icon

Ako efektívne investovať 100 000 EUR?

26. nov 2025

Ahojte, poprosím o radu, respektíve skúsenosť, alebo oko by ste naložili s finančnými prostriedkami vy. Sme manzelia, 56 rokov, prešovský kraj a mame spoločnú hotovosť cca 100 000. Chceme to niekde zainvestovat a peniaze zhodnotit. . Rozmýšľali sme nad kupou 1 izboveho bytu na prenájom, alebo poprosím, ako by ste s hotovosťou nalozili vy. Dakujem.

anonym_909745
26. nov 2025
@ik70

@thirstymonk Presne tak, my sme prenajali 3izbový byt mladej rodinke, vyzerali velmi slušne, len nám zabúdali platit mesačne za nájom, vždy až po výzvach, tak potom sme s nimi ukončili zmluvu a zase sme ich dva mesiace nemohli z bytu dostať. Keď sme ich od tial konečne dostali tak nám z ZSE pri vyúčtovaní prišla nenormálne vysoká faktúra za elektrinu. Potom sme dodatočne zistili, že im išla v kuse práčka, totiž prali pre second hand oblečenie, takto si privyrábali. Aj nám bolo spočiatku čudné, že vždy ked sme tam išli tak viselo na balkóne povešané prádlo, mysleli sme že zrovna teraz prali. Až potom nám susedia povedali, že tam to prádlo vešajú dennodenne.

@ik70 no v prvom rade ste nemali dobrú zmluvu, v živote som neposiela výzvu na zaplatenie nájmu. Prečo ste nemali v zmluve zakotvené poplatky z omeškania? Tiež treba využiť zmluvu o krátkodobom nájme

anonym_909745
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@anonym_cb41fa natrafit na dobreho podnajomnika, je vyhra.ale skor mam pocit ze s prenajmom je viac roboty ako osohu

@anonym_ddd6ee prenajímame roky, nikdy problém nebol. Možno máme šťastie, možno sme mali nos na to, komu prenajať a komu nie. Na nehnutelnosť sme hypo nemali, takže nám prenájom výrazne pomohol

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@anonym_909745

@anonym_ddd6ee prenajímame roky, nikdy problém nebol. Možno máme šťastie, možno sme mali nos na to, komu prenajať a komu nie. Na nehnutelnosť sme hypo nemali, takže nám prenájom výrazne pomohol

@anonym_909745 tak malokto nema hypoteku 🙂

anonym_909745
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@thirstymonk ved prave, ti co prenajimaju nechapu ze casom aj tak vsetkom v tom byte bude opotrebovane.,..a nebodaj daco znicia..no nie. ee.

@anonym_ddd6ee to nevadí, že sa niečo opotrebovalo a bude to treba vymeniť. Byt, ktorý mal hodnotu pred desiatimi rokmi necelých 70000 eur, by som dnes bez problémov predala za vyše 150000. A to, čo sme mali z prenájmu za tie roky bohato prevyšuje cenu nových spotrebičov, vymaľovania a pod. Neviem, kde by sa mi tak peniaze zhodnotili, možno má niekto lepší typ. No v roku 2025 a v Prešovskom kraji by som asi do toho nešla.

anonym_909745
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@anonym_909745 tak malokto nema hypoteku 🙂

@anonym_ddd6ee keby aj hypo bola, spláca ju v podstate nájomník

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@anonym_909745

@anonym_ddd6ee to nevadí, že sa niečo opotrebovalo a bude to treba vymeniť. Byt, ktorý mal hodnotu pred desiatimi rokmi necelých 70000 eur, by som dnes bez problémov predala za vyše 150000. A to, čo sme mali z prenájmu za tie roky bohato prevyšuje cenu nových spotrebičov, vymaľovania a pod. Neviem, kde by sa mi tak peniaze zhodnotili, možno má niekto lepší typ. No v roku 2025 a v Prešovskom kraji by som asi do toho nešla.

@anonym_909745 nehadam sa , je to tak. ale o 40-50rokov to tak uz nebude ale to nas vlastne uz nemusi trapit

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@anonym_909745

@anonym_ddd6ee keby aj hypo bola, spláca ju v podstate nájomník

@anonym_909745 ale stale treba mat stastie na normalneho cloveka

anonym_909745
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@anonym_909745 nehadam sa , je to tak. ale o 40-50rokov to tak uz nebude ale to nas vlastne uz nemusi trapit

@anonym_ddd6ee to ma fakt nemusí trápiť, lebo ten byt už o pár rokov nebude môj, predáme, prispejeme dieťaťu na dom, jeho kúpa už svoj účel splnila a to sme vtedy netušili, že nehnuteľnosti pôjdu tak brutalne hore

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@anonym_909745

@anonym_ddd6ee to ma fakt nemusí trápiť, lebo ten byt už o pár rokov nebude môj, predáme, prispejeme dieťaťu na dom, jeho kúpa už svoj účel splnila a to sme vtedy netušili, že nehnuteľnosti pôjdu tak brutalne hore

@anonym_909745 no to ano korona s tym riadne zamavala

hellwant
26. nov 2025
@ik70

@anonym_autor To znie zaujímavo 100 000 deleno 25 000 sú 4 garáže, ak by sa vám podarilo kúpiť a prenajať 4 garáže tak za jednu 80 x 12 mes = 960€ x 4 garáže = 3840€ za rok a ak by ste ich prenajali za 100€/mes tak máte za rok 4800€

@ik70 nie nemali, aj daniť treba.

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@hellwant

@ik70 nie nemali, aj daniť treba.

@hellwant niekto ma mozno na rucku 🙂

hellwant
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@hellwant niekto ma mozno na rucku 🙂

@anonym_ddd6ee Tak hej😅 Ale ci sa najomcom bude chciet stretavat sa kazdy mesiac a na ruku im davať. Stale musis si najst cas prist. A ak ano kazdy bude chciet nizsiu sumu, dojde im, ze to chcu na cierno. 🙂

alantroj
26. nov 2025

Kup 1 izbak v novostavbe. Ceny nehnutelnosti su najvyssie v Bratislavskom, Kosickom a presovskom kraji podla HN. Maju ist hore v dalsom kvartali. Mladi nechcu stare byty a su nerentabilne kvoli energiam. V novostavbe sa nebudes skladat do fondu oprav. Energie minimalne. Keby sa daco vyvrbilo, vies ho vzdy predat. Pokial ste velmi opatrni tak terminak. V banke mas do 100000 ochranu zo zakona, o peniaze neprides pri vklade. Ak budes investovat do akcii a fondov riskujes aj svoj vklad, oplati sa ked v tom vies chodit, dennodenne sledujes a dlhodobo investujes. Myslim ze malokto to zvladne. Ja hlasujem za novostavbu. Bude vzdy dost rozvedenych, studentov a pod co chcu sami byvat v novom a za nizsi najom.

hellwant
Autor odpoveď zmazal
anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@alantroj

Kup 1 izbak v novostavbe. Ceny nehnutelnosti su najvyssie v Bratislavskom, Kosickom a presovskom kraji podla HN. Maju ist hore v dalsom kvartali. Mladi nechcu stare byty a su nerentabilne kvoli energiam. V novostavbe sa nebudes skladat do fondu oprav. Energie minimalne. Keby sa daco vyvrbilo, vies ho vzdy predat. Pokial ste velmi opatrni tak terminak. V banke mas do 100000 ochranu zo zakona, o peniaze neprides pri vklade. Ak budes investovat do akcii a fondov riskujes aj svoj vklad, oplati sa ked v tom vies chodit, dennodenne sledujes a dlhodobo investujes. Myslim ze malokto to zvladne. Ja hlasujem za novostavbu. Bude vzdy dost rozvedenych, studentov a pod co chcu sami byvat v novom a za nizsi najom.

@alantroj s tym suhlasim, 1 a 2izbaky su urcite lepsie ako vacsie byty...fondy oprav su cca 200-250 euro pri 40r panelakoch a otazka znie do akej vysky to bude zas rast kedze domy dozivaju....

alantroj
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@alantroj s tym suhlasim, 1 a 2izbaky su urcite lepsie ako vacsie byty...fondy oprav su cca 200-250 euro pri 40r panelakoch a otazka znie do akej vysky to bude zas rast kedze domy dozivaju....

@anonym_ddd6ee presne tak, teraz cca 5 percent pojdu energie hore, ak by ich stat prestal dotovat resp v priebehu 5 rokov tak ked kupis stary byt a zrovna by ostal prazdny das 250 za energie kym v novostavbe mozno 70. Ja byvam v ZA kraji a tu je nedostatok mensich novych bytov. Tu isli ceny novostavieb za posledne 3 roky o 100 percent hore. A stale rastu.

betulinka1
26. nov 2025

@anonym_autor kupila by som 2-3 izbovy byt a prenajímala ho 2-3 studentom VS. Vies mat viac penazi ako za jednotlivca v 1 izbovom byte. Alebo teda 1 izbovy a prenajimat krátkodobo cez booking alebo Airbnb. Mal by si s tym viac roboty ale aj vacsi zisk. Neviem ako si casovo ale ked aj s muzom ostanete na dochodku, tak mas prijem.

tinka3435
26. nov 2025

Určite niečo čo bude ďalej točiť peniaze čiže áno kúpa nehnuteľnosti ...ľudia budú vždy potrebovať niekde bývať vždy takže to je najlepšia investícia keďže ceny nehnuteľností idú vždy hore nie dole

hellwant
26. nov 2025
@alantroj

@anonym_ddd6ee presne tak, teraz cca 5 percent pojdu energie hore, ak by ich stat prestal dotovat resp v priebehu 5 rokov tak ked kupis stary byt a zrovna by ostal prazdny das 250 za energie kym v novostavbe mozno 70. Ja byvam v ZA kraji a tu je nedostatok mensich novych bytov. Tu isli ceny novostavieb za posledne 3 roky o 100 percent hore. A stale rastu.

@alantroj v juni by som chcel predavať 1 izbak( ak sa nic nezmeni) s balkonom na Rosinskej ceste v Ziline kolaudovane 2009, 36.6 m² byt +2.9m² balkon +1 m² pivnička Snad ho niekto potom kupi, keď tvrdiš, že je to v ZA zle🤔 😀

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@betulinka1

@anonym_autor kupila by som 2-3 izbovy byt a prenajímala ho 2-3 studentom VS. Vies mat viac penazi ako za jednotlivca v 1 izbovom byte. Alebo teda 1 izbovy a prenajimat krátkodobo cez booking alebo Airbnb. Mal by si s tym viac roboty ale aj vacsi zisk. Neviem ako si casovo ale ked aj s muzom ostanete na dochodku, tak mas prijem.

@betulinka1 studenti len donicia.

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@tinka3435

Určite niečo čo bude ďalej točiť peniaze čiže áno kúpa nehnuteľnosti ...ľudia budú vždy potrebovať niekde bývať vždy takže to je najlepšia investícia keďže ceny nehnuteľností idú vždy hore nie dole

@tinka3435 idu dolehypoteky takze ano rast sa tak skoro nezastavi, minimalne 10 rokov isto nebude klesat. no demografia nepusti, o par desiatok rokov uz sa pomaly ani rodit nebude ....bude viac ludi nez bytov ale to je daleka buducnost.

tinka3435
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@tinka3435 idu dolehypoteky takze ano rast sa tak skoro nezastavi, minimalne 10 rokov isto nebude klesat. no demografia nepusti, o par desiatok rokov uz sa pomaly ani rodit nebude ....bude viac ludi nez bytov ale to je daleka buducnost.

@anonym_ddd6ee ani nie to je už teraz realita že ľudia nemajú kde bývať

betulinka1
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@betulinka1 studenti len donicia.

@anonym_ddd6ee taku skusenost nemam. Mne najviac skody na byte spravil mlady manželský par, ktory staval dom. Podnikatelia. Bola som spokojna, ze super. Ukradli z bytu aj stare paplony 🤣🤣🤣. Inak som mala politických azylantov z ďalekého východu aj študentov. Byt ostal ako som im ho prenajala. Ano je to o šťastí. Ale neda sa globalizovať.

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@tinka3435

@anonym_ddd6ee ani nie to je už teraz realita že ľudia nemajú kde bývať

@tinka3435 ale o par rokov tu ostanu prazdne byty ( o 40-50-60 rokov)....rodi sa z roka na rok menej a menej....

tinka3435
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@tinka3435 ale o par rokov tu ostanu prazdne byty ( o 40-50-60 rokov)....rodi sa z roka na rok menej a menej....

@anonym_ddd6ee aha tak to myslíš nepochopila som dobre ....no nemyslím si zase že úplne vymrie ľudstvo za 60 rokov 😁

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@tinka3435

@anonym_ddd6ee aha tak to myslíš nepochopila som dobre ....no nemyslím si zase že úplne vymrie ľudstvo za 60 rokov 😁

@tinka3435 Ani na dochodky nebude

tinka3435
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@tinka3435 Ani na dochodky nebude

@anonym_ddd6ee to už dávno nieje...nieje na nič 😄

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@tinka3435

@anonym_ddd6ee to už dávno nieje...nieje na nič 😄

@tinka3435 a pridu dalsie a dalsie debilizacie a konsodebilizacie a neviem co. a bohatsi bohatsimi budu a z nas budu len otroci chudobni

tinka3435
26. nov 2025
@anonym_ddd6ee

@tinka3435 a pridu dalsie a dalsie debilizacie a konsodebilizacie a neviem co. a bohatsi bohatsimi budu a z nas budu len otroci chudobni

@anonym_ddd6ee dosť možné tie konsolidácie možno nikdy neskoncia

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@tinka3435

@anonym_ddd6ee dosť možné tie konsolidácie možno nikdy neskoncia

@tinka3435 v tomto state nikdy uz. to by tych vtakov trebalo ......