icon

Ako by som to mala ošetriť,aby som si mohla privyrobiť počas PNky?

00kvetinka00
2. sep 2019

Nakolko 12 hodin v robote je na mna vela a ani krpcovi sa to nepaci uz aj doktorka nieje moc za to aby som ostavala v robote a chce ma vipisat . Otazka znie je zachvilu obdobie dusiciek a vianoc a to je v mojom obore velky zhon a ked ostanem doma nechcem len sediet a pozerat do stropu chcem stale daco tvorit aranzovat . Je moznost teda nieco doma vitvorit a predat a trochu este pomoct rodinnemu rozpoctu . CO VSETKO POTREBUJEM PORIESIT ABY TO BOLO NAPORIADKU A NIK TO NEBRAL AKO NACIERNO (alebo ako to nazvat). Nejdem to robyt vo velkom bola by to len aby som doma nieco robyla nebude to velke mnozstvo . Je tu niekto kto mi vie v tomto poradit

lili235111
2. sep 2019

Asi jedine otvoriť zivnost 🤷‍♀️

00kvetinka00
autor
2. sep 2019

@lili235111 nakolko som zamestnana nna dobu neurcitu a pojdem na PN do porodu ... tym padom budem dostavat 75%z hrubej plus mam este poistku s ktorej budem dostavat peniaze a toto chcem k tomu len ako privirobenie nejake peniazky navise a aby som zahnala nudu ...... ak si otvorim zivnost tento "prijem" nestratim? Nakolko po roku a pol chcem nadtupit do prace a nazvime to pokracovat dalej v zmluve aku mam .... netreba tam pri zivnosti nic rusit a platit si sam?

veronice
2. sep 2019

Ak na tom nezarobis viac ako 1968e tak nepotrebujes nic. Mrk clanok https://podpora.financnasprava.sk/065661-Kedy-f...

andruska80
2. sep 2019

@veronice vtedy nemusí podávať daňové, ale to neznamená, že to môže robiť len tak bez ničoho

00kvetinka00
autor
2. sep 2019

@veronice
@andruska80 som zamestnana x rokov ale kedze to tam nevladzem 12 hodin ustat na nohach idem racej prec aj koly zdraviu seba a drobca .... chvem to len na 3 mesiace si takto privirobyt a potom zas buduci rok az v septembri do decembra ........ chcem to mat vsetko na poriadku aby som aj kupujucim v pripade vedela dokazat ze to nerobym len tak "nacierno" ..... ale tiez nechcem ziadne poplatky odvadzat ani prist o peniaze koly tomu ze sa nechcem nudit doma ....... ak mam prist o peniazky racej budem kukat do plafona 🤣🤣

veronice
2. sep 2019

@andruska80 aaaha, dakujem za uzrejmenie 🙂

andruska80
2. sep 2019

@veronice niet zač
@00kvetinka00 oficiálne asi fakt len živnosť, ale či sa ti to na tri mesiace oplatí? Ak si popri tom zamestnana, odvody hradí zamestnávateľ, ty by si podľa príjmu možno len niečo doplácala... Ale za tri mesiace myslím nejaký extra príjem mat nebudeš....

nika3136
2. sep 2019

@00kvetinka00
Je jedno koľko zarobíš, ak to nechceš robiť na čierno potrebuješ živnosť.

00kvetinka00
autor
2. sep 2019

@andruska80 ...... tak extra prijem to nebude ale cez toto obdobie som naucena riadne si prilepsit ... a su ludia ktory chodia za mnou koly tomu ze sa im moja praca paci tak sa nebojim ze budem na 0

@nika3136 ano jedno to je ale na cierno to proste robyt nemienim

deedol
2. sep 2019

podla mna nemusi mat zivnost, ked si to riadne zdani, len neviem, ako by riesila predaj. (ja som szco, dlhe roky som bola szco popri tpp a nemam zivnost. samozrejme danove priznanie som podavala a z prijmov z cinnosti som platila zdravotku.)

andruska80
2. sep 2019

@deedol však szco je živnosť, nie?

deedol
2. sep 2019

nie, szco nie je zivnost. vsetci zivnostnici su szco, ale nie vsetci szco su zivnostnici. ja som napr. "slobodne povolanie" a robim na autorske/licencne zmluvy. (nemam zivnostensky list zo zivnostenskeho uradu.) mozno touto cestou by to slo, nejake zmluvy o dielo keby autorka uzatvarala. (neviem presne, co robi, pochopila som, ze aranzuje kytice a vence.)

andruska80
2. sep 2019

@deedol aha, jasné, na to som zabudla... Len to sa dá väčšinou na originálne veci, ja napríklad pletiem, háčkujem, mne to nechceli dat, ze to musí byť niečo autorské. Ale to záleží asi od úradníčky, poznám babu, čo háčkuje hračky podľa návodov na nete, čiže nič originálne a je slobodný umelec, či ako sa to volá

00kvetinka00
autor
2. sep 2019

@deedol ano jedlalo by sa o aranzmany na dusicky alebo dekoracie do bitov a ine dekoracie ktore by boli mozne zrealizovat v mojich domacich podmienkach ....... ide len o to aby som nesedela pred telkou cele dni a aby som robyla nieco co ma bavi nejdem na tom zbohatnut ani vo velkom nic vitvarat .... len tak ako hoby a zabavu aby som zamestnala hlavu a ruky niecim co ma bavi .... popri drobcovi to zozaciatku asi nebude mozne takze skorej kratkodobe by to bolo

eliska13
2. sep 2019

@00kvetinka00 napíšem úprimne veľa žien čo vyrába, tvorí a predáva na skupinkách na FB bez ničoho.U nás v dedinskej skupinke sa to len hemží aranzmanmi pred Vianocami adventné vence a pod....nerobila by som si z toho hlavu, keďže ich nepredás 100 kusov.ak od niekoho kúpim takú vec ani ma nenápadne pýtať bloček.tak isto robia vence na vchodové dvere a pod....

katyd
2. sep 2019

@00kvetinka00 keď si na PN, tak oficiálne nemožeš mať príjem, ale ak si to vyrobíš doma a predáš napríklad na trhu, tak tam Ťa nebudú kontrolovať, tam sa predáva doma vyrobené alebo vypestované všeličo len tak, ale Ťa nemožu vymáknuť zo sociálnej poisťovne, aj keď tehotné a hlavne pred porodom nezvyknú nejako kontrolovať a budeš mať nárok na nejaké vychádzky od doktora aj oficiálne

deedol
2. sep 2019

@andruska80 kto ti co nechcel dat?

@00kvetinka00 asi by som to riesila, ako som pisala, ale mozno sa porad s niekym, kto sa v tom vyzna. (ja nic nevyrabam, takze neviem poradit uplne presne)

@katyd no ja som napr. bola na pn z tpp (ucila som v skole), a ked som bola doma, tak som vykonavala tu svoju szco cinnost (prekladala som). sedela som doma a aj ma socialka kontrolovala a vsetko ok. aj som normalne mala prijem a nikto nema ako zistit, kedy presne som tie peniaze zarobila. ja som vsak bola na pn len kratkodobo, klasicky tyzden-dva, ked som bola chora, nie cely mesiac alebo nebodaj mesiace.

kazuso
2. sep 2019

Ak chceš byť na PN a zarábať (niečo vyrábať) musíš si poriešiť iba jednú vec. Aby sa nikto nedozvedel, že pracuješ. Pretože na to jednoduchá rovnica, buď nemôžeš pracovať a preto si PN alebo pracovať môžeš a potom nemusíš byť PN. Ver, že závisť je viac rozšírená ako dobroprajnosť a vždy sa niekto niekde nájde kto môže poslať kontrolu. A tá nebude brať v úvahu, že si len krátiš dlhý čas. Takže aranžmá pre mamičky, babičky, tetičky, kamarátky a rodinných zosnulých v pohode, ale predaj vo väčšom? Bola by som opatrná.

andruska80
2. sep 2019

@deedol zle som to napísala, nieže nechceli dat, ale povedali mi, že to pod slobodne povolanie nespadá, že na háčkovanie si mám otvoriť živnosť

00kvetinka00
autor
2. sep 2019

@kazuso sediet a robyt mozem len to mi moja kolegina nedovoli aby som pracovala a mohla si sem tam sadnut v praci ..... je nazoru ze simulujem a ona nebude robyt na mladu ...... a nemienim chodit do prace kde je niekto zduty ze ja mozem mat ulavu zatialco starsie kolegine musia 12 hodin stat na nohach

evittam
2. sep 2019

@00kvetinka00 Ak si raz praceneschopna si praceneschopna nemôžeš ani fakturovať ako SZČO.
@veronice
@andruska80

kazuso
2. sep 2019

@00kvetinka00 chápem čo chceš povedať, ale raz máš PN a to nepustí. Takže oficiálne nemôžeš nič.

00kvetinka00
autor
2. sep 2019

Pracovat mozem ale nie vo svojom obore kde 12 hodin som na nihach a som v zime a nemam cas sa ani najest ...... a odist s prace koly 2 mesiacom je blbost a zrusit si tak velmi dobru zmluvu a uvolnit miesto 🤣🤣

deedol
2. sep 2019

ja napr. ani nefakturujem, druha strana mi posle vyuctovanie a to je vsetko. stale vsak neviem, ako by sa to dalo aplikovat na tvoj pripad.

00kvetinka00
autor
2. sep 2019

@deedol uvidim co a ako .... pojdem asi za kompetentnimi

katyd
2. sep 2019

@deedol to áno, pri živnosti sa len možno opýtajú, ktoré dni si robila, papiere by som na tie dni nevystavovala 🙂

maciatkolulu
3. sep 2019

@00kvetinka00 co tak ten čas doma trochu využiť aj na zlepšenie gramatiky, predsa krpec pôjde aj do školy, aby si vedela ísť prikladom👍😉

montemotherone
3. sep 2019

@00kvetinka00 čo riešiš? Tých pár eur pomimo čo si privyrobíš tento štát nespasí. Kvôli tomu si otvárať živnosť... Tie papiere čo budeš vypisovať budú stáť viac ... Normálne vyrobíš, predáš a hotovo. Či už na koni, alebo cez inzerciu...

00kvetinka00
autor
3. sep 2019

@maciatkolulu lzial ano moja slovencina pobavi kazdeho a neboj krpca bude ucit slovencinu otec lebo ako dislektik a disgrafik je to pre mna dost tazke ... celu skolu som s tym bojovala douvovanie x rokov ..... zial slovencina je mojim prekliatim a to mam v praci 2 kolegine ucitelky slovenciny tak maju o zabavu postarane 🤣🤣🤣

@montemotherone nespasi to viem len ludia su vselijaky v tejto dobe ..... neraz aj v obchode maju problemi a idu posielat kontroli asi sa proste niektory ludia nudia ...... ja len som chcela mat veci naporiadku aby bol klud