icon

Ako dlho trvá kúpa bytu v krajskom meste?

30. dec 2023

dobry den, prosim, ako dlho vam dlho trvalo kupit byt?
zhaname v krajskom meste a zatial sa nam nedari niekolko mes. a som z toho dost frustrovana. :/ dakujem

lentilka46
30. dec 2023

Zacali sme pozerat v januari, stahovali sme sa na den otcov, tretiu junovu nedelu. Od toho januara asi do maja sme poobzerali vsetky nam dostupne byty, nakoniec niekedy koncom maja,zac.juna som si dala inzerat na bazos,ze kupim byt. Do par dni mi volal pan,ze on predava, v piatok vecer sme ho boli pozriet, v nedelu mu zavolali,ze ho berieme, behom 2tyzdnov bola schvalena hypo a nastalo odovzdanie klucov a stahovanie.

michal711
30. dec 2023

@zuzanka.zuzu aj ja som sa na tom zasmial

jaroslav81
30. dec 2023

@zuzanka.zuzu čo trepeš? To že ty si zverejnila inzerát na bazoši a za deň sa predal teraz čo? Ona chce kúpiť a ne predať. Pani píše že na portáloch nič nevie nájsť už 3 mesiace, preto jej radíme realitky. A to čo som písal ja aj ďalší, že na bazoš sa ani nedostanú najlepšie nehnutelnosti je pravda. Mám kamaráta realitného makléra v druhom najväčšom meste na SK. Realitnému maklérovi je jednoduchšie zavolať klientovi a ísť hneď na obhliadku než fotiť byt a spisovať inzeráty na portály a platiť si za topovanie. Vo veľkých krajských mestách je problém na internete nájsť dobrú nehhnuteľnosť, ak sa niečo fakt dobre objaví, do hodiny to je predané.

zuzanka.zuzu
30. dec 2023

@jaroslav81 a teraz čo že ty máš kamoša? asi rovnaká reakcia ako tvoja 😀 áno, pouč ma ako to funguje, venujem sa tomu len 10 rokov 😉

tttbb
30. dec 2023

@jaroslav81 Snad nebudeme porovnavat byt v meste s domom na dedine. Uplne iny investicny a cielovy potencial. Mam byt v BA 53m2 s parkovanim a mam aj dom v satelite pri BA. Trhova cena je +- rovnaka a predstav si co by som skor predal keby sa nieco dialo. Prve predavam ten dom, pretoze nehnutelnost v meste je milionkrat hodnotnejsia ako hocico na dedine (aspon pre mna).

jaroslav81
30. dec 2023

@tundra inak nerozumiem, ako môže niekto čakať na byt 4 roky. Za ten čas išli ceny bytov hore o cca 50%. To už radšej kúpim hocijaký dočasne a potom v kľude budem pozerať iný...

iv007
30. dec 2023

Ja som aktivne hladala asi rok, pre mna bola zaklad lokalita -centrum mesta. Kupila som siedmy byt, ktory som osobne videla na obhliadke.

tomikejt
30. dec 2023

Asi 3 mesiace, pozreli sme 7 alebo 8 bytov a ten posledný sme vybrali.

oblecenie99
30. dec 2023

@jaroslav81 no ja si napr. neviem predstaviť kúpiť za 200 dvojgeneračný hrad (trojčlennej rodine načo?), vraziť do neho ďalších 50 (optimisticky) ak ide o pôvodný stav (predpokladám), nechcem ani veľkú záhradu, a čo určite nie, tak dochádzať do práce či škôlky a školy s dieťaťom každý deň do krajského mesta. Nehovorím o Tom, že by sme po čase potrebovali ďalšie auto, ďalšie náklady. Čo si porovnal, sú úplne iné nehnuteľnosti, ten, kto hľadá v meste menší byt do tých 65 metrov štvorcových asi nebude cieľová skupina na dvojgeneračné domy v dedinke s veľkou zahradou mimo mesta. Čiže mne osobne by sa určite stále viac oplatil ten byt. Kupovali sme už 2 nehnuteľnosti, a nikdy som nechcela ísť do domu mimo centra mesta.

jaroslav81
30. dec 2023

@tttbb toto je silne individuálne a zbytočne sa o tom baviť...ale aktuálny trend je sťahovanie sa z miest na vidiek (pravdepodobne to spôsobil covid a lockdowny).
A čo poznám ľudí z panelákov, takmer každý sníva o dome na blízkej dedine. Nepoznám nikoho, kto by býval v dome a sníva o paneláku :D

iv007
30. dec 2023

@jaroslav81 ja poznam! Kamoska sa odtatarila na dedinu s dostupnostou MHD, ale bez chodnikov, obchodu a sluzieb a teraz lutuje. Mala v meste velky 3izbak v novostavbe s parkingom a terasou, ale ulakomila sa na domcek a zahradku. V konecnom dosledku vobec nema cas ju vyuzivat, lebo vkuse robi taxikarku detom a sebe. Povedala ze ked deti trochu odrastu, vratia sa naspat do mesta. Neviem preco ludia s domami sa nadraduju nad ostatnych. V konecnom dosledku su drahsie, horsie predatelne a narocnejsie na udrzbu. Radsej by som mala byt + mensiu chalupku niekde v horach.

tundra
30. dec 2023

@jaroslav81 ked mas kde byvat a nic ta netlaci,tak je to jedno...Nehnutelnost sme nekupovali na sk.Ano keby som mal x 100tisic na ucte,kupis aj za dva dni🤗

kikulienkadd
30. dec 2023

Ahoj,záleží od požiadaviek. Prvý byt sme kupovali ako mladí manželia, čiže dvaja. Do 2 mesiacov sme našli, kúpili. Teraz sme už štyria, chceme ísť do väčšieho bytu, máme preferencie čo sa týka lokality (a ďalšie veci,čo musí mať) a je to ťažké. Hľadáme už viac ako rok, videli sme 6 bytov a iba jeden bol naozaj podľa našich predstáv, aj keď drahší, ale ok. A bol to podvod, predajca, nebol majiteľ ako tvrdil a zrazu sme sa mu už nevedeli dovolať. Našťastie sme o nič neprišli, hľadáme ďalej.

sasa1310
30. dec 2023

@jaroslav81 ale prosím ťa😀 klientela realitky kupuje byty niekoľkokrát do roka? Ty si koľkokrát za život kupuješ byt?

sasa1310
30. dec 2023

autorka: Ja pozerám topreality každý deň. Určité ulice, ktoré chcem, poprípade lokalita ako celok a keď bolo niečo pekné a stálo za to, išli sme na obhliadku a kúpili. A tak sme sa vlastne aj sťahovali. Pozerali sme a pár mesiacov predtým sa nám ani nesnívalo, že sa budeme sťahovať. Jednoducho sme našli pekný byt, dali zálohu a išli predávať náš

jaroslav81
30. dec 2023

@sasa1310 vieš ako fungujú realitné kancelárie? Klient, ktorý hľadá byt im zadá požiadavky a keď niekto príde takýto byt naopak predať, realitná kancelária mu zavolá, že majú byt podľa jeho požiadaviek. Nejedná sa o opakovaných klientov.

sasa1310
30. dec 2023

@jaroslav81 viem, takých klientov je pár. A to ešte neznamená, že daný byt vyhovuje veľkosťou alebo lokalitou daným klientov. Veľa dobrých bytov sa dostane na trh. A nie je to tak ako ty si počul.

kikulienkadd
30. dec 2023

Ahoj,mladší syn má túto https://www.forbaby.sk/autosedacky/heyner-multi...
Používame ju cca od 9mesiacov,teraz má 5,5r. Za mňa výborná, syn mal problém vo vajíčku, zvykol sa pogrckať, preto sme rýchlejšie prešli na sedenie v smere jazdy.

blunka
30. dec 2023

@sasa1310 ja som predávala byt v auguste cez realitku. Najprv prišli klienti realitky (tri obhliadky) a keď si nik nevybral až potom sa byt fotil a daval na net. Však tak sa to robí. Najlepšie byty sa na net ani nedostanú predajú sa uz v predpredaji.

sasa1310
30. dec 2023

@blunka každý jeden byt aj ten horší, ktorý sa dostane do realitky môže ísť tak ako ty píšeš, keďže realitke je ideálne mať kšeft hneď bez fotenia. Ak má realitka dopyt po takom byte (u svojich klientov) v takej veľkosti a do takej sumy, poprípade lokalita. A takých klientov nemá, tak najlepší byt ide normálne do predaja. Aj ten najlepší klient si hľadá byt aj sám, nakoľko ho môže ponúknuť iná realitka. Z mojich skúsenostiach s realitkami je taký, (a to mám skúseností celkom dosť) je ten, že každý dobrý byt (najlepší) sa predá do 2 týždňov na nete. Preto treba pozerať denne ponuky a najprv treba nájsť byt na kúpu a až potom predávať ten svoj a nie naopak, keď už kupujúceho súri čas lebo svoj už predal. Ak sa teda ide sťahovať

laurita285
30. dec 2023

@jaroslav81 že sa sťahujú ľudia z miest na vidiek? 😀 😀 😀 ty si asi fakt z inej planéty 😀

tttbb
30. dec 2023

Trend ist z mesta na vidiek bol pocas covidu, aktualne sa podla mna zas karta obracia a ludia sa vracaju do bytov.

Ale vzdy je to o peniazoch a nicom inom. Idealne mat viacero nehnutelnosti, kedze v pripade jednej je to vzdy len kompromis. Nieco v centre na bezny zivot + nieco v prirode na relax. Alebo nieco na ten styl.

oblecenie99
30. dec 2023

@jaroslav81 Ja som asi potom nejaká výnimka, ale mňa by na dedinu nikto nedostal, ja mám rada komfort bývania v byte. Vždy som snívala o velkometraznom tehlovom byte (nie novostavba) v meste, ideálne širšie centrum. Vyrástla som v dvojgeneracnom dome s veľkou záhradou na dedine a nechcem sa doň vrátiť, ani taký mať. Áno, máme tú výhodu, že sa môžeme presunúť na vidiek k našim na víkendy, čiže je to trochu vykompenzované, ale neviem si predstaviť tam bývať natrvalo. Ja keď vidím tie zápchy každé ráno minimalne od pol siedmej, a to je jedno z akého smeru sa ide do mesta, tak práveže sa nestačím čudovať ľuďom, ktorý do toho idú dobrovoľne. Ale tak asi im vyhovuje a u nich je to tak, že radšej zápcha, ale majú väčší životný priestor.

iv007
30. dec 2023

@oblecenie99 moja rec, ja by som taky dom nechcela ani zadarmo. Keby zdedim (hoci nemam aky), tak okamzite predavam a kupujem byt v meste.

blunka
30. dec 2023

@sasa1310 neviem načo mi to píšeš (alebo autorke si to písala a omylom ma označila?), ja ani nejdem predávať ani kupovať. Ja som reagovala na tvoj komentár pre jarolsava81

"@jaroslav81 ale prosím ťa😀 klientela realitky kupuje byty niekoľkokrát do roka? Ty si koľkokrát za život kupuješ byt?"

že áno klientela realitky kupuje byty (v podstate stále to tak funguje nonstop), samozrejme tie najlepšie berie klientela realitky lebo ich vidí ako prvá a ty pozerajúca inzerciu sa k nim ani nedostaneš. Keďže mám s tým aktuálnu skúsenosť, tak som len potvrdila to čo jaroslav píše že má pravdu.

jaroslav81
30. dec 2023

@laurita285 moje tvrdenia aspoň viem dokázať štatistikou, tvoje tvrdenia sa opierajú o čo?

jaroslav81
30. dec 2023

@oblecenie99 samozrejme, byt je pre ľudí, ktorý po práci prídu domov, vyložia nohy pred TV a popíjajú vínko a nechce sa im nič riešiť. Drvivá vačšina ľudí ale preferuje dom, samozreime s dobrou dostupnosťou do mesta bez ranných zápch.
Býval som v byte 3 roky a nikdy viac, neustále počúvať dupoty susedových detí alebo otázky susedy podomnou, prečo moja ročná dcéra v noci tak dlho plakala. Už ani zadarmo.

dankabetka
30. dec 2023

Ahoj,v marci sme sa rozhodli, ze chceme byt, koncom aprila sme byvali. Byt v Ba, obehli sme viacero bytov...ziaden nas neoslovil, az na posledny....
Vecer na neho vybehol inzerat... hned rano sme mali obhliadku a kupili sme ho behom 15 minut...😅 To bol ten byt..s tym pocitom... Toto je on...😉...sme v nom doteraz

namornicka
30. dec 2023

@jaroslav81 myslím, že do úvahy vstupujú aj veci ako cena energii a ľudia si spočítajú, či potrebujú vykurovať celý dvojgeneracny dom, alebo im stačí bývať v byte. Záleží od životného štýlu. Tiež keď nemám auto/autá (alebo mám deti čo ešte nešoféruju), do dediny, hoci 10 km od mesta, mi trvá cesta hodinu a do toho paneláka na sídlisku mi ide spoj každých 10 minút. Preto sú tie ceny také aké sú.

zuzulka558
30. dec 2023

My pred 8 rokmi štýlom poďme zo srandy skúsiť ci nám dajú hypo a kukneme byty 🤣 hypo nám schválili za mesiac a hneď na to kúpili byt padol nám do oka ani sme nevymyslali a by sme ho nemenili doteraz,