icon

Ako efektívne riadiť rodinné financie pri prerábke domu?

23. feb 2024

Ahojte, chcem sa vám len rozpovedat. Co mi poslednou dobou chodí po hlave. A možno chcem len počuť názor od iných. No vec sa ma tak ze s mužom sme si dali pred 3 rokmi sľub, že ak otehotniem tak sa postaráme o to aby našej dcérke nich nechýbalo. Keď som otehotnela muž odišiel do zahraničia aby sme si ten sľub splnili. Ja som ostala bývať u jeho rodičov. Po dvoch rokoch sme sa na šetrili a kúpili rodiny dom. Šetrili sme extrémne na všetkom keďže obaja nepochádza mé z nejakej bohatej rodiny. Obe naše rodiny, žijú primerane. Ale mi sme to pre naše dieťa chceli zmeniť. No prišla prerabka, ďalšie peniaze. Takže odišiel do Nemecka, aby sme ten dom mohli rekonštruovať. Trvalo 5 mesiacov kým sme si mohli dovoliť dat spraviť nové kúrenie. Potom nasledovalo zasteplenie a pod. A teraz nasleduje nábytok, spotrebiče a pod. Lenže ja sa pri tom vyberaní cítim veľmi blbo. Keďže sa mi páčia veci ktoré sú drahé a hovorím si. Že prečo si to idem kupovať, keď niektoré rodinní ktoré majú viac peňazí a si to nekupia. Proste bláznivé myšlienky mam aj keď sa mi to veľmi páči a mohla by som si to dovoliť. Ale citom sa zle ako keby som robila chybu. Muž mi povedal kúp si akýkoľvek gauč mne sa zapáčil jeden stojí 1700e a si stále hovorím mam na to? Co keby som som si. Mohla kúpiť gauč za 500e a aj by nám ostalo a mohla by som aj niekomu pomôcť. Rodine príbuzným. Ja už neviem kde mi hlava stoji. Aj sa obávam keďže sa teším kedy tam pôjdeme. Bývať. Aby sa do vtedy niečo zlého nestalo. Alebo nedaj bože by sa nám tam zle bývalo a mi sme do toho toľko investovali. Hlavne muž, nebyť neho tak nič stoho ani nemáme.

Strana
z3
beronsche
23. feb 2024

@stastnamanzelka my mame jupol umyvatelnu, ale velmi teda umyvatelna v pravom zmysle slova nie je..
Je ta farba na pohlad normalne matna?

sasa1310
23. feb 2024

ja by som radšej mala gauč za 500 eur a manžela pri sebe ako gauč za 2000 eur a sedela by som na ňom večne sama. Každý máme nejaké priority...

cacianka
23. feb 2024

@marcellka32 aby ju mohla zobrať raz za rok na drahú dovolenku predsa.😖
dieťa sa na to može vysr.ť, luxusný hotel, more, aqapark, no načo to je. šťastnejšie dieťa niekde na dvore, v starej plechovej vani , výletíky v okolí, ale stále, často s mamou tatom babkami, deti od susedov

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
majlo1234
23. feb 2024

@dzejny656 ja k tomu gauci, my mame za 4 tisic, sice vyzera po trich rokoch ako novy ale je total nepohodlny😂 radsej by som kupila nejaky z aska za par korun a uz sa nedala prehovorit to blbej imidzovky😂

A k ostatnemu, zacinam byt alergicka na slovne spojenie dopriat detom vsetko. Tie deti to nepotrebuju, hlavne teda v nasej bubline a nasej dobe, ked vacsina ludi, co poznam, ma vsetko. Plno hraciek, plno oblecenia, plno sldkosti, ale zacina chybat plnohodnotne traveny cas, pozornost detom, vychova a podpora v tom stat sa dobrym clovekom.
Vy potrebujete zariadit dom a potom sa sustreidt na svoju rodinu, nie 500 rokov zivorit aby ste si mohli “dovolit veci”

marsmykkok
23. feb 2024

To, že muž celé mesiace preč od rodiny je ok nie je. Ale na to si sa nepýtala. Ja chápem tvoje pocity, podľa mňa to ide z toho, že si z skromnejších pomerov, že proste máš výčitky niečo kúpiť. Ja to mám podobné a často si vyčítam, či potrebujem ten drahší krém, výlet, dovolenku... K tej sedačke a celkovo tovaru, podľa mňa treba si dať kritériá čo chceš, napríklad vyššie sedenie. rohová, farba a vyber nejaký lacnejší model, aby splňal kritériá. Ak to bude ten za tých 1700 je to úplne ok. Lepšie ako kúpiť nejakú nepohodlnú za 600, čo od začiatku s ňou nebudeš spokojná a po 5 rokoch vymeníš a to budú vyhodené peniaze. Však taká dobrá sedačka vydrží aj 20 rokov.

sima234
23. feb 2024

K téme, sedačka za 1700 eur v dnešnej dobe nie je žiadny luxus. Je to klasická cenová kategória.
Mimo témy, suhlasím s väčšinou žien hore. Žiadny luxus, moderne zariadený dom, nenahradí dieťaťu rodiča. Teraz je to dokončovanie domu, potom to bude ďalšie dieťa, stále to budú iba výhovorky, prečo "musí" manžel chodiť za prácou von. Muž si dom na ktorom sa namaká vôbec neužije. Načo to je dobré? Mam taký prípad v rodine, chlap chodí vonku, postavil dom, dvor, všetko krása, luxus, ale vážne, lebo všade mramor a pod., bazén a pri otázke koľkokrát sa v tom bazéne kúpal povedal, že nikdy. ALE, môže sa chváliť kade chodí a ukazovať fotky, že MÁ.
Vážne je to skutočne tá pravá hodnota?

zmrzlinka2021
23. feb 2024

@luccija ty by si opustila rodinu kvôli domu za každú cenu? Lebo ja nie. Pre dieťa je podstatná matka a rovnako otec.

gab1sol
23. feb 2024

@luccija za dva roky našetrili a kúpili dom. V akom stave je ten dom, keď na kúrenie šetrili 5 mesiacov. Neviem výšku príjmu, ale z toho súdim, že buď tam bude financovanie aj úverom, alebo ten dom bude v takom stave, že si bude vyžadovať ešte veľmi veľa investovania… 🤷‍♀️

zuzka1117
23. feb 2024

Prepáč ale mne toto príde taká tá typická slovenská mentalita, musím mať dom aj keď je žena niekoľko rokov na rodicaku a manžel sa ide fyzicky zodriet aby to dosiahli a pritom je rodina rozdelená a dieťa vyrastá bez otca. Ale hlavne že materiálne veci máme. Slováci si neustále potrebujú niečo dokazovať a potom vlastne zvyšok života presedim na záhrade toho domu, lebo už na nič viac nemám.

domkakvet
23. feb 2024

Ak sa ti gauc paci a ine veci, muz s tym nema problem, tak si to kludne kup, ale treba riesit aj to aby sa ti muz zo zahranicia vratil.

cafelatte
23. feb 2024

A dcérka z tohto príbehu ma koľko rokov?

..lebo my sme videli veľké výhody domu hlavne ked boli deti malé, spali na terase v kočíku, hrali sa na záhrade, v bazéne.. atď. Vidíme ako rastu a teda už tieto výhody vlastného súkromia využíva už len naše posledné tretie dieťa, ktoré ma už 6 r. Ešte pár rôčkov bude jazdiť na bicykli po dvore a kupat sa v bazéne, vacsie deti to už nebaví.

autor
24. feb 2024

@martinmmartin Už sme sa spolu dohodli na Tom že tam bude pracovať do septembra a vráti sa domov. A nájde si prácu na Slovensku

autor
24. feb 2024

@aspergerka prepáč, ale nepoznáš má obaja pochádzame z rodín ktoré prežívajú z mesiaca na mesiac. Moji rodičia ešte stále bývajú pri babke. A a mi takto žiť nechceme. Skončili sme školu, a začali pracovať otehotnela som, a on odišiel do zahraničia aby sme mohli svoju dcérku zabezpečiť. Chceme aby mala lepší život, lepšie možnosti a pod. Chceme jej zabezpečiť to čo mi sme nikdy nemali.

autor
24. feb 2024

@rillwen pracoval na Slovensku, a ja tak isto čo sme zarobili tak sme pomáhali svojim rodinám. Ale keď som otehotnela, tak sme už nechceli takto ďalej žiť.

autor
24. feb 2024

@gab1sol keď sme šetrili na dom tak pracoval na inde kde zarábal 2-3tisic. Dom ktorý sme si kúpili bol bez pozemku, čiže sme si museli aj pozemok odkúpiť čo vyšlo na ďalšie peniaze. Dom neje v zlom stave len základné veci dávame robiť, čiže len prvé poschodie kde budeme bývať a zbytok. Po robíme keď tam budeme bývať. Teraz pracuje inde aby sme ho mohli čím skôr dorobiť.

autor
24. feb 2024

@luccija ďakujem za pochopenie, muž bude mať 25rokov a pracuje od 17tych. Pôžičku nechceme brat kvôli tomu, pretože nevieme čo bude do budúcna, a nechceme sa ani zadlžiť. Keď už sme toľko toho vydržali. A to s tým kúrením, máte pravdu to stalo nekresťanské peniaze.

autor
24. feb 2024

@kitycat chceme mať ešte deti, a preto sme si zvolili dom s veľkým pozemkom. Aby už o nich bolo postarané. Mi sme vedeli že to bude ťažké, manžel stále píše volá dcérke mne. Veríme si, dcérka má s ním dobry vzťah, je to ťažké aj sme si už zvykli, aj sa niekedy hádame. Ale keby sme si kúpili všetko z druhej ruky už by sme tam bývali.

autor
24. feb 2024

@milanemila sme mladí ale chceme sa zabezpečiť teraz, a nie čakať do 30-40ky.

autor
24. feb 2024

@sasa1310 on tam už nebude musieť pracovať. Ešte tak bude robiť maximálne do augusta. A potom sa vráti pracovať na Slovensko.

autor
24. feb 2024

@sima234 mi takýto život nechceme. Chceme si kúpiť nové veci aby nám vydržali čo najdlhšie
Mi pracujeme ďalšie dieťa s tým že on bude už do vtedy pracovať na Slovensku . A určite by sme s toho vyžili. Ja nerada hovorím o budúcnosti, lebo sa jej aj niekedy bojím. Pretože zatiaľ nam to ide tak ako sme si to predstavovali. A aj sa bojím že sa to môže pokaziť. Niekedy sa bojím a premýšľam nad tým. Že čo ak do toho investujeme toľko peňazí času, a nakoniec sa tam budeme báť bývať 😕

autor
24. feb 2024

@gab1sol nepotrebovali sme k tomu úver. A dom nebol v zlom stave, mal aj plastové okná. Novú strechu aj izby boli porobene. Len niekde popraskané, ale nechceli sme ísť bývať do takéhoto domu, chceli sme si zariadiť podľa seba a preto robíme len prvé poschodie, aby sme sa tam mohli skôr nasťahovať a druhé by sme spravili postupne až keď tam budeme už bývať. Kúrenie sme robili nanovo len samotný kotol nás stál 4tisic plus máme na prvom poschodí všade podlahovku, a aj radiatore. Už nám chýba len nábytok

autor
24. feb 2024

@zuzka1117 ja som tiež pracovala, a teraz chodím len sobotu a nedeľu vypomáhať. Ja nemám problém ísť do práce, ale keďže on robí tak ja mám na starostí všetko okolo domu a dcérky, ktorá ešte nechodí do škôlky. Mi nechceme nič dokazovať len chceme žiť normálny obyčajný život. Chceme len byť zabezpečení aj s našimi deťmi. Už sme vydražili 3roky a nechcela by som to vzdať, keď nás od toho delí len 5-6 mesiacov. Ja viem že si tu na to každý robí iný názor. Ale sme skromný ľudia to že chceme nové veci neje preto že by sme sa s nimi chceli chváliť. Je to preto pretože si myslím že nám vydražia dlhšie, a nebuďme mať potrebu ich skoro meniť. A mne sa ten gauč páči muž mi nebráni v ničom všetko nechal na mňa. Aby sa to hlavne mne páčilo

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
sima234
24. feb 2024

Vieš, ale materiálne veci nie sú všetko, ale veľa ľudí to bohužiaľ pochopí, až keď je neskoro. Je smutné ak niekto to najkrajšie obdobie v manželstve aj s malým dieťaťom chce niekto prežiť takto kvôli majetku. A predstava, že vtedy už bude späť je krásna, ale u väčšiny rodín nerealizovateľná, lebo ak si rodina zvykne na istý štandard, tak ver, že potom je problém znížiť svoje nároky. Detí budú rásť, budú mať záujmy, ktoré budú tiež stáť peniaze, takže máš podľa mňa skreslenú predstavu o budúcnosti. Ale je vidieť, že si vieš všetko obhájiť, tak neviem, načo je táto téma. Aha viem, sedačka. Tak ako som písala, sedačka za 1700 eur nie je luxus, takže ju v pohode kúp.

Strana
z3