icon

Ako má obyčajný človek nasporiť na dom?

19. apr 2022

Som smutná z nasej situácie .
Ako ma obyčajný človek našetriť na svoj dom?
Nedarí sa našetriť na ten ich potrebný vklad ci ako to nazvať. 😭
To si fakt obyčajný človek nedovolí vlastnú strechu nad hlavou? 😏😔

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
autor
19. apr 2022

Viem ze niektoré viete odložiť aj par stovák ci 1000ku. No mali by ste si uvedomiť , že nie každý to vie/môže.
Nemusíte brat takých ľudí ako spodinu . Šetrili sme 2r na svadbu, furt je niečo. Stačí pohreb v rodine a vsetke úspory sú preč.

simca06022011
19. apr 2022

@neanonymna ja som napisala kolko som zarobila, presne. to bola napr. v ba mzda presne v 2002-2003 a nasledne v BB rok na to. Cize velmi ma netrapi kolko bola "minimalka", zarobila som to co som napisala :D A predpokladam, ze som nebola ziadna rarita.

saxana000
19. apr 2022

@fidka79 by si sa cudovala kolko ludi v mojom okoli je pysnych ako dobre vybabrali s poistovnou ked ich porusili.nehovoriac o zivnostnikoch zaravajucich niekolko tisic s minimalnymi odvodmi do socialky ti sa budu veeelmi cudovat pri vymere dochodku.

amelia89
19. apr 2022

Anonym: Odpoved na tvoju otazku je: ano,pri vasich prijmoch a setreni,veku atd je rodinny dom asi len sen.

saxana000
19. apr 2022

V tomto pripade naozaj o dome ani neuvazujte.ak je Vam 2000 eur suma ktora Vam nabura rodinny rozpocet na niekolko mesiacov/rokov

blevka
19. apr 2022

@naty2020 Ale to je úverový podvod. Do toho by som nikdy nešla.

lea_nr
19. apr 2022

@jana_eyre_2 podráždene tu reaguješ jedine ty 🤷‍♀️ ja som len poukázala nato že nehnuteľnosť pred 13 rokmi mala nižšiu hodnotu ako teraz... Mali ste vysoký úrok ale je rozdiel mať taký úrok na 70tisic a na 300 tisíc...A hlavne je ľahšie si tu hypotéku zobrať, keď ňou človek pokryje celú kúpu a nie len časť ako je to teraz.... Obyčajný človek nemá len tak na boku 20-30 tisíc aspoň teda ja takého obyčajného človeka nepoznám 😅

kikushaa
19. apr 2022

@simca06022011 domy su na m stvorcove lacnejsie ako byty 🙏

simca06022011
19. apr 2022

Autorka, neberieme ta ako spodinu, ved je to normalne, proste nie kazdy na to ma financie. Ale fakt je ze mas takmer 40, parnter takmer 50. O dome mozete snivat samozrejme, ale ked chcete naozaj ho mat, treba nieco zmenit, zvysit prijem alebo zmenit sen. A vidis, sama pises ako tazko setrite. Tak si predstav ze zrazu budes potrebovat 1000 na bojler. Alebo prides na chybu v dome ako my a budes potrebovat rozobrat strechu, zatepit z vnutra (to sa nam stalo... 8t).. ako to chces potiahnut? setrit roky? fakt je lespie ist do bytu, tam kopec tychto vydavkov nemas, riesi to cely "panelak".

simca06022011
19. apr 2022

@kikushaa wow, naozaj? :D

luccija
19. apr 2022

Tak aj vy by ste si mali uvedomiť, že nie každý dokáže našetriť a mať dom.Ved to nie je modla mať dom.Aj ja by som chcela mať Mercedes a nemám🙂ak niekde bývate to predajte choďte do podnájmu a stavajte.
@kikushaa tiež som pozerala, že keď mini byt v Ba to už fakt radšej dom a pomaly rozdiel v cene minimálny.

amelia89
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
19. apr 2022

@simca06022011 nám ručili (vtedy ešte s prvým manželom) môj rodinný príslušník a jeden veľmi dobrý priateľ (len priateľ), ktorý ma mal "prečítanú" a jednoducho mi veril 🙂 napokon to aj tak dopadlo tak, že sme sa dosť rýchlo rozvádzali, byt sme predali, úver vyplatili a zvyšok si rozdelili, čiže zrejme sa aj ručiteľom uľavilo, hoci šli ručiť bez nejakého presviedčania, boli celkom ochotní, čo sa dnes už, samozrejme, nevidí 🙂 ani ja by som dnes už nešla ručiť... ale predsa len, pred tými 23 rokmi a v malom mestečku, kde každý každého poznal, dalo sa 🙂

danielinaa
19. apr 2022

Autorka: No ale keď na to nemate, tak načo taky príspevok? Nikdy ste na to nemali, nemáte a mat nebudete. A na co ste šetrili na svadbu 2 roky? To ste nemohli sa zobrať len o svedkoch? Hlavne ze ste sa vytiahli pred rodinou ze mate svadbu. Lepšie by ste urobili keby si tých par tisíc za svadbu odložili ako robiť svadbu na ktorú nemáte. Za mna su to peniaze vyhodené oknom.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
19. apr 2022

@neanonymna aha, čiže chodiť "na stavbu" 15 rokov? no ďakujem, neprosím....

sasa1310
19. apr 2022

@luccija kde máš na mysli ten dom, poprosím o info lokality, keď je v cene garsonky. Rada kúpim.

panelacikova
19. apr 2022

@kikushaa
@simca06022011 tak dievčatá, ak porovnáme byt v BA a dom v Hornej Maríkovej, tak áno, dom je lacnejší....

panelacikova
19. apr 2022

autorka: ja si o tebe myslím, že ty nedokážeš našetriť, vlastne si to týmto príspevkom aj potvrdila... a kto nedokáže našetriť aspoň základ, nedokáže splácať ani tú hypotéku. je to prakticky to isté, čo sa týka odlivu peňazí v domácej kase. s tým rozdielom, že pri hypo ideš bývať hneď (do max. 1-3 rokov, ak staviate dom), pri šetrení sa môže stať, že bývať ani nepôjdeš (na 99,99999%), pretože inflácia + nárast cien pozemkov a materiálov je mnohonásobne vyššia čiastka, než si schopná za rok ušetriť (a to aj keby si zarábala nadštandardne).

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
kikushaa
19. apr 2022

@panelacikova cerstva skusenost z bratislavy byt ohodnoteny na vyse 200tis. 3i 63m. Dom 160m dokonceny do standartu 300 tis. Ale ano pozemok uz mame cize cisto len stavba. Pozemok je tiez v ba.

sasa1310
19. apr 2022

@kikushaa tak ale pozemok v BA je v cenovej relácii toho domu. Tak tu nepíš, že je to cenovo lacnejšie.

panelacikova
19. apr 2022

@kikushaa veď daj lokalitu bytu a domu....

danielinaa
19. apr 2022

@neanonymna jediný kto tu žije v bubline si ty. 🙂

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
kikushaa
19. apr 2022

@panelacikova byt petrzalka dom rusovce, teda pozemok, dom este nestaviame aj ked name stavebko ho stavat asi ani nebudeme 😆

fidka79
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
19. apr 2022

@neanonymna nie je to moja bublina ani bublina iných žien, čo tu prispievajú. ak nemáš pozemok, tak máš smolu. my sme s mužom tiež uvažovali pred cca 2 rokmi a áno, šlo o minidom. teda nie úplne že 20 m2, ale cca 55 m2. čo by bol fakt minidom (keďže sme traja). i tak by nás bol vtedy vyšiel aj s pozemkom okolo 160 000 (to bolo pred 2 rokmi, dnes by to vyšlo - aj s pozemkom - na cca 250 000).

panelacikova
19. apr 2022

@kikushaa a pozemok?