icon

Môžem už ostrihať pivónie?

4. sep 2026

Ahojte. Potrebujem sa dostať k plotu, za ktorým rastú pivónie . Len neviem, či ich už môžem ostrihať? Kvitnú krásne, nechcem o nej prísť 🌸🌸🌸

rachel36a
4. sep 2026

@anonym_autor ja striham skoro hneď po odkvitnutí a mam ich každý rok krasne. Neviem ci je to správne, len pisem svoju skusenost

cacianka
4. sep 2026

už aj listy odumierajú, kľudne ostrihaj.

ivicatolic
4. sep 2026

@anonym_autor a šmikni ich už, odpočinú si a na rok budú šľahať lepšie 😊☀️👉

anonym_7ce254
4. sep 2026

Mne ešte krásne kvitnú. Stíhať budem tak možno na konci septembra

anonym_175185
4. sep 2026

Ja som kvietky ostrihala už dávnejšie, keď už boli suché, ale listy ešte mám. Asi ich uz dnes ostriham úplne až pri zemi

scila
4. sep 2026

@anonym_autor nič sa im nestane keď ich teraz ostriháš.
@rachel36a to, že listy pivoniek vydržia celú sezónu je jedno z ich veľkých pozitív, preto sa používajú ako kostra výsadieb aj vo verejnej zeleni, nielen v záhradách, je škoda ich strihať priskoro. A čím dlhšie tam listy sú tým dlhšie rastlina vegetuje a tým silnejšie má korene. Listy tiež korene tienia a tým ich chránia pred úpekom a tiež pôdu samozrejme.
@anonym_7ce254 v septembri ti kvitnú pivonky? To aké?

anonym_6ff00e
4. sep 2026

Si si ista, ze su to pivonie, tie kvitnu koncom jari. Ale ak su to pivonie, tak odstrihavaju sa len odkvitnute kvety, listy sa nechavaju celu zimu a ostrihaju sa az na jar, cez zimu chrania puciky pred vymrznutim

anonym_7e6b7b
4. sep 2026
@anonym_7ce254

@anonym_7ce254 pivonie ti kvitnu teraz??

citronove_koliesko
4. sep 2026
@anonym_6ff00e

Si si ista, ze su to pivonie, tie kvitnu koncom jari. Ale ak su to pivonie, tak odstrihavaju sa len odkvitnute kvety, listy sa nechavaju celu zimu a ostrihaju sa az na jar, cez zimu chrania puciky pred vymrznutim

@anonym_6ff00e presne, moje pivonie zakvitli 29.6. a 1.7. uz boli odkvitnute 😀 ale viem ze je viac druhov, moje nemaju drevnatu stonku, su take velke plnokvete cviklovo cervene.

Nebudu to skor hortenzie?

anonym_6ff00e
4. sep 2026
@citronove_koliesko

@anonym_6ff00e presne, moje pivonie zakvitli 29.6. a 1.7. uz boli odkvitnute 😀 ale viem ze je viac druhov, moje nemaju drevnatu stonku, su take velke plnokvete cviklovo cervene.

Nebudu to skor hortenzie?

@citronove_koliesko aj drevnate kvitnu na konci jari

aurelia2000
4. sep 2026
@anonym_7ce254

@anonym_7ce254 Pivonky ti určite teraz nekvitnu.

autor
4. sep 2026

Ďakujem krásne za rady.
A dievčatá - keď už máte tiež pivonky - mám vedľa seba dva druhy, ružové a fialové - z jedných som si pred 2 rokmi odkopla a zasadila inde v záhrade. Ale stále nekvitne :-/ Trvá to dlhšie, než začne kvitnúť takto odkopnutá rastlinka?

aurelia2000
4. sep 2026
@anonym_autor

Ďakujem krásne za rady.
A dievčatá - keď už máte tiež pivonky - mám vedľa seba dva druhy, ružové a fialové - z jedných som si pred 2 rokmi odkopla a zasadila inde v záhrade. Ale stále nekvitne :-/ Trvá to dlhšie, než začne kvitnúť takto odkopnutá rastlinka?

@anonym_autor Áno, trvá to veru dlhšie, aj keď kúpiš sadenice (odkopky), tak o dva-tri roky prvýkrát zakvitnu. Keby boli dobre zakorenené v dosť velkom kvetináči, zvyknú na dni kvetov už zakvitnute predávať.

cacianka
Včera o 07:26

Novinka hrá urazenú, že si ju vyrušila a presadila. Odrazí sa po pár rokoch.