Ako efektívne šetriť pri narastajúcich nákladoch na domácnosť?
Ahojte, napíšem svoju diskusiu, nech poradíte aj mne ohľadom šetrenia ako a čo robíte vy...
S manželom máme spolu 2000 eur výplatu. Z toho 900 eur platíme za - hypotéku, plyn, elektrika, voda, tv, internet, poistky pre 4 osoby. Stravu a drogériu sme vedeli dať do 500 eur. Lenže posledné mesiace ma trochu chytá panika a dostali sme sa na sumu 700 eur mesačne strava plus drogéria pre 4 osoby. Benzín tancujeme do auta 150 mesačne, ostane nám 250 eur z čoho teraz riešim zubárov tak mesačne dám u zubárky 100 eur. Ostane nám 150 z toho keď treba deťom oblečenie, teraz do školy pomôcky. Máme budúceho prváčika a tretiacku. Ušetriť moc neni z čoho...
Rozmýšľam čo robiť čo variť, menej jesť, už fakt neviem kde ušetriť.? Jeme len doma varím skoro každý deň každý druhý. Do reštaurácie nechodíme vôbec. Teraz cez leto sme chodili na výlety s deťmi, to som si minula cca 500 eur za dva mesiace, ale minula som to z úspor. Mám niečo nasporené, minulé roky sa mi darilo sporiť. Tento rok už neusporim nič nedá sa mi.
A do toho stále každý mesiac niečo platiť, raz sú narodeniny, raz Vianoce, v septembri teraz veľa som nakúpila deťom do školy, raz treba smeti zaplatiť dane, stále niečo.
Komu niet rady, tomu niet pomoci. Ja toho pestujem vela, zavram, mrazim. Odhadom nam to stovku mesačne aj počas zimy ušetrí. Poliať to všetko je tak záležitosť 10 minút. Čo by som hodinu v tej záhrade robila? A to mam toho fakt dosť, ty vobec nemusíš také množstvo. Ale samé nedá sa nedá sa. Ty ani omylom nepustíš dieťaťu rozprávku aby si posadila niečo v záhrade a vidíš, ja áno, možno 2x za sezonu. Rozdiel medzi nami je, že ty máš dobrý pocit zo seba že si dieťa nepozreli rozprávku a ja ušetrenu stovku mesačne. Vyber si🤷♀️
A za 10r ho neboli schopny zateplit.Pricom vsade sa pise,ako to usetri kopu penazi za kurenie,ved vam pride taky nedoplatok ked sa vsetko zdvihne,ze sa nedoplatite.Prve,co sme robili na dome bolo zateplenie,aj ked sme ho mali len v sietke a lepidle,farba sa davala az o rok,ci 2 neskor.Ale uz to setrilo kopu tepla.
@anonym_e85598 Ja mám v zmluve spravené že od prvého dňa PN aj od prvého dňa v nemocnici mi platí poistka za to že som práceneschopna.
@anonym_autor prosim vas a kde mate taku poistku? Ja mam pn az od 28 dna hradenu.
@lenka.25 Ja chuť aj mám starať sa o záhradu len čas nemam. A chceli sme dom do bytu by sme neisli. Mám kamarátku čo býva v byte a každú chvíľu sú vonku čo nudia sa doma nevydržia doma medzi štyrmi stenami. Prácu by som aj brala inú lepšiu platenú, ale teraz robím len ranné, zmanazujem všetko okolo detí tak zatiaľ musím vydržať tu pokiaľ nebudú deti väčšie.
Áno zdá sa to z druhej strany že to sú len výhovorky ale není to tak, to je fakt čo píšem a každá jedna v okolí mi dáva za pravdu. Vždy je niečo čo je dôležitejšie než ostatné veci, nikto není sto percentný že by všetko stíhal.
@anonym_autor a aký je presne rozdiel medzi kamarátkou z bytu a vami?
Aktivity co robis s deťmi su bud vnútri- knihy, puzzle - tam je jedno ci máš byt alebo dom. a potom výlety, bicykel mimo domu.....
Cize to ze mate záhradu nevyuzivate vôbec, teda ak denne nehrate naháňačky alebo schovavacky v 2 metrovej burine .
Vám je to skôr na príťaž ako na osoh, lebo ziadny benefit sa podľa teba z toho pozemku neda využiť.
Kosiť sa má aspoň dva krát za rok..za tu burinu by som sa hanbila..šak predajte dom a choďte do bytu zarobíte A nemusíš mať hnusnu záhradu 🤷
@anonym_autor nie , sú to výhovorky . Mám xy známych , čo bývajú v dome , majú deti, niektorí aj 3-4 , v pohode sadia, starajú sa o záhrady , majú ich krasne , aj skleníky , bazény , par z nich ma dokonca aj role , o deti sa starajú , chodia na výlety , krúžky , ešte aj brat bratovi pomáhali domy stavať ….
Ty len píšeš , ako sa venuješ deťom , ako keby to ostatní nerobili . Keď dokážeš žiť v spustosenej záhrade , tak nie , nie si vhodný človek do domu a tvoj chlap už vôbec nie . Teraz čo si písala , tak väčšinu aktivít robíš aj tak mimo domu , tak ešte raz na čo ti je ? My toez chodíme veľa do prírody , na výlety kade - tade . Vždy keď nemá dcéra cez vikendy zápas , ideme niekam na pobyt . Takze určite nesedime medzi 4 stenami . Ale ja sa aspoň nehanbím si priznať , že nemám chuť sa starať o záhradu a dvor, jednoducho ma to nebaví , ty len hľadáš výhovorky . Dieťa ti ide do prvej triedy, nie je to žiadny kojenec , že by potrebovalo opateru 24/7 .
@lenka.25 Ja chcem starať sa o záhradu lebo ma to baví ale nedá sa pri deťoch, ja na to potrebujem čas a kľud nie že odbehat na pár minút to je o ničom. Deti majú 6 a 8 rokov treba sa im venovať, odmalička mám náročné deti neobsedia na mieste.
@lenka.25 Ja chcem starať sa o záhradu lebo ma to baví ale nedá sa pri deťoch, ja na to potrebujem čas a kľud nie že odbehat na pár minút to je o ničom. Deti majú 6 a 8 rokov treba sa im venovať, odmalička mám náročné deti neobsedia na mieste.
@anonym_autor kašli na to . Prečítaj si po sebe , veď to je samé nie , nedá sa , nemôžem ..peniaze proste z neba nepadajú . Takýmto štýlom života , budeš len míňať z rezervy a o par mesiacov uvidis , že už nemáš z čoho, až vtedy zistíš , že sa dá , lebo budeš musieť to riešiť .
Ja si neviem predstaviť robiť takým veľkým deťom celodennú animátormi...veď na dedine väčšinou deti majú partie a lietajú kade tade ..alebo sa zapájajú do domácich prác...ale škoda reči ..všetko robíš dobre ..
Tvoja dcera nema v dedine kamosky,spoluziacky???ze ti musi byt pri zadku.Moje deti lietaju s ostatnymi detmi po dedine.Maju tel.vzdy pridu na veceru a potom idu este za kamosmi,kamoskami von.
Starsi zoberu este aj najmensieho do skolky,je to otvorene aj pre ostatne deti a su tam na preliezackach,hupackach a maly vie,ze tam pojde do skolky od noveho roku.
Dcera ma 9,ale ta sa zabavi aj sama,ci uz kreslenim ale aj varenim.Vie urobit rybaciu pomazanku a povecsine skusa,co robia v skole.
@anonym_autor keď som mala 8 chodila som sama cez pol dediny do školy a zo školy ..bože veď veď tie deti trochu k samostatnosti
@anonym_autor uz nepis radsej žiadnu výhovorku lebo sa robíš čím ďalej neschopnejsia.
Co robi pan manzel si stále nenapísala. Predpokladám že leží vyvaleny pred telkou a je rovnako neschopný nieco urobiť.
6 a 8 rocne deti su schopné sa zabaviť aj samé min hodinku, uz dávno si ich to mala naučiť...
Minule som prišla k sestre (ona v práci, švagor po nocnej) 13 ročná neter u seba v izbe a 10 ročná v kuchyni raňajky na stole , ktoré si urobila sama a vykladala umývačku. - tvoje 8 rocne si nevie ani puzzle samo poskladať ani sa chvilku samo zahrat. - o pár rokov co z neho bude keď nevie nič urobiť bez mamičky za zadkom?
Na to ze más náročné deti sa mozes vyhovárať prvych par rokov ich života, nie keď uz su skolaci. Na čo sa im tolko venuješ keď si ich este nič prakticke do zivota nenaučila? Ani len trosku samostatnosti.
No ja by som povedala, že urobiť niečo s tými splátkami úveru...znížiť a v prípade, že ušetríte, radšej mimoriadne vklady, ak sa to dá... a tiež tie poistky, aspoň my sme založili len kôli poistkám , nie sporeniu, takže sporenie máme minimálne a veľká suma to nie je....
A aká je robota s ovocnými stromami? Za 10 rokov si mohla mať skoro od jari ovocie...najprv jahody,čerešne,slivky,hrušky,jablká,maliny...s tým nie je žiadna robota...keď sa chce,všetko sa dá...no keď sa nechce,je to horsie
Deti majú 6 a 8 rokov, teraz cez leto chodia do denného tábora, sami ešte nemôžu ostať doma. A keď sú doma nezahrajú sa sami, ja musím im robiť policajta aj animátora. Robím v jednej firme kde som robila pred RD už vyše 10 rokov, kde mi dovolili robiť od 8 do 16tej keďže nechodím na smeny preto mám menšiu výplatu.
Manžel má dosť starosti s rodičmi je jedináčik rodičia majú zdravotné problémy tak chodí im pomáhať čo treba. A už končím debatu, majte sa krásne. Kto chcel radu mi dal, ostatné čo ste bez chyby samé múdre šikovné že všetko stíhajú nech sú. Ľudia sme rôzny nie každá všetko stíha popri deťoch.
Ja by som zrušila drogériu, to čo tam nakupujete za toľko peňazí, každý mesiac? Poistky na deti tiež. Mobily na tri osoby? Na tom pozemku, by som niečo posadila. Zuby sú drahé, to je pravda, tam sa to nejako nedá obísť. Máš relatívne malé deti, kde nakupujes a čo varíš za toľko peňazí? Ja by som si v tvojom prípade nainštalovala apku, kde sa zadávajú výdaje , urobí ti to aj koláčový graf, všetko tam zadaš a ukáže ti, čo a kde by si mohla ušetriť, že to nebudeš kupovať. Resp si to premyslís podľa neho. No a muž fakt malo zarába, chcelo by to inú prácu. Aspoň keby doniesol 1400 čistého.
@anonym_autor však 6 a 8 ročné nech trhajú tú burinu, ty môžeš len dozor robiť 🙂 môj 5 ročný už so mnou trhá burinu. Toto sú už veľké deti, školáci, tí už práveže musia mať aj nejaké povinnosti, kebyže máte sliepky, dať im vodu, nasypať zradlo, veď toto nie sú deti dvojročné, čo im musíš stáť za zadkom, aby sa nezabili. Oni už majú byť tvoja pomoc. Keď ich teraz nezapojis, tak ako tínedžeri ti nepomôžu už vôbec, povedia daj pokoj. Ty píšeš, že sa im musíš venovať, ale veď aj toto je venovať sa deťom, že spolu robíte nejaké práce a ty ich niečomu priúčaš. Podľa tvojho zmýšľania je venovať sa deťom len stavať puzzle?
Deti majú 6 a 8 rokov, teraz cez leto chodia do denného tábora, sami ešte nemôžu ostať doma. A keď sú doma nezahrajú sa sami, ja musím im robiť policajta aj animátora. Robím v jednej firme kde som robila pred RD už vyše 10 rokov, kde mi dovolili robiť od 8 do 16tej keďže nechodím na smeny preto mám menšiu výplatu.
Manžel má dosť starosti s rodičmi je jedináčik rodičia majú zdravotné problémy tak chodí im pomáhať čo treba. A už končím debatu, majte sa krásne. Kto chcel radu mi dal, ostatné čo ste bez chyby samé múdre šikovné že všetko stíhajú nech sú. Ľudia sme rôzny nie každá všetko stíha popri deťoch.
@anonym_autor však si si ziadnu radu nezobrala. Iba si sa vyhovorila preco to máš ako máš alebo ze sa to nedá!!!
Este ti dám jednu....jedno dieťa pribal mužovi k starým rodičom, jedno si nechaj doma a hneď máš viac času a nemusíš robit policajta.
Aj keď pochybujem, ze muž každú voľnú minútu každého dňa trávi u rodičov ze doma nemoze aspoň hodinku - dve par krát do tyzdna zabaviť deti alebo nieco porobiť.
Deti maju 6 a 8, ale dom mate 10 rokov, cize vtedy ste este deti nemali. Preco preboha nemate zasadenych aspon 10 stromov? Vtedy vyhovorka na deti nebola a stromy nestoja majland. Ako tu zeny hovoria, na vsetko mas vyhovorku.
Nemusis sa zahrade venovat kazdy den niekolko hodin, co si, to odkial mas?
A 6 a 8 rocne nevydrzia polhodinu v zahrade hadzat si loptu alebo hocico kym vyviazes paradajky a vytrhas najvacsiu burinu? To ani nekosite? 10 rokov pozeras z domu len na burinu?
Ved su to skolaci, musia sa sustredit 45 minut v skole a doma sa bez teba nevedia pohnut?
@anonym_7c09a7 Hypotéka je 470 mesačne, plyn 180, elektrika 50, tv internet a 3 mobily na kredit 60 eur, voda 15 mesačne a ostatné sú poistky. Oblečenie z čoho deti vyrástli predávam ďalej. Brigádu skúšala som robila som lepenie takých vzorkovnikov doma, ale mala som okolo 80 eur mesačne a veľa bordelu z toho bolo a nemala som žiadny čas na deti. Tak som to nechala.
@anonym_autor skus oslovit inych dodavatelov elektriny a plynu, aku cenu by vam dali. Mozno par desiatok € by sa podarilo usetrit, vam aj 20-30€ mesacne pomoze.
Este mi napadlo, ze detom (aj dospelym) sa da zohnat oblecenie aj zadarmo na roznych swapoch, tiez usetris par €.
@anonym_autor poistky by som zrušila
@anonym_844a2a suhlasim, zivotne poistenie je nevyhodne, pri zvysujucej sa inflacii v 18tke deti dostanu sumu, za ktoru si aj tak nic nekupia, podstatne je, aby ste mali poisteny uver pre pripad neocakavanej zivotnej udalosti. My pri 4clennej rodine minieme ca.450 Eur na stravu a drogeriu a to nekupujem tie najlacnejsie potraviny.
To cele prazdniny su v dennom tabore,ved to musi byt drahe.Este tyzden,niekedy 2,mozno ale takto cele prazdniny??To kolko vyslo.U nas denny tabor 100eur na tyzden pre 1dno dieta.
Toto bude nejaký troll
Toto bude nejaký troll
@anonym_6129e7 nemusí byť. Už tu písala parkrat žena s 2 deťmi, ktorá mala výhovoriek za 2 kamióny, keď nemohla ísť s predskolakom do škôlky, lebo dedina, kopec a neviem co. Silno, velmi silno mi ju tými výhovorkami pripomína. 🙈😆 Tiež sa nič nedalo, lebo.. lebo ... pohodlnosť.
6 a 8 ročné musíš nonstop menežovat??? V dome so záhradou??? No ty môj boh!
@anonym_autor ja ti to s tou záhradou verím... Tu každá múdra ako to zvláda a neviem čo. Ja mám tiež 2deti,+- staré ako ty. My máme brutal veľký pozemok rozdeleny na okresnu časť s domom,úžitkovú záhradu a sad. Pravda je,že keď boli deti malé viac som stíhala aj posadiť,aj doma upratať a pod... Druhá vec je,že som bola na materskej. Odkedy pracujem, limitujem sadenie,kľudne nech ma označia ako lenivu,ale sa na to môžem vys...t. Že sa nemusíš venovať záhrade je blud. Musíš plevať,polievať.buduci rok, ak muž spraví nejaký vyvýšený záhon ok,ak nie,tak len skleník. Je mi presnejšie,keď prídem z práce ísť s deťmi na bicykel,kúpalisko a pod. .. Nasad si stromy,kríky budeš mať aspoň ovocie pre deti. Btw. Moje deti sa tiež vkuse hádajú,bývam na dedine a žiadne hracie sa skupinky deti teda nevidim

A este vam susedia nedohovarali,lebo aj toto sa na dedine stava,pokial sa nestaras o zahradu.Min.kosenie raz za cas,da sa to dokonca objednat aj v dedine na urade,ked kosit nevies a evidentne ani tvoj muz nie.