Ako efektívne investovať 100 000 EUR?
Ahojte, poprosím o radu, respektíve skúsenosť, alebo oko by ste naložili s finančnými prostriedkami vy. Sme manzelia, 56 rokov, prešovský kraj a mame spoločnú hotovosť cca 100 000. Chceme to niekde zainvestovat a peniaze zhodnotit. . Rozmýšľali sme nad kupou 1 izboveho bytu na prenájom, alebo poprosím, ako by ste s hotovosťou nalozili vy. Dakujem.
@alantroj v juni by som chcel predavať 1 izbak( ak sa nic nezmeni) s balkonom na Rosinskej ceste v Ziline kolaudovane 2009, 36.6 m² byt +2.9m² balkon +1 m² pivnička Snad ho niekto potom kupi, keď tvrdiš, že je to v ZA zle🤔 😀
@hellwant jasne ze ho predas, ja len pisem ze energie su vyssie pri starych bytoch, ze ak sa maju rozhodnut nech kupia novostavbu. Jednoizbaky su vypredane ako prve v novych bytovych domoch v ziline.
@thirstymonk Presne tak, my sme prenajali 3izbový byt mladej rodinke, vyzerali velmi slušne, len nám zabúdali platit mesačne za nájom, vždy až po výzvach, tak potom sme s nimi ukončili zmluvu a zase sme ich dva mesiace nemohli z bytu dostať. Keď sme ich od tial konečne dostali tak nám z ZSE pri vyúčtovaní prišla nenormálne vysoká faktúra za elektrinu. Potom sme dodatočne zistili, že im išla v kuse práčka, totiž prali pre second hand oblečenie, takto si privyrábali. Aj nám bolo spočiatku čudné, že vždy ked sme tam išli tak viselo na balkóne povešané prádlo, mysleli sme že zrovna teraz prali. Až potom nám susedia povedali, že tam to prádlo vešajú dennodenne.
@ik70 no tak to je sila....my sme mali tiez zle skusenosti s rodinami
V 56 investovať ? Pre koho ? Pre deti ? pre vnúčata ? To im ich rovno dajte nech si to investuju podľa vlastného uváženia. Ja mať 56 rokov a voľných 100 tisíc tak investujem do seba, výpoveď v práci, predčasný dôchodok a odlet niekde do tepla. 100 litrov to máš tak na 10 rokov života v thajsku, domček s vlastným bazénom, kvalitná strava, gym na každom rohu a žiadny stres.
@jarvisstyle presne, treba zit, ved uz v 56 je pomerne neskoro
@anonym_ddd6ee ako slepý povedal uvidíme 😄
@tinka3435 to ano, len sa bojim o buducnost nasich deti v tomto state.
@anonym_autor to bytu vôbec. Ťažko likvidné, musite to predat ako celok, neda sa po častiach. s najomnikmi su starosti + treba kazdych 10-15r byt komplet prerobiť. Lepšie mate investicie do ETF, vygooglite si to. Osobne by som si rozdelil peniaze na viacere kôpky, na kratky horizont (sporiaci ucet), stredny horizont (cca 4-5r) a potom dlhy horizont (10r+). A podla toho nastavil alokaciu /akcie,dlhopisy,zlato,../. investovat sa da aj rozumne, prisposobit si zloženie portfolia a dokonca sa da z majetku čerpat i nekonečna renta-majetok rastie o cca 8% p.a. ale vy čerpate len 3-4% p.a. Nikdy vam nedôjde a ešte časom rastie nad inflaciu. Googlite, pytajte sa, dnes mame užasné možnosti ako naložiť s majetkom rozumne
@anonym_autor to bytu vôbec. Ťažko likvidné, musite to predat ako celok, neda sa po častiach. s najomnikmi su starosti + treba kazdych 10-15r byt komplet prerobiť. Lepšie mate investicie do ETF, vygooglite si to. Osobne by som si rozdelil peniaze na viacere kôpky, na kratky horizont (sporiaci ucet), stredny horizont (cca 4-5r) a potom dlhy horizont (10r+). A podla toho nastavil alokaciu /akcie,dlhopisy,zlato,../. investovat sa da aj rozumne, prisposobit si zloženie portfolia a dokonca sa da z majetku čerpat i nekonečna renta-majetok rastie o cca 8% p.a. ale vy čerpate len 3-4% p.a. Nikdy vam nedôjde a ešte časom rastie nad inflaciu. Googlite, pytajte sa, dnes mame užasné možnosti ako naložiť s majetkom rozumne
@matusformanek pozor študia s pravidlom 4% vychadzala v najhoršom scenari na cca 30 rokov. Čiže nekonečna renta ( vzhľadom na źivot jednotlivca, nie jeho potomkov) nie je vždy ista. Ale myslim na optimisticky, pri najhoršom priemerny vynosovy scenar ( ale nezabudam na pesimisticky ako vystrahu, neprestať investovať a neisť už v 50 prec z prace, to by som mohol minuť vsetko), v tychto pripadoch vydrzi fakt dlho.🙂
@matusformanek pozor študia s pravidlom 4% vychadzala v najhoršom scenari na cca 30 rokov. Čiže nekonečna renta ( vzhľadom na źivot jednotlivca, nie jeho potomkov) nie je vždy ista. Ale myslim na optimisticky, pri najhoršom priemerny vynosovy scenar ( ale nezabudam na pesimisticky ako vystrahu, neprestať investovať a neisť už v 50 prec z prace, to by som mohol minuť vsetko), v tychto pripadoch vydrzi fakt dlho.🙂
@hellwant mate pravdu, je to tak. ja planujem vyberat len 3%
@anonym_autor dnes mi prišla ponuka z Poštovej banky - termínovaný vklad ročný- 3,65 % zurocenie. Co vy na to?
@anonym_autor ty sa zamyslas nad uplne normalnym produktom, ved hod do financneho kompasu, uvidis, co ktora banka ponuka na terminakoch
na akom ucte mas teraz tych sto tisic? na beznom? bez urokov?
@anonym_autor ty sa zamyslas nad uplne normalnym produktom, ved hod do financneho kompasu, uvidis, co ktora banka ponuka na terminakoch
na akom ucte mas teraz tych sto tisic? na beznom? bez urokov?
@anonym_0179f6 zo 100 000 mas aspon 2000 za rok. aspon daco.
@anonym_0179f6 zo 100 000 mas aspon 2000 za rok. aspon daco.
@anonym_ddd6ee preco to pises mne? ved ja toto viem
ak sa autorka pyta na bezny terminak, tak asi nieco nerobi dobre a je mozne, ze peniaze drzi na beznom alebo sporiacom ucte s mini urokom
toto sa pytam autorky
kupit polnohospodarske pozemky
A co takto ich inestovat do seba? Sposznabat svet, daco dat dietatu a len tak stastne zit?
A co takto ich inestovat do seba? Sposznabat svet, daco dat dietatu a len tak stastne zit?
@derdia v pohode žijeme z výplaty, vychádzame slusne. Na sebe nesetrim. Jasne, ze dcéra bude dediť. Ja rozmýšľam skor tak, netuším aky bude dôchodok. Aby sme si neskor ku dochodku prilepšiť. Žijeme v dome, časom bude potrebná nejaká rekonštrukcia. Preto chce, aby peniaze pracovali
@derdia v pohode žijeme z výplaty, vychádzame slusne. Na sebe nesetrim. Jasne, ze dcéra bude dediť. Ja rozmýšľam skor tak, netuším aky bude dôchodok. Aby sme si neskor ku dochodku prilepšiť. Žijeme v dome, časom bude potrebná nejaká rekonštrukcia. Preto chce, aby peniaze pracovali
@anonym_autor fondy sa ti oplatia na 10-15 rokov ..

@tinka3435 v tomto state nikdy uz. to by tych vtakov trebalo ......
@anonym_ddd6ee ako slepý povedal uvidíme 😄