Ako má obyčajný človek nasporiť na dom?
Som smutná z nasej situácie .
Ako ma obyčajný človek našetriť na svoj dom?
Nedarí sa našetriť na ten ich potrebný vklad ci ako to nazvať. 😭
To si fakt obyčajný človek nedovolí vlastnú strechu nad hlavou? 😏😔
autorka, nezabúdaj na fakt, že ružička by dnes zaplatila za ten istý dom cca 120 000 eur (predpokladám) ak teda lokalita stála aspoň za niečo 🙂 a to ešte neuvádza, či kúpa domu obsahovala aj cenu pozemku, alebo už pozemok mali a jednoducho dom za 70 000 naň dali už len postaviť... 🙂
@saxana000 prečo 2000e?
@smajcii ďakujem, držím vám palce
@stanulienkat dom a nasdszandar ? Fiha
@smajcii cestovaním budeš len prežívať plus kopec strateného času a peňazí. 40 km od BA, kde pracujete, je dosť zlá lokalita.
@juliavolna áno, nadštandard, pokiaľ človek nechce žiť v nejakej diere a život zabíjať cestovaním a tankovať ako blázon.
@danielinaa a prečo si nemohli odkladať aj 1000€? Nechapem
My sme úplne obyčajní ľudia čo začínali od nuly, a počas vysokej školy si brigádami a darčekmi k narodeninám /Vianociam /sviatkom dokopy našetrili každý tak do 4000€. Keď sme po VS začínali (s dosť smiešnymi nástupnými platmi, vzali sme malú hypo a kúpili garsónku v Petržalke. Co najlacnejšiu čo najmenšiu, ze ved na par rokov kým budú deti stačí. Hypo aj s energiami vyšla 120€. Co sa dalo sme si odkladali, po 4 rokoch byt predali (s malým ziskom) a zložili zálohu na dom (z toho zisku a z nasetreneho) a vzali hypo na dom. Hypo sme v správnom čase prefinancovali a vyšlo nám na dve autá a na rekonštrukciu.
10 rokov mame už splatene, ešte 20 nás čaká (ale medzicasom sme s platmi už uplne inde).
Kebyže mame ísť do domu dnes....pri týchto cenách....fu....neviem neviem kde by sme na to vzali. Každý deň si ďakujem za nápad kúpiť tento dom v tom čase (a už vtedy sa nám zdal drahý. A dnes by som ho predala za raz toľko 🤦♀️)
@zmrzlinka2021 čo je to diera ? Veľa ľudí býva v ba a majú svoj dom a nie je to nadštandard
@nicole003 presne o tom hovorím.. ja napíšem napr. O mojom prvom byte.. kúpila som ho za 700tis SKK v roku 2005.. v roku 2009 som ho predala za 1,5miliona skk - to je 45tis€ teraz tá istá garsónka stojí na rýchlo čo som pozerala 75tis.. LENZE vtedy bol priemerny plat 600€, teraz je to 1200€.. vtedy boli úroky cca 6-7% a teraz sú v priemere koľko max 1,5%? To všetko sa odrazilo.na splatke.. čiže naša prvá hypo splátka bola 700€ a istina sa takmer nesplácala, len úroky.. teraz mame defacto vyššiu sumu hypo ako.sme si vtedy brali, ale už výrazne splatenu a to máme výrazne nižšiu splátku..
ano, teraz treba mať možno popri hypotéke aj spotrebak keďže neposkytujú 100%.. ale príde mi fakt zarážajúce že sa tu budeme doťahovať že kedysi to bolo ľahké.. no nebolo.. nejaký ľahší boom bol možno od 2015 do 2020, keď sa začalo veselo stavať, boli dobre úroky, ceny obstojne.. ale nebolo to tak vždy.. pretože finančná kríza reálne bola a boli všetci tiež z toho mimo a všetci sa báli čo bude..
Nikdy to u nás nebolo.lahke.. za komunistov sme síce každý niekde bývali, avšak za akú cenu, však.. (nemyslím finančnú) po revolúcii to bol čistý chaos, polovica sa učila v tom chodiť, druhá polovica využila a nakradla si čo sa dalo.. keď sa to akosi ustálilo, mladí mali stále problém s vlastným bývaním, pokiaľ ich rodičia nemali zdedene majetky.. a potom keď už sme konečne boli v eú, tak potom bum padli banky, samé problémy.. plyn.. keď sa to zase na čas ustálilo, prišla korona, potom zase vojna.. (medzi tým nechcem zabudnúť na hrozne vlády na sk čo zväčša práve tým obyčajným.ludom nikdy nepomáhali) život je stále sinusoida, ale ľudia buď rýchlo zabúdajú, ALEBO riešia len to čo sa ich aktuálne týka.. a potom každá generácia má pocit že práve tá jeho to má najťažšie na svete..
Autorka, prepáč za úprimnosť, ale čo ste doteraz robili? Bývate v mestskom byte, 2 roky ste šetrili na svadbu (!!!), nemáte našetrené nič a teraz, keď už máte vyšší vek a ceny nehnuteľností vyleteli do neba, ste sa zobudili, že chcete dom? Ja neviem, ako to chodí v týchto mestských bytoch, ale domnievam sa, že je to relatívne lacné bývanie. Keď sa mýlim, tak ma oprav, prípadne môžeš napísať, koľko vás vyjde bývanie v mestskom byte. Ale ak je to tak, že tam platíte málo a napriek tomu nedokážete ušetriť, tak fakt sa treba len zmieriť s tým, že dom nebude. ☹️
@juliavolna dom v BA stojí 500+
@jana_eyre_2 presne, výraz ļahšie bolo platí vždy , keď sa so súčasným platom pozeráš o par rokov do minulosti, ale ľudia zabudaju, že źivot sa uberá vpred a nie vzad.
Kupu domu si treba velmi dobre zvazit. Pretoze ked nemam ani len na tu kupu tak by som do domu urcite nesla. Mas predstavu co stoji udrzba domu kurenie atd? Plus stale sa nieco pokazi takze treba si to veomi dobre zvazit ci vam to stoji za to.
Autorka, vy ste sa rozhodli ziť - keďže mate mestský byt- štylom ako na zapade. Vaš (asi) bonus je, že v podstate, by vás nemali z neho vyhodiť, kedže to nie je ako keď platìš najom človeku, čo ho má ako investicnu nehnuteľnosť a rozhodne sa ho predať, lebo chce peniaze na čosi. Ale zijete v krajine, kde sa upínaju ľudia na vlastnenie nehnuteľností a po rokoch, ked vidíte rodiny ako majú zahradku, gril, bazen to začína doliehat na psychiku a ak od znamych počujete vyjadrenia naš byt, či dom tak dupľom. A budem úprimný, v tomto( mať nehnuteľnosť) my Slovaci mame podobnú mentalitu.
Oveľa väčší problem je, že tým, že máte mestský byt(casto nižšia splátka ako u jednotlivca ktorý ma naň hypo a chce zarobiť) a nemáte hypo ste sa vykašlali na investovanie. Nevieme ako ste na tom s príjmami a spotrebákmi. Každopadne pri vašom veku bude obrovská splátka plus nemate ani moznosť založiť byt, keďže je mestský, čiže asi ani tých 20% ( lepšie, keď 30% z celkovej ceny, lebo vždy sa stavba navýši a kde je vybavenie ešte)nemáte.
Moja rada- investujte a vy už dožite v mestskom byte. Aby aspoň vaše deti mali našetrených potrebných pár tisíc a mohli si ju zobrať, prípadne vás zachrani zdedenie domu, či bytu- ak je taka možnosť- po rodičoch.
Áno môžte vyskúsať hypo plus spotrebák, ručitelia atd. , ale taku búdu si na seba našijete, že toto by som vam v živote neodporucil, keďže už hypo na 30 rokov nedostanete a nedokazali ste ani investovať, ciže finančná gramotnosť je slabšia. Od splnenia si sna ku platobnej neschopnosti a osobnemu bankrotu a zničeniu zivota aj vašim deťom vie byť tenká hranica.
@hellwant nie všade máš mestsky byt navždy. Niekde ti ho napr. zoberú po 5 rokoch, aby sa spravodlivo uslo všetkým kedze je dlhy poradovnik.
@danielinaa dal som tam asi do zatvorky pred ten bonus nevyhodenia, prave preto, co ste spomenula😉
@hellwant vôbec to nechceme nasilu, ze musíme niečo vlastniť. Rozhodli sme sa hlavne kvôli synovi, ze by sme mu zanechali nejaký dom. Ze 10/15 rokov ho budeme platiť my a potom ho necháme synovi a za ďalších cca 15 r. By mohol mat svoj dom uz bez hypo. Všetko si to len predstavy samozrejme a vieme ze život sa vie otočiť za sekundu.
Rodicia tiez nič, takže žiadne dedenie. Žiadne pôžičky na krku .
@danielinaa bývame v ňom 7r.
Nuz chodte do zahranicia a zarobte si a ked sa postavi dom budete uz na penzii ja si sen splnam kazdy vikend v dome u rodicov na dome dom nieje len luxua ale jbteuie bojler chodnik atd atd plus biac prace kolo neho. My sme boli s muzom bonku kupili byt auto prerabku a aj dve dovolenky bez hypo
A ak vas syn pojde inam? Mnohi si neuvedomuju, ze to neznamena, ze ked maju deti, oni budu chciet tam zostat.
Ak toto je vas ciel- cize nie az tak uplne vasa chut mat dom-lepsie urobite, ked zacnete investovat tych 10- 15 rokov a date mu peniaze a on sa rozhodne kde chce zit.
Keby ste boli 30 pohoda, len teraz uz musite zvazovat viac nasledky ake moze mat taka vysoka hypo na kratsiu dobu splacania na vas zivot-. Drzim palce.
Moja situacia- ja vlastnim 1 izbak v Ziline a tiez ho mam pre syna, ale povodny zamer bol v 26 rokoch takýto -kupim byt na hypo, ak sa ozenim a nahodou zena bude mat dom, budeme byvat u jej rodicov mozem prenajimat, ak nie zobrali by sme ďalší spoločne a ten 1 izbak tiez prenajimame,ale keby nevyslo manzelstvo nedelim sa s nou o ten 1izbak, ten je moj(ziskany pred manzelstvom)Prisiel syn, manzelstvo nam- nastastie- funguje. Cize ostane pre syna. A zas neviem, ci ostane v Žiline, ci u nás na dome, kazdopadne ak pojde inam, na ten byt navysi hypo a kupi byt ci postavi si dom tam, kde chce a dalej ho prenajima, splaca mu hypo a dlh nie je na jeho vlastnom kde byva.
Lenže ja som uz kalkuloval v 26. Vzdy o krok dopredu v mysli som sa snazil byt pred konkretnou udalostou.
@hellwant jasné, môže ísť inam to nikto nevie. Ale ak by náhodou chcel, tak by mohol mať vlastne polovicu hypo splatenu. No aj to investovanie znie dobre, len my sa nevyzname v takýchto veciach 😃
Ďakujem pekne za radu. 🙂
@hellwant dobre si si to naplánoval. 👍🙂
@diaszoky nie každý môže ísť do zahranicia...
Vám gratulujem. 👍🍀🙂😘
Lazdy kto chce zahranicie je pre vsetkych no dakujem ale nechci vediet tu vypotenu krv a co sme vsetko obetovali
Čítam že ste v estakom byte,ja poznám mladú rodinu čo sa rozhodla že vlastnú nehnuteľnosť nechcú,lebo je im dobre v Tom byte , platia 230€ čo je napr len naše inkaso plus hypo, oni sa rozhodli že deti budú šetriť na účte a plus si chcú užívať život a nato všetko by s hypo nemali, ja viem vy chcete vlastné bývanie ale sú aj také prípady
No mame znamych, ktori si tiez tesne pred 50tkou zmysleli dom (a dovtedy byvali v najme). A aj kupili si dom na kluc. Prijem mali sice slaby, ale uz par rokov stabilny, ale kedze mali vek, nezvladali platit dlhe roky. Tak vyriesili hypo tak, ze do 60tky platia oni, po 60tke ich dcera- dokopy dostali hypoteku na 45rokov, z toho fix splatky su iba 15rokov. Cize este mozte pockat na osamostatnenie dietata a ze vam ono pomoze splacat hypoteku🤷♀️🤷♀️🤷♀️

*byt