icon

Ako často si doprajete a šetrite?

1. apr 2023

Zaujíma ma ako to funguje v ostatných rodinách ako často si doprajete niečo kúpiť navyše? A koľko šetrite? Ja z výplaty vyplatim všetky povinné platby hypo energie a ostatné. Kupujem potraviny a drogériu. A čo ostane snažím sa čo najviac si ušetriť. No každý mesiac vyskočia nečakane výdavky. Príklad február som bola s autom na STK a EK. V marci som kupovala darčeky syn bude mať narodeniny. V apríli zaplatíme za smeti a dane. V máji má narodeniny dcera. V júni svokrovci. Júl a august musíme deťom tábory zaplatiť plus chceli by sm aj na nejaké výlety ísť. September zas začiatok školského roka tam treba peniaze. Od októbra zase darčeky riešiť na Vianoce. Proste každý mesiac niečo navyše. Do toho ešte lekári zubár preventívky u každého sa platia poplatky. Neviem ako to máte vy doma?

Strana
z2
jan510
1. apr 2023

este dodam ze chorobu a stratu zamestnania mam poriesene poistkou, mam svojho financneho poradcu kde kazdy rok prehodnocujeme financne produkty a poistky

guiseppinka
1. apr 2023

A xo mas z toho, ze budes mat nasetrene na ucte niekolko tisic? Ved ti tie peniaze horia na ucte... Absolutne nerozumne... Jasne, mat nejaku rezervu, ale zase aj to s rozumom...

eeffka
1. apr 2023

Cukrarka???? Tak isto vies po kolko sa predavaju torty. Ja keby som to vedela zrucne tak si na tu moju pripojku zarobim takoj, ved ide velka noc

smoulingirl
1. apr 2023

@autorka Ak ide len o našetrenie kvôli nečakaným udalostiam, na to existujú poistky, ktoré také veci vykryjú. A môžeš kľudne spávať.

tanyag
1. apr 2023

Hmm..chceš šetriť ale darčeky do 50€ nakupuješ... a keď kúpiš deťom zmrzlinu, tak ľutuješ...nemyslím si, že deti potrebujú takto drahé darčeky (o dospelých ani nehovorím - tiež nepotrebujú)...už keď by som dávala tak veľa za darčeky, tak určite by to boli knihy, z čoho deti niečo majú...ale u nás v rodine sme obdarovavanie dospelých úplne zrušili...kúpiť kvietok a čokoládu vystačí...to určite nestojí 50€ a deťom jednú hračku, u nás kniha do 15€ a vybavené...vieš koľko ušetríš ak zmeníš nakupovanie tých drahých darčekov? veľa a možno ťa nebude ani štvať, keď vezmeš deti na zmrzlinu

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
vulka
1. apr 2023

Ja hospodárim tak, aby som všetko to, čo spomínaš zaplatila a popri tom ešte niečo aj určila na sporenie. A to mám podpriemerný plat 🙂

tramtada31
1. apr 2023

@eeffka torta je drahá položka. Akurát idem robit. Len 9 eur stala modelovacia hmota na postavičku, 9 eur kytica kvetov v Bille, ktorú použijem na ozdobenie torty, 1,2 sviecka, 1,2 podstavec na tortu, kupila som v ikea dve formy (spolu 11eur), lebo idem robit vyššiu a úzku tortu a to som ešte nezacala ani tortu pripravovať mascarpone som kupila za 4,2, spotrebujem dve balenia, múka 1,35, šľahačky spotrebujem 3-4, 1 kus 1,49. Maliny 2 eur 125g, kupila som 3ks, nutela 4 Eura do krému, vajcia 3,95. Čiže človek sumar sumárom da do vyroby 55 eur (a to som ešte nepočítala cukor, vanilinovy cukor, kakao, olej, prasok do pečenia, farbu na zafarbenie postavičky), ale zase tá torta je genialna a deti budú mat aj na pamiatku, že mali krasnu torticku od Maminy.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
eeffka
1. apr 2023

@tramtada31 pozri tu nejde o tortu a postavicky, ked na to mas/das, ked nemas urobis taku mamickovaku

autor
1. apr 2023

@eeffka Áno viem po koľko idú torty občas si privyrábam a pečem známym koľko čas mi dovolí.
@tanyag Áno darčeky za 50 eur, vždy kúpim 1 knihu oblečenie a 1 hračku, si zober že len kniha stojí okolo 15-20 eur tak do 50 sa to sikovno vojde.
@elizabet173 Písala som vyššie že zapisujem príjmy a výdavky a tiež vidím kde nám peniaze unikajú.

tiezjedna
1. apr 2023

@autorka pozri, toto celé má jednoduché riešenie. Ak nemáte možnosť zvýšiť rozpočet, viac zarobiť, a ty chceš mať väčšie rezervy, tak proste musíš niekde ubrať. Máš pravdu, že darček za 50 € je ok, ale keď chceš nafukovať úspory, tak naozaj budeš musieť napríklad túto položku zrezať aspoň o dvacku. Holt, bude len kniha, alebo len oblečenie.

Ja by som si ale otázku položila inak. Je naozaj nutné v tejto dobe brutálnej inflácie navyšovať rezervy? Odpoveď: nie. Rozumné je investovať, ak je možnosť. Ak nie, je lepšie držať nevyhnutnú rezervu a peniaze otáčať, pretože strácajú na hodnote.

srferreira
1. apr 2023

Velmi, ale velmi zalezi aj od prijmu. Napr. moja cela vyplata sa odklada mesacne. Vsetko sa plati z manzelovej (povinne vydavky) a dobrajeme si stale. Ked mame necakany vydavok, bud este pokryjeme z manzelovej vyplaty, alebo vezmeme ciastku z mojej. Ale moja ide kazdy mesiac bokom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
cookie29
1. apr 2023

Tak si tie variabilne prepočítaj a vydeľ na splátky. Veď smeti, dane, voda sa platí každý rok. Podobne vieš že máš pravidelne STK preventivku u zubára a podobne. Zrátajú priemernú ročnú “spotrebu” a vydeľ 12imi. A máš navýšenie fixne náklady.

diamand2326
1. apr 2023

@guiseppinka Tak ona myslí možno tých pár mesačných výplat, čo je potrebné mať ako rezervu. To urobí pár tisíc eur ...

martul
1. apr 2023

@eeffka ty si dobre mimo s tymi cenami, dnes som bola v obchode, najlacnejsia slahacka 1,30 múka 0,89 v akcii, čokoláda tuším 1,59, ale máš pravdu v podstate, neviem akucyortu pečie za 40 eur, dar takisto 50,00? Načo. A rodičom svokrovcom chodíme vinšovat chlapom s vinom a zenam dezert a káva.

eeffka
1. apr 2023

@martul cbodim vacsinou do bily a lidlu a muky idu do torty tolko lyzic kolko vajec

eeffka
1. apr 2023

@martul akurat pozeram ze az tak mimo nie som 🙂 billa letak slahacka 1.09, masc 2.4,muka 0.69
Hlavne mam tieto vec bezne doma nekupujem dnes lebo zajtra oslava. Napr tu cokoladu kupujem v kidli 400g myslin ze pod 3e stala naposledy.
Ale ano to nie podstata problemu, ja by som teda radsej spravila bublaninu, nez by som deckam nekupila zmrzlinu.
A ze knihy stoja 16-20ja na knihach slusne ulietavam ale z webu ale zasa treba mysliet dopredu clivek kupi o 20% lacnejsie nez v predajni.
Dospelym ludom darceky na narodeniny???? Toto rozhodne ani ja necakam. Kvet a coko a vybavene.najma ak mi to naburava rozpocet.
Celkovvo ma tu udivuje ze zeny co maju hlboko do vrecka si potrpia na taketo okazalosti.

diamand2326
1. apr 2023

@eeffka Toto je inak priama úmera podľa toho, čo vidím v okolí... Ženy, ktoré majú hlboko do vrecka, ale keď prídu narodeniny a podobné, tak darčeky za 100€ minimálne ako fukot 🤷

heln
1. apr 2023

co myslis tym dopriat si nieco navyse?
nam odidu z vyplaty najskor povinne platby - hypo, energie, atd... viem ze sa bude platit odpad a dane, pocitam s tym do predu. vsetko si to pekne zapisujem do zosita, ako debil, aby ma nic neprekvapilo. medzi povinnymi platbami mam aj trvaly prikaz na sporiaci ucet. z toho cerpam ked ma nieco prekvapi, ako napriklad nova pracka. ked mi nieco zostane na ucte pred vyplatou, poslem to zase na sporiaci ucet.

iv007
1. apr 2023

@diamand2326 tiez sledujem v okoli zeny co ziju z vyplaty do vyplaty, ale dietatu da spravit tortu na bezne meniny v najdrahsej cukrarni v meste.Samozrejme oslava musi byt v detskom centre, kvoli foteckam..hlava mi to nebere😱

nerko
2. apr 2023

Ja som neni cukrarka, ale do 20€ upeciem mascarpone tortu s ovocim ako lusk. A len sa tak po nej zaprasi. Ked nevies zvysit prijem, tak musis znizit vydaj. Mat rezervu je fajn oslobodzujuci pocit, no nie za cenu vycitat si kazdy nakup. Treba sa aj potesit. Ja som nejake setrenie zaviedla cez covid a ostalo mi to. Z platov odlozime cca 25%. Odporucam pozri si nejake aktualne videa na youtube Finax. Napr. Zomriet s nulou na ucte.

daniela2202
3. apr 2023

Poďme sa nato spýtať zahraničných dôchodcov 😂

diablikovci
23. máj 2024

Ja na tie pravidelne výdavky pzp, STK, smeti, šetrím celý rok. Mám sporiace účty smeti, pzp, poistenie domácnosti, garančná na auto v tom je aj STK aj nové pneu ak jw treba. Ak to celý rok nevyužijeme tak to potom miniem inde 🙂 . Napr za smeti máme ročný poplatok 228€ tak som to vydelila 228:11 vyjde cca 21€ mesačne a toľko posielam na sporiaci účet že smeti. V marci mám nasporenú celu sumu a v apríli príde sek a vyplatim a ideme od znova. To iste aj daň 81:11 je cca 7,40 dala som 8€ mesačne. Je to o hubu ale lepšie ako dať naraz toľko peňazí.

clementisa
23. jan 2025

Všetko je nenormálne drahé ceny sú úplne umelo nafúknuté kúpim základné potraviny a 50€ fuč chodím iba tam kde je vo väčšine akciový tovar snažím sa nekupovať hlúposti

Strana
z2