icon

Prečo dospelí prehliadajú agresiu v rozprávkach?

7. júl 2024

Už ako dieťa som sa odmietala pozerať na niektoré vyslovene zlomyseľné rozprávky.
Známy Tom a Jerry, alebo napríklad Šmolkovia kde je naozaj pekný koncept a vždy ma veľmi mrzelo ako sa v deji potom všetko zvrhne na bitku. Naozaj sa niekto čuduje keď sú deti škodoradostnè, zlomyseľné a agresívne ak doma sledujú tieto “rozprávky”? Toto ja ani nepokladám za rozprávky, pretože rozprávka v pravom zmysle slova je podľa môjho náhľadu hlavne výchovná, poučná, môže byť troška primerane zábavná, veselá, milá, úsmevná.,

Strana
z3
gab1sol
9. júl 2024

Mám už väčšie deti a už nesledujú rozprávky pre najmenších. Ale s rukou na srdci ti môžem povedať, že ako dieťa som toľko násilia nevnímala v rozprávkach, ako teraz, keď som dospelá… Vôbec som to nevnímala negatívne (ak sa bavíme o Tomovi a Jerrym, či Šmolkoch a podobných rozprávkach). Rada som si tiež čítala aj Dobšinského a vnímala som to ako pekné rozprávky. Keď som to čítala mojim deťom, zhrozila som sa, aké je to občas morbidné… Takže detský pohľad na to je úplne iný, ako ten náš dospelácky. Ale čo je základ, deťom treba vysvetliť, že to nie je realita, že to je fikcia. Že keď niekomu dajú panvicou po hlave, neotrase sa, ale môžu ublížiť, ba aj zabiť. Deti netreba držať v bubline plnej dobra, treba im ukázať, aký je rozdiel medzi dobrom a zlom a viesť ich k tomu dobru. Inak, nie sú náhodou rozprávky o tom, že dobro zvíťazí nad zlom?

autor
9. júl 2024

@sabiwasabi a potom staré české, jedným časom Mašinky a kúzelník Zababa v nich bol u nás top.

annm81
9. júl 2024

Autorka, o akej vekovej kategórii vlastne hovoríš? Lebo miešať Tom a Jerry a Macko Uško je trocha divné. Veď je to pre úplne inú vekovú kategóriu.

Osobne tiež nie som fanúšikom tohoto typu rozprávok, ale istá miera násilia mi nevadí, najmä ak sa bavíme o vekovej kategórii 5+. Omnoho podstatnejšie, než chrániť dieťa pred vyobrazením akéhokoľvek, aj najmenšieho zla, je aktívne komunikovať s dieťaťom o morálnych otázkach dobra a zla. Dieťa, ktoré už má povedzme 5-7 rokov by malo vedieť, že násilie vo svete existuje, kedy je neakceptovateľné, za akých podmienok ho môžme použiť, ako sa zachovať, keď sa k nemu niekto správa násilne atď.

autor
9. júl 2024

@annm81 spomínané rozprávky mi vadia všeobecne a nepíšem o nijakom konkrétnom veku. Násilie sa deťom dostáva do podvedomia a z tadiaľ ho už nedostaneš. Čiže darmo budeš vysvetľovať, vravieť keď to dieťa vidí každý deň v TV v niektorých domácnostiach. Sila obrazu je obrovská aj pre dospelého, nieto pre malé dieťa, ktoré nasáva ako špongia.

annm81
9. júl 2024

Ibaže ten vek spraví obrovský rozdiel. Asi máš ešte len veľmi malé dieťa. Od istého (pomerne skorého veku), dieťa už nie je len špongia, čo nasáva všetko rad-radom, ale dokáže informácie vyhodnocovať, pri čom mu má rodič pomáhať. Ak budeš dieťa za každých okolností chrániť pred faktom, že existuje aj násilie, veľmi tvrdo dopadne, až už s ním nebudeš non-stop - najneskôr v škole, kde sú už deti bežne bez permanentného dozoru. Týmto nevravím, že Tom a Jerry sú skvelá rozprávka - mne príde hlúpa, bez pointy - ale každé zdravé dieťa, ktoré je psychicky v norme, sa niekde medzi 5 a 10 rokom dostane na taký stupeň vývoja, že mu sledovanie tejto rozprávky nespôsobí žiadnu škodu.

pochod
16. júl 2024

Kks tieto moderné výchovné metódy kde sa robí z toma a jerryho ci smolkov nevhodna rozprávka pre deti 🤣 my sme na to frcali strašne a nikoho sme potom nebili kladivom po hlave 😁

monciika
16. júl 2024

@pochod aj ja len otváram oči nad dnešnými výchovnymi metódami. Aj na instagrame keď to vidím, tak iba oči otváram...

autor
16. júl 2024

@pochod koľko si do dňa pozrel takých rozprávok? Od akého veku? Lebo dnes majú niektoré deti laptopy od kolísky a neobmedzený celodenný prístup. Aká dnešná výchova? Je ina doba, ktorá priniesla so sebou obrovské úskalia a hrozby. Chceš povedať že aj predtým sa mladí vraždili v školách navzájom?

elzena2
27. mar 2025

@mauduska kamaratka mi vravela, že jej kamoška mala syna 4 roky na nejakej malej sukromnej alternative zakladnej skoly - stretli sa rodicia, ktorí boli podobne nastaveni ako ty píšeš a robili v podstate domace vzdelavanie, len každý ucil to, čo vedel, čiže si zalozili taky klub. A teraz v piatej triede ten chlapec musel ist do tradicnej skoly. Vybrali najlepšiu, akú mohli. Hrstka chlapcov si ho podala, lebo nezapadol, on chcel všetko komunikovat a oni rychlo, strucne, sutazivo. Tak im proste liezol tymto spravanim, nech je akokolvek spravne a respektujuce, dobre na nervy. A tak sa to nejako vystupnovalo, že keď sa zastal jedneho spoluziaka, dokopali ho na zemi. Den pred jeho narodeninami. Tak teda v den narodenin bol doma, uboleny, trauma na celý zivot. Vyrastkov si skola samozrejme neuprace, keď sa im to doteraz nepodarilo. My sa snazime doma milo a po dobrotky, ale dopadlo to tak, že sa mi syn (8 rocny) nechal v skole otlkat. Lebo v kazdej jednej triede alebo pracovnom kolektive je vždy aspoň jeden, ktory nemal stastie na spravnu vychovu a kompenzuje si to na druhych. Je to hrozne, že to takto je, ale asi treba byt v živote pripraveny na grazlov a zakerakov. Radšej byt pripraveny a nepotrebovat to, ako sa stat fackovacim panakom. Nahlasila som ho na kurz sebaobrany.

kvoli
27. mar 2025

Ja som tiež postrehla ten rýchlo meniaci sa dej a vsimla som si, že na to psychologovia zacali upozorňovat, myslím ze kedysi bolo pravdlo, ze dej sa nesmel meniť tých 20 sekúnd, teraz sa dej mení aj každé 4 sekundy. Tie postavicky tam naozaj robia každu chvíľu inú činnosť vvinom priestore. Divíme sa, ze sa deti nevedia sústrediť a pritom tie moderné rozprávky ich ucia práve tomu. Nevravím, ze všetky deti s tým majú problém len, dnes je velmi vela deti s poruchami pozornosti a ten štýl rozprávok ich v tom len podporuje. Napríklad Cocomelon

autor
27. mar 2025

@elzena2 zdieľam tvoj pohľad. Momentálne je to aj u nás aktuálna téma ako naučiť deti fungovať v tomto divotvornom svete byť stále pripravený sa brániť. Tiež moje dieťa zostalo zaskočené ako sa iné decko správa a povedalo mi, že sa chcelo brániť, ale nevedelo ako a to píšem o škôlkarovi.

Strana
z3