icon

Ako efektívne šetriť pri narastajúcich nákladoch na domácnosť?

15. aug 2025

Ahojte, napíšem svoju diskusiu, nech poradíte aj mne ohľadom šetrenia ako a čo robíte vy...
S manželom máme spolu 2000 eur výplatu. Z toho 900 eur platíme za - hypotéku, plyn, elektrika, voda, tv, internet, poistky pre 4 osoby. Stravu a drogériu sme vedeli dať do 500 eur. Lenže posledné mesiace ma trochu chytá panika a dostali sme sa na sumu 700 eur mesačne strava plus drogéria pre 4 osoby. Benzín tancujeme do auta 150 mesačne, ostane nám 250 eur z čoho teraz riešim zubárov tak mesačne dám u zubárky 100 eur. Ostane nám 150 z toho keď treba deťom oblečenie, teraz do školy pomôcky. Máme budúceho prváčika a tretiacku. Ušetriť moc neni z čoho...
Rozmýšľam čo robiť čo variť, menej jesť, už fakt neviem kde ušetriť.? Jeme len doma varím skoro každý deň každý druhý. Do reštaurácie nechodíme vôbec. Teraz cez leto sme chodili na výlety s deťmi, to som si minula cca 500 eur za dva mesiace, ale minula som to z úspor. Mám niečo nasporené, minulé roky sa mi darilo sporiť. Tento rok už neusporim nič nedá sa mi.
A do toho stále každý mesiac niečo platiť, raz sú narodeniny, raz Vianoce, v septembri teraz veľa som nakúpila deťom do školy, raz treba smeti zaplatiť dane, stále niečo.

autor
15. aug 2025
@anonym_701b1f

@anonym_autor keď zmenu práce a brigády nie, tak čo vlastne chces zmeniť?Tak šetri na jedle, ale to je najhoršie čo môžeš spraviť.Za 3 mobily 60 eur je veľa.Dnes sa mobilní operátori bijú o zákazníkov.
Na dvoch ľudí v produktívnom veku to je nízky plat pokúsila by som sa o zvýšenie platu, alebo cez víkend do obchodu na brigadu

@anonym_701b1f 60 eur za tv internet a mobily, na kredit dáme 20 eur mesačne na tri mobily ja nechcem paušál, ten je drahý.

anonym_e85598
15. aug 2025

@anonym_autor
1, Tak plyn 180 mesacne je strasne vela.
2, Poistka - urcite upravit... do zivotnej si zarataj aj 2. pilier - ten sa da napisat na manzela / deti ako "beneficiary", takze to vyplatia pred dedicskym a moze fungovat ako (cast) zivotnej poistky ak tam nemate vela nasetrene.
Detom urcite nesporit (nikomu nesporit) cez zivotne poistenie. To skresat.
Celkovo je otazne, ako a ci sa oplati mat v poistke ine ako smrt, trvale nasledky a choroby... lebo tie podmienky napriklad pri uraze / pn su take, ze sa to podla mna neoplati - to vykryt nasetrenymi peniazmi.
3, Benzin (auta) mi pridu tiez dost, otazka, co v tom je

autor
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Podla mna mate velmi vysoke naklady na byvanie - 900 eur. Pises o hypoteke 470 EUR a zvysok? 430 eur? To je strasne vela

My mame byt - 3 izbak, novostavbu, akurat pre tyzdnom som dostala vymer, lebo sme zas mali vysoky preplatok - platim 123 EUR + 17 eur garaz. Elektrinu mame 22 eur mesacne. Hypoteku sme uz splatili.

Tiez auto? Urcite nevyuzivat bezne denne. Mna MHD stoji asi 25 eur mesacne.

... a pritom moj prijem je uplne niekde inde

@zmrzlinka2021 Písala som vyššie rozpis čo koľko stojí nechce sa mi to písať x krát, ak sa ti chce pohľadaj moje odpovede.

anonym_61b006
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_61b006 pisala osm vyssie 123 eur byt + 17 garaz, mobil mam 11 eur, TV nemame, internet mam sluzobny. Poistky nemam ziadne. Peniaze sa snazim investovat.

@zmrzlinka2021 voda? Elektrina? Plyn? Nič? 123€ je čo hypo či poplatky bytovemu druzstvu? To máte byt skoro zadarmo, pred 11 rokmi sme brali hypo 48 000 a splátka bola vyše 200€. A neratas investovanie, ona to tam ráta, lebo cez poistky sa časť peňazí investuje, v tej sume je aj investovanie.

autor
15. aug 2025
@anonym_150a0d

Zas 10 000 horných odpovedá
Viete vy vôbec že na Sk väčšina ľudí zarobí pod 1000e?
Keď má tú pre polovičku koňa biednu tisícku je šťastný ako blcha.
Nájsť lepšie platenú robotu,hej všade čakajú s otvorenou náručou

@anonym_150a0d Asi tak nejak.

autor
15. aug 2025
@anonym_9f7008

@anonym_150a0d mas pravdu, ale mat dom s velkym pozemkom a 2 auta nie je standardom pre vacsinu naroda, ale pre tu majetnejsiu vrstvu.

@anonym_9f7008 Tak neviem ale v okolí každá rodina má svoje auto a kde .akú dospelé deti tak aj každé dieťa má svoje auto. Keďže muž žena aj deti pracujú iným smerom tak auto treba. A v dnešnej dobre je málo času na všetko, mne auto ušetrí čas.

autor
15. aug 2025
@adreena

@anonym_9f7008 má dom, ale možno kdesi na dedine za cenu bytu. 470€ dnes nie je veľká hypotéka, čo majú. My sme brali 95000€ a splátka 450€. Takže koľko brali hypo? 100 000? Za to by žiadny byt v meste nekúpili. O akej majetnejšej vrstve hovoríš? Za to, že majú dom na dedine a 100000 hypo si žijú ako majetnesia vrstva? Dneska si mladí berú aj 200 000 na byť v meste.

@adreena Bývame na dedine 5 km od mesta a áno kúpili sme za 100tisic pred pár rokmi. Pre mňa to bola dobrá cena aj lokalita.

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@anonym_61b006

@zmrzlinka2021 voda? Elektrina? Plyn? Nič? 123€ je čo hypo či poplatky bytovemu druzstvu? To máte byt skoro zadarmo, pred 11 rokmi sme brali hypo 48 000 a splátka bola vyše 200€. A neratas investovanie, ona to tam ráta, lebo cez poistky sa časť peňazí investuje, v tej sume je aj investovanie.

@anonym_61b006 470 EUR pise, ze hypo. cize 430 to ostatné, k tomu som písala. Ako fixný náklad je to podla mna dost.

autor
15. aug 2025
@anonym_c46292

@anonym_autor no autorka ja neviem..ale ty sa stazujes a vôbec nemáš prečo..však mesačne odkladate vyše 300€ a mate nasporene 3 mesacne príjmy.. co viac chceš? Nerozumiem prečo sa ti to zdá málo.. a co si nakúpila veľa deťom do školy? Však oblecenie netreba každý september nove akurát z čoho vyrástli. Tenisky kúpiš aj za 20 eur nemusíš za 50..atď.. teraz všade výpredaje, v sinsay si mohla nakúpiť za 100€ kvantum veci..

@anonym_c46292 Teraz som nakúpila skoro za 200 eur lebo menšie dieťa pôjde do prvého ročníka tak kupovala som komplet všetko od školskej tašky po drobnosti.

hopatko
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_9f7008 Tak neviem ale v okolí každá rodina má svoje auto a kde .akú dospelé deti tak aj každé dieťa má svoje auto. Keďže muž žena aj deti pracujú iným smerom tak auto treba. A v dnešnej dobre je málo času na všetko, mne auto ušetrí čas.

@anonym_autor ale ake je toto zmyslanie, ze ved kazda rodina ma auta, to ze Zuza ma Land Rover je logicky argument ze musim mat aj ja? My nehovor, ze z dediny 5 km od mesta vam nechodi bus...chcela si radu, mat dve auta pri vasom prijme je naozaj luxus.
A este ma uprimne zaujima cena za plyn 180 eur mesacne, na co vsetko ho pouzivate? Lebo to je strasna palka. Naozaj ma to zaujima, nevyznam sa v tom, plyn sme nikdy nemali.

autor
15. aug 2025
@anonym_e85598

@anonym_autor
1, Tak plyn 180 mesacne je strasne vela.
2, Poistka - urcite upravit... do zivotnej si zarataj aj 2. pilier - ten sa da napisat na manzela / deti ako "beneficiary", takze to vyplatia pred dedicskym a moze fungovat ako (cast) zivotnej poistky ak tam nemate vela nasetrene.
Detom urcite nesporit (nikomu nesporit) cez zivotne poistenie. To skresat.
Celkovo je otazne, ako a ci sa oplati mat v poistke ine ako smrt, trvale nasledky a choroby... lebo tie podmienky napriklad pri uraze / pn su take, ze sa to podla mna neoplati - to vykryt nasetrenymi peniazmi.
3, Benzin (auta) mi pridu tiez dost, otazka, co v tom je

@anonym_e85598 V poistení mám všetko úplne dopodrobna smrť úraz invalidita rakovina PN keby som išla do nemocnice liečiť sa všetko tam je zrátané.

tundra
15. aug 2025
@anonym_autor

@adreena Bývame na dedine 5 km od mesta a áno kúpili sme za 100tisic pred pár rokmi. Pre mňa to bola dobrá cena aj lokalita.

@anonym_autor vôbec sa nemusis obhajovat,ceny su na Slovensku,takmer,ako vo Švajciarsku,len platy sa nehybu,nehovoriac o inflacii.Buduci rok,bude este horsie,energie,dph,emisie a este neviem co pripravia....

angelheart
15. aug 2025

Koľko rokov majú deti? Ak sú ešte malé, tak tie detské poistky treba ozaj zrušiť, lebo v 18 nedostanú pekný peniaz ale takmer nič. To, čo dnes vyzerá ako pekný peniaz, bude o 10 rokov dokopy nič, že ani vodičák z toho neurobia.
Treba nechať poistky iba na dospelých.
Ostatné výdavky sa mi zdajú byť ok, nie sú to až také horibilné sumy, len tie poistky detské, zvlášť s tým "akože šetrením" sú k ničomu. Tie sú dobré iba pre poisťovákov, dobre sa na nich nabalia.

autor
15. aug 2025
@hopatko

@anonym_autor ale ake je toto zmyslanie, ze ved kazda rodina ma auta, to ze Zuza ma Land Rover je logicky argument ze musim mat aj ja? My nehovor, ze z dediny 5 km od mesta vam nechodi bus...chcela si radu, mat dve auta pri vasom prijme je naozaj luxus.
A este ma uprimne zaujima cena za plyn 180 eur mesacne, na co vsetko ho pouzivate? Lebo to je strasna palka. Naozaj ma to zaujima, nevyznam sa v tom, plyn sme nikdy nemali.

@hopatko Plyn používame na všetko v zime na kúrenie ohrev teplej vody mám plynový šporák na varenie pečenie na všetko. A auto mám kvôli tomu aby som ušetrila čas, ja som mala auto už pred manželstvom a nechala som si ho. Mám vyše 20 ročne

anonym_61b006
15. aug 2025

Ja si myslím, že autorka je exemplárom úplne bežnej rodiny na Slovensku a celkovo hospodária veľmi dobre, nechápem tie hejty. Veď majú aj nejakú trojmesačnú rezervu, majú nejaké sporenia. To, že je efektívnejšie deťom sporiť formou investovania a nie poistky, je pravda, ale je super, že vôbec im sporia. Koľkí nesporia deťom nič, koľkí nemajú rezervu žiadnu. Hypo majú nízku podľa mňa. Možno skresať tv, možno ušetriť na kúrení, elektrine, ale to je také, že už pomaly si nedopraju nič, ani teplú vodu, aby ušetrili. Autá dve ja neobhajujem, možno by sa dalo s jedným a nech druhý chodí busom, ale nevieme, na akých lazoch žijú, a kto nepozná dediny, kde chodí autobus raz za dve hodiny, tak nepochopí.
Ja som svoju radu dala, využiť záhradu.

hopatko
15. aug 2025
@anonym_autor

@hopatko Plyn používame na všetko v zime na kúrenie ohrev teplej vody mám plynový šporák na varenie pečenie na všetko. A auto mám kvôli tomu aby som ušetrila čas, ja som mala auto už pred manželstvom a nechala som si ho. Mám vyše 20 ročne

@anonym_autor to mate nejaky starsi dom? Ten plyn je strasne vela, ale chapem ze tam sa zrejme neda usetrit na vode kureni vareni atd. Neda sa to riesit napriklad tepelnym cerpadlom? Na varenie napr indukcia?
Inak schvalne si pozri podrobne poistky a pozri sa kolko mesacne ta stoji iba invalidita, ak je nad 70%, tak to musis byt takmer v bdelej kome aby ti ju vobec uznali, a je to jedno z najdrahsich poisteni, tak isto PN, skontroluj si podmienky.
Chapem, ze robite co sa da, klobuk dole ze to vobec zvladate, len sa ti snazim ukazat, ze niekde by si vedela financie skorigovat.

luccys
15. aug 2025
@angelheart

Koľko rokov majú deti? Ak sú ešte malé, tak tie detské poistky treba ozaj zrušiť, lebo v 18 nedostanú pekný peniaz ale takmer nič. To, čo dnes vyzerá ako pekný peniaz, bude o 10 rokov dokopy nič, že ani vodičák z toho neurobia.
Treba nechať poistky iba na dospelých.
Ostatné výdavky sa mi zdajú byť ok, nie sú to až také horibilné sumy, len tie poistky detské, zvlášť s tým "akože šetrením" sú k ničomu. Tie sú dobré iba pre poisťovákov, dobre sa na nich nabalia.

@angelheart Aj mne kedysi rodicia dali take to sporenie, ze ked budem mat 18, dostanem peniaze. No, dostala som...uplne smiesnu sumu😃 toto je fakt o nicom.

vladuska20
15. aug 2025

Dom mate zatepleny??aj to vie usetrit kurenie,fotovoltanika zase elektriku,my mame aj solerny trubicovy ohrev na vodu,inak cez zimu zase kotol na pelety.To len na naklady domu,co tak vie usetrit.

autor
15. aug 2025
@hopatko

@anonym_autor to mate nejaky starsi dom? Ten plyn je strasne vela, ale chapem ze tam sa zrejme neda usetrit na vode kureni vareni atd. Neda sa to riesit napriklad tepelnym cerpadlom? Na varenie napr indukcia?
Inak schvalne si pozri podrobne poistky a pozri sa kolko mesacne ta stoji iba invalidita, ak je nad 70%, tak to musis byt takmer v bdelej kome aby ti ju vobec uznali, a je to jedno z najdrahsich poisteni, tak isto PN, skontroluj si podmienky.
Chapem, ze robite co sa da, klobuk dole ze to vobec zvladate, len sa ti snazim ukazat, ze niekde by si vedela financie skorigovat.

@hopatko Áno starší dom, my sme ho prerobili pri kúpe.

autor
15. aug 2025
@vladuska20

Dom mate zatepleny??aj to vie usetrit kurenie,fotovoltanika zase elektriku,my mame aj solerny trubicovy ohrev na vodu,inak cez zimu zase kotol na pelety.To len na naklady domu,co tak vie usetrit.

@vladuska20 Není zateplený.

hopatko
15. aug 2025
@anonym_autor

@hopatko Áno starší dom, my sme ho prerobili pri kúpe.

@anonym_autor tak to by som ho duplom predala ako som pisala vyssie... To vam zere strasne peniaze.

vladuska20
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor treba ho zateplit a aj strechu,potom usetrite na plyne na kureni.

vladuska20
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor da sa teraz cez ten obnov dom,ci ako sa to vola,ze by vam dali dotaciu na zateplenie.Aj na fotovoltaniku je tiez dotacia,uz vecsia ako sme dostali my,sice aj ine ceny uz su za to.Ale pri tom obnov dom by ste sa mohli do toho zmestit.

vladuska20
15. aug 2025

Ano,ak nemate deti sportovo zalozene,tak poistky treba zrusit.Su uplne zbytocne.My platime 50eur a 150eur,poistky ale je tam 5deti,a my mame zivotky.Plus aj v hypo mame na muza poistku zivotnu.No nam napr.sa tie poistky oplatia,lebo syn rad skace na bicykli a opet taky nevydareny premet,a drb ho ho hlavou o zem,a predny zub vybity.Tak sme behali hore dole k zubarovi,velmi krasne mu ho dorobil a poistka nam to vsetko preplatila.Tak ak nemate taketo deti poistku ozaj netreba.

anonym_e85598
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_e85598 V poistení mám všetko úplne dopodrobna smrť úraz invalidita rakovina PN keby som išla do nemocnice liečiť sa všetko tam je zrátané.

@anonym_autor no a to je prave najskor "blbost"... lebo tie podmienky na PN / nemocnica byvaju take, ze ich za normalnych okolnosti aj tak nesplnis (napriklad hospitalizacia sa preplaca az nad 10 dni a to ti poviem, ze to by si musela byt na padrt, aby si v nemocnici bola tak dlho, alebo PN az "od x dni" a to tiez byva zriedkave... na to si treba davat pozor a podla moznosti to vykryvat z nasetrenych penazi (lebo to najskor nikdy nenastane - to plnenie)...
Plyn masaker, tam hned mat 2nasobok toho, co platime v zateplenom dome (240m2). Auta detto (ked teda hladas, kde usetrit)

sissy27
15. aug 2025
@anonym_autor

@sissy27 Manžel tancuje za 100 mesačne ja za 50 do auta. Do servisu nechodíme len každé dva roky na STK a EK, prezuvame kolesá doma. Platím nejakých 100 eur rôzne poistku na auto to platím štvrť ročne tak dá sa to.

@anonym_autor do servisu nechodite? Wau, tak to vas raz dobehne a to len zaplacete. Servisna prehliadka nic? Vymenit olej nic? Rozvody nic? Brzdy nic? Kedze chodite na tk a ek, tak nove auta nemate, takze o toto by ste sa starat naozaj mali pravidelne.

tehulka2011
15. aug 2025
@sissy27

@anonym_autor do servisu nechodite? Wau, tak to vas raz dobehne a to len zaplacete. Servisna prehliadka nic? Vymenit olej nic? Rozvody nic? Brzdy nic? Kedze chodite na tk a ek, tak nove auta nemate, takze o toto by ste sa starat naozaj mali pravidelne.

@sissy27 plus sa stavim, ze deti vozia uz davno na podsedakoch

adreena
15. aug 2025
@vladuska20

@anonym_autor da sa teraz cez ten obnov dom,ci ako sa to vola,ze by vam dali dotaciu na zateplenie.Aj na fotovoltaniku je tiez dotacia,uz vecsia ako sme dostali my,sice aj ine ceny uz su za to.Ale pri tom obnov dom by ste sa mohli do toho zmestit.

@vladuska20 neexistuje fotovoltanika. Existuje iba fotovoltika.

anonym_8986f0
15. aug 2025

Nie ste na tom vôbec zle. Dom môže dnes mať hodnotu zo 200 tisíc. Ak bol 10 tisíc úvodný vklad a 30 tisíc ste splatili, môžte mať v dome uložených cca 140 tisíc. To je super! Píšete, že ušetríte prídavky a daňový bonus (320€ mesačne). Pri mzde 2000 je to 16% mesačne, to sa nedarí ani bohatším.

autor
15. aug 2025
@vladuska20

@anonym_autor treba ho zateplit a aj strechu,potom usetrite na plyne na kureni.

@vladuska20 Strechu máme novú minulý rok sme menili pri refinancovani.