Aké zmeny nastanú v 2. pilieri?
Viete aké zmeny sa nastanú v II. pilieri od 1.mája 2023 ? Ako to máte nastavené Vy ?
@bety2222 neviem a ak máš nejaké info, tak kľudne napíš sem. Ďakujem,
@nelca84 ake prosim, mozes do spravy? dakujem
@bublinka1426 informácie posielaju DDS-ky sporitelom postou, ale napr. tu to mas pekne v skratke https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovanie/inves...
Ano posielajú to spoločnoti, len nie každý v tom má prehľad
mne napriklad prislo info z DSSky ale kedze nie som ekonom nerozumiem velmi o co ide, pomohlo by mi, keby mi to niekto vysvetlil.
@kvojtanikova no ved toto. ani ja
@bublinka1426 v skratke to najdolezitejsie, ak mas uspory v konzervativnych fondoch, ktore maju velmi nizke, alebo ziadne vynosy, prip. su v strate, stat ti presunie peniaze do vyhodnejsich fondov (zohladnuje sa vek sporitela)
@nelca84 aha ale s tym musim suhlasit ze? no musim pozriet ci nemam postu. jasne ze mam konzervativne, kedze sa v tom nevyznam a tie investicne su viac rizikove. a tiez snad zohladnuju ci pracujem ci nie.
@bety2222 dakujem vecer si k tomu sadnem teraz nemam velmi priestor na to
aj vo výplatnej fáze bude zmena, a sporitelia budú rozdelení na aktívnych a pasívnych.
@bety2222 aj mne prosim dakujem
@bublinka1426 napíš mi do správy
@bublinka1426 v tom, co ti prislo z DSS-ky je uvedene, ci prejdes automaticky alebo len na vlastnu ziadost, takze v prvom rade si treba pohladat co ti poslala tvoja DSS-ka
Ak nemas tesne pred dochodkom a si v konzervativnych fondoch, tak je dost mozne, ze budes v strate. Ja mam mam 38 rokov a vsetko v indexovych fondoch uz cca 10 rokov. Su tam dlhodobo velmi slusne vynosy.
Tu si mozes najst svoje fondy https://www.financnykompas.sk/dochodok-2-pilier
Veľmi rada ich napíšem aj sem, len otazkou je , či to každí pochopí.
Takže tie zmeny sa budú tykať hlavne tých fondov, ak ste narodená do roku 1967, tak Ti navrhujem zmeniť fondy a to do indexového, nakoľko automaticky sa budú presúvat tým sporiteľom, ktorý neurobili žiadnu zmenu od začiatku založenia a majú do 55 rokov. Neskoršie narodený si budú mocť si nechať v konzervatívnom fonde, len nové príspevky pojdu do indexu. Ak nechces zmenu, možeš to odmietnúť, ale musíš napísať do soc. poist., že odmietaš investičnú stratégiu, teda zmenu fondov.Zmení sa aj vstupný vek do 2. pilieraz 35 na 40 rokov. a bude automatický, teda povinný pre pracujúcich ľudí.
amno tak som to myslela, dakujem sorry
Milá @bety2222
ak sa už rozhodneš písať sem narýchlo odpovede, píš ich aspoň správne a neklam ľudí.
1. Na základe čoho navrhuješ zmeniť fondy ?
- Robila si s klientkou finančný dotazník ? To že je niečo výhodné pre teba, nemusí to sedieť inému sporiteľovi. Čo ak má iný vzťah k riziku a je ochotný tolerovať stratu max 2%? Ty povieš že nech si vyberie index, kde to môže byť aj viac.
2. Druhý pilier povinný nebude !!! Vstup bude automatický a nie povinný pre ľudí, ktorí vstúpia prvý krát na trh práce po 1.5.2023, kde sa do dvoch rokov môžu rozhodnúť či v ňom zostanú, alebo vystúpia. O akej povinnosti druhého piliera to tu teda píšeš ??

@bety2222 vieme... a tu sa biznis nerobi