icon

Rekuperácia - za a proti

16. mar 2021

Ahojte,

staviame dom a sme vo fáze, kedy sa musíme definitívne rozhodnúť, či budeme alebo nebudeme realizovať rekuperáciu.
Manžel by aj chcel (ja som skôr zdrzanlivejšia), len je to strašne drahá záležitosť - tú r. jednotku, ktorú sme jedine zvažovali, nám nacenili spolu so všetkým (aj montážou) na 7 000 eur. Ak by sme si to montovali sami, tak cca 6 000 eur, čo je stále veľmi veľa. A ak by sme aj hneď teraz nekupovali r. jednotku, predpríprava, ktorú by sme museli urobiť už teraz, je cca 3 300 eur.

Stále sa nevieme rozhodnúť. Totižto doteraz sme bývali v bytovke na 4p a tam nebol problém nechať otvorené okná, keď sme odišli hoci aj na mesiac preč. Byt sa pekne zatiaľ vetral a zároveň sme sa nemuseli báť, že nám tam cez ne niekto vlezie. Teda pri rekuperácii nám ani tak nejde o ten čerstvý vzduch (čo je samozrejme veľká výhoda), ale skôr o to, že by bol vyvetraný dom aj počas našej dlhšej neprítomnosti a zároveň by nemuseli byť pootvarané okná.

Ako to vnímate vy, čo bývate v dome? Ako to riešite, keď ste dlho preč a nemáte rekuperáciu? Nechávate otvorené okná na vetračky? A trebárs máte len kamery?

Ďakujem veľmi pekne za všetky postrehy ohľadne vyhod/nevýhod rekuperácie, resp. riešenia bezpečnosti a vetrania pri dlhšej neprítomnosti.

Strana
z2
zuzadielko4
16. mar 2021

Ahoj môžeš mi prosím poslt spravu do správy ti pošlem kontakt na tú firmu

mila19
16. mar 2021

Ahoj, bývam v novostavbe teraz 1,5 rok, ktorú sme kupovali a máme rekuperačné jednotky. Vyzerá to ako taký malý ventilátor s mriežkou cena okolo 700eur jeden.
Nie je to tá ozajstná rekuperácia s hadičkami (tú má sused), ale na certifikát asi stačí aj toto. Hrozne sa mi nepáčili tie naše skvostné krabičky zvonka na dome, ale chcem napísať, že VEĽMI cítiš rozdiel keď vstúpiš do domu a boli pustené. Ja mám prepojenú kuchyňu s obývačkou cca 40m2 tam máme dve jednotky. Idú pri varení, hoci aj rýchlo prevetrám a do večera je zápach z jedla preč. Idú mi v najtichšom režime. Ako sa tu niekto zmieňoval, občas a to hlavne na SZ(skade fúka) počuješ také ľahké brnkanie ako sa do nich oprie vietor, ale nejak to moc neprežívam. Novostavby musia dýchať inak pohroma. Strážila som susedom dom - tým, čo majú riadnu rekuperáciu (dva týždne ju ale teda nemali pustenú, boli na dovolenke) ten vzduch v tom dome pohroma, vlhko. No mňa to až šokovalo.

autor
16. mar 2021

@zuzadielko4 už, ďakujem 🙂

autor
16. mar 2021

@mila19 ďakujem za reakciu...no a to vlhko v dome u susedov teda pripisujes tomu, ze nemali pustenu tu rekuperaciu? lebo pokial viem, tak nam vraveli, ze rekuperacia by mala ist aspon na nejakych par percent stale, dokonca aj kludne pri otvorenych oknach...cize predpokladala som, ze by to malo ist aj v case, keby sme boli mimo domu...no ja mam prave z tej vlhkosti a vydychanosti vzdy zly pocit, preto vetram takmer stale...sice potom pocuvam komentare typu, ze tu mame ako v chladnicke, ale zase ked prideme domov, nikdy tu nie je citit zatuchlinu, vlhkost a pod...teraz si ma prekvapila s tym zlym vzduchom a vlhkom aj napriek tomu, ze maju rekuperaciu

nafka0483
16. mar 2021

Ak je novostavba riadne vysusena, tak v case dlhsej nepritomnosti sa nema odkial nabrat vlhkost.
Ale kto nabucha poter, omietky, nenecha poriadne vyschnut a uz maluje a stahuje sa, tak jasne, ze mu prve roky stavba schne a vlhkost je vyssia.

mila19
17. mar 2021

@nafka0483 nas dom bol kolaudovany 2018, dost stal ako novostavba neobyvany, stahovali sme sa v sept. 2019 a interierove upravy prebiehali v najvacsich horucavach v lete august 2019. Vlhkost u nas po nastahovani okolo 50% v zime ked kurime podlahovym pokleslo asi 10%

nienna
17. mar 2021

My musime uz mat dom v energetickej triede nula a napriek tomu, ze rekuperaciu mat nechceme a nebudeme, tak nam ta nulka v pohode vychadza. Kurenie finskou pecou a plynom.

mila19
17. mar 2021

Musela by som to overit presne u suseda aj s typom rekuperacie, kt. maju. Ked sa vratili potom ma aj volal dovnutra, ze aky iny vzduch je tam teraz. Takze na 99% si myslim, ze tam zapnute/ventilovane nic nebolo. Ich dom bol postaveny jeho kamosom a nim “svojpomocne”, ziju v nom dvaja dospely. Jedna sa o obdobie2 tyzdne v najvacsich horucavach v lete, ani len nezarsalo.dvere v dome na izbach mali vtedy pootvarane.Kvetin malo. Veci susia v susicke. Vlhko tam nemalo byt Preco. Myslim, ze co sa tyka stavby nebola zbuchana. Ved to stavali pre seba.Dom sprednej strany orientovany na severovychod. Terasa na vychod. Bolo tam neskutocne teplo a vlhko. Zo zapadnej strany ziadne okna.
Takze za mna takato ventilacia ano, ale treba sa o vsetky filtre starat a potom je to genialna vec.
Nie je jedno co dychame vnutri.

zuzadielko4
Autor odpoveď zmazal
beronsche
17. mar 2021

@mila19 myslim si, ze @nafka0483 reagovala na susedov dom. Lebo nie je normalne, ze v dobre urobenej stavbe dojde k situacii aku opisujes a to, ze pocas 2t nepritomnosti citit v dome vlhost. Plus toto nijako nesuvisi s rekuperaciou.

Inak mate pocas vykurovacieho obdobia v dome 10% vlkost? nerobi vam to problemi? Trochu sa aj cudujem, lebo pises , ze mate lokalnu rekuperaciu, takze tam by k tomu ani nemalo dochadzat.. jedine, ze to nefunuje tak efektivne ako centralna..

mila19
17. mar 2021

@beronsche vlhkost klesla v nasom dome o 10%
Ja nase jednotky nemam stale pustene.

orta
17. mar 2021

@nafka0483 pre mna to dlho tiez nebola nejako zaujimava vec, ale podstupom casu som prisla na to, ze to ma vela benefitov 😉 rekuperaciu mat je fajn napriklad aj v lete, pretoze sa ti vetra neustale a nejde ti dnu horuci vzduch napriklad, my sme vyberali jednotku nejaky cas, kym sme si zvazili co chceme a dali sme napokon od Nilanu aktivnu reku a super 🙂 uz je to par rockov, co byvame a ocenujem to, ale jasne kazdy nech si zvazi sam, za mna super investicia 🙂

mila19
17. mar 2021

Opravujem sa, sused ma centralnu klimatizaciu. Nie rekuperaciu. Takze ju nemohol mat ani pustenu.

beronsche
17. mar 2021

@mila19 jaj, evidentne neviem citat s porozumenim, prepac 🙂

beronsche
18. mar 2021

Urobila som si doma pokus.. 😀 popravde, uz dlhsie som sa na to chystala...
Takze do spalne som dala merac hladiny CO2, vecer som poriadne vyvetrala - dokoran otvorenym oknom po dobu 10min. Za ten cas klesla teplota vzduchu v spalni o 2 C (pomerne neefektivne riesenie z hladiska vykurovania, najma ak si vezmeme do uvahy, ze taketo vetranie by sme mali realizovat niekolko krat denne).
Cca 400-500ppm - koncentracia CO2 vo vonkajsom prostredi
Do cca 1200 ppm (niekde uvadzaju max. hodnotu len do 1000ppm) - normalna, prijatelna koncentracia CO2 v interieroch, bez zdr. rizika
Nad 1200 ppm - unava, znizovanie schopnosti sa koncentrovat, bolesti hlavy, atd.

Takze pred vyvetranim bola v spalni nasa prevadzkova hodnota CO2 - nieco vyse 900ppm
Na foto koncentracia CO2
- po intenzivnom vetrani, kedy sme prisli o 2C (teplota vzduchu)
- rano po cca 6,5hod, 2 dospele osoby, pootvorene dvere, pri ZAPNUTEJ rekuperacii

beronsche
18. mar 2021

Dalsi vecer som vyvetrala rovnako, ale spali sme s VYPNUTOU rekuperaciou. Podmienky boli trochu ine, lebo nad ranom som isla utisit dieta a zaspala v detskej izbe. Cize vacsia cast noci - 2 osoby, potom par hod. len jedna dospela osoba, dvere otvorene
Na foto CO2 :
- po vyvetrani
- rano pri spanku bez Rekuperacie - hladina CO2 sa zvysila na koncentraciu, ktora uz nie je ziaduca, mna osobne bolela hlava..

Ano, da sa spat s celonocne otvorenym oknom, ale takto sa koncentracia CO2 zvysuje aj v obyvacich priestoroch a tam uz to az tak komfortne nie je,.napr. otvarat okno v obyvacke, ked vsetci pozerame tv, alebo detom v izbe a pod.
Najlepsie je, ze koncentraciu cez 1200ppm si clovek este vobec neuvedomuje ako vydychany vzduch...

mila19
18. mar 2021

@beronsche si fakt skvela ! Ďakujem za pokus 😊
Este mi prosim ta napis kolko m2 ma vasa spalna.
Toto uplne vysvetluje preco mna bolieva hlava kazde rano. Zapnem si jednotku na noc urcite.

beronsche
19. mar 2021

@mila19 ma necelych 15m2 a ziadne velke skrine, len jedna vacsia komoda, postel, nocne stoliky.. 🙂

autor
25. mar 2021

@beronsche ahoj, prosím, akú značku rek. jednotky máš?

beronsche
26. mar 2021

Mari sa mi, ze sentinel... ale nasa je uz trosku starsia, ma 6r. Pokrok v tejto oblasti isiel prudko hore (ceny zase dole 🙂 )

autor
26. mar 2021

@beronsche Ďakujem, lebo nám nacenili COMAIR za vyše 7 000 eur. To fakt bolo ešte drahšie pred tými pár rokmi???!!!

beronsche
26. mar 2021

To sa mi zda vela, popravde... ale neorientujem sa... skus kontaktovat chlapika z firmy asex (google ti najde 🙂 ), oni su zo ZA aleboMT , uz neviem.. a nech ti nacenia oni.. prip. toho chlapika najds aj na modrastrecha.sk

beronsche
26. mar 2021

Este mi napadlo, to je kompletna cena vratane rozvodiv, alebo len rekuperacna jednotka?

autor
26. mar 2021

@beronsche komplet... netras 🙂 čas to koľko potom vyšlo pred tými 6r?

autor
26. mar 2021

@beronsche *vás

beronsche
26. mar 2021

Fu, tak to uz neviem.. ale my sme sami tahali rozvody (mali sme projekt co a ako..) a firma len zapajala jednotku.. cize my sme ani kompletnu cenovu ponuku nemali...

najk
26. mar 2021

My mamr na poschodovy dom nacenenu na cca 9tis. A to mam pocit, ze je este cena bez dph, ale nie som si ista

autor
27. mar 2021

@najk uf..

farkyman
7. sep 2021

Zdravíčko, ak ešte rozmýšľate a nemáte vybratú konkrétnu jednotku odporúčam túto firmu, veľká spokojnosť - Vyvetraj.sk . Poradia vysvetlia, máte slobodu si vybrat čo chcete a zároveň to aj namontuju a servisujú.

autor
7. sep 2021

@farkyman vdaka, uz mame

Strana
z2