2 deti a bez peňazí od manžela
Prosim o vas nazor na danu situaciu.
Som matka 2 deti (s 1 som momentalne na RP, druhe skolkar). Poberam teda rodicak +2x pridavky.
Manzel pracuje, jeho prijem je cca 1500€.
Manzel plati hypo (cca 450€ + tv, internet + jeho ucty, poistky (autá...), benzin, obcas nakup potravin.
Ja platim vlastne celu domacnost-stravu, drogeriu, ošatenie pre deti + pre seba(malokedy). Platim 105€ elektriku +svoju poistku+strava skolkar+rezia skolka, vsetko pre babatko...a toto vsetko z jedineho prijmu-statne davky. Od manzela nedostavam nic, a nie-nemame spolocny ucet. Ja svoju kartu-svoj ucet, on svoj.
Manzel si mysli, ze to takto funguje aj v inych rodinach-. V podstate mi vzdy "zavrie usta" tym ,ze vzdy minie celu vyplatu-lebo plati hypo...
Ja doslova čarujem..kazdy mesiac..rozmyslam pri kazdej veci ci kupit ci nie. Kazdy mesiac mam vacsie vydavky ako prijmy, lebo matematika nepusti.(mam na ucte nieci malo nasetrene z pred materskej). na jednu stranu som hrda, ze som sebestacna a dokazem toto vsetko utiahnut (a je to tak od zaciatku vztahu-manzel si asi zvykol, nevien) nikdy ma "nesponzoroval"
V podstate chcem len vidiet a ukazat mu, ze to asi nie vsade takto funguje, ako si on mysli. Alebo?
To nie je o splocnom ucte, ale o spolocnom hospodareni, zdielani. Ved aj mobil mate kazdy svoj a tiez jete kazdy zo svojho taniera.
My mame oddelene ucty, akurat rozdiel je ten, ze ked som nezarabala, muz mi posielal peniaze. To znamena cele platby na byt, nie polovicu, kedze tie platby odchadzali z mojho uctu. Teraz zarabame obaja, trvale prikazy sme si podelili, kazdy plati priblizne rovnako. No kedze muz zaraba viac, plati viac nakupov, jedla, vyletov a podobne. Na velku vec sa zlozime z nasetreneho (nie sposobom 50:50, ale ako sa dohodneme). To ze ma kazdy svoj ucet teda vobec nie je prekazka fungovania a zdielania financii 😉
Urcitu ulohu hra aj to, ze zrazu zijete z jedneho prijmu a ani jednemu z vas to nedochadza. Najma ak je to uz druhe-tretie dieta za sebou v poradi. Minate asi celu vyplatu aj rodicak, ale myslite si, ze tomu druhemu "urcite" zostalo.
Autorka, preco si nesla do prace po prvom dietati ked ti toto robi? Takto si dalsie roky uviazana s dalsim dietatom doma.
nie v normalnych rodinach to takto nefunguje. aspon nie v takych ktore poznam. hod mu zo vsetkeho blocky nech vidi. no vybrala si si divny kus co ti poviem.
poziadaj o rozvod a prilepsis si vyzivnym.
@autor Tak ja som doma kedze.mala.je casto chora ale chodim raz za cas na brigádu od uzatvorenia manželstva a kvôli hypo mame jeden ucet svoje ucty sme zrušili....keby mala zit z RD tak by jedol suchy chleba 🤣🤣
Kedze.manzel nema cas na nakupy tak cela réžia stoji na mne co sa tyka vacsi financií sa stale.radime tiez.mame vsetko (vysoku hypo sipo telefony benziny skolka atd) neviem si predstaviť tak fungovať ze kazdy jeden ma svoj ucet a úplne odlisne "vyplaty" preco ja mam zit z 450eur auz z 1500eur
Co je to za manzela, ze nema potrebu sa postarat o svoju zenu a deti? Ziadny cit ze dopriat im, dat im tolko aby sa mali dobre? To co je. Ta hrdost je na ukor niecoho, ako nechcem ti brat iluziu, ale hrda by som bola na to, ak by som nemusela seba a deti obmedzovat. Hrda na to, ze mam muza, ktory sa postara. Neviem to pochopit. Mne by dal muz prve aj posledne
Prečo si išla do ďalšieho. Dieťaťa keď už predtým to tak bolo. Povedz mi ze na platenie. Elektriky nemáš nech platí aj tu. A ďalšia možnosť sup i mu deti a ty si nájdi brigádu. Keď platby na polovicu tak aj domácnosť a deti na polovicu. Takisto mu môžeš vyčísliť koľko stojí práca v domácnosti a starostlivosť o deti
Ahoj,
mne jeden cas posielal muz urcituvsumu mesacne, neskor ja jemu. My sme si ale sadli spolu a spisali vydavky, ja svoje on svoje. Z jeho u tu ide napr cely najom, energie, uver, poistky. Ja si platim len telefon. Takze je logicke, ze budem platit aj stravu. Ak ide na nakup muz, pripadne mu dam peniaze. Ostava mu mozno 100 eur, to nech ma. Veci na malehqo kupujem ja, muz obcas ked nieco potrebne uvidi. Tiez som myslela kolko mu ostava ale ako sme to spisali, bolo to jasne.
Ak nebude chciet spisat presne jeho vydavky, mas problem.
Máme spoločný účet. Mám napísané na papieri mesačne výdavky, koľko minieme na potraviny, inkaso, drogéria, benzín, škola, pôžička, šetrenie. Keď ideme niečo kupovať do domácnosti, vždy sa dohodneme. Skús mu napísať všetky výdavky na papier a akú máš materskú a vydiskutuj si to s ním. Nech ti, teda ešte dáva peniaze.
Odpracovat 4 roky a lamentovat ze su nizke statne davky, to je typicke slovenske.Mimochodom tento stat (teda my pracujuci) aktualne prispievame viac na tvoje deti ako tvoj manzel.Smutne..
Tak on zarobí 1500 a tebe povie, že to míňa na hypo? Hypo máte 450+tv, internet, auta, benzín....a ty ostatné veci ...mne to nevychádza. A keby mi povedal, že takto to funguje aj v iných rodinach, tak by som mu najprv pekne vysvetlila, že teda nefunguje...on si gazduje sám (bohvie čo si kupuje a ani nevieš) a ty si na všetko sama aj s s deťmi, zle mi je z neho...že takýto chlap má 2 deti a je mu jedno, že manželka premýšľa, čo jesť...inak mna to zaujíma čo jete s deťmi? Lebo z RD ak platis to všetko čo si napísala tak mi vychádza že len chleba s masťou
My papierovo nie sme manželia, mame hypo, 2 deti , a všetko všetko je naše spoločné. Žijeme pre seba a našu rodinu. Môj si nevie ani len predstaviť že by on mal peniaze a ja čarujem zo svojich. On si radšej od " svojich úst" zoberie aby sme my mali.
kedze ste manzelia, vsetky vase prijmy su podla zakona spolocne. ak sa nepodiela na financovani spolocnej domacnosti, mozes dat na sud navrh na stanovenie vyzivneho na manzelku a deti. hypoteku plati na nehnutelnost, ktora patri obom?
Otázku financií si mala riešiť ešte pred deťmi. Teraz je neskoro plakať. Keď nato nemáte (ako manžel tvrdí po zaplatení výdavkov mu nič neostane), nemali ste si robiť deti.
Bolo by dobre vytvoriť si finančný plán. A porozprávať sa o tom. A treba sa na tom dohodnúť. Čo keby ste všetky poistky zaplatiť jeho aj inkaso. Pomohlo by to ? Všetko spočíva v komunikácií. A taktiež je otázka či neplatíte nejaké zbytočné poistky alebo zmluvy. Ale to je na dlhšie. Čo keby ste mi napísali do správy, a tam by som vám poskytol aj osobné skúsenosti?

tak povedz mužovi, že ti to nevychádza, že teraz nech on ide na rodičák a ty si potrebuješ zarobiť