icon

Ako efektívne zhodnotiť úspory?

arkelia
13. apr 2025

Dobrý deň, zaujímalo by ma,kam vložiť peniaze tak aby boli k úžitku a zarábali?

sweet20
13. apr 2025

@arkelia investovat... nepises kolko penazi atd

petamich
13. apr 2025

Kolko penazi, ako dlho ich vies mat ulozene?

lubomirko2
13. apr 2025

Ovocko potocit alebo do domácej, tam máš 52% istých

tinka_1807
13. apr 2025

@arkelia Možnosti je veľa. Najlepšie je mať to vo viacerých "sektoroch".
My to máme nejako takto - pravidelne trochu investujeme do fondov a akcií ( to nám finančný poradca nastavil) ... Toto sa ti vyplatí len keď investujes ozaj že roky. Cize radšej menšiu sumu, ale pravidelne.
Ďalej máme v pláne investovať do zlata. Normálne niekolkouncovu tehličky si kúpis za nejaký čas. Tuším okolo2500€ stojí momentlane jedna malá tehlicka. (Mala rozumej asi tak 1 CM veľká :D neviem momentlane koľko je to uncí)
A keby som na to mala, tka investujem ešte aj do nehnuteľnosti - buď to do bytu, ktorý by som prenajímala, ale s tým sú dosť starosti ... Alebo do rekreačnej nehnuteľnosti s pravidelným výnosom bez starosti.
Dnes sú na trhu viaceré projekty, kde vieš kúpiť rekreačný apartmán (Liptov, Tatry) a o nič sa nestarás, cize všetko zabezpečuje prevádzková spoločnosť, ale ty máš zmluvu s tou prevádzkovou spoločnosťou o pravidelnom výnose z toho. Niekedy je garantovaný - napr. 5%, alebo plávajúci - to znamená, že sa pohybuje v závislosti od návštevnosti a vyťaženosti tvojho apartmánu.
Alebo potom sa dá ešte kúpiť nejaká vlastná rekreačná chata a prenajímať - len tam treba rátať s veľa starosťami - o rezervácie, upratovanie a pod ...
Takže moznosti je veľa.

michal711
13. apr 2025

@arkelia je tu asi 100 podobných diskusií

michal711
13. apr 2025

@tinka_1807 vidno že si dosť mimo v realitách takže dobre že do tejto sféry nejdeš lebo si veľmi naivná. Čo sa týka zlatá taktiež. Teraz keď je na maxime. Múdry ľudia ho teraz predávajú a ty ideš nakupovať. Jedno uznávam že si v akciách.

alkoholik
13. apr 2025

@michal711 Ano suhlasim. Zial kto sa pyta na fore pre mamicky nech si radsej otvori :vola sa to google .
Zial teraz kupi zlato len uuuplny xxx. Radit ludom co sa tu pytaju kupu rekreacnej nehnutelnosti nema vyznam lebo nemaju paru co to obnasa. Zavolajte do jnt alebo penta a popytajte sa zakladne veci.

tinka_1807
13. apr 2025

@michal711 ja som nehovorila o Tom, že do toho všetkého má investovať momentlane. Ja som odpovedala na otázku do čoho sa dá investovať ... Nie do čoho investovať teraz ...

matusformanek
13. apr 2025

@arkelia investovať, ale s nízkymi nákladmi a rozumne. Hlavne vedieť čo si kupujem a koľko zaplatím na poplatkoch. Investujem už roky, xtb a ibkr, poplatky prakticky nulové, šéfujem si to sám, rozumiem tomu. Mam článok o tom https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves...

vorkola
13. apr 2025

@matusformanek ..A kolko rokov to robis dakujem

matusformanek
16. apr 2025

@vorkola cca 5 rokov sa tomu venujem aktívne, vzdelávam sa, sledujem prakticky celú SK/CZ scénu, podcasty, knihy, prednášky odborníkov a pod.

nina_0908
Odpoveď bola odstránená