icon

Ako zachrániť a pomenovať túto rastlinu?

luciik2111
9. feb 2025

Zdravím,moja babka má tuto rastlinu doma nevie ako sa volá a ako asi vidíte listy postupne vädnú nevieme čo s tým keďže ja sa nevyznám nejako v rastlinách tak neviem čo je zač.. polieva pravidelne momentálne raz do týždňa ani ju nemá priamo v tieni ba dokonca ani nejak moc na slnku keďže jej byt je jedným z menej osvetlených poradíte čo s tým,alebo aspoň ako sa volá?

Ako zachrániť a pomenovať túto rastlinu?
buberova
•
9. feb 2025

Nie je to divý Jano?

stellarstar
•
9. feb 2025

Divný jano alebo potos, netreba presadiť?

nelca84
•
9. feb 2025

Potosovec

buberova
•
9. feb 2025

A čo sa týka toho že vädne, zistila by som či nie je suchý alebo naopak prepoliaty. Som amatér ale vybrala by som ho z kvetináča a pozrela sa na korene

nelca84
•
9. feb 2025

Ja by som povedala, ze je preliaty, v zime netreba tak casto polievat.

elenajezova
•
9. feb 2025

Ja ju poznám ako "ťahavý Janko"..a je to taká ako keby "burinka", "samorast"...skúsila vy som poliať ..alebo zakoreniť nanovo.

euka210
•
9. feb 2025

@luciik2111 klasicka "ťahacka"...bud malo vody, vela vody. Tiez navrhujem presadit, pozriet korene ci nehniju a daj novu vyzivnu hlinu.

akinomel
•
9. feb 2025

@luciik2111 je to potosovec zlatý. Skontrolovala by som spodok listov kvôli škodcom, vybrala by som ho z hliny, skontrolovala by som korene. Ak to bude v poriadku, dala by som iba do vody na pár dní a potom zasadila do nového kvetináča s novou zeminou na izbové rastliny. Podľa mňa kvetináč má mať podmisku, aby prebytočná voda mala kam odtiecť a korene neodhnívali. Myslím, že stačí poliať 1x týždenne do podmisky. Držím palce!

ketrint
•
9. feb 2025

@luciik2111 toto zachranite, je to extrémne nenáročná a vďačná rastlinka 🙂 Treba skontrolovať substrát (buď ci nie je vysušený, alebo naopak, premokreny) aj samotnú rastlinku (či nemá nejakého škodcu).

evansova
•
16. feb 2025

Sprav si pár odrzkov, namoc do vody, kde pusti korienky, potom presad do noveho (alebo stareho dôkladne vycisteneho), do noveho substratu. O par tyzdnov narastie tak, ze ho bude treba "vychovat" noznicami.

petrofka
•
16. feb 2025

v zime sa polieva raz za 10-12 dní. Nechala by som ho preschnúť.

amy234
•
17. feb 2025

Viete ju ľahko množiť, spravte odrezky aby ste vedeli vzdušné korienky dať do vody, do dvoch týždňov púšti korienky a môžte zasadiť. Zeby bola preliata? Skúste presadiť ale pre istotu nejaké odrezky spravte.

luciik2111
autor
•
18. feb 2025

@amy234 pravdepodobne preliata,skusili sme presadiť skontrolovali aj korene či nehniju,no je to asi týždeň od presadenia a rastlina vyzerá ešte horšie než predtým

je to divý janko, tu je celkom vysvetlené ako pestovať túto rastlinu: https://www.jutro.sk/navody/ako-sadit-a-pestova...

loliki
•
27. feb 2025

@luciik2111 Na fotke je pekná, krajšia ako moja. 🙂 Ja som tu moju poliala a dala tyčinku na výživu listov.