Nezvládam materstvo s dvojičkami
Ahojte. Mám takmer 2-mesačne dvojičky a nezvladam to. A to som s nimi bola úplne sama zatiaľ len par dni. Sú dosť náročné, hlavne jedna dosť plače, zatiaľ ich nič veľmi nebaví, nevydržia sami len tak pozerať aby som si mohla ísť pripraviť aspoň raňajky. Keď kojím druha plače, neviem čo s nou robiť. Cez deň sa veľmi ťažko uspávaju, v kočíku nevydržia byt. Aký ste mali systém keď ste na nich boli same? Čo vam pomohlo? Čo ste s nimi robili v takom veku? Ja sa neviem nakopnúť a to som fakt pozitívny človek ale toto ma ubíja.
Kojiť naraz a všetko čo sa dá robiť naraz. Časom si nájdeš systém.
@schoconut popravde ja by som pri dvojičkách nie iba kojila ale dávala aj UM. Raz jednej prsník a druhej v ruke fľaška a potom naopak. Nech neplačú. Lebo by ma asi porazilo a psychicky by som ten plač nedala.
Hojdacie kreslo, kojaci vankúš, extrémna pomoc.
@schoconut a ešte mi napadlo: ten 2., polovica tretieho mesiaca je asi najnáročnejšie obdobie s bábätkom - začína vnímať a ešte to nevie spracovať. Tým pádom keď je hore viac než 30min tak bude potom plakať. Musí čo najviac spinkať. Po 4.mesiaci to začne byť lepšie. Moja má teraz začatý 4.mesiac a už sa to zlepšuje. Vďaka Bohu, toto obdobie netrvá večne. O mesiac dva tri budú bábätká na tom menej plačlivo a pomaličky sa začnú aj spolu hrať na brušku. Ešte výdrž. Nič iné sa asi robiť ani nedá. Možno večer kočíkuj, nech pôsobia aspoň pri tom viac. 🙂
cumlík nechce? tiež by som prešla na umelé mlieko, aj ty si potrebuješ oddýchnuť
Kojiť naraz a všetko čo sa dá robiť naraz. Časom si nájdeš systém.
@anonym_6d728f
@januska12323 skúšala som kojenie naraz ale mne to nevyhovuje, mám aj vankus na kojenie ale u mna 0bodov.
cumlík nechce? tiež by som prešla na umelé mlieko, aj ty si potrebuješ oddýchnuť
@lenkakravcova
@lucka_ke cumlík práveže chcú ale chvíľu pocmulaju a vypluvnu potom nastáva nervozita a plač, takisto v kočíku si vyžadujú držanie cumlíka
@schoconut verím, nezávidím, ale treba to len prežiť. Hocijako ale prežiť. Ja som bola sama na dvojičky, bez pomoci. Ale boli na UM. V rámci zachovania psychického zdravia sa nedalo inak. A vobec si to nevyčítam. Základ bol všetko robiť naraz ako na páse. Vždy a zakaždých okolnosti. Výnimky boli len keď boli chorí. Jeden za zobudil na kŕmenie aj druhého som zobudila. Ono sa to potom samé upratalo a bolo lepšie. Jedine prísny režim má udržal pri živote. Držím palce, zvládneš to 👍si dobrá mama
@schoconut a ešte jedna skromná rada. Pokial sa dá, na cumel ich neuč. Presne pre toto, že stále im vypadáva, potom nervy a dookola to tak bude.
@lenkakravcova
@lucka_ke cumlík práveže chcú ale chvíľu pocmulaju a vypluvnu potom nastáva nervozita a plač, takisto v kočíku si vyžadujú držanie cumlíka
@schoconut to znamená, že nemajú správnu veľkosť alebo tvár cumlika. Skús menší plochý, alebo malinký guľatý. Ak majú hmotnosť do 4,5kg tak skús ten čo je označený 0-2 mesiace. Nie 0-6mes. Napr tento
@schoconut a ešte jedna skromná rada. Pokial sa dá, na cumel ich neuč. Presne pre toto, že stále im vypadáva, potom nervy a dookola to tak bude.
@anonym_85d162 toto vôbec nie je o tom že cumlík vypadáva. Moja má 4mes a cumlík drží aj dve hodinky v ústach po tom čo sa naje, pri spaní. Bez problémov. Ak cumlík vypadáva, znamená to, že dieťaťu nesedí jeho tvár alebo veľkosť. Preto je na trhu tak veľa tvarov (asi 3-4?), veľkosti a ešte je rozdiel silikón a kaučuk. Treba skúšať ktorý sadne. Každé dieťa má iné ustocka. 🙂 To píšem z vlastných skúseností. Jedno dieťa mi chcelo len guľaté silikónové, druhé nechcelo žiaden, tretie silikónový symetrický, štvrté guľatý kaucukovy.
@anonym_85d162 toto vôbec nie je o tom že cumlík vypadáva. Moja má 4mes a cumlík drží aj dve hodinky v ústach po tom čo sa naje, pri spaní. Bez problémov. Ak cumlík vypadáva, znamená to, že dieťaťu nesedí jeho tvár alebo veľkosť. Preto je na trhu tak veľa tvarov (asi 3-4?), veľkosti a ešte je rozdiel silikón a kaučuk. Treba skúšať ktorý sadne. Každé dieťa má iné ustocka. 🙂 To píšem z vlastných skúseností. Jedno dieťa mi chcelo len guľaté silikónové, druhé nechcelo žiaden, tretie silikónový symetrický, štvrté guľatý kaucukovy.
@lenkakravcova presne o tomto pisem v inom prispevku, myslim ze je to ta ista mamicka, treba proste poskusat ine znacky cumlikov....niekolko.
@schoconut to znamená, že nemajú správnu veľkosť alebo tvár cumlika. Skús menší plochý, alebo malinký guľatý. Ak majú hmotnosť do 4,5kg tak skús ten čo je označený 0-2 mesiace. Nie 0-6mes. Napr tento
@lenkakravcova myslíš že to bude tým? Lebo oni ho vedia cmúľať ak chcú, nevypadne im hneď. Na tie sú zvyknuté už od nemocnice. Mame ten Philips, a skúsila som ten Nuk.Oni si ho aj sami s rúčkou vyberu
@lenkakravcova presne o tomto pisem v inom prispevku, myslim ze je to ta ista mamicka, treba proste poskusat ine znacky cumlikov....niekolko.
@hopatko ale im nevypadne hneď, oni ho vedia cmúľať aj dlhšie
@lenkakravcova ja som pri dcere skusala milion roznych tvarov, velkosti, materialu a figu borovu...jednoducho bola dieta, ktore cumlik nebude mat.
@lenkakravcova ja som pri dcere skusala milion roznych tvarov, velkosti, materialu a figu borovu...jednoducho bola dieta, ktore cumlik nebude mat.
@adri266 no, sú aj také. 🙂 jedna s mojich dcér to takto tiež mala, že cumlík žiaden.
@lenkakravcova myslíš že to bude tým? Lebo oni ho vedia cmúľať ak chcú, nevypadne im hneď. Na tie sú zvyknuté už od nemocnice. Mame ten Philips, a skúsila som ten Nuk.Oni si ho aj sami s rúčkou vyberu
@schoconut myslím, že nemáš čo stratiť vyskúšanie iných 🙂 maximálne pár eur.
Našej teraz vyhovuje kaucukovy Bibs. Môžeš skúsiť aj ten
my sme mali kompletne vsetky tvary cumlov, a nechce ani jeden. takze aj ja mam dieta bez cumla..
@schoconut úprimne, asi ako väčšina rodičov si prvé mesiace s dvojičkami ani nepamätám...viem že to kojenie bolo nekonečné a des, malému nestačilo mlieko z jedného prsníka... vždy som mala dilemu či dať z druhého, lebo potom nebude pre malú dosť či urobiť UM a koľko toho...kojenie naraz tak maličkých dvojičiek ide najlepšie, keď ti ich má kto podať, a potom zonrať ...čo nie je tvoja možnosť...viem že skoro vždy aj tak zaspali a ja som sa nemohla ani pohnúť...ani na wc ...hladná...ešte si pamätám, že som som si zapisoval ktoré dieťa pilo kedy a či z P alebo Ľ prsníka...neskôr som robila tak že jedno kŕmenie UM a na striedačku s kojením, postupne bolo viac UM a kojenie len ráno a večer až po 5m tuším sme prešli úplne na UM...a tiež sme mali wa skupinu s mužom a sme si tam písali kedy, kto , koľko ml UM ...
cumlíky ...dali sme ich až neskôr, lebo malá mala nízku pôrod.hmotnosť aby viac papala..a teda vôbec ich nechceli vytláčali ich jazykmi..
ja som im ich pridŕžala...no zobrali ich na milosť myslím, keď boli hladní a tak nejak ich začali dudlať o dušu...
U nás pomáhalo el.kresielko ..mali sme na skúšku z druhej ruky len 1...jedno dieťa tam, druhé na rukách....
Neskôr sme ich kŕmili v kresielkách...
Je to ťažké, viem to ani nie sú dni a noci..to je jedna veľká machuľa...
Neradím to tebe, ale keby ja môžem niečo zmeniť...ja by som im od začiatku dala UM a kŕmila nie na rukách ale v 2 el.kresielkách
A ešte spi s nimi vždy, keď sa ti dá, uprace sa neskôr
Mne pomohlo, že som nekojila. Spomienky mám matné, doteraz netuším, ako som to dala ešte so staršou o 22 mes.
Bol to neustály kolobeh. Šialené.
@schoconut máme v rodine viac dvojčiat. Chce to len systém. V určitý čas robiť to isté, aby si zvykali, kedy sa spinká, kedy papka, kúpe...zvládneš to neboj sa, čochvíľa už začnú vnímať okolie, zvuky.
Ja mám tiež dvojičky teraz majú 9 mesiacov a začiatky boli extrémne zle v noci stále kŕmenie nechceli späť no des ale naše dvojičky mali kolíky z vigantolu vitaminD... Je to obdobie ktoré je ťažké ja som tiež na ne sama kým príde priateľ z práce úplne sama mám ešte dcéru 3 ročnú niekedy masaker keď neviem čo skôr ale vekom to bude lepšie len treba dať režim zistiť čo im pasuje a hlavne ich naučiť späť samé aj keď to bude čím ďalej tým ťažšie. Ale 100ludi 100 názorov každé dieťatko je iné a ja som mala skúsenosti pri dcére ale dvojičky sú úplne o inom ..
@schoconut ja pre moje psychické zdravie by som dvojičky určite nekojila ..stačilo mi kojit jedno dieťa a bol to masaker
@schoconut Ty si úžasná.... A paráda,že deti dojcis, nemám slov! 👏👏👏
Ja Ti len chcem povedať,že si ani neviem predstaviť, aké ťažké to celé máš. Ja som mala jedno a padala som na hubu. Máš môj veľký obdiv!
Do všetkého zapájaj muža čo najviac. Ak sa dá, aj inú rodinu. Začiatky sú najhoršie a najťažšie.
Držím palce!
@anonym_85d162 to je co za rada na cumel ich neuc? Co budu na tvojich prsiach zavesené keď potrebujú cucat?
Porad jej to co pomôže nie to co to ešte zhorší.ona potrebuje prezit pri dvoch deťoch... A nie riešiť ci dat alebo nedať cumel.
@anonym_85d162 to je co za rada na cumel ich neuc? Co budu na tvojich prsiach zavesené keď potrebujú cucat?
Porad jej to co pomôže nie to co to ešte zhorší.ona potrebuje prezit pri dvoch deťoch... A nie riešiť ci dat alebo nedať cumel.
@derdia Uplne od veci to rada nebola. Ak im v noci budu vypadavat a oni sa na to budu budit, tak to bude iny masaker.
@derdia ďalšia múdra 🙈pomoc. Prečítaj si aj to nad tým čo som napisala.

@schoconut kojiť obe babatka naraz. A kúpiť tie čiernobiele karticky a ukazovať im ich. Keď bhdu uz na brusku, porozkladat to pred ne. To jedno placlivejsie babatko by som dala do nosiča druhé v kočíku. 🙂