icon

Prečo dospelí prehliadajú agresiu v rozprávkach?

7. júl 2024

Už ako dieťa som sa odmietala pozerať na niektoré vyslovene zlomyseľné rozprávky.
Známy Tom a Jerry, alebo napríklad Šmolkovia kde je naozaj pekný koncept a vždy ma veľmi mrzelo ako sa v deji potom všetko zvrhne na bitku. Naozaj sa niekto čuduje keď sú deti škodoradostnè, zlomyseľné a agresívne ak doma sledujú tieto “rozprávky”? Toto ja ani nepokladám za rozprávky, pretože rozprávka v pravom zmysle slova je podľa môjho náhľadu hlavne výchovná, poučná, môže byť troška primerane zábavná, veselá, milá, úsmevná.,

autor
7. júl 2024

Nebudem sa tu s nikým hádať moje deti tv nemajú zapnutú a teda nemám čas. Prečítam si vaše názory.

cherrystone
7. júl 2024

@mauduska podla mna tomu pripisujes vacsi vyznam nez to v skutocnosti ma. asi aj vzhladom k tvojmu odbornemu pohladu. mne napriklad viac vadia v tv rozne guilty pleasures, nez to, ze jerry obucha tomovi panvicu o hlavu. ale vseobecne sa ako bezny smrtelnik tym zaoberam len na urovni paci sa mi pozeram, zda sa mi to prilis, vypnem. nikdy som nejaku spolocensku hru nesla hrat so zamyslenim ci je kooperativna alebo to druhe slovo (vidis ani si to nepamatam lebo ma to vlastne ani nezaujima).

doriiis
7. júl 2024

Autorka,nezen to do extrémov.Zlo,smrt a nepríjemné pocity patria k životu rovnako ako láska,porozumenie a šťastie.Zakazovat a brániť dieťaťu vnímať a prijímať aj negatívne veci ho v živote pred nicim neochráni a už vôbec ho nenaučí s tým pracovať.Chranenim deti pred negatívnymi vecami akurát urobíš toľko,že pošleš do sveta deti nepripravene na život.Zlu službu im robíš.Velmi zlu

autor
7. júl 2024

@doriiis 🤔🥱

galganka
7. júl 2024

Autorka, preposlednou odpoveďou si to zaklincovala... 🤷🏼‍♀️

lavender94
7. júl 2024

@galganka happy tree friends je aká nostalgia 😂😂😂 to bola úplná topka

autor
7. júl 2024

@galganka prišla si rýpať či odpovedať?

libusak
7. júl 2024

Ja som tieto rozpravky v detstve tiez nemala rada a stale ich nemam rada

galganka
7. júl 2024

Pýtala som da ťa, čo odporúčaš. Bola som ma to ozaj zvedavá. Plus, s akým vekom si takto nažívaš. Ani na jedno si mi neodpovedala, zato tvoje ďalšie odpovede smerujú k tomu, aká si super, lebo vaša telka je vypnutá. Takže, teraz už rýpať. 🤷🏼‍♀️

autor
7. júl 2024

@galganka odpovedala som ti úplne presne a moja otázka znela jasne tak čo tu ideš rozoberať a spovedať ma? Ak si sa už vyjadrila ok akceptujem je to tvoja vec.

galganka
7. júl 2024

Tak to teda odpoviem inak. Deti nie sú škodoradostné , či zakerné z rozprávok. Detičky so móresy nesú z domu. Je uplne jedno, či pozerajú, ko Tom dostáva panvicou po hlave, alebo nie. Záleží od rodičov, či sa doma rozpravajú, hrajú, vychovavajú. Napríklad môj zakerný a škodordostný spolužiak na základnej nebol zlý, lebo rozprávky, ale pre to, že bol jedináčik prachatých rodičov a všetko riešili peniazmi. Každý mu privrel oko a bolo.

autor
7. júl 2024

@galganka ok vyjadrila si názor akceptujem. Pekný deň.

jaskolka
7. júl 2024

Úprimne? Ja som vyrástla na Grimmovcoch a Dobšinskom(tie pôvodné tvrdé verzie, kde priam boli hororové rozprávky ), potom v 10 rokoch milovala som Akty X a Lesný duch bol jeden z mojich top hororov, so sestrou a bratom sme bežne sledovali v nedeľu večer kriminálky v televízii, neskôr v škole so spolužiakmi sme si vymieňali zážitky z tých filmov a seriálov a ani z jedného z nás nie je násilník ani asociál.
Vôbec som to nevnímala ako desivé ci hrozné, boli to pre mňa len rozprávky a vymyslene príbehy.

beata_k
7. júl 2024

@mauduska ... a pride do MS a tvoja drina pojde do papa.

mauduska
7. júl 2024

@beata_k existujú súkromné škôlky s alternatívnymi prístupmi a aj možnosť domáceho vzdelávania 🙂 dovtedy mám ešte čas na rozmyslenie, čo s tým.

autor
7. júl 2024

@beata_k práca na rozvoji svojho dieťaťa nikdy nie je stratená investícia, a to ani ak dieťa neskôr skončí v bežnej štátnej škôlke. Už za mojich čias bolo vidieť rozdiely medzi deťmi ktorým sa ako rodičia venovali.

autor
7. júl 2024

Minulé časy sa nedajú vôbec porovnávať s tým čo je teraz. V mojom detstve nebola tak dostupná TV a nebolo toľko rozprávok k dispozícii ako je teraz. Nedalo sa ani pozrieť zo záznamu a teda bolo menšie riziko, že sa akumuluje zlý vplyv na zdravý vývoj a rozvoj detí. Zároveň sa doba zdokonalila a v rozprávkach sú použité rôzne efekty, rýchle strihy, bleskové a akčné scény a to jedna za druhou, rýchlo sa meniaci dej bez hlavy a päty. Príde mi, že som jedna z mála ktorej tieto psychodelické sajrajty pre malé deti vadia. Ja keď vidím, že začne rozprávka a po mojom otočení na pár sekúnd sa doslovne stratím v deji, tak si vravím, aký toto môže mať hrozný vplyv na decká.

cecilia29
7. júl 2024

Na smolkoch a tom and Jerry som vyrastala. To násilie tam vidím, až sa na tom čudujem kolko toho je. Ale vtedy som to nevidela a ani nenapodobnovala.

limoncino
7. júl 2024

Násilie v Tom and Jerry by bolo to posledné, čo by som riešila. Pozri si to dospelými očami a nájdeš riadne uchylne sceny

autor
7. júl 2024

@limoncino v prvom rade ma zaujíma detský pohľad na rozprávku a to čo si tam všímajú deti, ja sama si túto gebudzinu odmietam pozrieť, ale verím ti, že je tam isto výživný koktail všetkého možnèho aj nemožného.

marienka1989
8. júl 2024

Pri tejto téme ma napadla jedna príhoda zo života, tak ju tu napíšem, aj keď sa nejedná vyslovene o televíznu rozprávku...bratovi so ženou sa mala narodiť prvá dcérka, a keďže sú obaja knihomoli, tak som pri čakaní na stanici v Košiciach zašla do kníhkupectva, že kúpim knihu, ktorú môžu maličkej čítať...vo výklade ma zaujala kniha: Rozprávky tisíc a jednej noci, v krásnom zlatom prebale, vo formáte A4, aj ja som taký "úchyl" na knihy, takže ma veľmi, veľmi zaujala a šla som ju hneď kúpiť. Pri pokladni mi pani knihu ukázala, vraj je to limitovaná edícia, aj cena tomu prislúchala, ale chcela som pekný darček pre maličkú, respektíve jej rodičov, že som ju zbežne prelistovala (zameriavala som sa na veľkosť písma, zaujali ma pekné ornamenty na každej strane) a kúpila som ju. Pani mi dala novú, ešte zabalenú vo fólii, tak som si ju priniesla domov a tešila sa, keď odcestujem za bratom a dám mu ju. Ešte šťastie, že môj muž bol veľmi zvedavý a "prinútil" ma ju doma odbaliť, keďže som mu popisovala, aká je pekná aj znútra. Tak sme spolu v nej listovali, a už nie tak zbežne, ako v kníhkupectve....ešte raz to poviem: naštastie. Bola totiž plná ilustrácií, pripomínajúcich výjavy z kamasutry, napríklad Aladin si to tam rozdával s kurtizánami na tisíc spôsobov, odzadu aj spredu, aj všetky "rozprávky" v knihe boli v tomto duchu😅 takže kniha zostala u nás v spálni na polici, jej krásny zlatý prebal mi ladí ku doplnkom a bratovi som sa po čase priznala, akú "peknú" knihu som kúpila pre malú, medzičasom už aj narodenú princeznú 😇

neviditelnypes
8. júl 2024

@doriiis Ja doteraz obcas pouzijem v praxi dva nazvy epizod:

You are baking me crazy!
a
Boo do you think you are?

🙂

janulik2008
8. júl 2024

Pozri ja som vyrastla na Tom a Jerry, Piratoch a hlavne Harry Potterovi. Myslim ze je dolezite detom vysvetlovat ze to nie je realita ze je to iba film. 😉
Neter mala 6 ked videla prvu cast Harryho Pottera a Piratov z Karibiku.
@limoncino alebo taky Bing dabivany to je "chutovka" 🤣🤣🤣

sabiwasabi
8. júl 2024

@janulik2008 no, bola som chorá, nevládna a nepoužiteľná a dcéra sa so mnou doma nudila. Tak som si povedala, že si pustíme spoločne rozprávku. Disneyovky som nikdy moc nepozerala, pamätám si na dve a z jednej som si zapamätala slovo smutné a z druhej strašidelné. Hovorím si, že veď skúsime. Už sme spolu jednu pozerali a tiež bola v určitých miestach dosť desivá. Vravím si, dám tomu šancu a pozrieme Bamby. Mne na tých rozprávkach ani nevadí agresia, akože veď keď sú väčšie, podľa mňa si to vedia spracovať a chápu dobru a zlu. Mňa tam desia podprahové veci ako je strata rodiča, opustenie, samota, hanba, vina. Snažila som sa to dcére vysvetliť hlavne to s úmrtím, ale ešte je na to malá a vidím, že to ešte nevie pobrať ( má vyše 3 rokov). Aj keď sa jej spätne spýtam, čo si z toho pamätá, o čom bol príbeh, tak vlastne vraví že to skončilo smrťou. Takže môj záver je, že Disney rozprávky sú naozaj až od sedem rokov a viac. Záleží od veku, aké to dieťa aj vnútorné funguje. Ovplyvňuje náš úplne všetko, či rozprávky, či rodičia, či okolie. Či je dieťa agresívne, či prehnane dramatické, či stále v sebaľútosti, môže mať k tomu sklon a niekde sa to ešte na neho aj prilepí. A tieto skryté veci sú možno ešte horšie ako jasná agresia, ktora je aspoň vidieť.
Ešte čo sa mne nepáči, sú aké vzory rodičov niektoré rozprávky prinášajú. Napríklad Pepa pig som prestala púšťať skrz vzor otca. Je tam vykreslený ako totálne neschopný chlap. Keď bude väčšia, verím, že ju to tak neovplyvní, ale teraz mi to nepríde vhodné.
Ako, veľmi by som chcela, aby boli aj nejaké rozprávky ako ty píšeš, žiaľ, ešte som k takej neprišla. Snáď len jedna, ktorá sa volá bluey. Zatiaľ ostávame pri tom, že púšťame rozprávky len keď sme chorý a začínam si dávať väčší pozor, čo púšťam. Ak nenájdem nič vhodné, tak nebudeme púšťať nič.
A treba všetkého s mierou, ale je ťažké tu správnu mieru nájsť, nie je dobré sa všetkému vyhýbať. Aj tak sa tie deti s kadečím stretnú. Niekedy lepšie s nami, aby sme ich vedeli "ošetriť", ale ak to nejde s nami, nájdu si inú cestu

sabiwasabi
8. júl 2024

@sabiwasabi aby som nezabudla, keď bude väčšia, samozrejme, môže pozerať rozpravky

janulik2008
8. júl 2024

@sabiwasabi ono aj taka Coco je krasna rozpravka. Tak pekne vysvetlene o smrti. A paci sa mi ta myslienka ze kym ma na nas kto spominat tak "nezomrieme" ze by sme mali detom hovorit o predkoch atd. Mala mala obdobie ze rada chodila na cintorin a hovorila mi vies Nana tu su pochovani moja prababka a pradedko a oni zomreli ked ja som nebola na svete. Hovorievali sme jej ze pradedo z babkinej strany by mal z nej obrovsku radost ale ze bol chory ze zomrel.
Alebo napr Lord of the dance na to chce ist lebo sa jej paci nie ze ten dobry ale ten, ktory hraje zleho a ked ho videla 1x tak tiez pozerala som jej vysvetlila to naozaj tak nevyzera a ukazala som jej ze ako vyzera "normalne" ... a tak ako ho ma rada tak sa zlostila ked v tom predstavemi zlomil dievcatu pistalku ... takze mozno to ze sme heh vysvetlovali ako sa "veci maju" pomohlo ze to tak berie. Bude mat 9 a stale na Lord of the dance chce ist 🤣🤣🤣

autor
8. júl 2024

@sabiwasabi my dookola frčíme na Mackovi Uškovi. Táto jedná rozprávka ma naozaj nikdy nesklamala, ešte občas Poštár Pat, Pa a Pi a anglické o húsenici, sliepočke a kohútikovi a pod.

sabiwasabi
9. júl 2024

@janulik2008 vidíš, tá Coco má vôbec nenapadla. Ďakujem za dobré nápady ✌️

sabiwasabi
9. júl 2024

Na macka uška mám slabosť ja, dcére sa to nepáči 😄 možno aj tá angličtina nie je zlá cesta

silvike
9. júl 2024

Tak vidis. A uz aj tu sa zeny predbiehaju, ktora pustila detom co najmorbidnejsiu rozpravku a hlavne v co najskorsom veku. Cim skor cim vacsia hroza, tym su asi vacsie frajerky. A pride im to strasne super. To co sa dostava z takychto "rozpravok" detom do podvedomia ich zjavne netrapi. Ze mozog toto vsetko musi nejako spracovat, tie hrozne obrazy plne agresie, krvy, strachu, hrozy. Ze to niekde v tom mozgu ostane...Nuz, kazdy sme nejaky a fungujeme ako vieme.