icon

Potrebujem pomoc: Ako zvládať starostlivosť o trojčatá?

11. apr 2024

Mam trojčata skoro 2,5ročne. Som na ne skoro úplne sama. Manžel robí od rána do večera aby nás uživil. Deti majú hrozne obdobie teraz. Som na tak maximálnom dne ze chcem zo všetkým skoncovať, ukončiť celé moje trápenie. Nemám súrodencov, babky stále tiež v práci. Manžel má iba brata ďaleko. Nemám už ani kamarátky, nemám nikoho. Som tak veľmi unavená ze nechcem ani žiť. Svoje deti veľmi milujem, ale už mi to nestojí za to trápenie. Niejeto fyzické tak ako psychické. Už nedokážem ani jest, nemám ani 50kg a čakám kedy to všetko skončí. Od frustrácie a nervov deti dostávajú bitky pretože neznesiem už ani pohľad na ne. Vkuse sa hádajú, berú si hračky, robia si zle bijú sa. A ja sa už ďalej nevládzem ovládať. Obhadzuju sa jedlom. Ja nemôžem už ani vstať z gauča ako veľmi je moje telo unavené, veľmi. Nevládzem už ani plakať, nevládzem už jednoducho.

bela30
11. apr 2024

Pri trojcatach mas narok na opatrovatelku od statu. Mala by si sa ist informovat na urad alebo teda v mieste trvaleho bydliska.

alickapusinka
11. apr 2024

TY váž si zdravé deti. Ak ak by si mala ako ja jedinú dcérku na cintoríne a viac žiadne deti by si zmýšľala ináč. Iné ani nekomentuje došla som po vetu dostavajú bitky. Chod na psychiatriu na uzatvorene oddelenie. A muža máš načo aby iba plodil a viac nič. To nie že si ich urobím a čau .Skôr než niečo vykonáš čo môžeš neskôr veľmi ľutovať nech si muž vyberie voľno a chod k psychiatrovi nie je to žiadna hanba. Tvoj muž tiež nerozmýšľa nechápem že nechá celý deň ženu 3 deťmi samu. Dobre robí aby zarobil ale prispôsobím čas aby bol aj z deťmi. V prípade že by sa náhle niečo stalo pôjdeš na hospitalizáciu tak čo ostanú sami doma lebo otec ide do práce. Strašné.

lenjaja84
11. apr 2024

@mamutka presne,ja by som to nezvladla,tam treba pomoc 🙏😔

slovenka753
11. apr 2024

poziasaj o pomoc manzela a mamu. povedz ze to nezvladas a potrebujes najst riesenie. zaplatit opatrovatelku alebo aspon nekaly cas pre seba.

vlucifuk
11. apr 2024

Och, moja, súcitím s tebou. Ja som mala iba dvojčatá a už to bol mazec. Žiadne babky, žiadna pomoc. Treba jednoznačne manžela zapojiť . Môj muž okolo chalanov kmital, len vonku sa s nimi bál sám byť. A keď som ho už niekedy nechala len tak, že sa idem prejsť na dve hoďky a doslova rob, čo chceš, tak vravel, že klobúk dolu, že on by toto celý deň nedal. A na bordel kašli...Veľmi držím palce. Oni vyrastú a bude to ooooveľa lepšie. Dvakrát mrkneš a budete sa učiť vybrané slová. Ak by si bola z okolia Popradu, rada Ti prídem pomôcť.

iva33333
11. apr 2024

Za chvilku pojdu do skolky.Skolka je vacsinou od pol 6 rano do 16:00 ..Oddychnes si a budes mat cas pre seba

maminkadeticiek
11. apr 2024

@alickapusinka Keby si sa namiesto tychto uprimnych reci radsej obliekla a sla jej pomoct urcite by si lepsie spravila

rohypnol1
11. apr 2024

@alickapusinka vies co? Ja som vzdy vrchol empatie a diplomacie… no teraz - chod do …. certa.

ceklis
11. apr 2024

Ak si z bratislavského kraja, pripadne nejaké okolie do 100km, prídem ti pomôcť aspoň raz týždenne. Bordel mi vôbec nevadí, pôjdem sa s deťmi hrať a ty si pospis. Prosím ak náhodou si niekde v okoli, napis a naozaj prídem,

pink_lady
11. apr 2024

Nestrasim ta, len zial mám skusenost z blízkého okolia. Toto co popisujes naozaj vyzera ako depresia. Kazdopadne vyhladaj pomoc.

estellas
11. apr 2024

@ceklis To je od teba pekné. ☺️

majlo1234
11. apr 2024

Nemusis odpovedat, vedz ze ta tu vsetky chapeme. Len si zacni riesit cas pre seba po troskach, mne by bez toho hrablo a to opakujem mam zatial len jedno a druhe na ceste. Zena ma pravo aj na normalny zivot, nie len na utrpenie. A ked to tvoj muz nevidi, tiez je debil

betulinka1
11. apr 2024

Si hrdinka mat doma 3 male deti musi byt zahul. Zeny ti tu poradili aj su ochotne pomoct, tak to prijmy a ozvi sa odklial si. Neboj aj mi s jednym dietatom sme mali taketo stavy. Nechaj si pomoct, bude ti lepsie.

ivangeline
11. apr 2024

Pomyslí čo pomáha tebe a deťom a to robte najviac. Toto obdobie prejde. Neboj sa požiadať o pomoc. Suseda?

beata_k
11. apr 2024

Uf to sa tazko cita, nie ze zije. Uz len kusok vydrz, bude lepsie. Budu starsie a budu sa lubit. Aj ti pomozu. Uvidis, raz aj ty budes mat vylozene nohy a pit vinko na terase. Drz sa 💪

zuzanaete
11. apr 2024

@alickapusinka Kope sa lahko. Autorka prechdza totalnym vyhorenim, ak nie priam depresiou. Rovnako by si reagovala, ak by takyto prispevok dala zena s rakovinou? Autorka ma seriozny problem a potrebuje pomoc, realnu pomoc. Mrzi ma strata tvojho dietata. Ale to nie je dovod zhadzovat zeny, co sa stazuju na situaciu a detmi. Zial autorka nema podporu ani od vlastnej rodiny. Nech si najprv niekto vyskusa par dni s trojcatami sam a nech potom mudruje. A ak sa aj niekto najde, kto by to sam dlhodobo zvladol s usmevom na tvari, tak to neznamena, ze tak musia vsetci.

angeli121212
11. apr 2024

Tu nie je ani tak problém v troch deťoch ale v sprepáčením debilnej rodine, ktorá namiesto pomoci ti ponúkne debilné reči a tvoj muž je rovnaký somár... A co keď robi cele dni aj ty robíš a stavim sa že by si nechcel meniť.....

veronicka1901
11. apr 2024

@alickapusinka je mi to veľmi ľúto ľúto, ale nikto nemôže za to, že ty si prišla o dieťa. Skús aspoň trochu pochopiť, čo daná mamička prežíva. Ja mám tiež tri deti, ale nie trojičky, tiež som bez pomoci, ale aj tak je to ťažké. Neviem si predstaviť mať trojičky. Skús sa aspoň trochu vžiť do jej kože a nie hneď odsudzovať.

tinka_1807
11. apr 2024

Och, moja, v prvom rade si super žena! Brutálne veľa toho zvládaš! Akoze mať 3 deti naraz domácnosť a na všetko byť sama je masaker a patrí ti za to obrovský obdiv! Takže všetky zle komentáre hod za hlavu.
V prvom rade si vyčerpaná.... Dostatok spánku vie veľmi pomôcť, ale viem, že to je niekde veľmi ťažká misia.
Ako druhý krok prosím keď ti bude zle napíš tu, alebo mne, alebo zavolaj na krízovú linku ... Niekedy aj vyrozprávanie veľmi pomôže
. A v ďalšom rade skús popremýšľať, ako by si si tie dni mohla viac spríjemniť ty sama pre seba. U nás zaberá zobrat deti von (áno, začiatok a vychystanie je náročné) ale potom je to super, lebo deti toho majú vonku veľa na objavovanie a nepojdu toľko do seba, a ani do teba. Väčšinou ich vonku nieoc záujme - stačí vedierko a daj im nazbierať kamienky. Alebo kvety. Alebo paličky. Alebo aj bez vedierka proste im len napríklad povedz, že nech tu a tu urobia kopku z kamenov a z kvetov. Proste nejakú somarinu a to dokáže veľmi deti zamestnať. A potom ak ste dnu, mne pomáha niekedy si proste pustiť nejaky seriál, ktorý mám rada a okom zabaviť dieťa.... Tebe proste chýba čas pre seba a ty nie si stroj. Mala by si sa o tomto všetkom a tvojom vyčerpaní porozprávať s mužom. Potom možno skús aj nejakú babičku na dedine kľudne nájsť. Je veľa starých osamotenych ľudí a oni ak spoznajú deti a majú trochu rozptýlenie, tak sú radi tiež. Zároveň väčšinou tie babky pozvú aj dňu deti a teba a ty budeš mať spoločnosť aj program a deti tiež.

heln
11. apr 2024

aj jedno dieta da zabrat, nie ze tri, potrebujes psychohygienu. nevzdavaj to. akurat je smutne, ze tvoj muz to nechape a este sa ta pyta co si robila cely den. potrebujes pomoc a potrebujes obcas vypadnut, potrebujes, aby aj tvoj muz, otec deti daco robil a aby sa venoval aj detom.
kazdy den si vyhrad chvilu, pol hodinu pre seba, vyloz nohy, daj si kavu a nic neries.

nevenka
11. apr 2024

No ja mam 4 deti, vekovo su samozrejme uz inde, ti starsi pomozu s 3 rocnym, aj zabavia kusok 15 mesacnu, ale stale zachranujem nejeden zivot. Milujem ich najviac na svete, ale vedia ma vycucnut. Trojicky, to musi byt mega tazke.
Ale ako Ti pisu, to nie je strasenie, to je realita, mala som poporodnu depresiu pri 1.dietati a podla mna mas depresiu aj Ty. Zavolaj si mamu alebo svokru, tu, ktora to asi lepsie pochopi (neviem) a proste nehraj sa na nic a povedz, ze potrebujes lekara, nech Ti postrazia deti. A hned zajtra si obvolaj psychiatrov v okoli, psych. oddelenie, Ty potrebujes akutnu pomoc. Ja som tak spravila. Mala som stredne tazku depresiu. Navonok nebolo nic vidiet. Ja od zialu jem. Takze ani chuda som nebola. Obcas som si poplakala aj pred mamou, ona to nevedela pochopit. To skor svokra. Ale napomocne mi boli obe. Mama tak fyzicky, navarila, oprala, ozehlila a vstala k dietatu. Nechala ma pospat. Spanok ma spasil. Ja som potrebovala proste spat.
Pomoz si, prosim 🙏.

nwnw
11. apr 2024

Boze u Teba nie su problem deti, ale chlap. Ten zaspal dobu ocividne. Zije si minimalne 60r dozadu. Ked chlapi chodili len do roboty a do krcmy a zeny zodrate doma. Len vtedy boli vacsie rodiny, deti strazil kto mohol. Mam 2 deti vcelku v pohode, tiez narozhadzuju, znicia nieco. Chlap chodi do prace o 5:00 a niekedy aj vikend. No NIKDY mi nic nevycital, co som robila cely den. Je nenarocny aj s jedlom. Podiela sa na chode domacnosti aj napriek narocnej praci. Ano je kolko krat unaveny, no prekona sa.

autor
11. apr 2024

Ženy ďakujem vám naozaj za tieto slová. Nechcem písať odkiaľ som, lebo keď ma niekto z okolia spozná, budú si ukazovať prstom ze sa sťažujem... Manžel mi včera aj navrhol ze teda nejakú opatrovateľku by sme mohli nájsť a šla by som do práce. Ale tak neviem, ak má tá žena prežívať to čo ja.... Na opatrovateľku nárok by sme mali mat lenže v okolí niesu dostupné a museli by sme sa presťahovať :/ každopádne dnes ako keby bol tak skvelý deň manžel prišiel z prace s tým ze kým bol na obede tak mu ukradli náradie čiže doteraz sme riešili ešte toto. Našťastie úspešne. No povedzte mi, tresta nás niekto za niečo? Milujem svoje deti a ľutujem to stále ako sa k nim správam, vždy sa snažím všetky chyby napraviť. Aj keď to nieje ľahké. Par krát som sa sem už sťažovala. Len som nenapísala ze mam Trojicky ale 3 deti. Tak samozrejme som dostala vynadane ze sa nevieme chrániť ze si môžme za to sami a tak. Verím a modlím sa za lepšie dní 😇☀️

pribinak
11. apr 2024

@bela30 nechcem sa hádať, ale nie je to celkom tak. Nemá nárok.
Obec jej mize poskytnúť opatrovateľku, napr nejakú nezamestanu osobu, ale nie jw to povinnosť obce
Musí tu pani totiž platiť a nie každá obec má na to peniaze

Nárok na opatrovateľku má pri 4catach

zuzanaete
12. apr 2024

Opatrovatelka by neprezivala to co ty s detmi. Je ine byt s nimi dlhodobo 24/7 a ine, ked opatrovatelka pride na niekolko hodin s vedomim, ze vecer a cez vikend bude mat od nich klud. Robila som opatrovatelku a mam aj deti a to vnimanie je uplne ine. Proste opatrovatelka vie, ze jej o 2 hodiny konci sichta a energiu bude mat. U teba ta sichta aktualne nikdy nekonci. A uz len to robi obrovsky rozdiel. Plus opatrovatelka riesi iba cast povinnosti.

anelehka
12. apr 2024

Ahoj, ak si okres PK, rada ti pomôžem, pohrám sa s nimi a ty môžeš hoci sj spať, kľudne sa ozvi🍀

portret7
12. apr 2024

Vsak staci napisat okres, nemusis konkretnu dedinu. A mozno sa tu najde niekto, kto podobne prezil, ma vacsie deti a rad ti pride pomoct. Nie je hanba poziadat o pomoc. Toto je narocna situacia, netreba cakat. Dokazala by si zaplatit jasle v najblizsom meste a ist do prace? Mozno na polovicny uvazok. My sme do jasliciek tiez dochadzali.

maryetta
12. apr 2024

Ja len ze ta uplne chapem. A jedno co z toho ide je unava a zufalstvo. Mam 4deti ale nie trojicky. Toto si neviem predstavit. Sklanam sa pred vsetkymi mamami co maju dvojicky. Nieto trojicky. To je 3x viac radost ale i starost. A je iste obdobie kedy je to ozaj psychicky narocne.
Tiez niekdy chcu prist babky pomoct k nam. Ale mne je az luto kedze obe su este pracujuce. A namiesto toho abysi mozno aj oddychli tak pridu pomahat sem. 300km cestuju aby mohli aspon kusok pomoct.
Z casu na cas aj ideme niekam na vylet nech maju deti zmenu a hlavne ja vypadem. Lebo malo kedy moje nohy idu za branu pozemku 😂🙈
Uz aj take rodicko je pre mna psychohygiena 🙈 a to uz je co povedat.

Ty to este musis vydrzat. Ale hlavne!!!!! Neboj sa popytat pomoc. Mas toho vela a to nevie pochopit kazdy. Niekto nezvlada jedno dieta ty ich mas ty. Uplne som ostala vzdy mimo kedy mamicka s jednym spokojnym babom isla “mudrovat”. Ja som mala urevane deti ktore len na rukach boli spokojne.
Az teraz stvrte babo je spokojne ja viem aj povysavat aj navarit. Normalne je to pre mna nieco nove… a uz chapem ze ano da sa to ale len ked mas dobre a spokojne babo.
Viem ze popri troch vetroplachoch si nemas kedy ani nohy vylozit. Ozaj sa neboj popytat pomoc. A uz vobec nepozeraj na to kto co povie. Kto ako bude reagovat. Reci vzdy boli a budu. Ty potrebujes tu a teraz pomoc. Naozaj je cas abysi pozerala aj na seba. Ak budes ty spokojna budu aj deti. Ak by prisla nejaka ochotna zienka-ozvali sa ti aj tu- uvidis aj pre deti to bude zmena. Aj pre teba niekto kto ti pomoze. S kym sa porozpravas. Vypijes kavu…

pandorra
12. apr 2024

V prvom rade si vsetko v hlave zvaz, radia ti tu baby dobre. Ja osobne kedze som mama 2 bab s malym casovym odstupom a manzelom mimo dlhsi cas, riesila som skolku, hoci mala ma iba 2 roky. To odporucam aj tebe. Ziadna opatrovatelka ti k 3 kam nepride a nebude s nimi sama.Jedine ako vypomoc a ty budes s nou. Vobec neries robotu, potrebujes oddych.Zvazila by som aj alternativu, odstahovania sa niekde, kde je skolka a dostupna opatrovatelka od statu. Urcite by som sa vazne porozpravala aj s manzelom o jeho pomoci a to velmi razne, ze sa kludne aj vymenite, nech si to skusi.. Vacsinou kto ma 2 alebo 3 ky, chodi k nim na vypomoc opatrovatelka. Malo zien to takto psychicky ustoji. A urcite by som sa obratila so ziadostou o pomoc aj na rodinu, ci uz svokrovcov alebo vlastnych rodicov. Neda sa to takto dlhodobo zvladat. Drzim palce a posielam pozitivnu energiu. My zeny sme silne, hoci niekedy je to velmi narocne.

klariska1
12. apr 2024

@rohypnol1 Si dobrý človek