icon

Ako dlhio sa spláca osobný bankrot?

lucia322
4. okt 2019

Ahojte viem že je tu veľa tém s týmto názvom ale ja tomi stále nechápem...ako dlho sa spláca ten osobný bankrot?? Našla som na nete že 3 alebo 5 rokov ale to sa mi zdá málo keď ma niekto dlh napríklad 60 000...jeden známy nám dlži peniaze a neplatí už asi 3 roky a momentalne ma osobny bankrot rok cca a jeho dlhy boli nejakych 50 000€...prosím vás koľko a ako dlho bude platiť?? Vďaka ak mi to vysvetlíte lebo som s toho jeleň😁

maminuska
4. okt 2019

@lucia322 ver tomu že jemu je jedno že s tým žije , on to hodí za hlavu a spokojne žije ďalej . Ja mám bohužiaľ takého svokra, popožičiaval si aj svätého , nesplácal , teraz sa pokúša o osobný bankrot a stále v dobrej nálade a vysmiaty.
Určite kvôli tomu bude spávať .

maminuska
4. okt 2019

@fokuska mne sa to tiež nepáči . Osobný bankrot viem napr. pochopit pre ženu / muža ktorej manžel nabral dlhy o ktorých ona/ on nevedela, nasleduje rozvod a nevinný partner napriek tomu že všetko predal nevládze splácať.
Inak tento inštitút skôr vychováva k nezodpovednosti a ožobračovaniu druhých ľudí , tých ktorí požičali .

lucia322
autor
4. okt 2019

@maminuska je to presne tak ako píšete... Malo by to byť naozaj len pre človeka ktorý k tým dlho prišiel kvôli niekomu inému a pod...človek ktorý dlhuje nám si nabral uvery kvôli dovolenkam a kvôli darčekom pre ženu a nemá ani svoje bývanie ani nič...míňal len na svoj "kráľovsky život"ktorý mu zaplatili iní ľudia..

fokuska
4. okt 2019

@maminuska
@lucia322
Urcite suhlasim s tym, ze by mali byt podmienky upravene a sprisnene.

renatik91
4. okt 2019

@lucia322 Oddlženie je možné aj formou splátkového kalendára. Problém je, že ak mu bol splátkový kalendár schválený, tak Vás zrejme neuviedol ako svojho veriteľa. V takom prípade by ste sa mohli domáhať zrušenia oddlženia pre nepoctivý zámer dlžníka.

renatik91
4. okt 2019

@lucia322 Ale k tomu chýbajú bližšie info.

maminuska
4. okt 2019

@renatik91 mohol ale čo tým dosiahnu ? V postate nič . Max jemu znepríjemnia život

lucia322
autor
4. okt 2019

@renatik91 to neviem ako to majú nám tvrdili že platia 400€ mesačne preto som sa aj pýtala ako dlho to oddlženie trvá...a neuviedol nás to viem na 100%

renatik91
4. okt 2019

@maminuska Akože nič? Následne by mohli od neho dlh vymáhať.
@lucia322 Pozrite si v registri úpadcov, že či bol schválený splátkový kalendár.

pieksamaki
4. okt 2019

@lucia322
To je este dobre....nas takto oklamala rodina....najblizsi ludia....
Osobny bankrot je sice forma ako pomoct napr.podnikatelom vynulovat svoje zavazky, zvlast v mensich mestach..kde uz nie je mozne prezit.....a verim ze vela ludi to uprimne potrebuje.....ale

Ale v zakonoch sa nemysli na vnutorne pohnutky ludi...
Co ukaze az zivot sam.....

maminuska
4. okt 2019

@renatik91 ved vymáhaj dlh od človeka ktorý nič nemá.... To je stratený čas, nervy a ďalšie peniaze .

lucia322
autor
4. okt 2019

@renatik91 pozerala som v tom registri a nenašlo mi tam nič o ňom

maminuska
4. okt 2019

@renatik91 ja ne som právnik ale z vlastnej skúsenosti , podať žalobu , bude vydaný platobný rozkaz , voči tomu sa odvolá , pojednávanie , odovolanie a vyhrala si . Neplatí , následne exekútor , ktorý to uzavrie že dlžník nemá majetok ani na uspokojenie odmeny exekútora. Bodka , koniec exekúcie a veriteľ zacvaká všetky trovy.

maminuska
4. okt 2019

Na základe tohto by som povinne zaviedla do školy predmet finančná gramotnosť , lebo ako vidím mnohým Slovákom chýba.

renatik91
4. okt 2019

@maminuska Od právoplatnosti rozhodnutia súdu, ktorým je priznaný nárok, možno podať návrh na exekúciu do desiatich rokov. To je dosť dlhá doba na to, aby sa zamestnal, niečo zdedil a podobne. Okrem toho, ak bol schválený splátkový kalendár a platí 400,-€ mesačne, tak to s ním až tak beznádejné nebude.

@lucia322 Zadajte len priezvisko a odčiarknite, aby nevyhľadávalo iba prebiehajúce konania.

lucia322
autor
4. okt 2019

@renatik91 neviem prečo ale stále nič nenašlo

maminuska
4. okt 2019

@renatik91 vieš čo ja robím v oblasti ktorá je veľmi úzko spätá s vymáhaním . Takže mám pred sebou často samé odpisy pohľadávok , nevymožiteľnost, nedostačujúci majetok atď.
Takýto ľudia sa nezamestnávajú , lebo by im zostalo iba životné minimum . Takýto ľudia robia načierno , peniaze si dávajú posielať na cudzí účet , alebo dostávajú na ruku , čokolvek hodnotnejšie kúpia je písané na niekoho iného .
Jedného dňa sa môže zbaliť a odíst do zahraničia , aj tak to robia a môžeš sa aj na hlavu postavit nič z neho nedostaneš potom . Ak by exekúcia fungovala super, tak nemajú problém mnohé matky s výživným na svoje deti .

pieksamaki
4. okt 2019

@maminuska
To je niekedy o tom ...ked manzel neda na manzelku...ja som nechcela pozicat....nie z dovodu lakomosti...ale nedovery......prirodzene ked este ani neboli svoji( bola to iba svagrina s priatelom).....moj manzel bol taky naivny..

mrkvicka060
4. okt 2019

No ale oni si vzali pozicku na seba a potom bez akejkolvek zmluvy o pozicani, a teda len nejakou ustnou dohodou (aj ked nejake e-maily tam su) dali peniaze jemu. A aj tak ich mozu od neho sudne vymahat?

maminuska
4. okt 2019

@pieksamaki ono je to najhoršie v rodine, a ešte v tej najbližšej. To sú veľmi nepríjemné situácie . A teda spláca ?

renatik91
4. okt 2019

@maminuska Tvoj postoj je ešte benevolentnejší ako samotná právna úprava o osobnom bankrote. 😉 Ak sú napr. 2 pohľadávky z desiatich nevymožiteľné, tak okrem toho, že to neznamená, že je nevymožiteľných aj tých zvyšných osem, tak to neznamená ani to, že dané 2 nebudú vymožiteľné nikdy v budúcnosti. Ale to určite vieš, keď pracuješ v oblasti, ktorá je veľmi úzko spätá s vymáhaním.

@lucia322 A bol osobný bankrot vôbec vyhlásený?

@mrkvicka060 Ak vedia odovzdanie peňazí preukázať, tak áno. Zmluva o pôžičke nemusí byť písomná.

lucia322
autor
4. okt 2019

@renatik91 neviem len viem že sa na to hlasili...ale neviem ako to dopadlo všetko nekontaktujeme sa

hefo
4. okt 2019

U takého človeka už zostáva len mimozákonná metóda - nakladačka ručne-stručne...

maminuska
4. okt 2019

@renatik91 nie je , len právna úprava je právna úprava a realita je taká aká je . keby som písala na základe jednej skúsenosti , nepoviem .... ale štatistika je neúprosná . Vymáhať dá tam kde niečo je ... dom , byt, pozemky , hnuteĺné veci . Kde nič nie je ani čert neberie.
Hovorím z 15 ročnej praxe.

maminuska
4. okt 2019

@hefo ono sa to a robí , ale tak že sa pohľadávka predá spoločnosti ktorá sa zaoberá vymáhaním . Len ty ju zväčša predáš za 60 % , 40 % je ich zisk .
A zrazu sa dlžník niekde na ulici potkne a spadne na zem, tvárou narazí na želený roxor ktorý tam náhodou niekto položil .

renatik91
4. okt 2019

@maminuska O potknutí dlžníka a jeho náraze na železný roxor, ktorý tam niekto náhodne položil, hovoríš tiež z 15-ročnej praxe vo vymáhačskej spoločnosti?

maminuska
4. okt 2019

@renatik91 nie, to nie . Ja nepracujem vo vymáhačskej spoločnosti . Ale takto to bohužiaľ často funguje, len sa o tom nehovorí .

maminuska
4. okt 2019

@renatik91 ja to viem z tohto uhla , podnikateľ predá svoju pohľadávku alebo ju postúpi vymáhačskej spoločnosti , tá mu pošle tých 60 % a pre toho podnikateľa je to vybavené . To že si to ona z neho - dlžníka doslovne často vytlčie je proste tak .

martinals
4. okt 2019

Ahoj žienky, nechcem zakladať novú tému tak to využijem a opýtam sa aj ja na tému OB.Ak má už niekto OB je možné naň napísať, samozrejme s jeho súhlasom ďalšie dlhy.Ide o to , že pred pár rokmi sme na nás požičali pre istú osobu peniaze.Žili sme c zahraničí a bolo tvrdené,že sa pôžičky splácajú,no nebolo to tak a teraz máme kôli tomu exekúcie.Tá osoba si vybavila ob a bolo nám povedané, že tie ex na seba príjme lebo sú to jej dlhy.Je to vôbec možné?! ďakujem za odpoveď

pieksamaki
4. okt 2019

@maminuska
Nieco splatil po 100eur mesacne......je to dokonca medzistatne.....ale uz tam bol uzatvoreny prvy osobny bankrot a otvoreny novy osobny bankrot.....comu moc nerozumiem....ale vlastne som sa ani nezaujimala...medzitym ma tusim dieta...takze vyzivne a banky su v popredi....co je samozrejme....ja som to uz prehryzla....len ci sa muz poucil...
Mna otec vychoval: "kamarati si budme,dlhy si platme....."
Manzel bol podla mna dost naivny.....