Máte okolo domu stále niečo na práci?
Dobré ráno. Som človek, ktorému maximálne vyhovuje život v bytovke 😁 máme malý dvojizbák, sme minimalisti, je to upratané raz dva a môžeme sa venovať čomu chceme.
Ale všímam si, že ľudia, ktorí žijú v dome majú stále nejaké projekty a kde sa človek obzrie tak tam vidí niečo, čo by bolo treba robiť. Nehovoriac o nekonečnom kolobehu kosenia, záhradkarčenia, chystania dreva.. a potom tu máme rôzne dielničky, kôlničky, šopy kde je ozaj všetko a často neporiadok. A veľmi by ma zaujímalo či mám iba ja zlú vzorku alebo či to proste majú takto všetci, ktorí žijú v dome.
Alebo je tu aj niekto kto má nizkoudržbový minimalistický dom, kde je iba o kúsok viac povinností ako v byte?
Ďakujem a prajem pekný deň ☺️
@doriiis Mate pravdu. Ale si predstavte že človek pracuje napriklad 8-16, ja sa tiež nudím na činžiaku ale snažím sa nebyť doma po práci, dnes som ani doma napriklad nebola bola som vo fitku, na bicykli, a vonku v prirode so psíkom poobede aj večer, v obchode. Takže doma som bola poriadne az po 21. A cez vikend chodim k rodičom na dvor pomáhať kosiť, zbierať úrodu, polievať,grilovať,opalovať sa. Takže nemusí sa každy nudiť v bytovke, vela ludi byva v bytovke a kupi si zahradku napríklad.😊
@anonym_69af3c no ale co robis od novembra do marca napriklad?
@anonym_69af3c no ale co robis od novembra do marca napriklad?
@anonym_7c1f34 No so psom chodim 3x denne za každeho pocasia, a v zime sa da napriklad behat, korculovat na štadione, a chodim do fitka 3x tyzdenne. alebo na zumbu, pilates, yogu… Vždy sa dá niečo nájsť len treba chcieť😊čítat knihy, s kamoskou na nakupy, kavu… Som doma minimum. Pozriet maminu ocina brata, starych rodicov. Ale to je na človeku. Mám susedu ktorá rano ide do roboty o 15 pride z roboty a takto cely tyždeň, a potom sa čuduje že je obézna, chápem ze clovek je aj unaveny ale poznat len robotu a domov od pondelka do piatka..
@anonym_69af3c sucitim s vami . Ja som tiez roky rokuce zila v byte. Vlastne som v byte vyrastala, rodena bratislavcanka. Nikdy mi nevyhovalo byvat v byte. Nevidim ziadnu pridanu hodnotu.
Ked som bola v byte, suseda nado mnou kazde doobedie mala pustenu TA3 na plne gule. Vecer si pustila virivku a nieco jej stale padalo, akoby hadzala o zem rozne velkosti gúľ 🤣. Susedia pod nami fajcili a pravidelne zasekavali vytah, lebo su tlsti. Vecny bordel pri stojisku na smeti, pohodene umyvadla a nabytky na travniku, proste humus. Z ulice bliakot opitych ludi, z okien bliakot opitych ludi. Trubenie aut, elektricky, autobusy.. kazdy den po praci kruzenie 15min okolo sidliska a hladanie parkovacieho miesta..toto mi chybat teda nebude 🤣
@pudinka Ja si nemozem ani bicykel nechat pred cinziakom hned by mi ho ukradli. A tiez moja suseda ked bola mensia si doniesla kamaratky a ako keby hadzali do zeme gule a strasne dupotali. Teraz mi vadí len to že všetko počuť, a máme staru elektrinu v byte minule som vysavala piekla mala pustenu pračku a normalne som vyhodila ističe tak som musela ist az na chodbu to hladať lebo v byte to bolo v poriadku. Ale aj mi to vyhovuje žijem v centre mesta mam vsetko blizko môžem chodit peso alebo na bicykli. Len cez vikend je to katastrofa a to teplo v cinziaku je hrozne
@anonym_7c1f34 No so psom chodim 3x denne za každeho pocasia, a v zime sa da napriklad behat, korculovat na štadione, a chodim do fitka 3x tyzdenne. alebo na zumbu, pilates, yogu… Vždy sa dá niečo nájsť len treba chcieť😊čítat knihy, s kamoskou na nakupy, kavu… Som doma minimum. Pozriet maminu ocina brata, starych rodicov. Ale to je na človeku. Mám susedu ktorá rano ide do roboty o 15 pride z roboty a takto cely tyždeň, a potom sa čuduje že je obézna, chápem ze clovek je aj unaveny ale poznat len robotu a domov od pondelka do piatka..
@anonym_69af3c tak to mas fakt vyplnene dni 👍
@anonym_7c1f34 Tak snažim sa. Nemam ale deti ani muža. Len psa
@anonym_autor joooj to je normálne. My sme v takom dlhom starom dome, kde je viac rodín (akože všetko naša), ale sme tak po kope, a to keby si videla. Jedni sa v motorkách rýpu do nekonečna, ďalší sa v autách rýpu, tuningujú, stále niečo majstrujú. Stále polievať, kosiť, nafúkať bazén, vypustiť bazén, trampolína pre menšie decká… Grilovačky, altánok, stále niečo. Je to pravda. Proste u nás to žije. Raz decká psov pustia dnu, potom mi prídu s mačkou do izby. Máme veselo. V byte si toto neviem predstaviť. 😁😇
@anonym_7c1f34 Preeesne tak, svata pravda. To ako u nas vsetci na dedine, v zovote paty nevytiahli, v kuse to zilo iba robotou, muklovanim v zahrade, na zahumienke a neviem kde este, v kuse drevo, kosenie a pod., bytovky videli tak z vlaku alebo busu. A takí jasne ze Ti budu hovorit, ze do bytu by nikdy nesli. No nesli, lebo ani nevedia ake to je byvat v meste v byte. Ja som zila aj aj. Viem to veru porovnat. A naozaj ide o to aky je clovek typ. Ci pracovity dedincan ktoremu zacina po praci dalsia fuska na dvore, okolo domu dokoncovacky, murovacky, betonovacky, ci v lete v zahrade polievas skoro rano, neskoro vecer, v kuse s hadicou v ruke, vytahujes burinu, do toho plny dvor sahoviny a kazda jedna volna chvilka pili sa drevo, rube sa drevo, uklada sa drevo. V zime to drevo kazdy den/dva navezies do kotolne, cez vikend cistis kotol atd atd atd.A pomedzi to niekde deti ? rodina ? manzelka ? varenie, pranie, vesanie, vysavanie, zmyvanie, prach, okna, bielizen, hracky, choroby...nie, dakujem neprosim. Pre pracujucich ludi ktori obaja robia denne od rana do 14-16h a deti maju milion aktovit a skoly v meste jednoznacne mesto a byt. Moj nazor, samozrejme.
@anonym_b30deb ja mám dobrú kombináciu, že v meste ale v dome. Takže mám výhody mesta aj dediny.
@anonym_autor moja švagriná majú bungalov, okolo neho dlažbu, 3 kvetináče so stromčekmi. Nič viac. Ani psa, mačku, kosačku, kôlničku. V dome má vyleštené ako by tam ani nebývali, ani jedna omrvinka...ani jeden obraz na stene, žiaden kvet na parapete. Jej sa to páči. Oni radšej idú do OC sadnúť na kávu, ako by mala niečo robiť v dome, či okolo domu. Manžel jej chodí na turnusy.
My máme dom gazdovský, rekonštruovali sme si ho podľa svojich predstáv, je tam stále čo robiť, okolo domu tiež. Pestujeme si, chováme zajačiky a sliepky, zaváram, rada kosím aj si zveľadujem skalky...a manžel vždy niečo majstruje v šope. Večerami opekáme, či grilujeme. Niekedy obedujeme vonku v altánku, alebo len tak prinesiem manželovi ľadovú kávu do šopy. Pre nás je to taký relax, pre niekoho utrpenie a nepredstaviteľné. Ja by som už nešla bývať do bytu a ani do takého umelého domu ako má švagriná.
@anonym_f8be01 tie novostavby majú také malé pozemky, že tam ledva dáte auto. My sme v starom, kde je dvor väčší ako dom.
Nechápem, prečo by mal byť okolo domu neporiadok. Kôlničky a dielničky sú iba pre tých jednoduchých, ktorí pracujú manuálne, nechápem, načo je treba chystať v dnešnej dobe drevo. Stačí diaľkovým ovládačom nastaviť v pohodlí domu teplotu a kotol na plyn dodá takú teplotu do radiátorov. Plus v dome je ten veľký priestor, miestnosti pre rôzne potreby, každý má svoje súkromie, relax na terase, v bazéne, vo výrivke. Dvor a záhrada sa dajú upraviť a udržiavať ako park. V malom priestore sa dobre cítia iba tí veľmi jednoduchí, ktorí nepoznali život na vyššej úrovni a od detstva sa žili veľmi jednoducho, podobne ako v osadách.
@evkatk A kolkoze ma ten tvoj domisko m2?
@tilly no my sme v spalnach nechceli podlahove kurenie ked sme stavali a bolo to to najlepsie riesenie. V kupelniach chodbach a v obyvacke s kuchynou mame.
@anonym_7c1f34 hned mi to bolo jasne, lebo to ked clovek tie deti ma, tak sa furt okolo nich toci, ja som taxikar a furt nejake kruzky riesim namiesto tych svojich 😂. Ale vekom sa to lepsi, ale zdaleka nemam tak vyplneny program ako ty 😊
@anonym_b30deb ja mám dobrú kombináciu, že v meste ale v dome. Takže mám výhody mesta aj dediny.
@simona_racz byvali sme v dome v detstve v meste a ano, suhlasim, super. Zivot akoby na dedine, ale realne mas vsetko blizko, aj to vyzitie, obciansku vybavenost atd. Ale to aj tak potrebujes vypadnut, zmenit vzduch. My mame byt v meste a dom pomerne blizko na dedine a to mi je fakt je vzacne a tesim sa vlastne, ze nie som tym padom stale doma,
@tilly no my sme v spalnach nechceli podlahove kurenie ked sme stavali a bolo to to najlepsie riesenie. V kupelniach chodbach a v obyvacke s kuchynou mame.
@anonym_7c1f34 hned mi to bolo jasne, lebo to ked clovek tie deti ma, tak sa furt okolo nich toci, ja som taxikar a furt nejake kruzky riesim namiesto tych svojich 😂. Ale vekom sa to lepsi, ale zdaleka nemam tak vyplneny program ako ty 😊
@anonym_7c1f34 prečo nie podlahové? Za mňa najlepšie riešenie. Teplé podlahy sú na nezaplatenie. My sme dali aj infrapanely na steny pod okná, ale nie je to ono.
@anonym_7c1f34 prečo nie podlahové? Za mňa najlepšie riešenie. Teplé podlahy sú na nezaplatenie. My sme dali aj infrapanely na steny pod okná, ale nie je to ono.
@tilly malo to dva dovody. Prerobit sa to da hocikedy, ale nechceli by sme. Sme alergici a podlahove kurenie viri prach, vysusuje vzduch. To druhe sice robi aj klasicky radiator, ale my radiatory v spalnach nepouzivame a stale tam je dostatocne teplo. Druhy dovod je prudenie, energie. Podla feng shui. Co sice nie je vedecky dokazane, ale uz mnohe z feng shui dokazane bolo. Ale to nie je az take dolezite, sme proste alergici a vedomie ze to viri prach jednoducho rozhodlo 🙂. A sme spokojni.
@simona_racz byvali sme v dome v detstve v meste a ano, suhlasim, super. Zivot akoby na dedine, ale realne mas vsetko blizko, aj to vyzitie, obciansku vybavenost atd. Ale to aj tak potrebujes vypadnut, zmenit vzduch. My mame byt v meste a dom pomerne blizko na dedine a to mi je fakt je vzacne a tesim sa vlastne, ze nie som tym padom stale doma,
@anonym_7c1f34 vidím, vidím, vieš kto si kupuje na gemeri domy? Hlavne v tých zapadákovo oblastiach? Ludia z mesta. Z tých väčších. Samá Bratislava, Košice, Banská Bystrica, a starosta má 200 stabilných obyvateľov, a tak má problém vybaviť eurofondy a podobne. Viac ako polovica dedín sú víkendové domy činžiakových Košičanov a Bystričanov. Tak veľmi im chýba ten vzduch, a rýpanie sa v zemi. Dom kúpia za takú cenu, že v meste by nemali za to pomaly ani garzónku.
@tilly podlahové je super, keď sa prerábali podlahy, tak sa rovno dalo aj kúrenie do zeme. Teplo stúpa hore, takže má to logiku, a aj v praxi to funguje. Môžu decká ležať na podlahe pri hrách, môžeme bez papúč chodiť.
@anonym_7c1f34 vidím, vidím, vieš kto si kupuje na gemeri domy? Hlavne v tých zapadákovo oblastiach? Ludia z mesta. Z tých väčších. Samá Bratislava, Košice, Banská Bystrica, a starosta má 200 stabilných obyvateľov, a tak má problém vybaviť eurofondy a podobne. Viac ako polovica dedín sú víkendové domy činžiakových Košičanov a Bystričanov. Tak veľmi im chýba ten vzduch, a rýpanie sa v zemi. Dom kúpia za takú cenu, že v meste by nemali za to pomaly ani garzónku.
@simona_racz no, to by bol sen. V Bratislave stoji garzonka od 170 tisic, za to teda dom pri Bratislave nekupis 😁. Teda náš by v tejto chvili stal viac ako 400 tisic, pretoze to uz nie je “len dom”, ako stavba, je tam vsetko, upravena zahrada, terasa, chodniky okolo, brany, oplotenie, zahradny domcek.. to vsetko stalo nemale prniaze. No a co mas za 400 tisic v Ba? Za 320 a viac prerobeny stvorizbak v starom panelaku 🤷♀️. Za 400 teraz ani neviem, mozno 5izbak, alebo 3izbak v novostavbe, ale zalezi od metrov. Nebavilo by ma chodit tak daleko z Bratislavy, az na Gemer. My chodime kazdy vikend, vsetky sviatky, prazdniny. Neviem si to vynachvalit. Ako v raji. Ale na pocudovanie, od kedy zacina vykurovacia sezona je na dedine oooovela vacsi smrad ako v Bratislave. A nasa dedina ma drtivu vacsinu miestnych.
@simona_racz no, to by bol sen. V Bratislave stoji garzonka od 170 tisic, za to teda dom pri Bratislave nekupis 😁. Teda náš by v tejto chvili stal viac ako 400 tisic, pretoze to uz nie je “len dom”, ako stavba, je tam vsetko, upravena zahrada, terasa, chodniky okolo, brany, oplotenie, zahradny domcek.. to vsetko stalo nemale prniaze. No a co mas za 400 tisic v Ba? Za 320 a viac prerobeny stvorizbak v starom panelaku 🤷♀️. Za 400 teraz ani neviem, mozno 5izbak, alebo 3izbak v novostavbe, ale zalezi od metrov. Nebavilo by ma chodit tak daleko z Bratislavy, az na Gemer. My chodime kazdy vikend, vsetky sviatky, prazdniny. Neviem si to vynachvalit. Ako v raji. Ale na pocudovanie, od kedy zacina vykurovacia sezona je na dedine oooovela vacsi smrad ako v Bratislave. A nasa dedina ma drtivu vacsinu miestnych.
@anonym_7c1f34 tí ludia pália kadečo… Jeden dom vedľa v dedine predávali za 60000 ale starý neprerobený. Že bohvie kolko by bolo treba investovať. A 400000 to nemá ani väčsina lepšie zarábajúcich. Brutálne ceny.
@anonym_7c1f34 presne tak to mam ja. Byt mame v meste v centre tam som cez tyzden a vyhovuje mi to dost. Vsetko tu je na kope. Banka posta urad, obchod, lekaren, drogeria, doktory, veterinar, packeta no všetko. A cez vikend idem k mamine na dedinu. Tam neni nič len jedna krčma a v nedelu dedinsky futbal🤣🤣Ale aspon si oddychnem na dvore.
@anonym_7c1f34 tí ludia pália kadečo… Jeden dom vedľa v dedine predávali za 60000 ale starý neprerobený. Že bohvie kolko by bolo treba investovať. A 400000 to nemá ani väčsina lepšie zarábajúcich. Brutálne ceny.
@simona_racz niektorým ľuďom to vyhovuje kúpiť starý a prerobit možno nemá hodnotu dom, ale pozemok.My máme rodinu blízko Banoviec nad Bebravou a tam pokupilo veľa ľudí z okolia Ba domy v mini dedinách pod lesom kde je jeden obchoda, krčma.Dnes uz veľa ľudí pracuje z domu a chcú ísť mimo veľkej civilizacie.Starsie víkendové chalupy sa predávali za 35-40 t eur domy o trocha viac.
@simona_racz niektorým ľuďom to vyhovuje kúpiť starý a prerobit možno nemá hodnotu dom, ale pozemok.My máme rodinu blízko Banoviec nad Bebravou a tam pokupilo veľa ľudí z okolia Ba domy v mini dedinách pod lesom kde je jeden obchoda, krčma.Dnes uz veľa ľudí pracuje z domu a chcú ísť mimo veľkej civilizacie.Starsie víkendové chalupy sa predávali za 35-40 t eur domy o trocha viac.
@anonym_178922 a tým sa vraciame na začiatok témy. Veľa, veľa, práce okolo domu/chalupy. 😁 Ak je autorka činžiaková a chcela by si to predstaviť, tak áno je to tak. Pri dome čo si nespravíte, to nemáte. V činžiaku sa stará bytová správa.
a autorka, na dome nemôžeš byť minimalistka, lebo dvor sa zakonzervovať nedá. Ak nepestuješ, tak ti rastie burina. Ak nemáte zvieratá, spravia bordel myši a krtkovia. Proste RD a minimalizmus nejde dokopy nijako 😇
a autorka, na dome nemôžeš byť minimalistka, lebo dvor sa zakonzervovať nedá. Ak nepestuješ, tak ti rastie burina. Ak nemáte zvieratá, spravia bordel myši a krtkovia. Proste RD a minimalizmus nejde dokopy nijako 😇
@simona_racz neviem ci vies, ue proti krtkom je lahka ochrana, mysi je minimum ak vobec, tie nemusis riesit absolutne. Vyriesia susedove macky. A ked mas travu kupis kosacku ktora sama pokosi. Ja neviem co tam poniektore potrebujete tolko riesit okolo toho domu 🙂
My bývame v 4 izbovom dome a záhradu máme skoro 10 árov veľkú. Sadim tam zeleninu, ovocie jahody maliny, mám ovocné stromy. Mám predzáhradku aj na dvore záhon spraveny. Milujem kvetiny a starať sa o ne, aj sadiť do záhrady a sledovať ako to rastie. Áno niekedy je s tým veľa roboty, aj burinu vytrhávat, oberať úrodu, polievať a stále niečo. Ale mňa to strašne baví, je to pre mňa ako koníček.
Bývame n dedine kde je komplet občianska vybavenosť. Do práce chodím peši, deti do školy tiež peši, krúžky máme v dedine. Nepreveziem sa na aute tým pádom šetríme čas.
Máme dvor terasu, robíme opekacky, alebo len tak si sadnúť na dvor a čítať si knižku.
Bývala som aj v byte a pre mňa byť mal samé nevýhody. Všetko tam počuť, bola som medzi štyrmi stenami doslova nudila som sa tam.
@simona_racz samozrejme, ze ide

@pudinka máte úplnú pravdu. U nas dokonca citiť aj marihuanu, a keď mam hudbu nahlas tak susedia vyzvaňaju.. Dokonca mi zvonil niekto z dola o 3 ráno na zvonček musím ho mať v noci vyvesený. Susedia ma občas vytopia a nemajú ani poistku. Bývam pri škole škôlke ked pridem večer nedá sa tu vôbec parkovať. Ráno som sa zobudila o 5:00 na to že suseda kričí po dcére, takže celé zle…..
@anonym_69af3c sucitim s vami . Ja som tiez roky rokuce zila v byte. Vlastne som v byte vyrastala, rodena bratislavcanka. Nikdy mi nevyhovalo byvat v byte. Nevidim ziadnu pridanu hodnotu.
Ked som bola v byte, suseda nado mnou kazde doobedie mala pustenu TA3 na plne gule. Vecer si pustila virivku a nieco jej stale padalo, akoby hadzala o zem rozne velkosti gúľ 🤣. Susedia pod nami fajcili a pravidelne zasekavali vytah, lebo su tlsti. Vecny bordel pri stojisku na smeti, pohodene umyvadla a nabytky na travniku, proste humus. Z ulice bliakot opitych ludi, z okien bliakot opitych ludi. Trubenie aut, elektricky, autobusy.. kazdy den po praci kruzenie 15min okolo sidliska a hladanie parkovacieho miesta..toto mi chybat teda nebude 🤣