Kde kúpiť kvalitné stĺpovité ovocné stromy?
Ahojte, uvažujem nad kúpou stĺpovitých ovocných stromov. Od koho ste ich kupovali a ste spokojní s kvalitou a úrodou? Prípadne by ste vedeli odporučiť spoľahlivého predajcu? Ďakujem
ja som kúpila v hornbachu čerešňu a hrušku, tak ako píše viestta úroda je podstatne menšia
@barbara9456 Skutočne stĺpové stromy sú iba niektoré odrody jablone. Všetko ostatné sú len pseudo stĺpové, t.j. do stĺpovitého tvaru ich treba strihať. Takže to máš jedno, kde kúpiš tie stromy. Formu im dáš ty tým, že ich budeš pravidelne strihať.
Ja už som sa toľkokrát nechala oklamať, že budú krásne stĺpovité a budú rodiť, no mám niektoré už roky a nič...
Stlpovitr su jedine jablone. Ostatne je klam.
@volajmajanko
AI ma iny nazor, my sme vysadili minuly rok ceresne k plotu uz su plne okruhlych pukov
"Áno, stĺpovité čerešne existujú a sú ideálnou voľbou pre malé záhrady, terasy či balkóny. Dorastajú zvyčajne do výšky 2 až 3 metrov, pričom si zachovávajú úzky, kompaktný tvar s minimálnymi nárokmi na priestor. Najobľúbenejšou a najčastejšie pestovanou samoopelivou odrodou je Sylvia"
@volajmajanko
AI ma iny nazor, my sme vysadili minuly rok ceresne k plotu uz su plne okruhlych pukov
"Áno, stĺpovité čerešne existujú a sú ideálnou voľbou pre malé záhrady, terasy či balkóny. Dorastajú zvyčajne do výšky 2 až 3 metrov, pričom si zachovávajú úzky, kompaktný tvar s minimálnymi nárokmi na priestor. Najobľúbenejšou a najčastejšie pestovanou samoopelivou odrodou je Sylvia"
@anonym_16318b po rokoch zacne aj stlpova ceresna rast do sirky, sice nie v takej miere ako bezne odrody, bocne vyhony rastu viac vertikalne ale treba strihanim udrziavat tvar. U ostatnych druhov je to este markantnejsie. Mame stlpove jablone (ako pisem asi 20 rocne), ktorym len obcas treba preriedit a zakratit rodivy obrast, ceresnu po piatich rokoch budeme v lete upravovat a slivka od zaciatku rastie ako bezna slivka, akurat vsetky vyhony su takmer vertikalne. Ta sa bez strihu nezaobide vobec. Genetocky stlpovite su len jablone. Ostatne nie
@anonym_16318b po rokoch zacne aj stlpova ceresna rast do sirky, sice nie v takej miere ako bezne odrody, bocne vyhony rastu viac vertikalne ale treba strihanim udrziavat tvar. U ostatnych druhov je to este markantnejsie. Mame stlpove jablone (ako pisem asi 20 rocne), ktorym len obcas treba preriedit a zakratit rodivy obrast, ceresnu po piatich rokoch budeme v lete upravovat a slivka od zaciatku rastie ako bezna slivka, akurat vsetky vyhony su takmer vertikalne. Ta sa bez strihu nezaobide vobec. Genetocky stlpovite su len jablone. Ostatne nie
@viestta
Nas uroda nezaujma my sme to kupili ako zivy plot
namiesto exotov.
@viestta
Nas uroda nezaujma my sme to kupili ako zivy plot
namiesto exotov.
@anonym_16318b mne je jedno preco ste ich kupili, iste je, ze AI ti poskytla len informacie, ktore nasla na internete a najviac ich tam maju onchodnici, ktori nie vzdy napisu vsetko. Aki dovod na to maju vedia len oni. Skusenosti realnych pestovatelov su o niecom inom ako reklamne texty

Pravdou je, ze vacsinou sa predavaju dovazene vypestky, maloktora skolka na Slovensku stepi vlastne stlpove stormceky, ak ano, tak v obmedzenom mnozstve odrod. Ja mam dobre skusenosti so skolkou Demeter z Dvornikov a Vajda z Caklova, ale stlpove jablone mama kupovala pred hadam 20 rokmi cez zahradnicstvo Klivia, vtedy boli vzacne a nebolo az tolko na vyber. Rodia pravidelne, ale napriek tomu, ze uz maju cez 3 metre nemozes ocakavat urodu ako od bezneho stromu. A treba davat pozor na vyber vhodnych odrod, ktore sa navzajom opeluju, aj ked na opelenie staci aby boli v okoli bezne jablone.