Prehustené maky z Action. Trhať alebo nechať rásť?
Ahojte 🙂 V action som si kúpila také malé sáčky so semienkami kvetov - jedno je nejaký mix, jedno sú slnečnice mini a jedno sú maky.
Popravde som neverila, že to vyrastie, ale vyrástlo.
Tie slnečnice a mix sa mi zdajú OK, ale tie maky - sú asi moc nahusto? Sáčky som zahodila a neviem teda, či to pretrhať?
@zuzulienocka78 a ty si vysypala do 1 kvetináča celý sáčok? Asi toho tam bolo veľa nie?
Ja by som povyťahovala par kúskov, ved co sa môže stať.....
@bielasovicka Hej 🙂 Ono ja som to brala tak, že to je dávka "do jedného kvetináča" 🙂
Niesom záhradkar ale myslím si, že bolo by lepšie počkať pokial rastliny budú väčšie a mať aj koreňový systém pevnejší a vtedy preriediť
Niesom záhradkar ale myslím si, že bolo by lepšie počkať pokial rastliny budú väčšie a mať aj koreňový systém pevnejší a vtedy preriediť
@anonym_51d69a Tak ich ešte nechám, tie maky sú také najmenšie zo všetkých. Možno by som ich vedela nejako "presadiť" niekam.
@anonym_51d69a Tak ich ešte nechám, tie maky sú také najmenšie zo všetkých. Možno by som ich vedela nejako "presadiť" niekam.
@zuzulienocka78 takže dala som to do slavnej AI
a ževraj je to opačne, že čím skôr lebo mak je na to citlivý 😃a že najlepšie večer
Mak sme vyštipovali takýto maličký, a jednotili až keď mal pravé listy ( tieto sú ešte len klíčne).
Kľudne ich opatrne prerieď, a jed podrastu tie zvyšné skús ich opäť prebrať / preriediť a tie vybraté zasadiť niekde vonku. Asi sa neujmu, ale skúsiť môžeš.v kvetináči stači 1- 2 korene, skús nechať najviac 4- 5. Preto tie zvyšné , ak budú mať cca 10cm skús presadiť, škoda neskúsiť zachrániť.
Nabudúce budeš vedieť, že majú sú drobunke semienka ale rastlinky nárastu dosť veľké.
Inak mak je vonkajšia rastlina, na záhon nie do kvetináča.
@zuzulienocka78 Mak sa nedá presadiť. Ak ho presadíš, tak najskôr vykape, ale skúsiť to môžeš, máš ich tam veľa, možno pár sa ich ujme. Mak sa vysieva pred zimou alebo pred koncom zimy do voľnej pôdy a keď majú rastlinky tak 5 cm, tak sa pretrhávajú.
Tvoj mak je posadený veľmi nahusto, takto z neho nič nebude. Pretrhaj ho tak, že necháš v kvetináči max 10-15 rastliniek. Tie ti stihnú ešte zakvitnúť. Mak som zvyčajne zberal už v júli.

@zuzulienocka78 a ty si vysypala do 1 kvetináča celý sáčok? Asi toho tam bolo veľa nie?
Ja by som povyťahovala par kúskov, ved co sa môže stať.....