Ako efektívne ušetriť pri príjme 2500 eur?
Ahojte, začnem tým že som na RD čo je momentálne aj s pridavkami cca 530€. Mám k tomu brigádu z domu, kde mám mesačne cca 100-200€. Priateľ zarobí 1700-1800€€ v čistom. Čiže dokopy mame cca 2 400€ - 2 500€. Z toho ide 1000€ na bývanie, hypotéka, nájom, energie, internet… Čiže nám ostane cca 1400-1500€ každý mesiac. Mame každý vlastný účet. Čiže sme 2 dospelý a 1 dieťa (rok a pól). Všetci mi vravia, že by sme mali z toho odložiť minimálne 300-400€ mesačne. Lenže mne to príde celkom nereálne pri dnešných cenách.
@subartic no tak prepáč ale to si asi z dakej hornej dolnej.. My sme kupovali "dom" v radovej zástavbe 6 rokov dozadu za 130.000€ a teraz máme 600€ splátku, ale teraz by sme toto kúpili za minimálne 250.000€, takže splátka skoro raz taka veľká, plus ma autorka aj spotrebný úver ako píše a ráta do toho všetky energie a v bytovke platíš ešte aj nájom.. Takže ja si myslím že je to fakt reálna cena
Ked dojdu peniaze, hned daj bokom a so zvyskom narabajte. Nemozes cakat, ze co ti zostane, to odlozis, lebo to by sa dalo aj 3000€ minut.
@panonia Priateľ fajčí, alkohol nekupujeme vôbec. Jedine ak je nejaká oslava tak nejaké víno. Pivo si dá tak 1-2 za mesiac. Čo mi príde úplne okej. Nie to len o tom
@danniiee8 Bratislava, byt sme kúpili v meste aj keď nie priamo v Ba ale ceny sa nejak extra nelíšia. 2 izbový byt nás vyšiel na 140 000 €
@danniiee8 tiež sme to riešili všetko cez finančného poradcu
@13uzivatelka11 áno, keďže je momentálne nereálne aby celú nehnuteľnosť financovala len hypotéka. A cca 25 000€ sme nemali na dofinancovanie, čiže jedine ďalší úver. 🙂 A áno, s tým najmom a fondom v bytovkách to vie pekne nárast 🙂
vyšiel ma 350 tis eur , 150 tis eur som brala hypotéku na 15 rokov, momentálne mám splátku 600 eur , mala som 833 , postupne som to znižovala mimoriadnymi splátkami, hypotéku som brala v roku 2022 v decembri .
@subartic no čiže je to úplne reálne. Keďže my sme brali 85% zo 140 000 + tých zvyšných 15% ďalší úver, ešte pred dvomi rokmi som študovala na VŠ, čiže som nemala vlastne zdroje na dofinanc. Dokopy mame splátky úverov cca 750€, tak čo sa ti zdá nereálne ? 🙂
No nie, ja som mala hypotéku na 15 !!! rokov sumu 150 tis , úrok 3,9 . Ja mám o 15 rokov menej splátok ako ty, preto sa mi to zdá veľa.
@subartic tak nám čisto hypo vychádza 560€ cca na 30 rokov. Aj keď úrok je len o niečo vyšší ako tvoj
porzi , ja som podriadila všetko tomu aby som robila mimoriadne splátky mesačne , tak ako mi to vyšlo . To znamená som prehodnocovala všetky svoje výdavky, všetko nepotrebné som porušila , úplne som zrušila menu a beriem si obed z domu , 4 roky som nebola s deťmi pri mori, mala som cieľ sa dostať na 600 eur a to sa mi aj podarilo . Stanov si cieľ a rob preto všetko čo sa dá .
Ten priatelov obed porieste inak, ak by mal podnikovu jedalen, nestal by ho 6 eur ale cca 1 a nemal by stravac. To ma kazdy den kvazi lacnu restiku, ale stale zbytocne vela. Sice( ak je zamestnanec) donesie stravny, ale ten obed mu to vynuluje, a kedze este k tomu aj za stravac sa strha, je v minuse.
Mne napadli otazky...co znamena ze mate kazdy vlastny ucet? kto plati hypoteku a energie? kolko na kazdom ucte zostane po zaplateni hypo a energii?
Mate potom mesacne 1400-1500,- Ja by som 200€ proste poslala preč na nejaky sporiaci ucet, nech to automaticky stahuje z uctu. A spis si jednotlive polozky,
- obedy 6€ x21 dní = 126€
- cigarety ???
- pivo ???
- vikendovy vylet ???
- mobily, internet ???
- benzin/MHD ???
- plienky ???
- mlieko ???
...tak dostanes cca obraz o tom na co minate, a kludne si zadelte aj pravidelne vreckove s priatelom aby ste nemali pocit, ze len setrite
a kde minie všetky peniaze tvoj muž??
@walentina7 povedz ako z tejto sumy…
Len nie ako som sa raz pýtala vo fóre inej a vyšlo z toho, že celý mesiac jedia zemiaky 😔
1500€ na stravu,drogeriu,oblecenie,auto pre 3 clennu rodinu je az az. Mozno keby ste mali nastavene pravidelne sporenie,investovanie tak by ste viac usetrili,lebo by vas to motivovalo neist do minusu.
My sme sami dvaja (bez deti), zarobime o dost viac a tiez o dost viac minieme. Naklady na byvanie mame o 300€ vyssie ako vy, a to si nezijeme v novostavbe ani nijako luxusne, na dovolenke sme za posledne 3 roky neboli. Obaja mame auta, dochadzame do prace cca 60km tam a spat (x2). Naklady su vysoke, vsetko je drahe, a ani si neviem predstavit pozerat na kazde euro, alebo premyslat ci si mozem kupit hovadzie alebo “iba” kuracie aby som usetrila.
@hankab mne to tiež nepríde tak moc. Sme dvaja a minieme viac len keď zrátam PHM na dve auta poistky , dane , strava, kozmetika, zubar sem tam výlet restika. Všetko je teraz drahé usetris iba keď budeš sediet doma nedochádzat a prepocitavat. A v ich prípade ešte jeden fajčí co môže byt aj 200 eur a viac mesacne
tak ked clovek mysli aj na zadne vratka, nemina 🙂
vies, niekto si radsej co najviac nasetri aby mal co najmensiu hypoteku.
aj to je cesta ako sa donutit neminat
1000 eur za 2izbovy? 😲 Nešla by som do BA ani náhodou. Toľko platiť za malý kútik.
@hortenziaj prosím ťa aká je to aplikácia, viem ze ich je asi veľa ale mňa zaujíma konkrétne tvoja, keď je niekym overená 😊ďakujem
Autorka: kto ti vraví, že by ste mali toľko vedieť odložiť? Je to predsa vás život a vaše priority. Ak je priorita co najviac ušetriť tak určite by to išlo a dalo by sa aj viacej ušetriť, ide o to koľko si ochotná sa tým zaoberať. V podstate jediná nevyhnutnosť na čo musíš míňať peniaze je strava, základná drogéria a možno doktori. To najlepšie čo môžeš pre svoje financie spraviť je evidovať si výdavky, uvidíš kam vám idú peniaze.
Minate vela. Ak chces usetrit, zapisuj si vydavky a potom zistis co ti netrebalo kupovat.
Mate nieco nasporene? Aspon aby ste vyzili polroka bez prijmu?
500€ by som odlozila mesacne.

Môžem sa spýtať, z ktorej časti Slovenska si a či je to dedina/mesto? Pre predstavu
Inak my máme známeho ktorý robí finančného poradcu a keď sme riešili hypo sme sa na neho obrátili a on nám tiež otvoril oči