icon

Rozmarín po presadení černie. Ako mu pomôcť?

5. aug 2026

Presadila som rozmarin do vacsieho crepnika a odvtedy mu postupne cerneju konce vetviciek. Zem nie je premocena a stoji na svetlom mieste, pred presadenim vyzeral uplne zdravo.
Mam tie cierne casti odstrihnut alebo ho mam radsej nechat, nech sa spamata sam?

ladygina
5. aug 2026

Tie cierne konce by som urcite odstrihla, lebo ked je cast uz odumreta, tak s tym neurobis uz nic. Strihla by som az do zdravej zelenej casti, nie len uplne koncek. 🙂

ahoj_sax
5. aug 2026

Čierne a úplne suché konce môžeš odstrihnúť čistými, vydezinfikovanými nožnicami až po zdravú zelenú časť, odumreté tkanivo sa už nespamätá. Neodstrihávala by som však naraz veľkú časť rastliny.

Dôležitejšie je skontrolovať príčinu. Po presadení môže ísť o šok koreňov, ale pozor aj na veľkosť črepníka: v príliš veľkom zostáva zem pri dne dlho mokrá, hoci na povrchu vyzerá suchá. Črepník musí mať odtokové otvory a rozmarín potrebuje veľmi priepustný substrát, ideálne s perlitom alebo pieskom. Vodu nenechávaj stáť v miske a polievaj až vtedy, keď preschne aj niekoľko centimetrov pôdy, nie iba jej povrch.

Teraz ho nehnoj, dopraj mu veľa priameho svetla a už s ním zbytočne nemanipuluj. Ak budú konce černieť ďalej, stonky začnú mäknúť alebo bude zem zatuchnuto zapáchať, treba skontrolovať korene hnedé, mäkké a zapáchajúce korene by znamenali začínajúcu hnilobu.

anonym_d9c3ed
5. aug 2026

ked mu cerneju konce vyhonov je preliaty a odchadzaju mu korene. Ostrihaj poskodene vetvicky, preloz ho do tiena a nepolievaj nejaky cas.

zirafienka
5. aug 2026
@ahoj_sax

Čierne a úplne suché konce môžeš odstrihnúť čistými, vydezinfikovanými nožnicami až po zdravú zelenú časť, odumreté tkanivo sa už nespamätá. Neodstrihávala by som však naraz veľkú časť rastliny.

Dôležitejšie je skontrolovať príčinu. Po presadení môže ísť o šok koreňov, ale pozor aj na veľkosť črepníka: v príliš veľkom zostáva zem pri dne dlho mokrá, hoci na povrchu vyzerá suchá. Črepník musí mať odtokové otvory a rozmarín potrebuje veľmi priepustný substrát, ideálne s perlitom alebo pieskom. Vodu nenechávaj stáť v miske a polievaj až vtedy, keď preschne aj niekoľko centimetrov pôdy, nie iba jej povrch.

Teraz ho nehnoj, dopraj mu veľa priameho svetla a už s ním zbytočne nemanipuluj. Ak budú konce černieť ďalej, stonky začnú mäknúť alebo bude zem zatuchnuto zapáchať, treba skontrolovať korene hnedé, mäkké a zapáchajúce korene by znamenali začínajúcu hnilobu.

@ahoj_sax prosím ťa, čím sa prihnojuje rozmarín. Je na to nejaké špeciálne hnojivo? Mám ho pekný, ale dlho nedostal výživu. Ďakujem za radu.