4 roky a 4 mesiace po osobnom bankrote

10. okt 2023

Ahojte je niekde možnosť si vziať úver ? 5000€
Komentovať len taký! Čo majú osobný bankrot. Ďakujem

pribinak
10. okt 2023

Nie

alenah31
10. okt 2023

nie - a to žiadal polovicu z toho čo chceš ty. To nie je o tom, že by si na to napr. teraz nemal/a príjem, ale pri tvojom mene v registri svieti OB a nie je možné to obísť - ono to automaticky žiadosť po zaslaní to systému zamietne.

rachel36a
10. okt 2023

Ja dufam ze nie...ludia sa zbavia dlhov a chcu naberat dalsie...

vroni
10. okt 2023

@alenah31, no neviem, ale európsky zákon o bankrote tvrdí, ze tri roky po ukončení bankrotu by mali byť záznamy vymazané (pomlcne o jeho skutočnom výkone vrámci legislatívy jednotlivých krajín, takže sa len neisto pýtam....) Nie je tam nejaká lehota?

alenah31
10. okt 2023

@vroni každá krajina v rámci EÚ má iné podmienky na OB - zákon krajiny nemôže obmedziť právny predpis EÚ pokiaľ by mal tento právny predpis poškodiť veriteľov a priamo zasahovať do právneho systému toho ktorého štátu. Toto mu prišlo ako odpoveď do mailu keď žiadal vysvetlenie odkiaľ iná banka (kde žiadal spotrebný úver) vie, že mu súd schválil OB a preto mu úver neposkytli (do bankrotu sa dostal nesplácaním hypotéky a neplatil za nákup bielej techniky cez cetelem , po úraze hlavy vyše dvoch rokov nepracoval, prvý rok dostával iba náhradu príjmu - nemocenské): "banka podlieha právnym predpisom SR, ktoré nariaďujú bankám, aby uchovávali všetky podrobnosti o klientoch počas desiatich rokov. Banka nemôže vymazať Vaše osobné údaje vo všeobecnom registri pre OB v období 5 rokov. V tomto prípade môžete požiadať o obmedzenie spracúvania vašich osobných údajov pre iné účely. Banka môže potom ukladať údaje len počas obdobia stanoveného v právnych predpisoch a nemôže vykonávať nijaké iné spracovateľské operácie s týmito údajmi. Po uplynutí piatich rokov pokiaľ neboli Vaše údaje vymazané automaticky je banka povinná ich vymazať na Vašu žiadosť do 30 dní od podania žiadosti."

vroni
10. okt 2023

@alenah31, ta odpoveď od banky je len selektívne správna, ale v každom prípade to bude na SK tých 5 rokov. Takže zrejme bude pravdepodobná odpoveď na otázku autora, ze ešte nie, bude musieť počkaj na uplynutie 5 ročnej lehoty, pripadne plus podanie žiadosti a vymazanie údajov.

alenah31
10. okt 2023

@vroni čo sa týka OB je lehota 5 rokov - on mu to jeho správca aj povedal - no on si myslel, že to len v tej konkrétnej banke. Čo sa týka výmazu v iných prípadoch je to asi rôzne, či ide o dôvod, od výšky dlhu, či je dlhov viac - pri splatených exekúciách, ktoré neprešli do OB je to tuším 3 roky pokiaľ o to klient sám požiada, dlhy voči štátu (napr. neplatenie odvodov) sa tam nezaznamenávajú vôbec. Vo všeobecnosti ak klient nepodá žiadosť - max. 10 rokov môže banka uchovávať jeho osobné údaje - teda mala by. Ale už sa stalo aj to, že banka mala údaje klienta, ktorý účet rušil pred 14-timi rokmi (počas výkonu trestu mu účet rušila blízka osoba so špeciálnym splnomocnením vydaným MSSR hlavne, aby nemusel platiť poplatky a zostatok účtu prevádzal inam) po prepustení keď tam účet znovu zakladal banka jeho údaje mala - toto je určite dosť veľké pochybenie banky si myslím.

vroni
10. okt 2023

@alenah31, aha. Jasne. Teraz chápem. Pre autorku bude relevantných 5 rokov.

sweet20
10. okt 2023

ak mas osobny bankrot tak si odpisana na pol zivota ak nie na cely.. riesila som s klientom a kym sa dalo tak to rychlo zrusil.. osobny bankrot sa robi na 10 tisice az 100 tisic eur ak mas dlhy a nie, ze par tisic.. Ale neviem v akej si bola situacii

mirkam3
10. okt 2023

Treba čakať. To je riziko, ktoré musí človek, ktorý ide do OB, zvážiť…

alickapusinka
10. okt 2023

môj kolega mal osobný bankrot ešte vyhlásený ked bol slobodný. Teraz je ženatý už ma niečo po bankrote 9 rokov a nechcú mu dať žiadna banka úver na byt.