icon

Ako využiť doma dopestovanú levanduľu?

zuzulienocka78
21. jún 2026

Ahojte 🙂 Tento rok sa mi konečne aj rozrástla, aj krásne kvitne.
Na čo ju využívate? Ideálne nejaké konkrétne veci, inšpirácie - mimo vrecúšok do skríň. Tie si robievam 🙂 Ďakujem.

jumama
21. jún 2026

Kamoska robieva levandulovy sirup.

patka06
21. jún 2026

suším na čaj

viestta
21. jún 2026

Vies aku mas odrodu? Lebo na potravinarske ucely sa ma pouzivat len neslachtena levandula lekarska, tiez sa predava pod nazvom levandula uzkolista latinsky Lavandula angustifolia Mill.

zuzulienocka78
autor
21. jún 2026
@viestta

Vies aku mas odrodu? Lebo na potravinarske ucely sa ma pouzivat len neslachtena levandula lekarska, tiez sa predava pod nazvom levandula uzkolista latinsky Lavandula angustifolia Mill.

@viestta Mám dva druhy. Aj túto a potom takú, čo nie je taká hustá, idem pozrieť, aká by to mohla byť.

viestta
21. jún 2026
@zuzulienocka78

@viestta Mám dva druhy. Aj túto a potom takú, čo nie je taká hustá, idem pozrieť, aká by to mohla byť.

@zuzulienocka78 neslachtene sa vraj daju rozoznat podla toho ako su usporiadane kvety na stonke, ale teda uz netusim ako

anonym_cc78fd
21. jún 2026

@zuzulienocka78 ja som nalozila do oleja, nechala macerovat a pouzivame na masaz. Ja uz inak roky mam takyto macerat v chladnicke a ani nezatuchol ten olej, je stale krasne vonavy. Len to treba dobre zatazit, aby vsetko bolo ponorene. Aby to nechytilo plesen.

doriiis
21. jún 2026

Ja teda nič, lebo to neviem a nikdy sa mi nechytí rast, vždy vykape. Ale od šikovných ľudí kupujem silný levanduľový olej a sirup.

zuzulienocka78
autor
21. jún 2026

Hodím sem fotku radšej 🙂

ika02
21. jún 2026

Ahoj, levanduľový likér vyskúšaj. Ja som robila aj čistý aj taký miešaný (zelené orechy, klinčeky, zázvor, limetka, levanduľa, med, vodka). Vynikajúci.

a0
21. jún 2026

@zuzulienocka78 sirup, ak je jedlá.

simca06022011
21. jún 2026

no davam do marhuloveho kompotu aj lekvaru:D inak sme robili sirup, ale to mne prislo slabe a raz som ju nalozila od alkoholu a teda bola z toho riadna supa :D mam jej strasne vela, cize ju susim, a nahadzem hocikde uz aj vonku ju necham.

macka_j
21. jún 2026
@anonym_cc78fd

@zuzulienocka78 ja som nalozila do oleja, nechala macerovat a pouzivame na masaz. Ja uz inak roky mam takyto macerat v chladnicke a ani nezatuchol ten olej, je stale krasne vonavy. Len to treba dobre zatazit, aby vsetko bolo ponorene. Aby to nechytilo plesen.

@anonym_cc78fd aký olej používaš?

michaela329
21. jún 2026

Dá sa urobiť tinktúra - fajn na boľavé kĺby.