Ako financovať nové auto spotrebným úverom?
Ahojte prisla som si tu po radu. S priatelom sme spolu necely rok a chcel by aby som sa k nemu nastahovala. Ide vsak o to ze ja byvam a pracujem v jednom meste (cesta do prace mi trva 10 minut pesou chodzou). Priatel byva v inom meste (cesta do prace by mi trvala 30 min autom alebo cca hodinu a pol - peso na zastavku + autobusom + peso zo zastavky do prace). Preto uvazujeme nad tym zeby som si kupila auto. Ja som dala aj taky navrh aby sme si kupili spolocny byt v tom mojom meste ale potom sme to zhodnotili tak ze vyhodnejsie bude pre nas ked budeme byvat v jeho byte + ja by som si kupila auto na spotrebny uver. Uver by som potrebovala okolo 10000 eur, lebo pozerame take trosku lepsie auto - do buducna aj kvoli detom. Myslite si ze je to dobry napad? Trosku mam o tom pochybnosti ale priatel mi nasiel take dobre auto a stoji az 17000 eur. 7000 zo svojich uspor som ochotna dat ale viac nie. Lebo si setrim aj na pripadnu svadbu kedze mame casom v plane aj svadbu a aj deti. Dakujem za nazory.
Za 1) kup si najaku staru fabku - pre zaciatok ti bohate staci, ze ta odvezoe z vodu A do bodu B - v zime kuri v lete chladi. Servis mas za par supov a ked si nejazdila, tak nejaky ten skrabancek hore-dole ta nerozhodi.
Za 2) hovori o rodine a detoch, ale kup to “rodinne” auto ty sama. Si uvedomujes, ze ak by VASE deti potrebovali napr strojcek tak ti zahlasi, plat to ty? Tie sladke kecy o rodine ta mali podla mna len presvedcit aby si do toho draheho auta sla. Dam krk na to, ze ho vyberal s tym, ze si ho “obcas” pozicia. Ani sa nenazdas a poziciavat si ho budes ty!
Za 3) ako psickar ti hovorim, ked by dakto neakceptoval mojho psa, nema u mna miesto. Ja akceptujem ak dakto o psa nestoji, ale ocakavam to aj v opacnom garde.
V skratke jak som to pochopila po necelom roku, chce on, aby si sa prestahovala k nemu bez psa, nasiel ti na dochadzanie zbytocne predrazene auto lebo mozno raz pride rodina, ani raz ta k sebe nevzal v podstate pre teba nepohol prstom a ty sa mas vzdat vsetkeho. Hotovy poklad toto…
Toto je sebec a nie chlap na zivot. Mozno Ti to potrva pochopit par mesiacov, mozno par rokov. Urcite sa s nim nerozides preto, ze nejake zeny na MK si o nom myslia svoje. Su veci, ktore si clovek proste odtrpiet a odzit, aby sa mu otvorili oci.
Pracu ak mas na jednu zmenu, tak mozno pozri nejake spolujazdy na internete su rozne skupiny a budes mat o odvoz postarane a mozno najdes aj nejaku kamosku v novom meste. Radsej nasetri na byt, daj do neho najomnika. Mozno by si s VS dostala aj 90-percentnu hypoteku, skus si najst poradcu a prebrat to s nim.
Chlapovi nemusis hovorit svoje skutocne dovody, kludne to formuluj tak, ze je to sposob, ako nasetrit na Vasu spolocnu ruzovu buducnost ...
@melanta nie nevie, veľa žien netuší, že chodí s debilom, keď sú zaľúbené a majú ružové okuliare
@13uzivatelka11 ale tušia, len sa chcú vydať za každú cenu. Tým myslím aj život druhba druzka
@anonym_autor
Ak riešite svadbu, deti, tak nech ti to auto kúpi priateľ. Stačí niečo za 6000 eur
@anonym_autor na to, aby si sa odviezla z bodu A do bodu B ti postačí hocijaké auto okolo 3000€ Rodinné kupuj vtedy, keď bude rodina, 17000€ je zbytočná investícia z môjho pohľadu. Auto kupuješ ty a nie priateľ, preto si auto vyber ty. Alebo on ti ho vybral na to s tým, že on sa bude voziť? Veď ak je rozumný povesal by ti to isté čo som napísal ja.
Obaja mame pracu v mojom meste ale priatel casto pracovne cestuje cize auto by som vyuzivala hlavne vtedy a tiez aj pocas dni kedy by jeden z nas musel byt v praci dlhsie. Kupit si auto sa mi zdalo ako dobry napad lebo si to neviem velmi predstavit byvat v tom jeho meste bez auta (aby som vedela dochadzat napriklad domov za mojim psom, ktoreho nechce mat v byte). Byvam s rodicmi momentalne (som dva roky po ukonceni vysokej skoly) a pracu mam dobru neplanujem ju menit. A kedze obaja pracujeme v mojom meste tak sa mi zdala aj kupa spolocneho bytu ako fajn napad. Ale to casom. Momentalne fungujeme tak ze niekedy idem po praci s nim do jeho bytu pripadne idem na autobuse. Co sa mi vsak nepaci je to ze mi zatial nenavrhol ze po mna pride. Aj prvykrat ako mi ukazoval byt tak navaril nejaky obed a povedal mi ze kedy asi pridem na autobuse. Pritom to dochadzanie je celkom komplikovane. Autom je to podstatne rychlejsie. A nie nepotrpim si na nejake vyvazanie autom len som cakala ze sa kusok zachova ako gentleman. Preto som sa aj trapila kvoli tomu ze kedze nemam vlastne auto tak nie som samostatna a musim sa spoliehat na spoje alebo inych ludi. A po precitani vasich komentarov si to velmi dobre premyslim lebo mne sa to nepozdava. A jasne ze mam ruzove okuliare a aj ho mam velmi rada lenze niektore veci su obcas take zvlastne v nasom vztahu
@anonym_autor
ten môj terajší mn. už cez 20r. vtedy ako frajer - po mňa chodil každý deň do školy do iného mesta, ako sme bývali cca. 60 km denne, plus večerami sme chodili na výjazdy sem tam mimo mesta. A teraz síce máme 2 autá, ale nemá nikdy problém, ak treba ide či po dcéru, po syna ....
tvoj je riadny sebec, ak ani teraz nie je schopný po teba prísť na aute, ak ho už má. Je lakomec na benzín , skôr. Fakt mi to prepáč 🙈 moju úprimnosť.
A moja rada - auto si určite nekupuj také drahé. A ak bude rodina - deti, potom to bude na ňom vám zabezpečiť, buď combi, alebo SUV .....
@anonym_autor obaja pracujete v meste, kde ty žiješ, ty máš 10 minút pešo do práce, ale tvoj miláčik CHCE, aby si sa ty presťahovala za ním, kúpila si zbytočne drahé auto, nebola so svojim psom???!!!
Ak to stále nevidíš, že celé zle, tak pánboh s tebou.
Mala som frajera na VS, on byval 200 km daleko, v lete, ked nebola škola, chodil za mnou 2x do tyzdna o 8 z domu vlakom, o 10 bol tu, o 13 uz upaloval na vlak aby bol pred 16 doma aby jeho mama nevedela, ze bol 200 km prec kym sa vratila po stvrtej z roboty 🙂 stala som mu za tych 400 km a cca dve hodiny co sme spolu boli a lezali v parku v trave... Tu uautorky to akosi necitit ze by mu stala za to ju odviezt z obchodu domov, skoda☹( casu a namahy
@anonym_autor som šokovaná z toho čo tu čítam 😳🙂 nič v zlom, ale nepotrebuješ to auto, ani toho muža 🤷🏻♀️
@anonym_autor na to, aby si sa odviezla z bodu A do bodu B ti postačí hocijaké auto okolo 3000€ Rodinné kupuj vtedy, keď bude rodina, 17000€ je zbytočná investícia z môjho pohľadu. Auto kupuješ ty a nie priateľ, preto si auto vyber ty. Alebo on ti ho vybral na to s tým, že on sa bude voziť? Veď ak je rozumný povesal by ti to isté čo som napísal ja.
@letfenixa
@ednova
@ninaclaudius
@elenka.k
@anonym_c39666
Myslite si ze je to az tak zle? 😞
@letfenixa
@ednova
@ninaclaudius
@elenka.k
@anonym_c39666
@anonym_autor a tebe to príde v poriadku že on chce aby si sa vzdala psa, išla bývať k nemu, hoci obaja robíte v meste kde bývaš ty a máš to kúsok do práce. A teda aby to občas auto požičal keď je on na služobnej ceste, alebo aby ťa počkal či prišiel zobrať ťa nechá trmacat sa autobusom, hoci v Tom meste bol len by musel počkať? A nie zby ti na začiatok poradil lacnejšiu jazdenku aby si zistila či vám to bude klapať, tak ti poradí drahé auto jazdené hoci na To nemáš?
@letfenixa
@ednova
@ninaclaudius
@elenka.k
@anonym_c39666
@anonym_autor áno
@anonym_autor a tebe to príde v poriadku že on chce aby si sa vzdala psa, išla bývať k nemu, hoci obaja robíte v meste kde bývaš ty a máš to kúsok do práce. A teda aby to občas auto požičal keď je on na služobnej ceste, alebo aby ťa počkal či prišiel zobrať ťa nechá trmacat sa autobusom, hoci v Tom meste bol len by musel počkať? A nie zby ti na začiatok poradil lacnejšiu jazdenku aby si zistila či vám to bude klapať, tak ti poradí drahé auto jazdené hoci na To nemáš?
@sense no to so psikom trapi aj mna. On ze nechce byvat v meste kde su moji rodicia s ze nechape preco by mal predat svoj byt aby kupil so mnou novy byt.
To sú také red flags že dovidenia
@letfenixa
@ednova
@ninaclaudius
@elenka.k
@anonym_c39666
@anonym_autor horsie ako zle. Nechce byvat tam kde tvoji rodicia, bez psa, mne to zavana manipulaciou. Oni radi oddeluju svoje “obete”. Dievca bez od neho jak ti sily stacia
@sense no to so psikom trapi aj mna. On ze nechce byvat v meste kde su moji rodicia s ze nechape preco by mal predat svoj byt aby kupil so mnou novy byt.
@anonym_autor a načo vám už treba rodinné auto? Ešte ste spolu ani nežili, nie ste spolu ani rok. 2 deti sa zmestia aj do fabie, aj do i30ky keď už tak. Ale aj keby ste spolu zostali, tak kým sa vezmete a založíte rodinu, môže prejsť ešte veľa času a toto tvoje 17tis auto už bude treba pomaly zas meniť. Sama si odpovedz, plánujete hneď po kúpe skočiť do toho a počať rovno trojičky? Si si vedomá, že ak pôjdeš podľa jeho plánu, tak to môže skončiť aj tak, že pri spoločnom bývaní zistíš, že až taký super nie je, odsťahuješ sa naspäť k rodičom. Budeš platiť úver na predražené auto, ktoré už zas nebude potrebné. A úspory na vlastný byt nebudú žiadne. Niekto tu navrhol, skúste načas spolu bývať (kombinuj bus, zdieľanú jazdu, občas nech ťa vezme on, občas prespi u vašich) a keď vám to bude klapať, potom rob ďalšie rozhodnutia, či už zmena práce alebo kúpa auta (ale s autom sa fakt neoplatí pozerať o XY rokov dopredu, to nie je investícia). Moja známa mala dokonca len 2miestne auto a úplne jej to stačilo, nakoľko dieťa mala len 1. Na rodinné výlety chodili mužovým.
Ale inak, robíte v jednom meste a to je problém na seba počkať, aby ste išli spolu? Veď nemáte ešte záväzky, že sa ponáhľate pre deti do škôlky. My sme sa s mužom stále čakali, keď končil on neskôr, ja som si dohodla kávu s kamoškou, skočila na nákupy...
Omg co je toto za blbost. Kup si auto za 3000 a vlastne načo, k mužovi, čo sa boji mi dať do rúk vlastné auto by som nešla bývať
@anonym_autor hmm ja radim ine, skus si zohnat spolujazdu do prace keby si byvala u neho,alebo fakt cestovat hromadnou dopravou. Ono ok auto uz nejako zafinancujes ale chodit denne na nom dokopy hodinu,zvaz ci ti to vobec vychadza. Raz som od kolegyne pocula ze ju vyjde benzin do prace 200eur mesacne, ma to tiez cca pol hodku. Ja pol hodku sice vlakom ale moje naklady na dopravu su nieco medzi 30-40eur. Auto je pre mnohych dnes samozrejmost,kym nezistia ze zacvakat ho je len zaciatok nakladov.
@anonym_autor veď ho predať nemusí. Môže ho dať prenajať. Takisto by som nešla do kúpy spoločnej nehnuteľnosti s niekým koho poznám ani nie rok.
Kúp si byť sama alebo skús bývať s ním mesiac dva u neho ale bez kúpy tak drahého auta obzvlášť keď do práce môžeš chodiť na aute s ním a keď bude služobné mimo a nepožičia ti auto pôjdeš dopravou . Ja by som si tento vzťah aj tak rozmyslela lebo to je ON chce, ON nechce, a ty sa prispôsobí, ty ústup , ty sprav, ty obetuj...a kompromis je kde
@anonym_autor Fuha.. toto Ti podla mna chlap, ktory ta lubi, nepovie. Uprimne.. u mna by toto bol velky vykricnik celeho vztahu a asi aj stopka takeho vztahu. A obavam sa, ze toto asi nebude jediny vykricnik.
Nezadlzovala by som uverom kvoli chlapovi, nekupovala by som auto za 17K, ktore nepotrebujem (na take presuny Ti staci ovela lacnejsie). A velmi by som zvazila ist byvat k nemu do bytu - jasne sa dohodnite, ze ten byt prepise aj na Teba a kedy presne. A konaj, ak sa tak nestane.
A skor nez sa akokolvek rozhodnes (ohladne auta, bytu, vztahu) poriadne, prosim, porozmyslaj, co chces v zivote Ty.
@anonym_5d0d84 hehe! Že kedy jej byt prepíše! To ma fakt pobavilo! 😄🖕
@anonym_autor tak on znie, ze nechce byt tam kde tvoji rodicia, ale predsa ho nevilas byvat k vasim do tvojej izby. Tiez by si mal v hlave trochu upratat. Neviem naco by si mala kupovat auto ked on ma, autobusy jazdia... ked bude dom, tak mozete ist spolu, ked bude na sluzobke, tak mozes byt u rodicov... ozaj nepitrebujes auto za 17k 🤷♀️
Manipulacia to zatial nie je, len neviete nejak najst zlaty stred.
Pes by bol pre mna ale tiez asi problem. Ja psa nechcem, tiez by som povedala, ze ten by sa ku mne nestahoval... to uz je na tebe ako s tymto nalozis.. aky stary a aky velky chlpac to je
@sleepy_joe Preco? Vsak ked spolu planuju zacat novy zivot, pokial ona bude do toho bytu vrazat prachy, nech maju tuto temu vyriesenu. Pokial donho prachy davat nebude, nech si byt pan necha, no problem. Ale prilis vela zien skoncilo zle prave preto, ze partner mal nehnutelnost predtym ako sa zobrali, zena si neokladala peniaze bokom, ale davala ich do nehnutelnosti (lebo ved "nase") a po rozvode/rozchode im ostali oci pre plac.
@sleepy_joe Nepovedala som, ze zajtra maju ist k pravnikovi a na kataster, ale nech sa o tom bavia a myslia na to. Aby bolo jasne ako to bude, ked sa vezmu. Nech len nepredpokladaju. 🤷♀️
No ja fakt neviem ci si klepkat pocele ci to mas v hlave v poriadku alebo sa len smiat.Len jedna rada-fakt sa spamataj.
On sa nechce stahovat,nechce s tebou kupovat byt,nechce pre teba chodit,nechce tvojho psa vo svojom byte a ty si mas kvoli nemu kupit auto a vziat uver na 10000,lebo ved kvoli spolocnym detom do buducna.A uz si aj setris na svadbu s nim.Ja mam dost 😄😄Prepac ale tebe drbe?Nehnevaj sa na mna za vulgarizmus,ale fakt sa to inak povedat neda.Ty sa kvoli chlapovi zadlzis na 10 rokov +,nebude ti v jeho byte patrit ani len rohozka,za psom musis dochadzat,prejazdis prachy na benzin.Ja fakt nedokazem uverit ze jedna zena moze byt takto hlupa.Posobi to neskutocne zufalo ako ty ides toto vsetko prenho urobit a nevnimas tie red flagy.Co ho ma pozlateneho?Auto za 17000 dva roky po ukonceni skoly 🤭🤦♀️ Ty si tam kup nejaku ojazdenu Scalu a na tohto sa vyprdni,ten ti len problemy prinesie.
@letfenixa
@ednova
@ninaclaudius
@elenka.k
@anonym_c39666
@anonym_autor áno je to zlé dievča!
váž si sama seba a váž si aj svoje priority, nedovoľ aby ich nikto nepošliapal.
muž ak si váži ženu, má ju spraviť šťastnú.
Lebo príde deň, že všetko budeš robiť pre chlapa a on pre teba nepohne ani prstom, lebo ťa tak naučí.
Poviem ti moju skúsenosť. Môj ex (bývali sme spolu, boli sme spolu cca rok aj niečo) chcel auto, aby sme mali spoločné. Všetko išlo na polovicu, keďže sme obaja dobre zarabali. Auto stálo 21000eur, keďže bolo jedno z lepších (jazdené ale malo km, proste dobre kúpa) a že bude aj do budúcnosti ak by boli deti atď. Proste plány extrémne, všetko vyzeralo super. Prešiel rok a ja som mala zdravotné problémy kde mi odporúčali čo najskôr otehotnieť, a čuduj sa svete on zrazu povedal že on nikdy dieťa nechcel a spravil zo mňa úplného blbca keď som si myslela, že niekedy chcel (to že to povedal to už zapieral). Takže sme sa rozišli, auto zostali jemu (aspoň mi vyplatil moju časť zálohy, ale už splátky nie...). O niečo neskôr som spoznala môjho terajšieho partnera, s ktorým sme postupne kúpili byt, on kúpil auto (pre nás oboch) a nechcel za to ani moje peniaze. A už máme dvojmesačného syna. Čiže asi tak. Samozrejme, že to nemusí byť tvoj prípad, ale určite by som nekupovala také drahé auto, keď ešte ani spolu nežijete a reči o Tom že deti atď ...veď to viete poriešiť aj potom nejaké väčšie auto ak by bolo treba a popravde všetko čo rozpráva je jeden veľký red flag, aspoň pre mňa po mojich skúsenostiach.
My ked sme sa spoznali tak sme par mesiacov randili v meste z ktoreho pochadzam. Casom ked chcel aby som prisla za nim ci uz mi prvykrat chcel ukazat kde byva, alebo som prisla k nemu na silvestra, tak ma priviezli moji rodicia alebo starsia sestra ktora uz auto ma. Ked skoncil v praci neskor tak som peso isla k jeho firme aby ma zobral k nemu. Ale zas na druhu stranu... vedel ma priviest domov. Tie prespavacky ze raz u nas u rodicov alebo u neho ho velmi nebavia lebo on by uz chcel fungovat tak ze spolu byvame bez tych prespavaciek. Tak mi navrhol spolocne byvanie a moja reakcia nebola velmi taka zeby som bola tomu naklonena lebo si uvedomujem co to vsetko obnasa (cestovanie do prace, nove prostredie, situacia so psikom ktoru ani neviem ako vyriesit). A ja si to neviem predstavit zeby som bola napriklad cely tyzden u neho a psa videla len v sobotu ked by sme prisli na navstevu. A este aj to dochadzanie pre mna to je vela penazi a aj casu. Lebo teraz to mam 10 minut. Ako netvrdim ze mat auto by mi nepasovalo, lebo by som bola aspon samostatnejsia. Povedala som mu aj o mojich pochybach tak sa mi zdal urazeny alebo nahnevany. A myslim si ze nas vztah ani nevydrzi ked budeme fungovat tak ako fungujeme teraz. Preto sa mi to auto zdalo ako dobry napad ale po precitani tejto diskusie do toho pravdepodobne nepojdem a pockam ako sa to vyvinie dalej. Co sa tyka deti tak on mi uz v zaciatkoch vztahu hovoril ze si vie si mnou predstavit deti tak mi to cele nejde do hlavy ze preco ma voci mne taky postoj ze nechce najst nejaky kompromis ale ze ja sa musim vo vsetkom prisposobit. Lebo aj to stahovanie to by bolo pre mna obrovska zmena. Bola by som sama v meste kde nikoho nepoznam len jeho a jeho rodicov a jednu jeho tetu. Takze si neviem predstavit ani matersku ze ako by som tam fungovala sama. Proste je v tom celom viac pochybnosti.

Obaja mame pracu v mojom meste ale priatel casto pracovne cestuje cize auto by som vyuzivala hlavne vtedy a tiez aj pocas dni kedy by jeden z nas musel byt v praci dlhsie. Kupit si auto sa mi zdalo ako dobry napad lebo si to neviem velmi predstavit byvat v tom jeho meste bez auta (aby som vedela dochadzat napriklad domov za mojim psom, ktoreho nechce mat v byte). Byvam s rodicmi momentalne (som dva roky po ukonceni vysokej skoly) a pracu mam dobru neplanujem ju menit. A kedze obaja pracujeme v mojom meste tak sa mi zdala aj kupa spolocneho bytu ako fajn napad. Ale to casom. Momentalne fungujeme tak ze niekedy idem po praci s nim do jeho bytu pripadne idem na autobuse. Co sa mi vsak nepaci je to ze mi zatial nenavrhol ze po mna pride. Aj prvykrat ako mi ukazoval byt tak navaril nejaky obed a povedal mi ze kedy asi pridem na autobuse. Pritom to dochadzanie je celkom komplikovane. Autom je to podstatne rychlejsie. A nie nepotrpim si na nejake vyvazanie autom len som cakala ze sa kusok zachova ako gentleman. Preto som sa aj trapila kvoli tomu ze kedze nemam vlastne auto tak nie som samostatna a musim sa spoliehat na spoje alebo inych ludi. A po precitani vasich komentarov si to velmi dobre premyslim lebo mne sa to nepozdava. A jasne ze mam ruzove okuliare a aj ho mam velmi rada lenze niektore veci su obcas take zvlastne v nasom vztahu