Ako efektívne nakupovať a šetriť peniaze?
Ahojte, sledujem, ze pomerne často sa tu rieši nakupovanie a šetrenie, tak skúsim aj ja poprosiť o radu. Rozpisem podrobné. Týždnenne necháme v obchode na potravinách cca 200 eur, sme 5 členná rodina, ja som na RD, varim doma, dve deti desiata, najmladšej varím osobitne, manžel má obed v práci, cize akurát večer niečo zje. Mäso mam z domáceho chovu, neplatím nič,sem tam keď kúpim kuracie prsia. Vajcia mam tiež domáce. Veľa nakupujeme zeleninu, ovocie, jogurty, syry, mlieko. Potom bežné potraviny ako muka, cukor, cestoviny, ryža, tvaroh, niečo sladké, slané a pod. Sladené vody veľmi málo, polotovary takmer vôbec. Ale aj tak sa mi zdá len na potraviny táto suma veľa... Drogériu a iné sem nezahŕňam,to kupujem inak. Alebo je to ok? Jasne, pri detoch sa nemôžem riadiť akciami veľmi, tam ideme podľa toho, co potrebujú a chcú. Prosím, koľko utracate na potraviny mesačne? Možno len ja mam skreslené predstavy... Alebo teda, ako nakupovať? Zvyčajne robíme jeden veľký a dva malé nákupy týždenne. Možno lepšie len denne kúpiť, co treba? Alebo len jeden veľký nákup týždenne? Neviem...
Používam DM šampón, veľké balenie a vydrží mi polroka minimálne. Deťom sa majú kefky meniť po mesiaci, dospelým po 3 mesiacoch.
Drogeria 300€ mesacne fuuu to neviem vo by som musela kupovat aby som tolko minula, snad len ked som kupovala plienky pre mimino.
To si posleduj lebo mi to pride vela.
Aha takze plienky. Tak potom asi OK
No ja drogériu neviem veľmi okresat. Aj keď kefky nebudem meniť tak často, veľkú úsporu mi to neurobí mesačne... Skôr to vidím na zoznam a možno sa sústrediť na akciový tovar. Keď idem na nákup, kupujem, co potrebujeme, na akciu nečakám. Tak možno tam by som vedela usporiť,ze sledovať zľavy. A kupujem normálne, bežné značky. Nič extra drahé. Persil, Silan, klasika, co sa dá bežne kúpiť v drogérii. V hlave si prechádzam, co mesačne kupujem, ale z toho neviem nejako vyskrtat... A tých 300 e to bude, kukla som aj platby.
My sme 7 clenna rodina. . 2 dospely a 5 deri a tiez miniem cca 200 na stravu tyzdenne. A to sa mi zdalo strasne vela. Ale nejako sa mi to nedari tu cenu znizit. Ale kupujem vsetko nic nemam domace. Ja kupujem vela ovocia a zeleniny aj. A to je sakra drazoba.
Ja by som sa spýtala či veľa vyhadzujes? Potraviny po záruke, také čo si kupila a nikto nechce a podobne. Ja suhlasim s tým že jeme to čo mame doma nie to čo si kto želá, napríklad čo sa uz nedalo mraziť tak sme až do septembra poctivo jedli cukety. Kupujem stále rovnaké vyrobky a vzdy v akcii napr. Klatovsky olej stoji cez 5e v akcii 2,36 tak kúpim tri a mam pomaly na pol roka ono ti tie akcie spravia výrazný rozdiel. Sprchac kupujem dermacol v januári majú výpredaj 50% kúpim desať kusov tuším cez 1e kus. Mám pocit že už roky som nic nekupila mimo akcie. Rada nevyhadzovať a kupovať podľa akcie a nie hádzať bez rozmyslu vsetko fo košíka. Kava značku ktorú chcem a vzdy v akcii na dlhšie rozdiel či 9e alebo 4,5e atd
Tymi 300e si prekonala aj nase rozmari na ktore utratime dost.
To si ale pisala sumu ,, z brucha" nie ? 300, je fakt dost kazdy mesiac za kozmetiku
Veľká suma aj za potraviny aj drogériu. Ja chodím raz týždenne na veľký nákup, to je 100-120. Niekedy idem ešte na malý 50-80, ale len občas. Vždy prejdem letáky, veci, ktoré kupujem stále, kúpim len v akcii- viac. Napríklad teraz budú fidofky, pozriem dátum, kúpim dve krabice. Pre manžela potrebujem kus denne, občas sú dajú aj deti. Varím každý deň, alebo obden, sme 5. Drogériu rovnako, kúpim v akcii viac, či prášok, čistiace, vložky. Ale často aj v dmke s kuponmi. Plienky v akcii, zase viac. Ale teda nepotrpim si na znacky, stačia mi aj retazcove.
Baby veď ona písala, že v tej sume za drogériu sú aj plienky a mlieko pre babo, takže to už len vie samo o sebe byt aj viac ako 200e.
Si obeťou konzumu.
Keď pôjdeš do obchodu, odfoť nám svoj nákup, a povieme Ti čo si nemusela kúpiť 😀
Autorka platievas kartou, alebo cash? Ja sa snazim takmer vsetko, co sa len da, platit kartou a potom si stiahnem z bankingu vypis do excelu a robim si nieco ako domace uctovnictvo, ze si dam kategoriu (napr. potraviny, drogeria, auto...) a nasledne podkategoriu (napr kategoria auto - podkategoria PHL, poistka, servis atd, alebo kategoria byt, podkategoria hypoteka, fondy, energie...) Potraviny si delim podla obchodov a drogeriu na ja, muz, dcera, domacnost. Podla mna toto by ti dost pomohlo spravit si realny prehlad, na co kolko minas, pretoze minut na drogeriu viac, ako vy piati doma zjete, znie ozaj zvlastne. Mozno prides na to, ze najvacsia polozka su plienky a umele mlieko, co vieme, ze su drahe veci - tak si to skus pospisovat a uvidis.
V kazdom pripade z toho, co pises, mi pride, ze tam priestor na setrenie ozaj je, aj na potravinach aj na drogerii a to aj ked ste piati. Otazka je, ci setrit chces, alebo potrebujes. Ak chces, nebudes az tak nutena okresat vydavky. Ak potrebujes, tak budes musiet.
Za tu drogeriu mi to príde dosť. Skus zmeniť napríklad klasické mydlo namiesto sprchovacieho gélu, čistiace napríklad nakupujem v dm, ich značky, sú dobré a za tretinove ceny ako známe značky. Skus čistiace vymeniť za ekologické.. čiže používať ocot, sódu bikarbonu..je veľa rad na nete...práci prostriedok si ženy aj vyrábajú doma...avivaz ja nepoužívam, to by som prestala kupovať...zrušiť všetky vonacky do wc , kupelne ak to používaš...škoda peňazí...zatiaľ mi len toto napadlo
Taka avivaz je zbytočná vec, u mňa teda, čistiace prostriedky, ved tie vydržia dlho...
Skús si niečo pozrieť o minimalizme, možno tam nájdeš nejaké rady. Treba sa zamyslieť čo potrebuješ a čo len chces, to je celý rozdiel. Mne to príde všetkeho strašne veľa, ja by som to raz-dva okresala na polovicu😄
Najlepšie sa šetrí, keď sa chodí na veľký nákup raz týždenne. Ja si spravím zoznam podľa letákov, čo je v akcii. Výrobky ktoré kupujem pravidelne, sa snažím kúpiť v zľave. Napríklad kečup Helmans nekúpim za 5€, ale v akcii za 3€ a rovno 5 kusov. A takto robím zo všetkými trvanlivymi potravinami, ako mlieko, ryža, konzervy, múka atď. Taktiež drogéria. Väčšinou kupujem v DM, raz za 2 mesiace majú 10% na ďalší nákup, plus zľavové kupóny. Teraz som začala kupovať aj cez Hebe, kde sú niektoré veci ako zubné pasty, či deodorant aj o polovicu lacnejšie a pošta nad 5€ zdarma. Proste si treba všetko plánovať. Keď ideš na nákup raz týždenne, tak ušetriš aj na kupovaní hlúposti ktoré ti padnú do oka, ako keby si išla 3x do týždňa.
Je to tazke, asi sa najviac oplati kupovat znacky danych reťazcov, napr tesco, billa, vyuzivat ich akcie, zbierať body, uplatnovat nasledne kupony a tak dokola
Piect doma co najviac, ak mas cas, rovit jedalnicky, to ano. Sledovat "akcie" na dany tyzden a z toho varit
Na drogériu ja chvalim dm, kupovat online cez aplikaciu, pouzivat kupony na body, nasledne za 200e nákup vies ziskat naspäť mozno 30-40e, zalezi od tych bodov co premenis na peniaze a minut potom v predajni neskor
A este pozriet na platby co mesacne platis, lebo musis, ci nevies usetrit pri telefone a pod
koľko majú dcéry rokov? Lebo píšeš, že vložky pre 3...pre koho? Keď zároveň kupuješ aj plienky a mlieko a čistíš im zuby? Čistič škrvn každý mesiac? To čo robíte preboha, čo tak strašne ušpiníte? Na podlahu stačí keď dáš pár kvapiek jari na riad, alebo najlepší je ocot. Kefky takisto, každý mesiac je zbytočné.
Takisto nerozumiem potravinám, kde si schopná toľko minúť, keď mäso a vajíčka nekupuješ.
My sme tiež 5-ti, z toho 4 dospelí a 1 puberťák, mám pocit, že by mi boli schopní aj hlavu zjesť a minieme 1000,- do mesiaca a to sa stravujeme všetci doma aj muž, tvoj sa pritom stravuje v robote.
Nechápem.
Ta drogeria je extrem. Ved ked kupis v akcii velke balenie jarovych tabliet za 20 eur to musis mat minimalne na 3 mesiace. Ja pustam umyvacku denne a tablety kupujem raz za 3 mesiace. Sprchove gely kazdy mesiac? To miniete? Ja mam v sufliku asi 10 kusov co podostavame na narodky, meniny. To nekupujeme skoro vobec. Zubna pasta tiez dlho vydrzi. Kefky raz za 3 mesiace. Prasok a avivaz ok, ked ste piati tak to sa minie vela ale 300 eur ozaj si neviem predstavit. Cistiace prostriedky ved to vydrzi strasne dlho. My sme styria a na potraviny minieme cca 600 mesacne. Domace mame teraz zemiaky, mrkvu, petrzlen ale to nevydrzi cely rok. A vajcia nekupujeme,rodicia chovaju sliepky. Mne sa osvedcilo nerobit velky nakup. Lebo vzdy v piatok som robila velky nakup a uz v utorok mi chybalo kopec potravin na varenie. Cize aj tak som musela cez tyzden chodit do obchodu. Tak radsej chodim cca kazdy druhy treti den na mensi nakup podla toho co idem varit.
200e na stravu ked mate vlastne maso a vajicka mi pride velmi vela... my sme 2+2 a vacsinou spravim tyzdenny nakup za 90-120E plus este jeden mensi za cca 30-40E.... cize aj v najhorsom je to 160E a nemam ani maso ani vajicka vlastne.... no a drogeria 300E za mesiac? ved to je nonsense... teraz som mala okolo 120E drogeriu ale teda fakt vsetko sa mi pominalo takze som potrebovala nakupit zasoby... na pranie, do umyvacky, toaletaky, cistiace prostriedky, proste toho bolo mrte ale 120E neminam kazdy mesiac... skor sa zmestim aj v najhorsom do tych 60-70 ( a to uz dcera aj nejaky ten make up chce). Podla mna si spis najskor co vsetko potrebujes a potom nakupuj... pripadne ak sa ti zda velmi vela, skus si mesiac rozpisovat ake potraviny kupujes.... ja som to normalne rozkuskovala na maso, pecivo a sladke pecivo, mliecne vyrobky, sladkosti, a este nejake kategorie... proste nech vidim kde mi unikaju peniaze... 200E mesacne ak mas maso a vajcia vlastne je velmi vela....
To kupujes vsetkym drogeriu od Diora?
Inak na akcie mozes aj lenivo ja kupujem dookola tie iste veci (ved zakladne potraviny polotovari nekupujem takze 90 percent toho co je v supermarkete mozem rovno obist) s tym ze trvanlive veci ktore kupujem olej napriklad muka ryza maslo (da sa dat do mrazaku) ak potrebujeme kupim jedno aj v normalnej cene (alebo teda tolko kolko ten tyzden budem potrebovat) ale ak je prave v akcii kupim viac a samozrejme obcas tie veci mrknem aj ked uz mam toho doma menej nie len hned ked uz nemam lebo to by som bola zavisla len na tom ze ked to dojde bude akcia.. ale nechodim stale po tych akciach na to sa mi nechce minat cas... a nekupujem ani slaadkosti ani slane pochutinky,.. ked nieco chceme tak si upecieme.. vysledok je ze jeme menej blbosti a ked chceme mame teda namahu si to upiect tak to nieje tak casto (keksyky kolaciky krekry) a sladke vody nekupujem vobec ... z osobneho presvedcenia
sme 6 členna rodina maso kupujeme (ale malo sme skoro vege- ale zdanie klame strukoviny a zelenina je niekedy drahsia ako maso - pokial nechces mat kazdy den steak) a miniem asi 80-100 eur za tyzden + cca 150-200 eur v eshope asi raz za 3 mesiace kde kupujem zrno a vlocky a semienka (pecieme si vlastny chlieb).. ale deti su este male
ak zaratam obcas drobny nakup cez obednu prestavku v praci tak podla mna cca 600-650 eur za mesiac mame na potraviny.. ak zaratam aj obedy moje v praci muz sa stravuje doma
Pridám sa k ostatným, ty nemíňaš ale rozhadzuješ peniaze. Sprchový vydrží jednej osobe dlhšie ako mesiac, šampón tiež, mne dáva logiku len to, že nie ste naučený šetriť. Ešte povedz, že keď niečo nechcú jesť tak to vyhodíte.
Mne sa zase 200€ zdá akurát až malo pre tolko ľudí v domácnosti. My sme dvaja a minieme cca 150€ týždenne. Ale varíme každý deň čerstvé, vždy len na ten jeden deň.
200 Euro pre 5člennú rodinu sa vám zdá veľa? však to je 5 Eur/osoba/deň a do toho treba zmestiť 3 jedlá+jogurty+ovocie

Ja len takú radu, aby si nevarila to isté, choď na Pintetest a tám nájdeš množstvo nových a chutných receptov. Mňa táto stránka vždy inšpiruje k príprave nového chutného jedla. A je ich tam naozaj veľmi veľa. Slané či sladké