icon

Ako funguje 2. pilier?

13. okt 2023

ako prosim vas funguje 2. pilier? vkladam tam peniaze sama, kolko chcem, alebo je nastaveny trvaly prikaz alebo to ide z odvodov? Len teraz zacinam pracovat a chvem si ho zalozit lebo mi prisiel list zo socialky

jarka_black
20. okt 2023

Áno, a ani nemusíte nikomu nič oznamovať.
Pre krajný prípad: keby náhodou prišlo k znarodneniu 2. piliera, tie dobrovoľné príspevky a zisky sa evidujú zvlášť. Pekne vidíte, koľko vrátila Soc.poisť a koľko ste si prispeli Vy. Keby ste mali záujem, môžem Vám v pošte poslať screenshot svojej appky na to.

autor
20. okt 2023

@jarka_black napišem

hellwant
26. okt 2023

Autor do 2 piliera je zbytocne prispievat. To investuj cez brokera ak chces aj navyse davat, ktoreho aj NBS kontroluje. Dôvod je taky, ze sice, ak by doslo k znarodneniu ti dobrovoľne prispevky so ziskami vratia, ale tym ti (najpravdepodobnejsie)odpredaju akcie. Dalej, môzu byt trhy dolu a stratis na tom. A tie peniaze zas budes musiet vlozit aj tak do brokera na nakup ETF a znovu zaplatis mensie poplatky- Spread, pripadne konverzia meny. Dobrovolne davaj inde. Nic navyse nedavaj do 2 piliera.

jarka_black
26. okt 2023

@hellwant Dobrý point. Pred zafixovaním straty v takom prípade sa dá chrániť aktívnym rebalansingom. Čiže v čase, keď budú akcie dole, sporiteľ nebude v akciách, ale v dlhopisoch. Predpokladám, že tí čo dávajú dobrovoľné príspevky, používajú väčšinou predikčný model. Čiže napríklad od konca júla už v indexovom (akciovom) fonde svoje úspory nemajú - trhy odvtedy klesajú.
Ďakujem, že ste to spomenuli.

autor
26. okt 2023

@hellwant kde by ste odporučili teda investovať, cez koho cez čo a na čo? Nechcem investovať hlúpo, a neviem aká firma/ spoločnosť je naozaj dobra na tieto veci a naozaj vie poradit v tejto oblasti. Investovala by som mesačne asi len par eur tak kde sa mi to oplati?

autor
26. okt 2023

@jarka_black takže sa može pri 2. piliery stať že o peniaze pridem? Alebo nejaku časť.

jarka_black
26. okt 2023

Ak by ste boli v indexovom fonde a ten by bol zrovna poklesnutý a náhodou by vláda nariadila zrušiť 2. pilier - tak vtedy by ste zafixovali stratu, lebo by Vám bolo vyplatených menej peňazí. Rušenie 2. piliera nie je na programe dňa a ak by aj k tomu prišlo, bude to postupné a vieme sa na to pripraviť - minimálne tým, že zhodnotené peniaze najprv presunieme z indexu do dlhopisu, kde zafixujeme ich zhodnotenie (lebo dlhopis nemá veľké výkyvy) - a odtiaľ môžu putovať na účet v banke alebo inú formu investovania. Ale to je len teoretická úvaha - osobne si myslím, že dôchodková reforma konečne nabrala poslednými novelami správny smer a že ani Smer si nedovolí to úplne zrušiť. Skôr si myslím, že by mohlo prísť k nejakej forme presmerovania našich úspor do iných typov aktív. Koniec koncov, Fico to pred rokmi spravil podobne, keď zákonom presunul úspory ľudí do dlhopisov (ľudia stratili, ak si to aktívne sami nezmenili), čím sa financoval slovenský štátny dlh, čiže Fico si cez 2. pilier požičal od občanov. Mať dôchodkové úspory v dlhopise znamená požičať Slovenskej republike lacno a nevýhodne.

To isté sa ale deje bežne, žiaľ - keď si ľudia zmyslia zmeniť DDS! Napríklad vidia, že tam majú menej ako napr. pred 3 mesiacmi, lebo na fin. trhoch došlo k poklesu, a myslia si, že keď zmenia DDS, tak zbohatnú. Vždy, keď akcie / indexy poklesli, treba vydržať a práve naopak, prihodiť peniaze, lebo potom budú zase rásť. Zmenu DDS, ako aj pohyb medzi fondmi v rámci tej istej DSS, treba robiť s jasným zámerom.

jarka_black
26. okt 2023

Ja som začala k 2. pilieru pristupovať trochu inak minulý rok... nie extra príspevky, ale extra pozornosť. Nemusím tam vkladať nič "naviac", iba cielene zhodnocovať to, čo tam už mám. Za rok to prinesie viac peňazí, než by som tam bola schopná vložiť.
(Tento prístup nie je pre novozaložený 2. pilier. Človek tam už musí mať zopár tisíc.)

autor
26. okt 2023

@jarka_black dobre tak dajme tomu ze tam uz budem mat o par rokov niekolko tisic, co odporucate teda robit s tymi peniazmi? presuvat ich nejak alebo ?

jarka_black
26. okt 2023

Teraz len "inkasovať" platby zo Soc. poisťovne do dlhopisového fondu a tým pádom držať svoje úspory v dlhopisoch. Počkať na to, kedy indexové fondy, ktoré teraz strácajú, dosiahnu na ich "dno". Keď doklesajú, presunúť úspory do indexového fondu. Na toto je dobré mať poradcu, ktorý situáciu sleduje za Vás.

jarka_black
26. okt 2023

Alebo úplne najjednoduchšie... nastaviť v účte 2. piliera PIS a nechytať nič až do dôchodku.

autor
26. okt 2023

@jarka_black Čo znamena ten PIS alebo teda co robi?

jarka_black
26. okt 2023

PIS = predvolená investičná stratégia - v aplikácii to máte. Viac o tom google. V skratke: mladým až do 50. roku idú všetky príspevky automaticky do indexového fondu. Od 50. roku veku sa buď 4 alebo 2% ročne presúvajú do dlhopisového fondu kvôli zachovaniu hodnoty, aby pri nástupe na dôchodok bola táto časť peňazí pripravená na vyplácanie.

Ja som si PIS nedala, lebo existuje ešte lepší prístup. Ale kto od založenia piliera až do dôchodku nechce tieto veci riešiť, PIS je fajn riešenie.

jarka_black
26. okt 2023

O tom PIS Vám pri zakladaní 2. piliera nepovedali? Lebo v dotazníku a v zmluve je o tom reč. Agent by mal vysvetliť tieto veci, aby ste si vedeli vybrať. Predpokladám, že Vám ju zvolil automaticky, kuknite zmluvu.
V appke si to viete ale zmeniť. Len ma zaráža, že to s Vami agent neprebral.

autor
26. okt 2023

@jarka_black riesila som to cez BezAgenta sluzbu online

jarka_black
26. okt 2023

Aha. Čiže keď je to bez agenta uzavreté, tak Vám v budúcnosti neposkytnú ani poradenstvo, či ako? Máte v zmluve kontaktnú osobu aspoň?

autor
26. okt 2023

@jarka_black poradenstvo robia keby chcem, aj kontaktnu osobu tam mam

jarka_black
26. okt 2023

Dobrá správa pre Vás mladých, ktorí si zakladáte 2. pilier teraz: Sociálna poisťovňa Vám doňho pošle zaplatené odvody nie od dátumu, kedy ste si založili 2. pilier, ale spätne od mája 2023, ak ste už pracovali... lebo odvtedy platí novela zákona o SDS. Ste to vychytali. 🙂

martinp288
26. okt 2023

@anonym projekt bezagenta je vytvorený človekom, ktorý je sprostredkovateľ.
Jednu vec nepochopím, prečo ľudia uveria prakticky anonymnemu projektu ako človeku, ktorý s nimi sedí a hľadá vhodné riešenie, aby ten dôchodok bol ozaj kvalitný.
Ak si niekto myslí, že keď má 2. a 3. pilier, tak bude mať dobrý dôchodok, môže byť sklamaný. Nemusí to tak byť, ale väčšina ľudí to tak má.

jarka_black
26. okt 2023

@martinp288 Ešte som si všimla, že v tej kalkulačke bezagenta posudzujú max 10rocne obdobie. Nie celé, odkedy indexové fondy máme - lebo v tom prípade by sa zmenila tá DSSka ktorá vyjde vždy ako najlepšia. Stačí si pozrieť oficiálne výsledky na webe Asociácie DSS. A tak mi napadá, ze či tá vždynajlepšia v kalkulačke nedáva najvyššiu províziu. A tiež sa pýtam, prečo cez bezagenta nemôžem DSSku zmeniť? Čo ak by som chcela ísť z Uniqy do VÚB-Generali aj ja? A hneď si aj odpovedám - lebo za to nie je provízia.

Tým nechcem povedať, že ten víťaz v kalkulačke nie je víťaz. Je to dobrá voľba, ako aj tie dve-tri hneď za ňou. Ibaže tie detaily... bezagenta nie je bez agenta... je to "samostatný finančný agent" vedený v NBS ako agent, s províziou, ale menšou mierou poradenstva ako agent, s ktorým sa mladý človek stretne osobne. Ak má však budúci sporiteľ všetko naštudované, bezagenta je super spôsob, ako si 2. pilier založiť.

autor
26. okt 2023

@jarka_black zatial som to poriesila bezagenta, vybrala som si VUB myslim, ved keby nahodou, viem o rok prejst, takze uvidime. Zistim si info o tom a tak.

jarka_black
26. okt 2023

Máte to ok, ale buďte nasledujúce mesiace v dlhopise.

autor
26. okt 2023

@jarka_black Dakujem za info a rady. Kolko mes. pdporucate byt v dlhopisoch? a az potom tie indexy teda?

jarka_black
26. okt 2023

To sa práve povedať nedá dopredu. Jedno je však isté: akcie od augusta klesajú, posledné dni sú stratové, dnes tiež... preto mám svoje úspory zaparkované v dlhopise a moji klienti tiež. A keď príde k zmene trendu, pôjdeme do indexu.
Ak je niekto teraz v indexovom fonde, tak stráca. Potom sa to obráti a získa viac ako stratil. Historicky v priemere 9% ročne. Ale ten, čo nestratil, získa potom ešte viac.
.

autor
26. okt 2023

@jarka_black kde viem sledovat tieto štatistiky, stupania klesania?

jarka_black
26. okt 2023

Na webe Vub-Generali. Ale o to by sa mal starať ten agent, nie Vy...

martinp288
26. okt 2023

@jarka_black nepozeral som aku tam majú kalkulačku. Iba som si to hodil na NBS. Čo už, niekto zarobí a ľudia nech sa starajú sami. Tak ako si písala, že čas na zmenu fondov má pripomenúť klientovi agent a nie aby si to klient sledoval sám. Keď to ľudia chcú mať bez agenta, nech sa páči.

autor
26. okt 2023

@martinp288 za agenta platim ?

martinp288
26. okt 2023

@autor nie. Sprostredkovateľovi / agentovi neplatiš.

autor
26. okt 2023

@martinp288 ako alebo kde si vybrat najlepsie takeho agenta? podla coho