Ako má obyčajný človek nasporiť na dom?
Som smutná z nasej situácie .
Ako ma obyčajný človek našetriť na svoj dom?
Nedarí sa našetriť na ten ich potrebný vklad ci ako to nazvať. 😭
To si fakt obyčajný človek nedovolí vlastnú strechu nad hlavou? 😏😔
@missdiva Ak sa budem niečomu venovať dlhé roky a budem mať tak mizerný prehľad ako ty, vykašlem sa na to. Koho oblbuješ? Písala si v BA, nie je problém nájsť 3-izbový byt za primeranú cenu. Nepotrebuješ ani pochybnú "realitnú" odborníčku.
@nikolka1986 a k prvym dvom v tvojom linku, prve je prerobena ubytovna bez kolaudacie , ked ju bude mat ceny pojdu sialene hore.
a druhe, daj si do googlu kopčianska... horsie ako pentagon.
Veru asi ťažko. Mi sme radi ze sme v podnájme a peniaze nemáme ani len na stravu niekedy a nie ešte na dom
@missdiva Máš tam iné ponuky, to som nezadala ani všetky časti BA.
@lilienkah Presne tak. Konečne normálna odpoveď a nie len zmierovanie sa niekde v nejakej búde.
@nikolka1986 asi je to o stasti.mna z tohoto nasho vynesu len s nohami dopredu 😂 ja som tu doma odkedy som do neho prvykrat vstupila...
@nikolka1986 mna nemusis presviedcat 😉 vyznam sa. pre mna blba lokalita nie je ani dobra investicia ani miesto pre zivot kde by som chcela byť.
@saxana000 Ja náš byt nenávidím, neviem sa dočkať domu, keby som tu zgegla, tak tu aj strašiť ostanem. Všetko na ňom neznášam, susedov, samotný byt, jeho energiu. Od začiatku som ho neznášala. Brala som ho ako niečo, na pár rokov, ale nikdy to nebude pre mňa domov.
@nikolka1986 nehnevaj sa, ale o akych budach a radach tu pises? Evidentne nepoznas hlavne mesto ani ceny stavebnych materialov ci zariadenia.Spojit 2 mobilne domy, to je uz len "kvalita byvania" 🤦♀️ radsej budem v peknom byte a ostane mi aj na normalny zivot a nie zivorenie
Autorka koľko máš rokov a koľko rokov robíš?
Postupne budú ľudia, ktor budú radi aj za podnájom, lebo nenasetria ani na to, aby im vôbec dali hypo, alebo budú mať nízke príjmy.
Žiaľ je to tak.My bývame v dome 7 rokov, ale v dnešnej dobe by sme naňho určite nemali.Pozemok stal 100 eur m stvorcovy a to už bolo dosť veľa a teraz 250.
Už to bude ako v zahraničí kde byty, domy stoja toľko, že ľudia bývajú v nájomných bytoch, ktorých je u nás ako šafranu.
Máš možnosť ísť do zahraničia pracovať, požičajú Ti rodičia tých 20-30%, nájsť lepšiu prácu či ísť zatiaľ do malého bytu.Dnes chcú mať všetci v 25 r dom.
Ďakujem za toľko komentov a rad. Nepotrebujeme 5i dom , stačí nám menší, no nie a nie našetriť. Byt nechceme, obaja túžime po dome.
Tak jedine do zahraničia na pár rokov, všetko odkladať a nebude mať problém na tých 20percent, plus k tomu hypotéka do dôchodku ako všetci , takto robí veľa ľudí
Nepozname vas vek ani pracovne zaradenie ci pocet deti.Tazko ti tu konkretnejsie poradime.Jedine setrite ako blazni, zmente zamestnanie alebo si pozicajte od rodiny..ked tak nutne potrebujete dom🙂 drzime palce
Ani na byt. My byvame v 3 izb novom byte v Prahe,cenu pisat nejdem lebo by ste zaplakali jak my placeme pri vyske hypoteky na 30 rokov 😂 (podotykam ze 20% z ceny bytu sme museli mat v hotovosti)
Ale ten byt mame rok, a za ten jeden rok jeho cena stupla o 100 000€. To je sialenstvo co sa deje dneska.
@lea_nr preboha čo ste dnes všetky také podráždene.. nič neporovnavam, neviem kde to čítaš - autorka sa pýta ako obyčajný človek vezme na dom.. no na dom zoberie zväčša hypotékou, sme obyčajní ľudia? Sme..
a nehnevaj sa, my sme si brali hypo vo finančnej kríze ak si ju pamätáš, tie ceny a úroky boli vtedy vyššie a horšie ako teraz v porovnaní so zárobkami z tých časov..
@jana_eyre_2 podla mna nie podrazdene ale dneska stoji byt/dom okolo 300-400 tis ak si z velkeho mesta,tak nasetrit 60/80 tis a mat cca 1000€ na splatku hypo je asi trochu ine ako vas pripad spred 13 rokov, ze asi tak to myslela ze to sa uz neda porovnat. pred 13 rokmi to slo asi lahsie vsetkym ako dneska lebo tie ceny su astronomicke
@amelia89 opakujem sa.. brali sme si hypo v hypotekárnej kríze čo si už asi málokto pamätá.. bola porovnateľná, ak nie horšia situácia..
A teda opravujem sa, hypo sme brali presne v roku 2008, keď to bolo u nás najhoršie.. čiže je to 14 rokov, nie 13..
Úrok sme mali takmer 7%..
@amelia89 nestojí, do 150 postavis menší dom ak máš kde
Dom hneď ťažko. Postup je že kúpiš maly byt, pár rokov šetríš a zároveň byt rastie na hodnote. Byt predáš, kúpiš väčší byt, atd. az sa prepracujes k dream bývaniu. Môže to byt skor / neskôr. Podľa toho aký veľký kompromis urobíš napr. na lokalite, veľkosti, veku.
Odporúčam nájsť si dobrého finančného poradcu a prebrať s nim možnosti. Po prečítaní komentárov tragédiek v tomto príspevku sa fakt musím zasmiať koľko expertov tu je 😀 však keď vám stačia byty tak tam žite aj do smrti a nemusíte odpovedať na dotazy ktoré sú očividne nad vaše chápanie
@jana_eyre_2 tiez sme vtedy byt kupovali za 6% 🙂
Dom nie je standard, skor nadstandard. Maly pozemok 400m2 na dedine a postavit svojpomocne bungalow s 4 izbami nemusi ani dnes stat brutalne peniaze.
http://www.domnakluc.com/domy Aj keby sa tie ceny prenasobili dvomi, stale sa to da.
@nikolka1986 vo velkom meste(v blizkosti?) Bratislava- Praha?
A nahodou to kontajnerove byvanie je uzasne, strasne dobre to vyzera a ked sa to zariadi je to aj pohodlne... v tejto dobe, iste by som nekupila byt za 180t... radsej pozemok (kludne vacsi) a ked na to nemam su ekonomicke riesenie, mobilne domy atd... postavim, ansadim okolo rastliny, kvety, bachnem do zahrady lavicku :D radsej toto ako cirkus v nejakej odlahlej casti mesta, za rohom osada atd, len aby som sa vpratala bytom "do rozpoctu". Kym nie su deti, clovek tam chodi iba spať, doslova...
Nie sme uz najmladší. Ja pred 40tkou, muz pred 50tkou. Jedno dieťa. Mame nasetrenych par tisíc no je to stále veľmi málo.

No neviem ako to je teraz ale aspoň vam poviem našu príhodu..našla som si priateľa a logicky chceli sme bývať spolu, obaja sme bývali pri rodičoch a začali sme hľadať ako väčšina ľudí rovno podnájom (v BA) dosť ma to odrádzalo platiť 600€ mesačne za 2i byt po x-milión ľuďoch ale nemali sme veľmi na vyber..ale predsa len som pozrela domy v okoli 30km od BA aj keď to bolo nedosiahnuteľné..poradili sme sa s finančným poradcom a zistili sme že za hypotéku aj s úverom (10% doplatit hypo a 30k€ na zariadenie domu ako nový nábytok a pod.) budeme dokopy platiť menej ako za podnájom (bol to novy bungalov)... nemali sme spolu našetrené ani cent (muz akurát kúpil nove auto na ktoré som mu aj ja prispela to posledné čo som mala) a podarilo sa nám to aj napriek tomu že ja som bola nezamestnaná a muz ma plat niečo pod 2000€..jedine na čo sme si našetrili bola záloha za dom..treba sa len dobre informovať, všetko sa dá z vlastnej skúsenosti dobry finančný poradca ti vybaví aj z ničoho niečo