100 eur na týždeň a nevychádza mi to

linda144
18. nov 2018

Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť. Asi fakt nedokážem hospodáriť s peniazmi. Zaviedla som si pre niekoho obľúbený a vyhovujúci systém hospodárenia, tzv.obálky. Po všetkých povinných výdavkoch, 100eur/týždeň. Aj tak mi to nevychádza. Ja už neviem, či fakt míňam na zbytočnosti, či neviem nakupovať alebo čo. Už už to vypadá fajn, že to fakt stačí, ale stále do toho niečo príde, napr. - synovi treba dať za fotky, sme pozvaní na návštevu, vždy vybehnú nejaké narodky, treba kúpiť nové topánky, raz sú to Dušičky, inokedy meniny, inýkrát smeti a podobne. Proste stále niečo, čo ešte okrem potravín a drogérie treba. Tak sa chcem opýtať tých, ktoré máte tento obálkový systém zavedený, ozaj vám to vychádza, tých 100eur/týždeň? Rada by som zostala pri tejto sume, lebo áno, mám aj na viac na týždeň, ale to chcem ušetriť. Budem vďačná za každý postreh.

jasminet
18. nov 2018

My taký systém nemáme, ale ja som to pochopila tak, že dostaneš výplatu, zaplatíš povinné platby, ostane ti napr 6oo€ a z toho 2oo odlozis na sporenie/rezervu.a 4oo€rozdelis len na stravu. A topánky a spol riešiš z rezervy. Teda možno som to zle pochopila.

asia83
18. nov 2018

@linda144 To je na mozog, tento váš "obálkový systém". Je to zlé na psychiku, ničíte si duševné zdravie, nerobte to. Však je normálne, že jeden týždeň miniete 150 eur, druhý 70 eur a pod. Ak míňate každý týždeň viac ako 100 eur, treba si rozpisovať každodenné výdavky, tam zistíte na čo najviac míňate a môžete tie výdavky znižovať, ak sa dá. Ak sa nedá, treba sa zmieriť s tým, že na svoj život potrebujete vyššie výdavky. Ušetriť sa dá aj nakupovaním väčšieho množstva tovaru v akcii do zásoby, napríklad.

mogaa
18. nov 2018

@linda144 my sme teraz 2dospelý a mala by som mať na stravu a drogériu 50eur....Sú mesiace že to vychádzalo,ale posledné mesiace miniem aj cez 100eur....je to presne ako píšeš, raz sa kupuje naviac to, inokedy ono....pri deťoch je to ešte zložitejšie, u dospelého toľko oblečenia kupovať nemusíš, pri dieťati ak vyrastie musíš, detto ak potrebuje niečo do školy....teraz ani nepočítaj že niečo ušetríš, pôjdu Vianoce- ak aj nepočítam darčeky tak na domácnosť hlavne stravu minieš viac.....dopredu si pozri na mesiac či má niekto sviatok a ak nie snaž sa mesačne s tou sumou výsť....ak to bude málo, hold minieš viac len sa snaž aspom niečo odložiť - aj ked len 20eur

mogaa
18. nov 2018

@linda144 človek minie toľko koľko má🙂 ja by som minula aj 200týždenne🙂je to o tom že ak chceš ušetriť treba sa uskromniť.....hold pri deťoch sa ťažko uskromňuje, hlavne ak prídu výdavky a dieťa chce aj vreckové, aj mobil mu treba platiť🙂ty dokážeš ušetriť jedine na strave a aj to sa nie vždy dá...

tosomja
18. nov 2018

Podla mna vsetky šeky, povinne vydavky ako skola, inkaso, mobily atd z celeho prijmu, zo zvyšku hospodáriť. Ale obalkovy system fakt na hlavu. Psycho. Skor treba zistit, preco neviem vyžiť a kde sa da ubrať.

osky
18. nov 2018

Mozes mat obalky ale musis ratat s tym ze jednoducho sa ti tie peniaze budu hybat.
Ked som sa vydala,zbierala som vsetky bloky a vwcer som si pisala do slovnicka kolko som maöa a kolko mimula.
Na konci roka som potom zratala,kolko sme minuli na splatky,na jedlo,na satstvo....
A mala so nejaku predstavu.
Mozes si dat hranicu na mediac ale nie na tyzden.
Napr.ja som sa minuly tyzden nahodne ocitla na mieste,kde bola akcia na cerstbe husi a kacky.vobec som neplanovala nieco kupovat.ale kedze normalne stoji kilo cca 8-10 eur,tak som si to rozmyslela.ved ce a 3 eura za kilo.
Cize necakany vydaj ale su v mraznicke...
Vzdy sa vyskytne nieco vyhodnejsie a ty to nekupis lebo budes mat uz limit...
Treba vediet aj dopredu zhruba planovat,co sa bude kedy varit.to je velmi dolezite.
Niekedy nakupim vela a niekedy-ako dnes,uz len mrknem do mrazaku.cize co som vcera prekrocila to som dnes uz nepotrebovala kupit...
Oblecenie treba nakupovat prilezitostne.
Letnu obuv na jesen,zimnu na jar-ked su zväcsa zlavy.
Neviem nakolko sa to da pri detoch...
A sviatky a pod.treba mat zaznacene v kalendari.
Aby si s nimi mohla ratat.

xstelinka
18. nov 2018

@linda144 My sme mali obalkovy system.Najskor som vyplatili veci,ktore sme museli...najomne,telefony,elektrina,internet,obedy,druzina,aj smeti....a co ostalo tak napr. 100€ sme dali na sporiaci a az z toho co ostalo sme porozdelovali do obalok drogeria,strava,oblecko,kultura,benzin,darceky.....sem tam sme z jednej obalky prelozili do druhej,ale viac sme neminuli.

pribinak
18. nov 2018

Radsej prejdi na system, ze zapisuj 2-3 mesiace uplne uplne vsetky výdavky a potom si to rozanalyzuj. Kde sa dalo ušetriť?
Co si nemusela kupovat? Co sa dalo lacnejsie?

Co su mimoriadne výdaje a co uplne bezne?
Sadni si s partnerom a skuste obaja navrhnúť, na com by sa dalo šetriť

hettinka
18. nov 2018

@linda144 ono je rozdiel, či máš 100€ v obálke čisto na jedlo a drogériu, alebo chceš z toho platiť aj rôzne výdavky, ako oblečenie, darčeky, školské poplatky.
Ja oblakovy systém nemám, po výplate zaplatím nájomné, telefón, stravu deťom, občas im poslem nejaké drobne vreckové, štvrťročne poistky, potom ODLOŽÍM na sporenie a so zvyškom hospodárim. Ak zostane na konci mesiaca, to presúvam na fond na nečakane výdavky, odkiaľ vyberiem v prípade núdze - mám účet a k nemu 2 sporiace, ku ktorým nemám kartu. Manžel tiež z výplaty posiela hneď na sporenie a s tými peniazmi sa nehýbe, sú nutná rezerva.

mogaa
18. nov 2018

@linda144 ak niečo ideš platiť, tak zvažuj či je to nutný výdavok - ale vieš to ovplyvniť pri strave, drogérii, oblečení....veď vieš čo platíš, ak napr.deťom vreckové - je to adekvátna suma ktorú potrebujú alebo suma len aby mali vreckové...potrebuje syn/dcéra naozaj nové botasky alebo len ich chce? musí mať značkové botasky alebo postačia z Deichmanu? Ja si dávam na všetko TP na deň výplaty + sumu na sporenie na spor.účet, ak viem že nebudem mať nejaké extra výdavky tak časť môžem poslať aj na fondy...zvyšok mám k dispozícii na míňanie....ale ak potrebujem tak nevložím na sporenie alebo vyberiem zo sporiaceho....mne sa osvečilo neplatiť kartou, vždy mám určitú (nie veľkú)hotovosť v peňaženke a jednoducho kupujem za ňu. Samozrejme nosím aj kartu, ale tú viem že používam len ked naozaj niečo súrne musím kúpiť...každý má svoj systém a každému vyhovuje niečo iné....inak naozaj sa odporúča v deň výplaty dať časť peňazí na sporenie a výsť bez nich - len odporúčam dať si račej menšiu sumu a ak ti na konci mesiaca zostane tak buď ich dolož na sporenie alebo maj ich doma ako rezervu....ja sa prikláňam - že mať ich doma ako rezervu....Ak chceš odložiť 200 eur , odlož 100 a 100si nechaj doma odložené ako rezerva a ak naozaj potrebuješ tak minieš tie, ak nie stále ti doma ostáva rezerva...

renab
18. nov 2018

@linda144 excelovska tabulka a tri mesiace zapisovania a mozno sa nebudes stacit divit.
A ano, ako pisu mamicky vyssie, na necakane alebo aj ocakavane ale nerozpoctovane vydavky treba tvorit rezervu - ak sa da.

kaporka
18. nov 2018

Naby a kolko si odkladate na sporenie??

hettinka
18. nov 2018

@kaporka snažím sa 10% z príjmu a viac.

kaporka
18. nov 2018

@hettinka no to aj podla toho asi ake mas vydavky u nas aj tych 10 percent je dakedy vela ale snazime sa konecne🙂 lebo poslednou dobou to bolo na nule a robilo sa okolo domu tak sme neodlozili nic

deti95060810
18. nov 2018

mne mm dáva e z výplaty....to máme na stravu, drogériu....oblečenie.....
z môjho účtu sa platí plyn, elektrika....ak nepotrebujeme vôbec z účtu nevyberám. vlastne tam máme rezervu popr. kupujeme odtiaľ hodnotnejšie a drahšie veci....
ale idú Vianoce a mm chce kupovať darčeky pre celú svoju rozvetvenú rodinu takže zo šetrenia toho veľa nebude.... 😨🙄😈

catlyn
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
18. nov 2018

@kaporka mne sa darí teraz, keď už sme spolu dlho, mame prácu obaja, na začiatku manželstva to bolo ťažšie. Ale aj keď bolo malo peňazí, aspoň 20€ som sa snažila, platím si poistku, sporím v 3. pilieri. Treba zrátať všetko.

kaporka
18. nov 2018

@hettinka no tak ja som na materskej takze je to o to tazsie

hettinka
18. nov 2018

@kaporka na materskej som nešetrila, skôr som míňala z rezervy nasporenej presne na toto obdobie. Na to rezervy sú, že ak príde k výpadku príjmu, aby človek mal niečo. Bola som rada, že nám to vychádza, že sme šli aj na dovolenku.

iwesska
18. nov 2018

To mas ako 100e/tyzden uz po zakupeni stravy na cely mesiac? Cize cisto len na ine vydavky mimo stravy? Tak to si kralovsky na tom. Nam ostava pre 4, 100e/mesiac na vsetky ostatne veci mimo stravy. Otazne je napr.v akej sume kupujete darceky/topanky..atd. My na narodky davame max.darcek za max.7e/osobu,topanky nikdy nie drahsie ako 30e (kozene), fotky napr.za 11e sme v skolke ani robit nedali,lebo ich bolo zbytocne vela divnych formatov,ktore by mi len stali v skrini..,odfotim si deti sama.Nechodime sa stravovat mimo domu,nechodime na kavicky, divadla,kina. Nenakupujem 1500 dekoracii do bytu a podobne zbytocnosti. Su veci,ktore clovek musi kupit,ale najlepsie sa setri na tych,ktore kupit nemusi,ale len chce😀

kaporka
18. nov 2018

@hettinka no my este aj dom prerabame teda dorabame tak je to o to tazsie vela penazi co sme nasetrili sa uz dali do domu... co ti poviem nie je to
Lahke ale bojujeme 🙂 nic ine neostava

linda144
autor
19. nov 2018

@iwesska v tých 100eur /týždeň je strava a drogéria a všetko, čo vybehne. Po výplate vyplatíme nutné výdavky, časť dopredu odložím na sporiaci účet a zvýši nám cca tých 100 eur na týždeň. Naozaj ich nemám v obálkach, to som len tak nazvala, proste rada by som vyšla na týžden s tou sumou, ideálne aj z toho niečo ušetrila ešte. Išlo mi ale proste o tom, že niekto takto ozaj funguje a vychádza mu to. mne nie, hľadám preto príčinu prečo. Ja viem, že každý máme iné nároky a požiadavky, len ja teraz som v takej fáze, že proste mi záleží na tom šetrení a rada by som sa naučila poriadne hospodáriť.

linda144
autor
19. nov 2018

A ďakujem aj ostatným za všetky postrehy

jasminet
19. nov 2018

@linda144 a ako chodite do obchodu? kazdy den pre pecivo a tak? lebo ja napr. ked idem pre deti do skoly/skolky, tak neberiem ani penazenku/kartu. max. fakt par € na rohliky. snazim sa napisat zoznam co budeme varit cez tyzden, pozriem co doma mame a podla toho sa dokupi a vari. teraz mam vela jablk a vajec, tak som dokupila rohliky a bude zemlovka. na strave sa podla mna najviac sa usetrit. take ze topanky - to je planovany vydaj vacsinou- bud sa da nasetrit po par € co ostanu, alebo z rezervy zobrat. lebo toto je u nas fakt najvacsia polozka a neviem si predstavit to riesit z bezneho obalkoveho systemu (100€) na tyzden. to by sme asi od rana do vecere cely mesiac jedli topinky z cesnakom 😀

linda144
autor
19. nov 2018

@jasminet Obchod tak, že si stále v nedelu urobim nakup na cely týždeň a potom cez týždeň už kupujem len drobnosti - pečivo, šunka a tak.

xili99
19. nov 2018

zapisuj si, kde míňaš, čo sú také výdavky, že si neustrážiš, keď si všetko spíšeš na čo míňaš tak prídeš na to kde je problém. Ja som tiež nevedela hospodáriť, nevedela som si nejako vyrátať aby mi to vychádzalo. Ale veľmi mi pomohlo to, keď som si písala, čo potrebujem kúpiť a len tým som sa riadila, že nič viac som nekupovala, lebo predtým som často vyhadzovala peniaze za veci, čo sme vlastne ani nepotrebovali

hettinka
19. nov 2018

@linda144 pokiaľ chceš ušetriť, tak jedine musíš znížiť výdaje. Neviem, koľkí ste doma, či máte všetci zabezpečenú stravu mimo domu, máš k tej sume ešte gastráče, alebo varíš všetko doma.
Tiež sa dá šetriť na darčekoch, ak na to nemáte, zruš kupovanie darov širokej rodine a svoje deti veď k skromnosti. Fotky zo školy/škôlky tiež nemusia byť - za mňa, väčšina je predražený gýč a bežne som nedávala deti fotiť, respektíve objednala len 1 spoločnú foto, kde sú so spolužiakmi a tie individuálne nie. Veď sa fotíme stále do mobilu, na dovolenkách, nemusia mať školské akože-retro fotky v slamenom klobúku len preto, že ich má "každý".

Ak kupuješ týždenný nákup, minimalizuj nakupovanie cez týždeň, pečivo sa dá aj upiecť doma (lepšie a lacnejšie), jogurty vyrábam tiež doma, šunku kupujem na víkend a ked sa zje, musí stačiť to, čo v chladničke máme - tvrdý syr, suchú salámu, zeleninu, rybaciu konzervu, domáci džem tam mám permanentne, prípadne spravím nátierku.
Ja mám 2 pubertiakov, čo sú permanentne hladní, takže varievam aj polievky, prívarky na večeru, aby sme neskrachovali na strave.

Oblečenie pre malé deti som predávala a kupovala na bazárikoch, teraz sa to už nedá ... ale zasa už tak prudko nerastú, no oblečenie a topánky sú drahé položky. Kupujem vtedy, ked sú akcie na úvod sezony (napr. zimné boty som nakúpila na začiatku sezony v 30% zlave v CCC), alebo výpredaje. Značkové veci ako darčeky na meniny, narodky, vianoce.

Veľa investujeme do vzdelania, športovania, rozne exkurzie, teraz staršej sme platili 800€ vodičák, ale také náklady ty zatial asi nemáš ... v tomto platí malé deti-malé výdavky, veľké deti - veľké výdavky.

dagmara17
20. nov 2018

@hettinka Tak by to malo byť lebo vzdelanie, šport a zážitky sú najviac!

linda144
autor
20. nov 2018

@hettinka no ono je problem asi vo mne, lebo ako to velmi trefne nazyva moj manžel - "ty chceš všetko". Proste neviem šetriť, ale snáď sa to naučím už konečne 🙂