icon

Rodičovský príspevok pre mamičky dvojičiek a trojičiek - petícia

ivetanr
22. sep 2020

Ahojte dvojmamky... Napadlo ma či sa nejak nespojime a nespravíme petíciu.. Ide o to že dvomamky a viac mamky by sme žiadali vyšší rodičovský príspevok. Ak žena porodí jedno dieťa tak dostáva 370€. Ak žena porodí dve deti súčasne tak rodičovský príspevok dostáva 462€. Ak teda pracovali pred MD. Čiže na naše druhé dieťa akoby dostávame len 92€. Len 25% navýšenie. A ja sa pýtam prečo? To druhé dieťa nepotrebuje plienky, oblečenie a jedlo? To druhé dieťa je niečo menej? Skúsime s tým niečo spraviť?

mlska19
22. sep 2020

@mirka17 Spoliehat sa na muza je niekedy horsie ako spoliehat sa na stat.Kiezby sa zeny radsej spoliehali predovsetkym same na seba.

kika1905
22. sep 2020

@ivetanr ja som za

fidka79
Odpoveď bola odstránená
horalka1986
22. sep 2020

No, v prvom rade rodicak nedostavas na deti ale na seba. Cize bud rada ze tam mas aspin to 25 percentne navysenie.

dzina007
22. sep 2020

Ked tak sa ti nepaci ze slovaci sa nespoja.

Si ochotna teraz zajtra vyjst do ulic s peticnym harkom a pytat sa ludi podpiste aby matky dvojiciek a trojiciek mali viac penazi?
A robit to kazdy bozi den aby si ziskala aspon 10 000 podpisov aby sa na to aspon niekto pozrel?

Treba pamatat ze online peticie su neplatne. Nemaju ziadnu hodnotu.

evinka3007
22. sep 2020

@adulik2 s tymto uplne nesuhlasim, pretoze tiez som pracovala 10 rokov, stretla som muza ktoreho som milovala a videla v nom dokonaleho otca svojich deti co sa zmenilo len co som ostala tehotna...od 3tieho mesiaca tehu som sama...bohuzial, kopec mamiciek co su same mali vidinu dokonalej rodiny s niekym z koho sa nakoniec vyklul totalny chrapun...nastastie som mala financne zabezpecenie (otec neplati ani cent) svoje byvanie a uzasnych rodicov, takze som s RD ako tak spokojna...

draik
22. sep 2020

@andrea_ff
" a este nepochopim to, ze ten kto nepracuje cely zivot ma vypocitany dochodok z priemeru..." je úplná hlúposť, pretože to tak vôbec nie je.

adulik2
22. sep 2020

@evinka3007 ale v tomto pripade vies ziadat výživné lebo to dieta otca ma a aj jemu vzniká vyživovacia povinnosť.

sara07
22. sep 2020

@fidka79 nezvládaš matematiku ?
tak si pozri TO zahraničie aké maju odvodové zataženie, poistenie, dane atd
a tiež aký tam je napr danovy bonus alebo servis pre deti aby mohla matka ist makat
porovnávaš niečo čo je neporovnatelné

andrea_ff
22. sep 2020

@draik a ako to je? Rada by som to vedela 👍

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
miriam2908
22. sep 2020

@ivetanr dievcata co mate realne dvojicky ci viac, ak sa nozaj poriesi peticia pocitajte s mojim hlasom. Zeny co maju jedno dieta, su vydate a ziju vo vilach ktore niesu viazane hypo, lebo su davno za vodou, sa im lahko hovori. Pred siestimi rokmi som dostavala 250e na dve deti. Plienky a mlieko (nie ze by som nekojila, ale som alergik tak museli mat doplnane HA mlieko) toto som z toho platila kazdy mesiac. Ak by som bola slobodna mamicka tak mi je koniec. Nemam na jedlo ani na strechu nad hlavou. Su ini, ktorym stat plati ine peniaze... Tych viacerciat zasa nieje tak vela.

draik
22. sep 2020

@andrea_ff
Započítava sa presne 0, slovom: nula (žiaden priemer, ani minimum). Kto vôbec nepracoval počas produktívneho života, nezíska nárok na dôchodok (maximálne tak na hmotnú núdzu). Výška dôchodku (starobného) vo všeobecnosti závisí od počtu rokov, v ktorých boli platené odvody, a od pomeru mzdy k priemernej mzde (v skutočnosti sú isté korekcie, ale pre podstatu Vašej otázky to nie je dôležité).

andrea_ff
22. sep 2020

@miriam2908 ano, uplne suhlasim. Ale mam pocit, ze tu ta diskusia vypalila uplne inym smerom....co nechapem? Ved pre boha....skoro vsetko treba 2x....postielky, kocik, autosedacky, stolicky na krmenie, monitor dychu, plienky, mlieko, saty, fusaky a ine doplnky....proste 2x naklady...
Ja nemam dvojicky, ale naozaj si viem predstavit, ze je to financne narocne.

andrea_ff
22. sep 2020

@draik ok, dakujem za info. Ja som to takto pocula, ked niekto nadaval, ze tento ma taky dochodok a tento hentaky.... a nechapala som.

lija22
22. sep 2020

@ivetanr zlato napis do dvojickovskej skupiny. ja by som podpisala (ano mam ajdvojicky) cize dvoch novych danovnikov jednou materskou ajednym rodicakom vybavenych a ano nieje to fer, nehovoriac o trojickach!to uz je do neba volajuca nespravodlivost

lenuska9999
22. sep 2020

Ja by som do takejto petície išla. Síce mám jedno dieťa ale zdá sa mi to tiež nespravodlivé. Z našich odvodov živíme našu rómsku komunitu , staviame im bytovky , ktoré zničia atď. A mamičky, čo poberajú rodičovský príspevok a su ešte nedajbože samé sa môžu aj na hlavu postaviť.

cookie29
23. sep 2020

@lenuliatko84 pol roka ? Veď to je super. Tu je 16 týždňov. Z toho 4 pred pôrodom takze ledva 3 mesačného drobceka do jasliciek a ísť makať :( Ale je pravda že matky dvojičiek majú nárok na 34tt materskej. Viac než dvojnásobok.

ajka0207
23. sep 2020

@ivetanr jedna sa o rodičovský PRÍSPEVOK, to znamená že štát ti prispeje nejaké peniaze ako kompenzáciu za to že nechodíš do práce. Matky dvojičiek majú vyšší tento príspevok, pretože predsa len je ťažšie pracovať pri dvoch deťoch ako pri jednom a ty sa viac "narobis" pri nich doma. Ale nemáš z toho žiadne dieťa uživiť. V práci ti šéf zvýšil plat preto že si porodila dve deti namiesto jedného? Je to totiž podobná logika.

esyco123
23. sep 2020

@andrea_ff Jasné a na RD minimálne do 6rokov a dostávať 740Eur. Kto by išiel do práce s tých "sociálne slabších" potom, že áno.
Súhlas s
@grace55

esyco123
23. sep 2020

@simca06022011 Aj dnes keď mladá či stará mamina nepracuje či teda nemá potrebný počet dní NP nemá nárok na MD tak ako aj pred 10.rokmi.

esyco123
23. sep 2020

@andrea_ff Toto nie je pravda s tým dôchodkom. Skús si najskôr o tom niečo aj naštudovať ako len čítať to čo píše bulvár.😉

esyco123
23. sep 2020

@evinka3007 Tá dlhšia MD je pre osamelé matky nie slobodné.

simca06022011
23. sep 2020

@esyco123 a co rým chcel básnik povedať? To ze niečo je nejak 10... 20... 1000 rokov, tak tak je to správne? Pred rokmi som si kúpila 2izbak v centre za 35t 🤦‍♀️ tiež to tak ma mlada rodina dnes? Ci za ten byt zaplatí 3x toľko? Nech sa na to pozruem akokoľvek kriticky spravodlive to nie je. Extrémy sa nájdu vždy, s tým si vedia poradiť iným spôsobom. Tiež viem kritizovať systém a nedopriat nikomu 😁 dnešné deti malé 2nasobny daňový bonus, keď som ja bola na MD, nič ako otec na MD nebolo... Atď atď..

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
fokuska
23. sep 2020

@ivetanr Pridavky na dieta (na DIETA) dostavas na obe deti rovnake, vsak?
Rodicovsky prispevok (pre RODICA) dostavas aky dostavas, lebo si rodic - a kedze mas dve deti naraz, tak ho mas o nieco vyssi ako rodic jedneho dietata.
Su to len prispevky od statu, aby trosku pomohli - ale prvotne sa maju starat rodicia, stat tomu len trosicku vypomoze.

sense
23. sep 2020

Nie som za rôzne dávky a len natahovanie rukou ale toto tiež vidím ako nespravodlivosť,( a nie nie som matka dvojek) žiadna žena neplánuje koľko detí bude mať naraz, je x žien co sú x rokov doma lebo majú deti s odstupom 2-2,5roja aby stihli reťaz. pôrod aby to aby hent, x akože mužov na materskej kt ale reálne na materskej nie sú, nevraviac o tých x pand. OCR, a neviem čoho všetkého alebo akože slobodných matiek kt len nie sú vydáte ale osamelé nie sú...

thoughtfulweirdo
23. sep 2020

Rodicovsky prispevok je prispevok, nie davka na spokojne vyzitie. Nikto nema povinnost byt doma 3 roky. Stat ti ponuka taku moznost, AK si to mozes dovolit a laskavo ti zarucuje drzanie pracovneho miesta a este aj plati za teba odvody- a ESTE ti aj prispieva a ludom sa to mali. Kto si to dovolit nemoze, ide do prace a stat mu DALEJ PRISPIEVA. Ano, vela veci je v nasom state nefer a nevyhodnych, ale toto rozhodne nie.

esyco123
23. sep 2020

@simca06022011 Ja nič nekritizujem. Ja som si ta len dovolila informovať, že je to tak ako pred 10.rokmi čo sa týka nároku na MD. To je všetko.

lenuliatko84
23. sep 2020

@cookie29 a na sk maju narok na pol roka