icon

Ako má obyčajný človek nasporiť na dom?

19. apr 2022

Som smutná z nasej situácie .
Ako ma obyčajný človek našetriť na svoj dom?
Nedarí sa našetriť na ten ich potrebný vklad ci ako to nazvať. 😭
To si fakt obyčajný človek nedovolí vlastnú strechu nad hlavou? 😏😔

christina_petrikova
20. apr 2022

predstavy su to sice pekne, len co ak sa syn vyberie niekam prec. ze nebude chciet zit na slovensku alebo bude mat o samotnom byvani inu predstavu. spoliehat sa na to, ze od polovice ho bude platit on, tak to mi pride trocha egoisticke

lilienkah
20. apr 2022

@kitycat pisala som to veľmi v skratke preto je to take chaotické 😔 áno kúpili sme bungalov a chodili sme spolu pol roka predtým, hypotéku si vybavil on sám na seba za 3 a pol mesiaca odkedy sme začali hľadať spoločne bývanie, výhodou bolo že mal účet v tej banke od 18 čiže bol “bonitnejsi” zákazník a nemáme spolu deti.. ja som len chcela poukázať že dá sa to dokázať aj z ničoho rovno nový dom v dobrej lokalite ale je rozdiel riskovať ako my čo sme nemali spolu nic ani majetok ani deti a nemali sme čo stratiť iba získať ako rodina ktorá už ma svoj zabehnutý systém a deti

najk
20. apr 2022

10 - 15 rokov chcete platit Vy, potom aby platil syn? To vazne mu planujete taku gulu na nohu? A kym bude platit, tak bude cakat kym umriete, aby mal moznost vyuzivat nehnutelnost, ktoru plati? Alebo si nastahuje k Vam zenu aj detmi, ked uz Vam bude platit dom? Zena bude nadsena. Alebo kym umriete pojde do podnajmu, aby mali sukromie a bude platit podnajom a aj Vasu hypotéku?
Inak snivat mozete. Aj moja svokra stale sniva o domceku. Aj na hypoteku sa bola pytat v banke. Ma 68 🙂

hellwant
20. apr 2022

@vevesh zaujimave som nevedel, ze toto sa da, len tym si dieta na seba berie tarchu, ak sa zaľúbi, bude chcieť inde zit, tak na byt, ci dom s manzelom dostanu realne mensiu hypo ako by im vychadzala vzhladom na ich spolocny prijem, lebo jej by uz jednu zaratavali.

vevesh
20. apr 2022

@hellwant oni postavili dom tak, ze dieta ma v ramci domu samostany 3-izbovy oddeleny byt🙂 cize zatial bez partnera byvaju vsetci spolu, neskor zavru dvere a su "u seba". A takto su riesene domy vsade tam, kde je tazke dostat sa k stavebnym pozemkom, resp. Musi byvat viacero rodin na jednej parcele...

kvetinka75
20. apr 2022

zostaň radšej v byte. My sme v podobnom veku 45-50 s 1 dieťaťom. Tiež sme zvažovali dom. Ale - pohodlnejšie a lacnejšie nás víde byt. Roky budú pribúdať, kto bude vládať robiť okolo domu? To nie je iba že trávičku pokosíš. TAm stále treba niečo. Už keď som ho nemala keď som bola ,,mladá,, teraz si nebudem komplikovať život. Jasné, je to krásne zobudiť sa ráno, vypiť kávu na teraase, posedieť v záhrade, mať bazénik, a pod. Nám by stačil iba menší úver okolo 20 tis. aby sme mali dom. Ale nešli sme nakoniec do toho. Aby som sa potom do smrti stresovala či bude na splátky. Už chcem mať kľud, venovať sa svojim záujmom, oddychovať. Dom s hypotékou by nám to iba skomplikovať. Tiež túžim po dome. Ale budem realista a budem tam, na čo mám ako zbytočne vyskakovať a rútiť sa do problémov.

danielinaa
20. apr 2022

Tak ďakuj Bohu, ze ste tam už 7 rokov, všade také podmienky nie su, a taktiež sa tie podmienky môžu zmeniť hoci dnes to mate tak. Tiež pri sociálnych bytoch neznamená, ze ked vy dvaja zomriete, automaticky tam môže ostať vas syn. Môžu ho aj vyhodiť odtiaľ. Nedávno som citala na fb smutný príbeh mladej invalidnej zeny, ktorú chceli vysťahovať z mestského bytu lebo rodicia jej zomreli. Socialny byt je preto sociálny lebo je pre sociálne prípady, pre ludi s nízkym príjmom, prijem pravidelne kontrolujú a keď je vyšší ako tabuľky, vystahuju ta a ubytuje ludi, ktorí to viac potrebujú.

sasa1310
20. apr 2022

Na som musíte mať príjem. Aj na hypotéku. Bez príjmu úver nedostanete. + 30% našetrených. A že bude splácať syn. V prvom rade banke treba preukázať, že vy ste schopní splácať úver už teraz.

sasa1310
20. apr 2022

@vevesh na toto ale museli mať dostatočný príjem. Banka musí vedieť, že oni budú splácať do poslednej splátky a nie ich dcéra. Čo autorka na to príjem rozhodne nemá

kvetinka75
20. apr 2022

no neviem si predstaviť, že by som v tomto veku nič nemala. A to sme s mužom nemali ani vysoké príjmy. Roky som bola tesne nad minimálkou, lebo som potrebovala prácu s istými výhodami a tak som robila za menej a dokázali sme si našetriť na nové auto, záhradu, chatku, Na väčší byt. A stále máme nejaké úspory. Neviem koľko zarábate a na čo míňate ale problém bude asi aj šetrenie. Pri jednom dieťati sa dá ušetriť. A to sme chodievali aj po výletoch, dovolenkách,

h2
20. apr 2022

@didi2102 No to je pekné, že oni sa "rozhodli, že im je dobre" v mestskom byte za 230€. Keby každý dostal mestský byť za 230€ na mesiac, ľudia by si aj nehnuteľnosti prestali kupovať.

hellwant
20. apr 2022

@vevesh myslel som si, ze to budu mat oddelene, len to nic nemeni na tom, ze by chceli uplne sami byvat a inde. Velakrat tu pisu zienky, ake problemy su u svokrovcov a to maju aj samostatny dom postaveny na zahrade- ak je velky pozemok. Ale mozno to jej pripad nebude😉

hellwant
20. apr 2022

@danielinaa otazka, lebo do tejto problematiky nevidim.
Je každy obecny, ci mestsky byt socialny byt?
Lebo tu moze byt rozdiel, pri socialnom musite splnat iste podmienky a dodrzovat, sa mi zda aj ohkadom zarobku, ale ak mestsky by znamenal iba najomny, tam by nemuseli po prideleni byt podmienky, iba platit a neznicit ho. Ale ako pisem neviem ci fakt vsetky nie su brane ako socialne🤔

anja27
20. apr 2022

Inak ja nechapem preco vacsina ludi tuzi mat svoj dom..Asi si neuvedomuju ze to nie je len mat ale aj sa starat co je vela casu a vydavky navyse. Je fajn mat vlastnu zahradku ale ine vyhody tam az tak nevidim. Susedov blbych mozes mat aj v dome a v zime je to len robota a nemas z dvora takmer nic..Je to ostara ja som zila roky v dome a to starom ktory sa zacal prerabat a nikdy viac! Novy mozno fajn ale nechapem napr ked si ludia kupia barabiznu staru za dost velke peniaze v dnesnej dobe a potom su doslova otrokmi vlastneho domu. Neviem si to predstavit vsetok volny cas a takmer vsetky financie vrazat do domu. Nestalo by mi to za to. Ak su na to financie dobre beriem ale pokial nie je ani na kupu poriadne naco? LEbo znamy znama kolega ma dom a ja chcem tiez? Nie je to len o tom chceni a ostatne veci nevidia ludia? Mne to tak pripada. A potom ked ten dom maju zistia ze to nebola az taka super volba. Pre mna je idealne mat byt a k tomu nejakumalu vikendovu chatku ked uz tak okolo ktorej je sice tiez robota ale idem tam kedy ja chcem a nemusim stale aj v zime riesit kurenie odhadzovanie snehu a ine veci. Ja viem co je to zit v dome a tiez som velmi byt nechcela ale uz by som asi nemenila teraz

kvetinka75
20. apr 2022

@anja27 ide o to, že veľa ľudí chce aj niečo sadiť, pestovať, príp. chovať. Ja mám záhradu pár km od domu a poviem ti, že niekedy sa mi tam tak nechce ísť. Iné je, že prídeš domov, prezlečieš sa, dáš prať a vybehneš na pol hodku do záhrady. Už len kvôli polievaniu tam niekedy musíme ísť. Okrem toho, keby som mala dom, mám aj pár sliepok a domáce vajíčka, príp. psa. Deti sú viac vonku, v lete bazén po ruke a nie aby som sa tam trepala autom alebo autobusom, všetko prevlákala a potom späť. -Celé leto ked sú teplé dni, beháš hore-dole v plavkách. Ja som buď doma v byte alebo na záhrade. ale nie je to ako byt. Takže má to svoje výhody. Keď chcela dcéra stanovať, vždy sme sa trepali na záhradu, nosili pitnú vodu, ani sa tam poriadne osprchovať nedalo, jedlo len také, ktoré sa nepokazí v teple. Bolo by to jednoduchšie v dome. Vidím ako žijú niektorí v domoch. Má to aj svoje veľké výhody, nielen nevýhody.

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
didi2102
20. apr 2022

@h2 o byt žiadali 5rokov, každý môže podať a keď spĺňa podmienky len sa čaká,u nás bolo to šťastie že sa.prerabal starý veľký internát a vzniklo veľa 1-2izbovych nových bytov , sme pod Tatrami taká diera, čiže dostal v podstate každý kto požiadal , každý má tú možnosť

sasa1310
20. apr 2022

@didi2102 hlavne v Bratislavskom kraji ma každý tu možnosť😂

didi2102
20. apr 2022

@sasa1310 príďte bývať na východ vždy sú tu voľné a lacné byty , domy , podľa toho sa potom zariaďte s prácou ktorú nenájdete , vyludnuje sa to tu,my sa potešíme

h2
20. apr 2022

@didi2102 Nie, nemá každý tú možnosť. A keby všetci podali žiadosť do tej "diery pod Tatrami", tak ani tam nedostane každý.

h2
20. apr 2022

@didi2102 Prečo by sme my, ľudia zo západu, mali ísť na východ? Veď vy z východu prestaňte prichádzať sem, hneď sa to tam prestane vyľudňovať.

didi2102
20. apr 2022

@h2 skúšali ste ? Alebo v inom meste ? Áno mne by ten byt nedali lebo máme vysoké platy 😄 tak máte pravdu nie každý má sancu

didi2102
20. apr 2022

@h2 ja tu žijem a nemienim sa sťahovať,mám sa nad pomery slovenských pomerom, len bol tu komentár že ba kraji sa byť nedostane , ok ja to neberiem nikomu že tam je problém, ale nik nebráni sa prisťahoval tu,ja osobne som v ba kraji nikdy žiť nechcela a ani nebudem

didi2102
20. apr 2022

@h2 proste sa ešte niekto bude závidiet ten mestský byt 😄 ja sa už nedivím že si závidia domy

h2
20. apr 2022

@didi2102 Neskúšala. Ja mestský byt nechcem, mám svoj dom. 😉

danielinaa
20. apr 2022

@hellwant mozno sa mýlim ale ja mam vedomosti mestske byty a obecné su standardne sociálne. Môžem sa aj mýliť, nevravím. Ale cena nájmu takého bytu je tretina pripadne polovica štandardného nájmu. Napr. sociálne byty u nás stoja 125 eur za 50 štvorcový dvojizbový byt. Elektrinu plati každý sam. Elektrinu rodina so 4mi deťmi plati 60 eur. Ale v tej istej bytovke rovnaký byt 2 zeny , matka s dospelou dcerou 90 eur, čiže je to aj o gazdovani. U nás z bytov nevyhadzuju napr. A cena dvojizbovaku u nás starý 40 ročný 80 000 eur. Pri takomto najmä sa ani neoplatí mnohým ktorí nemajú deti kupovať niečo vlastne. Aj veľa starých mládencov žije v tých bytoch. Ale u nás sa dava len obyvateľom dediny, ked je volny dajú hocikomu, len mysi byt z dediny, avšak hneď ako je slobodná matka s deťmi, alebo socialny prípad, samozrejme dajú jej. Žiadosti majú hrubý fascikel. Väčšinou si ich berú mladí po svadbe ktorí sestria na vlastný dom, lebo predsa len mat mesačne náklady okolo 200 eur je parádna suma, kde a da krásne ušetriť, ked chceš. Byty sú však malinke, lutujem rodiny s deťmi v nich, ale ludom v núdzi stacia.

vevesh
20. apr 2022

@hellwant ono to je zvacsa riesene uplnym oddelenim, nie take to "slovenske delenie"- akoze dom v zahrade svokrovcov (co niekedy musis prejst aj cez dom svokrovcov🙈🙉🙊), ci horne poschodie alebo par izieb na poschodi. Sme v zahranici a tu sa buduju normalne samostatne jednotky s vlastnym vchodom,vlastnou zahradou (ak je k dispozicii). Viacmenej maju to tak zratane, ze ak by aj dcera nechcela s nimi byvat, mozu to normalne prenajat cudzim a tym vykryt hypo.

@sasa1310 brali sa do uvahy platy 3 ludi+ rucilo sa pozemkom a domom, ktory za 3 mesiace vzrastol o 30% hodnotovo a splatku maju nieci menej ako komercny trhovy najom.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
smajcii
20. apr 2022

@zmrzlinka2021 všetko je to uhol pohľadu, ja som prežívala doteraz, keď som bola zatvorená v byte, tak tých pár km navyše je v pohode, ani teraz nebývame priamo v BA a moju robotu môžem robiť aj v Dunajskej Strede napríklad, keď sa dám preložiť.
A či je to zlá lokalita, prikrývam sa tým na čo mám, v BA by som žiť nikdy nechcela a aj keby chcem, tak cenovo to vyjde ešte drahšie 😀

elizabet173
Autor odpoveď zmazal