icon

Aké máte finančné rezervy počas korona krízy?

mata_kr
26. mar 2020

Baby ako ste na tom z rezervou pocas korona krizy? Pocula som ze uz sa prepusta. Vraj banky davaju nejake odklady ale ze je to nevyhodne. My uz mame len na dva-tri mesiace rezervu a zacinam mat obavy ako bude?

jajko22
26. mar 2020

Nie.

gondyo
26. mar 2020

rezerva?žiadna...žiadna šanca niečo odložiť z našich príjmov...

diewcatqoo
26. mar 2020

S manzelom odkladame mesacne vacsiu sumu, aby sme mohli skor vyplatit hypoteku. Takze v pripade nutnosti by sme tieto peniaze pouzili, aby sme vyzili pocas krizy.
Zatial ale obaja pracujeme z domu aj pocas tohto obdobia a pracujeme v odvetviach, ktore to asi prilis nepoznamena, resp to u nas snad nebude mat az take likvidacne dosledky, takze prijem zatial mame.
Ale ratame s tym, nasi rodicia, ktori su zamestnani v malych firmach, pravdepodobne pridu o pracu (bodaj by sme sa mylili) a budeme im financne vypomahat.

mata_kr
autor
26. mar 2020

@nika82 mame hypo 320e a lizing 230e ale uz ho asi rusime ked takto to pojde dalej.

mata_kr
autor
26. mar 2020

@fokuska skusam nejake brigady popri rodicaku ale je to dost bieda teraz

erienka
26. mar 2020

mame rezervu minimalne na rok

gondyo
27. mar 2020

gratulujem

koronavirus
28. mar 2020

@maciatkolulu ja ti teda tu statistiku zmenim. Zatial su to dva skupiny, zabezpeceni co preziju aj rok a nezabezpeceni co nepreziju... A este boli spomenute socky co si to nepriznaju ze nevedia hospodarit.

Tak ja som treti pripad. Nemam rezervu ale pracujem tiez v takom odvetvi na ktore nema ziaden vplyv ani ekonomika ani epidemia. To bude ficat stale, takze prijem mam isty, bezohladu na to co sa vonku deje.

koronavirus
28. mar 2020

@mata_kr a ty k nam mozes prist pracovat akurat sa robia nabory. Ak si teda z okolia Serede. Zvozova doprava je zabezpecena z NR, TN, PN, BA, SC, NZ, GA, SA takze bez nutnosti mat auto mozeme u nas pracovat kym je korona a ked pominie tak date vypoved a vratite sa do svojho. To plati pre kohokolvek kto cita a je z tychto miest a potrebuje pracu moze prist.

koronavirus
28. mar 2020

A ako citam ze ini zamestnavatelia znizuju platy, redukuju pocet zamestnancov, tak u nas to je vsetko naopak! Okrem toho ze sa denne robia nabory, pridali nam priplatok na toto obdobie aby sme sa nesnazili zostat doma lebo je vela prace a este aj nadcasy sa tahaju. Takze fakt v tomto obdobi vdaka korone je este aj moznost zarobit.

To budu v banke pozerat ze v tomto tazkom obdobi budem davat mimoriadne splatky hehe... Keby som sa nechcel zbavit rychlo pozicky tak by som sporil. Ale v nasej robote si vzdy najdu dovod na co zvalia ze je vela roboty. Keby nebola korona tak povedia ine. Raz to najuspesnejsi black friday v historii firmy, potom najuspesnejsia spicka za poslednych X rokov. Stale je viac prace a vzdy to nejako zaobalia.

fokuska
28. mar 2020

@koronavirus Cize Amazon. Najprv sa chces ulievat z prace fiktivnou PNkou a teraz uz chvalis, ze prijem nas isty.

koronavirus
28. mar 2020

@fokuska nie som len rafinovany ako nasi tmavsi spoluobcania... Ja viem ze my budeme stale vela roboty tak teraz sa ulejem ale po tej PN-ke viem ze ma caka vela prace.

fokuska
28. mar 2020

@koronavirus 😂🤦‍♀️ Ok

koronavirus
28. mar 2020

Ale na tom neni nic zle drieme tam jak otroci stale len vela prace, malokedy schvalia dovolenku lebo ze je vela prace, nadcasy vkuse tak neutekali by ste? Virus je jedina moznost ako sa z toho lagra uliat. Skonci virus a zase bude kopa prace, eshop nikdy nepolavi. Tak to chcem vyuzit a aspon raz byt dva tyzdne doma a odpocinut si potom sa vratim a pokracujem v zhone aby ste to chapali. Takze prijem mam isty ale firma nepolavi tak tomu musim dopomoct.

Inak odbornici hovoria ze rezerva je mat na pol roka dopredu svoj prijem a ini odbornici hovoria ze mat na pol roka dopredu svoje mesacne vydavky. Prijem sa nerovna vydavkom. Tak ktory je ten spravny?

Zalezi aky standard si chceme zachovat. Ak pojdene v rezime "kurit a svietit" teda platit len to co musime tak staci mat 6x mesacnych vydavkov, ak si chceme zachovat aj standard tak 6x platu... Avsak ako tu sumu dosiahnut? Nejde o cisla kazdy zarabame inac ale aj vydavky sa lisia tak sumy nehraju rolu ale percenta.

Zoberme si ze mate prijem z ktoreho zhruba polovica niekedy aj vacsina odide na platby. Takze ak by ste chceli mat rezervu na pol roka co odporuca odbornik tak aj keby sme nic neminuli, ajtak trvalo pol roka to nasetrit. Tak ak vieme odlozit len stvrtinu prijmu tak sa nam doba zostvornasobi t.j. dva roky by sme zili tak ze len vyplatime co musime a ostatok odlozit. Takze dva roky si nic nemozeme dopriat. Kto to vydrzi? Takze kym nazvete cloveka sockou co zije od vyplaty k vyplate si uvedomte tento fakt.

fokuska
28. mar 2020

@koronavirus Zapoj trochu rozumu. Logicky treba mat aspon na vydavky, aby si vedel cely mesiac pokryt vsetko co treba. Ak budes mat viac, tak je to len lepsie.

koronavirus
28. mar 2020

No precitajte prispevok vysssie doplnil som veci ohladne rezervy. Je to fakt pravda precitajte si posledne dva odstavce.

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
evaachesa
28. mar 2020

Ja som na materskej a muz na urade kedze sme sa stahovali do ineho mesta a zatial bol plan ze s nami pobudne doma a uzije si maleho a az potom zacne hladat pracu. Plany sa trochu zmenili, no mame nastastie velku rezervu takze nemusime sa obmedzovat, dokonca este aj ovela viac usetrime kedze nikam teraz nechodime a nekupujeme nic navyse okrem potravin 🙂 kozmetiku a drogeriu som vzdy kupovala v akciach aj vo vacsom mnozstve, takze napr. plienok mame az az 😁

mata_kr
autor
28. mar 2020

@koronavirus a to je aka praca? lebo ten moj na pc velmi robit nevie. Akoze IT?

airaw
28. mar 2020

mame rezervu, ked sa fakt ze velmi uskromnime, tak aj na 3 roky.. ale obaja mozeme pracovyt z domu, nemame hypo ani ine pozicky a mame aj prijem z prenajmu

ljzozv
31. mar 2020

Nemáme rezervu, máme hypotéku a nejaké splátky.
Necítim sa ako Socka, len nemám taký príjem, aby som si mohla odkladať. Žiaľ nie vždy je všetko tak ako si prajeme. Mne sa život skomplikoval a nemyslím, že sa niekedy zlepší.
Snažím sa fungovať a žiť a aspoň ako-tak fungovať v mesiaci. Možno keby neprišiel tento vírus, tak sa mi to konečne tento rok otočí, nevyšlo mi to.

lianka123
31. mar 2020

@mata_kr tak my sme sampioni v sporeni. Ak 2.5 roka nedostaneme nic tak neukrojime zo standardu.

sebastianmichal
1. apr 2020

Wau kazdy tu ma rezervu na rok to by som chcela vedieť vase prijmy a z ktorého kraja ste ked mi zijeme od vyplaty k vyplate co sa ušetrí dáme do prerabky bytu a teraz ked uz len kupit linku a nábytok tak obaja prídeme o prijem teraz co predat byt?

koronavirus
15. apr 2020

airaw je za vodou. Su pripady ked nieje hypoteka a este aj nehnutelnost navyse ktora sa da prenajat a to zaraba samo...

mata s pc metreba robit nic, ziadne IT normalne praca v sklade len zalezi na lokalite. Kto to ma blizo a potrebuje pracu tak moze ist.

Proste odbornik tvrdi ze rezervu treba mat minimalne na pol roka dopredu. Niektori hovoria ze v sume celeho prijmu a niektori ze v sume vydavkov. Bavme sa o percentach lebo kazdy ma iny zarobok a ine vydavky. Takze s cislami sa robit neda.

Ako priklad aby sa lashie pocitalo uvedme domacnost s jednou osobou bez hypoteky. Mesacny prijem je 500€. Mesacny vydavok je 300€, takze zostava 200€. Ak by sme sa drzali odbornika tak polrocny prijem cini 3000€ co je suma rezervy. Pri 200 eurach by trvalo nasporenie danej sumy 15 mesiacov teda jeden a strvrt roka. Tak si predstavte ze si vymyslite ze chcete mat rezervu aku odporuca odbornik tak od teraz jeden a stvrt roka si nic nekupite, nikam nepojdete, ziadny vylet, novy spotrebic atd. len budete chodit do prace a domov, cely rok a stvrt.

Druha varianta vsak co je prijatelnejsia ze mate mat k dispozicii svoj mesacny vydavok co je v nasom priklade 300€ x 6 mesiacov je 1800€ co by bolo sporenie na 9 mesiacov teda tristvrte roka. Takze plati to co vyssie ze tristvrte roka nebudete robit nic ine len chodot do prace a domov, bez akejkolvek investicie.

zarabajteraz
Odpoveď bola odstránená
ivka676bu
Odpoveď bola odstránená
nikyball
15. jún 2020

@ivka676bu kto robí túto zbierku a kde sa da pozrieť blizsie info o tejto zbierke

puertorico
15. jún 2020

@nikyball To bude podľa mňa klamanie a pôjde to niekomu cudziemu na účet. peniaze neposielaj, ak chceš pomôcť tak daj nejakej rodine kde mama je na materskej a otec nemôže pracovať. určite je tu veľa takých aj v tvojom okolí

nikyball
15. jún 2020

@puertorico aj ja si myslím že podvod preto som chcela nech mi dá info

pamag1805
20. dec 2021

@lenka2710 a mate aj hypo?