len pekne stará o tie dve čo máte lebo urobiť decko vie každý ale starať sa to už je iný level

13uzivatelka11
Autor odpoveď zmazal
hederamonstera
1. okt 2025

No skus si odpovedat preco ho chces? Lebo co popisujes, tak aj dve deti su pre vas vela. Nechces len nejaku zmenu? Ostat doma? Lenze to ti pomoze len na kratko (ak bude tehotenstvo a dieta ok) a znova pride tento chaos len s dalsim dietatom navyse. Znova nebudes spat, znova ucit jest, na zachod, znova skolka od zaciatku a choroby. No neviem, myslim ze skor potrebujes nejaky cas byt sama ako si spravit dalsie dieta.
Bohuzial co popisujes je klasicky chaoticky zivot s detmi v kazdej rodine. Zapoj viac muza

rybkoava
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neviem koľko máte s mužom rokov. No my sme napríklad radi, že máme teraz kolo 40 tky druhé. Po rokoch to vdýchlo do domu, niečo čo tu chýbalo. No na druhej strane máme doma pubertiačku, ktorá má tiež určite nároky a čoskoro pôjde na strednú. Takže skús si to aj z tohto pohľadu zobrať. V dnešnej dobe je všetko drahé. Ak by som to mala brať, podľa chorobou a mojej voľnosti. Tak ja som až tak obmedzovaná, ani pri jednom dieťati není. Pri prvom som si urobila rôzne kurzy a venovala sa aj koníčkom. Pri tomto druhom je to trošku horšie, ale už tiež po niečom pokukujem. Deti chodia všade s nami. Máme koníčky, ktoré sa sčasti dajú prispôsobiť im. Píšeš, že nemáš čas ísť
s kamarátkou na kávu. Tak sisi už vlastne odpovedala. Len ja som v tomto trošku sebec, svoje deti zbožňujem. No občas proste potrebujem byť len sama so sebou.

zuzubb007
1. okt 2025

Ak máš už teraz ten názor, že nemám čas, nervózna som, nestiham, chcem mať pokoj tak jednoznacne nie!!! Ak chces, že ti nič nevadí vtedy idem do toho, podľa toho čo píšeš, by som sa zamerala na tie dve čo máš a kúpte si zvieratko k tomu 😜

matkahelka
1. okt 2025

Mas vlastne byvanie? vysoky prijem? dnes sa rozpada kazdy druhy vztah. ak si tvoj muz najde inu, dostanes minimalne vyzivne a on zabudne, ze je otcom, dokazes sa sama postarat fyzicky a financne o 3 deti? budes mat s nimi kde byvat? treba byt realistom a v dnesnej dobe zvlast. zivot nie su len srdiecka, duhy a jednorozce, ale aj kruta realita, popisovana denne aj tu na MK. skus si vyhladat diskusiu zo vcera, 3 male deti, milenka, nizke vyzivne, otec sa o deti vobec nezaujima, vobec si ich neberie. co ma ta zena z toho zivota? to uz nie je zivot, len prezivanie. aj pre nu, aj pre tie deti. a kolko je takych zien? je nezodpovedne zameriavat sa len na akysi pud, tuzbu a nebyt predvidavy. dnes su 2 deti viac ako dost.

anonym_c563e6
1. okt 2025

Kúpila by som investičný byt ak máte dobrú fin situáciu, pretav svoju túžbu do zabezpečenia už existujúcich detí, mať 3-4 deti a financovať školy atď bude veľmi ťažké.
Mne sa bude z tohoto sveta lepšie odchádzať(nikam sa ešte nechystám), ked viem, že moja dcéra zdedí 2 byty, nie som materiálna, žijem skromne, ale je mi ľahšie na duši s týmto pocitom a rozhodla som sa ďalšie deti nemať z rešpektu pred životom.. postarám sa o to čo už mám, držím palce nech sa správne rozhodneš🍀

anonym_69ea3c
1. okt 2025

S mužom sme chceli tri deti prvé 2 sú s ročným rozdielom, trochu sme chceli odstup .skorej ako tretie došiel prechod a tretie sa už nedalo. Ty si chcela 2 máš 2 a nezvádaš.... nechápem
Ale ako som čítala príspevky nad, som si spomenula na spolužiačkov dvojičky zo žs každé tehotenstvo ich matky bolo viacnásobné, v čase keď sme končili zš ich bolo sedemnásť detí

Strana
z2