Ako efektívne využiť veľký pozemok?
Ahojte baby,
poradte, co s pozemkom za domom ... máme dvor cca 1000m2 (tam je uz dom, detské ihrisko, bazén ... atd.) - to je vyuzity. Ale za tym dvorom máme este pozemok cca 2000m2
Pestovat nemáme cas, ani náladu , multi ihrisko je dost drahé ...
Co by ste poradili ? Teraz len kosime 2x do roka .. (aj to dost tazko, nemáme rovny terén...)
Nejaké dobré nápady? 🙂
prenajímať sa nedá?
Vrakovisko
@martinmmartin to je fakt super napad...
@autorka, neskusala si dat niekomu do prenajmu? Mozno niekto by si pestoval, ale nema pozemok a tebe by z toho aj kvaplo nieco... plus teda je mi jasne ze by ste k tomu potrebovali aj zvlast pristup.
Pripadne ma este napada stromy... jasne ze aj o to sa treba starat, len mozno to by bolo jednoduchsie
@anonym_autor prenajať, niekto kto chová zvieratá by si to možno rád pokosil. Tebe odpadne starosť s kosením a ešte pribudne nejaké €
Ovocne stromy mas prakticky bez prace... dedko spravil synovcom cross motorkovu drahu uplne vzadu... ked tam nabehli bagre susedov skoro vykotilo 😅 Ale jazdia tam (a ich kamosi) len soboty..
nedá sa rozdeliť a urobiť prístupovú cestu z druhej strany pozemku a predať? lebo nič na využitie mi nenapadá, bazén už máte, aj ihrisko, na sadenie nemáte čas a vrakovisko asi nebude najlepší nápad.
pestovat marihuanu
skúste urobiť oddychovú zónu s altánkom, jazierkom 😁 letnú kuchynku si tam viem predstaviť 😀
Ak vies po anglicky....
Tu ma pan podobny problem a vymyslel to elegantne
prenajímať sa nedá?
@anonym_55e7da nie, bohuzial, na to by tam nebol dopyt, a je tam dost zly terén, strkovitá póda ...
@anonym_55e7da nie, bohuzial, na to by tam nebol dopyt, a je tam dost zly terén, strkovitá póda ...
@anonym_autor je tam pristupova cesta? Moze to sluzit ako spoplatnene miesto kam si ludia mozu zaparkovat karavany
skúste urobiť oddychovú zónu s altánkom, jazierkom 😁 letnú kuchynku si tam viem predstaviť 😀
@miselka257 takú zónu máme aj na dvore, altánok, letná kuchynka ... a jazierko je dobry napad, ale treba sa o to aj starat .... 🙂
@anonym_autor chovaj ovce a kozy
@anonym_autor prenajať, niekto kto chová zvieratá by si to možno rád pokosil. Tebe odpadne starosť s kosením a ešte pribudne nejaké €
@anonym_bbebd4 sme na dedine, kazdy má podobny pozemok ... my sme tiez skusili ovecky, boli castejsie u susedov, ako u nás :D
@miselka257 takú zónu máme aj na dvore, altánok, letná kuchynka ... a jazierko je dobry napad, ale treba sa o to aj starat .... 🙂
@anonym_autor o všetko sa treba starať a ak nemáte čas na pestovanie, nebude čas ani na jazierko 🤔 asi najlepšie urobiť bránku a nechodiť tam (iba vtip) 😂
Ovocne stromy mas prakticky bez prace... dedko spravil synovcom cross motorkovu drahu uplne vzadu... ked tam nabehli bagre susedov skoro vykotilo 😅 Ale jazdia tam (a ich kamosi) len soboty..
@anonym_fa1552 tiez nám to napadlo ... máme aj motorku (mensi syn má), ale zatial cakame ked bude vediet trosku lepsie jazdit, lebo ten terén nie je lahky .. to by sme celé mali prisposobit asi tej dráhe ... ale super nápad, Dakujem !
@anonym_autor o všetko sa treba starať a ak nemáte čas na pestovanie, nebude čas ani na jazierko 🤔 asi najlepšie urobiť bránku a nechodiť tam (iba vtip) 😂
@miselka257 presne ste uhádli, ako je teraz 🙂 máme tam plot a bránu, sem-tam vypustim psov ...ale kvoli velkej trávy ani to nerada ...
@miselka257 presne ste uhádli, ako je teraz 🙂 máme tam plot a bránu, sem-tam vypustim psov ...ale kvoli velkej trávy ani to nerada ...
@anonym_autor tenisový kurt ??
@anonym_autor tenisový kurt ??
@anonym_d810d1 pozerala som, také ihrisko je dost drahé, a nie sme taki sportovci, aby sme kazdy den sportovali .. a vtedy sa uz nevyplati ...
Ja tiez chodim do práce, dve deti ... kruzky, skola ... Manzel je v AT cez tyzden ..
Na tie vikendy sa nevyplati takáto investicia...
Ale dobre by vyzeralo :D
Stromy. Ideálne ovocné, ale možno aj nejaké listnaté alebo ihličnaté. Ale stromy by boli fajn, robia tieň, dýchajú, vtáčiky sa v nich môžu schovať...
Po okrajoch by som vysadila ovocne stromy, orechy, gastany, plus nejake dalsie kriky (cucoriedky). Vsetko je to nenarocne, raz za cas prestrihas.
A nechala by som to tak. Mozno casom si tam synovia pristavia nejake dalsie nehnutelnosti.
Mohli by ste tam urobit aj svadby, hostiny a pdobne, ale to treba upravit pozemok, nejake vybavenie, toalety a podobne.
Po okrajoch by som vysadila ovocne stromy, orechy, gastany, plus nejake dalsie kriky (cucoriedky). Vsetko je to nenarocne, raz za cas prestrihas.
A nechala by som to tak. Mozno casom si tam synovia pristavia nejake dalsie nehnutelnosti.
Mohli by ste tam urobit aj svadby, hostiny a pdobne, ale to treba upravit pozemok, nejake vybavenie, toalety a podobne.
@oslo1 tie orechy a gaštany sú dobrý nápad.
ak to ma pristuppovu cestu - mozno chatka na prenajom .. alebo prenajat to cele niekomu na pestovanie ci pre kozy albo ovce ak vam nevadi mat zver vedla ... popripade sa spytat v obci starostu ci mesto nechce prenajat a spravit nieco
@tilly ale ich nebaví sa o to starať. Práve orechy a jedlé gaštany majú škodcov dovlecených z Ameriky či z Ázie a ak sa človek nestará nebude mať z toho nič iba oštaru
@anonym_6a6e3d hmm, no toto neviem. Ja som to brala tak, že orech relatívne rýchlo rastie a keďže sú všade možne pri cestách, tak s nimi nie sú starosti.
@anonym_6a6e3d hmm, no toto neviem. Ja som to brala tak, že orech relatívne rýchlo rastie a keďže sú všade možne pri cestách, tak s nimi nie sú starosti.
@tilly Vrtivka orechová (Rhagoletis completa) je invázna, drobná muška, ktorá patrí medzi najnebezpečnejších škodcov orecha kráľovského na Slovensku. Jej larvy vyžierajú zelené oplodie (šupku) orechov, čo spôsobuje ich sčernanie, hnilobu a predčasný opad. Hoci samotné jadro larvy priamo nepoškodzujú, sčernaná šupka sa prilepí na škrupinu, sťažuje čistenie a cez škrupinu neskôr prenikajú plesne, ktoré jadro znehodnotia.Proti tomuto škodcovi je potrebné bojovať komplexne a systematicky počas celého roka.🕒 Životný cyklus škodcuPre správne načasovanie ochrany musíte poznať jej biológiu:Prezimovanie: Vrtivka prezimuje v štádiu kukly v pôde priamo pod stromami.Výlet múch: Dospelé mušky vyletujú z pôdy začiatkom júla a lietajú až do septembra.Kladenie vajíčok: Samičky po párení kladú vajíčka pod kožu zelených plodov.Vývin lariev: Larvy sa liahnu po niekoľkých dňoch, vyžierajú šupku (3 – 5 týždňov) a následne padajú na zem, kde sa zakuklia v pôde.🛡️ Možnosti ochrany a bojaNajúčinnejšia je kombinácia mechanických, biologických a chemických metód.1. Mechanická ochrana (Prevencia)Zber a likvidácia plodov: Dôsledne zbierajte všetky sčernané a predčasne opadané orechy. Nedávajte ich do bežného kompostu, radšej ich spáľte alebo zakopte hlboko do zeme, aby ste prerušili cyklus.Zakrytie pôdy: Najneskôr v máji zakryte pôdu pod celou korunou stromu netkanou textíliou alebo fóliou. Zabránite tým muškám vyletieť z pôdy a v jeseni zasa larvám zaliezť do zeme.Žlté lepové lapače: Koncom júna zaveste do koruny stromu (hlavne z južnej strany) žlté lepové dosky (napr. na vrtivku čerešňovú). Slúžia na monitoring – akonáhle chytíte prvú mušku, začína odpočítavanie na postrek.2. Biologická ochranaParazitické hlístice (Nematódy): Na jar (pri teplote pôdy nad 15 °C) alebo na jeseň aplikujte zálievkou do pôdy hlístice Steinernema feltiae (napr. produkt Entonem). Tieto hlístice v pôde aktívne vyhľadávajú a likvidujú kukly vrtivky.Užitočné huby: Aplikácia mikrobiologických prípravkov na báze huby Beauveria bassiana (napr. produkt Bora) do pôdy ničí prezimujúce štádiá.3. Cielený postrek (Metóda „Attract and Kill“)Striekať obrovské stromy orechov klasickým spôsobom je technicky náročné a neekologické. Preto sa využíva kombinácia lákadla (atraktantu) a insekticídu:Zmes: Používa sa proteínové lákadlo Combi-protec zmiešané s ekologickým insekticídom na báze spinosadu (SpinTor), prípadne so systémovými chemickými prípravkami (napr. Mospilan).Aplikácia: Nestrieka sa celý strom. Postrekuje sa len malá časť koruny (cca 2/3 výšky stromu z južnej, slnečnej strany) hrubými kvapkami. Mušky sú prilákané vôňou návnady, ochutnajú ju a uhynú skôr, než stihnú naklásť vajíčka.Termín: Prvý postrek vykonajte 10 až 14 dní po odchyte prvej mušky na lepovej doske (zvyčajne začiatok/polovica júla). Ošetrenie opakujte každých 7 až 10 dní až do konca augusta.
Vsak nestavaj nic, urob branku a ked tvoje decko vyrastie moze stavat za vami. Nasi to tiez tak mali dostali polku pozemku obrovskeho. Nechaj proste pre rodinu v buducnosti bude kazdy rad za pozemok zadarmo
@anonym_autor posadiť ovocné stromy a čučoriedky, ja som vysadila ozdobné tekvice a potom som ich predala🙂nulová starostlivost
Ma ten pozemok samostatny pristup? Podla toho v akej lokalite ste, by som zvazila predaj. Utrzene peniaze pouzit ako zaklad na hypoteku, kupit maly byt a prenajimat ho. Ale teda zalezi to od hodnotu pozemku a dalsich detailov.
@anonym_autor ohradit a dat tam 2 jahniatka od jari do jesene spasu. My tak berieme od jedneho pana. Na jar nam da jahnatka a na jesen si ich vezme naspat. Volakedy sme kupovali a potom na jesen predali.

Vrakovisko