Nová kuchyňa - vychytávky a aj veci ,na ktoré si dať pozor

derdia
5. dec 2020

Ahojte! Čoskoro si budem vyberať kuchyňu. Drez, materiál kuchynskej dosky, batériu, proste všetko okolo kuchyne. Chcela by som takú dosku, ktorá bude jednoliata pôjde aj po stene. Alebo proste niečo také, že tam nebudem mat tu šparu, ktorá mi oddeľuje stenu od dosky, ak má chápete. Existuje také niečo? Poteším sa všetkým tipom a radám a všetkým radám, čo ste zistili, že by ste už spravili inak.😊alebo radám čomu sa vyvarovať. ďakujem pekne.

nika82
5. dec 2020
liz_lemon
5. dec 2020

najlepsie ked zajdes do nejakeho kuchynskeho studia, a tam ti poradia, moznosti je vela, ale cim zlozitejsie veci a rozne vychytavky, tym to bude drahsie
my mame dosku aj zastenu z rovnakeho materialu, a ta doska je tam len tak prilozena, nie je tam ziadna fuga, ani ziadny nepekny spoj, ako sa volakedy davalo
a tiez odporucam vysuvne zasuvky (je ich viac druhov), zabudované v doske, je to prakticke, a pekne
super je aj led podsvietenie pod hornymi skrinkami

aduskatt
5. dec 2020

@derdia keď budeš potrebovať opraviť potrubie, je lepšie odsunúť len spodné skrinky ako celú linku, takže podla mňa je lepšie mať zadnú stenu a pracovnú dosku z dvoch častí

andreagajewska
5. dec 2020

Určite navštív kuchynské štúdio, ak je dobré, poradia ti rôzne vychytávky, ako si vyskladať kuchyňu, aby si bola spokojná. Pozor na výšku pracovnej plochy, nech ju prispôsobia podľa tvojej výšky, aby sa ti pohodlne pracovalo.PS: Určite nevyberaj čierny dres, je krásny ale neprakticky

dusankomoj
5. dec 2020

@nika82 mám,iba si treba uvedomiť,že sa nedajú dať moc blízko kraja a celkom si pochvaľujem,že pracovnú dosku mám širšiu ako býva.

helcanw
5. dec 2020

@derdia za mna najlepšia vychytávka v kuchyni je Tip on blumotion systém (kukni YouTube) na odpadkový kos. Kos je zabudovaný v supliku a stačí doňho buchnúť nohou s sám sa otvorí po opätovnom buchnutím sa sám zavrie. Keď mám plne alebo špinavé ruky je to super! Manžel je stolár a vyrába linky na mieru takze nasa musela byt samozrejme tip-top 😊

danica2711
5. dec 2020

@derdia vrelo odporúčam drvič kuchynského odpadu

andreatytler
6. dec 2020

@derdia vysavac zabudovany do spodku jednej zo skriniek... smeti tam zameties, zapnes gombik a vysaac ti ich vysaje.
Svetla pod hornymi skrinkami, ktore osvetluju pracovnu dosku su nielen prakticke ale aj pekne.
Kohutik s vodou nad sporakom. Hrniec postavis na sporak a vodu dolejes priamo tam namiesto prenasania z drsu na sporak.
Garaz na male elektrospotrebie ako tostovac, mixer
Doska na krajanie zeleniny s odpadkovym kosom priamo pod nou.
Vertikalny suplik na korenicky hned vedla sporaku... mame uz teraz aj ked len taky urobeny po domacky ale je to uzasny pomocnik. Vobec celu taku spajzu by som si dala urobit.

elizabet173
6. dec 2020

@andreatytler ďakujem aj ja za typ, tá garáž na tie spotrebiče je super, chystáme sa prerábať.

kengurica
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kengurica
6. dec 2020

andreatytler Prosím ťa, ten výsuvný regalik zo skrinky na predposlednom obrázku nie, je to nepraktické, ľutujem že som si to dala. Radšej dvierka a plno malých vysuvov ( obr.nizsie) .
A na prvom obrázku čo je strbina na smeti, tak to je súčasťou centrálneho vysávača v dome, nie len taká "kuchynská vychytávka".
Ja vo svojej novej kuchyni (snáď čoskoro), chcem hlavne drez, ktorý nebude mať zvrchu žiadne medzery, žiadny umelý kameň (mám, a je to peklo), ale nerezový drez montovaný zo spodu pracovnej dosky.
Pozdáva sa mi aj digestor zabudovaný vo varnej doske, ale neviem či je to také praktické ako sa zdá, hlavne pri obcasom vyprážaní....
Páči sa mi, keď linku nerušia zásuvky a vypínače, keď sú skryté v vo vrchných skrinkách. Tak isto aj osvetlenie prac.dosky - nech vidno iba svetlo, nie svietidlo ( zafrezovane LED pásy na spodku vrchných skriniek.
Páči sa mi aj využitie sokla, soklove zásuvky, a plechy na pečenie...

daja07
6. dec 2020

@derdia s tymi vysuvacimi vecami ako tu radia treba dobre popremyslat. Su to ”kazitka” podla mna. Narazam na vysuvacie zasuvky. Tiez ma to na chvilu ohurilo. Manzel elektrikar mi to hned zrusil. Ja odporucam sufliky s dotahom. Potom ruru vo vyske oci a v rure teleskopicky vysuv. Doska a zadna cast linky neviem ci sa da dat v jednom kuse ale myslim ze dnes su uz na to techniky aby to nebolo vidiet a aby tam nezatekalo. Mame klasicku dosku na linke ale dnes by som sla asi do umeleho kamena. A indukcna varna doska za mna top. Ovela lepsie ako plyn. Lepsia regulacia oproti plynu rovnako oproti klasickej elektrickej a nizsia spotreba. Mikrovlnku ani kanvicu nemame tak nemam problem s ich ulozenim. Tu poradit neviem. Teraz by som este zvazovala mozno drticku odpadu.

nikiki29
6. dec 2020

Každý ti poradí čo sa jemu páči, vyhovuje... naozaj bude lepšie ak navštíviš pár kuchynských štúdii kde ti poradia. My riešime tiež teraz kuchyňu. Niekto ti povie, že čierny drez nikdy, my ideme do neho zas, sme spokojný, hodí sa nám, máme značku, ktorá ani rokmi nevybledla a pod. Výsuvné zásuvky sme vymenili za otočné, zabudované plocho v prac.doske. Výsuvné nám napríklad nevyhovovali, keď som chcela jednou rukou niečo zapojiť, vždy som sa bála, že sa to vylomí 😅 doska a zástena v jednom kuse super, ale nepraktické ak sa niečo pokazí, sú také materiály ale treba zvážiť pre a proti. Inak materiál super, dá za z neho vytvarovať aj drez v jednom kuse s doskou. Cenovo to predraží “bežnú” linku o 2-5 tisíc.

liz_lemon
6. dec 2020

tie zásuvky sa dajú aj takto vyriešiť, tie stojanové sú také nestabilné, ja mám takto v každom rohu

dusankomoj
6. dec 2020

Som ak ja odfotila,ale ako som písala,nedajú sa dať ku kraju.

kitycat
6. dec 2020

Vodovodny kohutik nad sporakom? Really? 🤷‍♀️

ckatka
6. dec 2020

Za mňa je super vec ten vysuv na odpadkový kos (majú to v ikei a da sa to namontovať prakticky do každej linky ktorá má sufliky -len tam musí byť zásuvka elektrická
https://www.ikea.com/sk/sk/p/utrusta-elekt-mech...
Kolenom.drgnes do dvierok a vysunie sa kos.

Rovnako LED podsvietenie kuchynskej linky na priloženie ruky - bezdotykové - zaznes /zhasnes aj so spinavymi rukami.

A za mňa otočné /výsuvné rohové skrinky.

liz_lemon
6. dec 2020

@kitycat v USA je to dost bezne, ale tiez mi to pride zvlastne

oliolijanka
6. dec 2020

Za mma najlepsia pracovna doska je z nerezovej ocele, ale treba dat pozor na zlozenie kovov(chrom, nikel...). Na tych lacnych vidno odtlacky prstov a skrabance. Tie drahsie sa daju lahko utriet, neposkodi ich, ani ked na ne polozis horuci plech priamo z rury. Aj cesto som valkala na pracovnej doske(samozrejme na dobre ocistenej).
Teraz mame cierny kamen(nemohli sme si sami vybrat) a je to horor.

Pri odsavacoch nepoznam novinky, ale treba taky, na ktorom si nebudete dalsich 10 rokov otrieskavat hlavu.

Vodovodnu bateriu, co najjednoduchsiu, ale kvalitnu. Vodari ti budu nukat kadejake vysuvacie hadice a obstreky a ono sa to iba kazi. Cim uzsia "packa", tym menej otlackov.

Na zastenu nieco jednoliate, bez spar, ktore sa musia pracne cistit.

Ak budes mat rohovu kuchynu, tak premysli, ake skrinky do rohov, aby nedoslo ku "konfliktom zaujmu"😀 Trebars, ze ked otvoris umyvacku riadu, tak zablokujes suflik s pribormi na kolmej strane ku umyvacke.

Neodporucam zo zdravotnych dovodov(cisto iba ja, kazdy nech si spravi po svojom) indukcnu dosku. Pod indukcnou doskou tiez nemoze byt zasuvka s kovovymi pribormi, trebars.

Dobre premysliet uchytky, alebo ako sa tomu slovensky hovori. My sa furt zachytavame odevom o ne. (Kuchynu sme si sami nezariadovali, taku sme kupili, musime prerobit).

oliolijanka
6. dec 2020
sazumak
6. dec 2020

@oliolijanka Prosím Ťa...aká je spojitosť indukčnej dosky so zdravím? Ešte som o tom nepočula...

oliolijanka
6. dec 2020

@sazumak Uz tu bola raz taka tema, tak som si to pozrela vtedy. Tiez som dovtedy nevedela. Nechcem sa s nikym o tom hadat, kazdy nech si urobi, ako chce.
Uplne oficialne sa uvadza, ze ak si od indukcnej dosky na 30cm vzdialena, tak je neskodna. Ja ale, ked varim, tak som furt bruchom opreta o skrinky pod doskou, urcite 30cm vzdialenost nedodrzujem.
Indukcia sposobuje rakovinu. U deti tusim dokazali leukemiu. Teraz o tom nikto nechce pocut ani hovorit, pretoze o chvilu budeme vsetci jazdit v elektroautach, co je omnoho horsie ako indukcna doska.
Zastankyne indukcnych dosiek budu tiez argumentovat tym, ze aj mobil skodi. Takze indukcna doska je ok🙂

elizabet173
6. dec 2020

@nikiki29 presne tak, každému vyhovuje a aj sa páči niečo iné. Viem napríklad ,že skrinky so zásuvkami, sú pohodlné, praktické, ale mne sa strašne nepáčia. Teda okrem jednej skrinky na príbory, varechy a pod. tá klasika päť zásuviek pod sebou. Takže určite budú klasické otváracie dvierka. Ani mikrovlnka a rúra vo výške očí u mňa nebude. Ťahať z nej tanier s horúcou polievkou, alebo ťahať z rúry pekáč s mäsom vo výške oči....Ja si idem zariaďovať už tretiu kuchyňu, už som postupne nejaké muchy vychytala. Rada sa tu poučím o nových vychytávkach, ale tiež treba myslieť na to, koľko času v tej kuchyni bude žena reálne variť. Inak si ju zariaďuje žena, ktorá sa chystá mať deti a dlhé roky bude vyvárať, inak žena, ktorá má deti prečo z domu, najedia sa s mužom v práci, sem tam donáška. Alebo že by to bolo tým, že mám už dva krát pretočený tachometer? 😀

elizita
6. dec 2020

Co sa tyka vysuvacich, netreba na nich setrit. Svokra ma take uz 17 rokov a ani jedno nebolo pokazene. V tej dobe brala top co bolo na trhu.

elizita
6. dec 2020

@liz_lemon toto je super, ja mam vysuvacie a nikdy viac... aj tak je to 95% casu vysunute

zuzanka.zuzu
6. dec 2020

bude tu hroooomada rád a tipov tak ja len jediný - ak máš peniaze, daj si urobiť PROFI kuchyňu. neverila som, že aký môže byť rozdiel medzi nerezovým drezom z kuch.štúdia a nezerovým drezom čo dávajú napr. pre luxusné hotely s kuchyňami, ale to je zázrak 😍 svokrovci si dopriali a tá údržba je prejsť handričkou. akože ide to do tisícok ale keď raz budem veľká.... 😀

atothova
6. dec 2020

Spodne skrinky suflikove, nasim som teraz navrhla kuchynu v ikea a mama si to nevie vynachvalit. Predtym vytahovala predne hrnce ked sa chcela dostat k tym vzadu, teraz vytiahne suflik a vsetko
ma na dosah. Do spodnej rohovej skrinky “kolotoc”.
My sme menili prac. dosku za drevenu, viac sa mi pacila, je ale narocnejsia na udrzbu. Predtym sme mali v rohu tu prac. dosku spojenu takou listou, teraz sme to dali zrezat stolarovi a je tam neviditelny spoj. Za mna je to ovela lepsie, okolo tej listy sa zachytava spina. Menili sme aj nerezovy drez za Blanco, vizualne je to ovela lepsie.
Urcite ruru a mikrovlnku dat do vysokej skrinky, kos pod drez, suflik s korenickami k varnej doske. Vela zasuviek a osvetlit dosku, dvierka na kt. nevidno odtlacky, kvalitne kovanie s dorazmi/brzdami (? proste sa neda tresnut dvierkami), ziadne otvorene police, take tie presklene dvierka stacia podla mna na 1 skrinku ked chces nieco pekne vystavit, zastenu by som dala skor jednoliatu, mame male kachlicky a cistit tie spary nad varnou doskou je smrt. Paci sa mi aj napad so skrinkou na male spotrebice, ja tiez vsetko odkladam, vonku je len kavovar a rychlovarna kanvica. A este vysku linky prisposobit vasej vyske.

lujza123
6. dec 2020

Najlepšie spravíš ak si budeš týždeň, dva zapisovať ako, co varis, ktoré spotrebiče najviac vyuzivas, v ktorej časti kuchyne sa najviac zdržujes....

Inu kuchyňu potrebuje vegan co vela umyva, kraja zeleninu, inú kuchynu gazdinka co rada pečie koláče a inú zaneprázdnený ľudia čo moc nevaria.

Pre mňa ako "profesionála" po 8 mich rokoch prace v kuchyni sú práve niektoré rady od predavačov kuchýň ci moderných vychytavok úplne nepraktické.

Co by som určite nechcela je kuchynsky drez pod oknom (keď tak radšej pripravnu plochu na krájanie koli svetlu), biela farba (a hlavne s nejakým reliéfom, proste dvierka musia byť hladké koli čisteniu), rúra na pečenie ďaleko od linky ci priestoru kde si môžem horúci pekáč odložiť)

Co mam rada vo svojej kuchyni je o 10 cm širšia pracovná doska, dobre osvetlenie celej linky, kos na bioodpad hneď po ruke...

Materiál pracovnej dosky a zásteny keby mam peniaze volím jednoznačne prirodny kameň

derdia
autor
6. dec 2020

Jeeej ďakujem všetkým za skvelé nápady a rady😊ešte jedna otázočka co mate na stene za kuchynskou linkou? Co je najvhodnejší materiál?dakujeeeem

kengurica
6. dec 2020

@derdia zatiaľ to, z čoho aj pracovnú dosku. Laminát. Ale zle sa čistí, už to nechcem. Je možné, že budem mať v novej ostrov, kde klasická zástena nebude, ale buď umelý kameň , alebo temperovanie sklo, tieto veci sú vbezsparove, ľahko sa čistia, ale sklo treba lestit, vidno na ňom všetko.... Obkladačky majú zase špáry, kde sa špina usadzuje a zle čistí.