Môžem zasadiť cesnak z obchodu alebo potrebujem sadbový?
14. sep 2026
mám doma pár pekných hlávok cesnaku zo supermarketu a napadlo mi, či by sa nedal normálne zasadiť do záhrady.
musí byť vyslovene sadbový alebo vyrastie aj z takéhoto? nikdy som cesnak nesadila, tak nechcem na jar zistiť, že som tam na jeseň zakopala cesnak úplne zbytočne 😄
anonym_ea5b8d
•
14. sep 2026Zvyknem sadiť, zatiaľ úspešne

Nie, nevysadzaj ho, v obchodoch byva cinsky a spanielsky, ktore nie su prisposobene na nase poveternostne podmienky. Kup si sadbovy cesnak, nie je drahy a mas zarucene ze je zdravy, prisposobeny na nase podmienky a spolahlivo donesie urodu. Pol kila sotji od 5 do 10 € a vysadis z neho jednu hriadku uplne v pohode. Ked nemas skusenosti s pestovanim cesnaku, kup si paliciak, pri nom presne vies, kedy je cas vybrat ho z pody. Este ti odporucim vysadit riadky asi na 50cm od seba, na jar medzi nich vysejes cviklu. Kym cesnak rastie ani cviklene bude zavadzat, ked v lete cesnak vyberies, cvikla bez problemov do jesene dorastie a ty nebudes mat prazdnu hriadku. Kedze aj cesnak aj cvikla maju radi pohnojenu podu, tak ich mozes priebezne prihnojovat napriklad granulovanym hnojom a bez problemov mozes pouzit aj kompost bud hned po vysadbe alebo ako mulc. Ak mas dreveny popol, mozes ho na zimu nasypat na riadky cesnaku
A este jedna pripomienka, na vysadbu cesnaku je este velmi skoro, Vysadza sa od konca oktobra do zaciatku decembra