icon

Ako máte podelené financie vo vzťahu, keď zarábate viac ako muž?

10. feb 2026

Ahojte, rada by som sa opytala zien, ktore zarabaju vyrazne viac ako ich muz, ako maju podelene financie vo vztahu.

S priatelom sme spolu skoro 2 roky, doposial som nevnimala v nasom vztahu rozdiel prijmov ako zavazny problem. Myslim, ze sme dostatocne financne gramotni a stale sme sa zhodli v kazdodennom fungovani.

Problem nastal teraz, ked zaciname riesit hypoteku. Vzhladom na sialene ceny nehnutelnosti na zapadnom slovensku priatel navrhuje, aby som platila hypoteku vacsim podielom. On vlastni nove auto, vlastni este jeden pekny dom v inej casti Slovenska, ktory prenajima. Pracuje manualne, dajme tomu, ze si zarobi 1800 eur v cistom + prijem z prenajmu. Ja podnikam, prijem mam cca 3x taky, no kedze som do podnikania dala vsetky uspory, nemam momentalne vacsi financny vankus ani ziadny majetok. Podnikanie sa mi rozbehlo len minuly rok, este len teraz snad vyplatim vstupnu investiciu, ktoru som si brala ako pozicku.

Vzdy som myslela, ze nase byvanie by sme si mohli platit cca na polovicu, samozrejme by som nemala problem nasledne vo vztahu platit viac za ine veci a vziat nieco aj extra vydavky na svoje plecia. Priatel podla mna prehana co sa tyka jeho prijmov a ako "nema" na nove byvanie, ze si nebude moct nic dovolit, ak zacne splacat vysoku splatku hypo. Navrhla som financovanie hypoteky 60:40.

Aj ked nas vztah bol zatial uzasny a plny lasky, mam pocit, ze stroskota na financiach, co by ma nikdy nenapadlo. Stale viac mam pocit, ze to nie je o jeho prijme, ktory nie je vobec zly, ale o tom, kolko zarobim ja. Neustale spomina moj plat, ako ja vnimam inak peniaze, ako sa mi bude lahsie setrit z mojho platu vs jeho, ze on jednoducho nema na to, na co ja a vzdy tam bude rozdiel. Da sa toto vobec prekonat, aby sme normalne fungovali?

Rada sa precitam vase nazory, dakujem.

autor
10. feb 2026

Ale za tie 2 roky bol stale ferovy, sli sme vacsinou 50/50, ja som obcas kupila nejaky drahsi darcek, alebo zaplatila ubytko na vikendovy pobyt, no nic zavratne... Som teraz v koncoch, musim sa tu anonymne vypisat kedze tazko sa je o tomto s niekym rozpravat ☹️ naozaj som v lepsej pozicii a pravdepodobne fakt nebudem mat problem pokial budem zdrava, to ano. Nutne spomenut ze to vsetko ma aj stalo tak 11 rokov neustalej snahy. Nikdy som nemala v umysle sa vyvysovat preto lebo on mal ine kvality ako partner podstatne pre mna. No teraz sa mi to tak trocha zrutilo, ten pocit, ze vlastne ci uz by bolo treba dat dieta do skolky, ci kopa inych zivotnych situacii, tak on by len povedal ze na to nema a vsetko by som platila ja, lebo pre mna je kazdy vydavok vlastne nic?

haley7897
10. feb 2026
@anonym_autor

Ale za tie 2 roky bol stale ferovy, sli sme vacsinou 50/50, ja som obcas kupila nejaky drahsi darcek, alebo zaplatila ubytko na vikendovy pobyt, no nic zavratne... Som teraz v koncoch, musim sa tu anonymne vypisat kedze tazko sa je o tomto s niekym rozpravat ☹️ naozaj som v lepsej pozicii a pravdepodobne fakt nebudem mat problem pokial budem zdrava, to ano. Nutne spomenut ze to vsetko ma aj stalo tak 11 rokov neustalej snahy. Nikdy som nemala v umysle sa vyvysovat preto lebo on mal ine kvality ako partner podstatne pre mna. No teraz sa mi to tak trocha zrutilo, ten pocit, ze vlastne ci uz by bolo treba dat dieta do skolky, ci kopa inych zivotnych situacii, tak on by len povedal ze na to nema a vsetko by som platila ja, lebo pre mna je kazdy vydavok vlastne nic?

@anonym_autor mne z toho smrdí tak trochu aj závisť z jeho strany, ze sa ti darí financne lepšie. Alebo komplex, oboje. Niekedy partneri nechcú aby sa ich partnerke darilo lepšie ako im. Ak sa tak udeje, niekedy vyjde na povrch ich pravé "ja"

petamich
10. feb 2026

Nevadilo by mi sa rozumne dohodnut aj na inom pomere ako 50/50 ALE nie s tymto partnerom, kedze ta vnima, ze si "za vodou" a evidentne akokolvek hlupo to vyznie, tak chce vyuzit.

Takze ja osobne za seba ti radim, zober si hypoteku sama, byt bude len tvoj. A ak by si sa predsa len rozhodla, ze by si chcela tahat viac, tak aj na LV nech mas vacsinovy podiel.

P.S. znie ako presne ten typ, ktory ti na materskej/rodicovskej povie, ze ved isto mas nasetrene, tak si zo svojho minaj

biba_18
10. feb 2026

to je to vaše delenie, 50/50 lebo je to spravodlivé… prdky…
akurát minule sme sa bavili s kamošom že ide na dovolenku a v podstate by mohla ísť aj partnerkina kamoška, je jedno či tam budú 4 alebo 5 (idú na chatu partia), ani cestu by nemusela dať, len na skipas a jedlo, lebo nie je jeho frajerka aby jej platil… vtedy mi nedošlo, ale vlastne povedal že dovolenku frajerke platí on - a v podstate prečo by neplatil, keď zarobí hodne viac ako ona 😏

enmery
10. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor 50/50, Dievča, utekaj....ako Usain Bolt, bez srandy. Veľmi zle dopadneš, ak s ním ostaneš.

anonym_903e13
10. feb 2026

Keby bol tento príspevok písaný opačne, že chlap zarobí viac a žena menej a chlap chce všetko 50:50 tak komentáre by boli úplne iné. Chlap, by bol ten zly, ktorý zarobí viac a nechce sa postarať o chuderu ženu, čo zarobí menej. Klasický modrý koník. Ja zarobím ďaleko menej, ako môj muž. On nemá maturitu, ja mám VŠ. Účet máme spoločný, peniaze sú naše, nie moje a jeho. Výdavky máme tiež zo spolocného účtu. Zaplatíme povinné platby, pošleme peniaze na šetriaci účet. Máme ešte každý svoj účet kam si pošleme mesačne rovnakú sumu na svoje míňanie. Hobby, kávičky s kamosmi, posilku, darčeky navzajom. Kozmetiku a potraviny nakupujeme zo spoločneho účtu. Veci pre deti tiež. Pre neočakavane platby ako nova práčka, chladnička máme ten sporiaci účet.
Teraz si hrdinka lebo zarobíš viac. Si podnikateľka. Ale bežne žena aj keď zarobí xy krat viac, ako muž, tak počas rodičaku dostane len par stoviek , ako každá iná bežne pracujuca žena a domácnost tahá muž, aj keď inak zarobi menej, ako žena.

vilma7
11. feb 2026

Ja by som hlavme nešla do žiadnej nehnutelnosti len a priatelom!!!

tykat
11. feb 2026

@anonym_autor ty hlavne nezarabas vyrazne viac. Nejaky schopny financny poradca by ti to vysvetlil. A mozno vam obom.
Ale k hypoteke...ak by som nejaku na tvojom mieste brala, tak nieco co viem utiahnut a sama. Kde byvate teraz? A ako si delite naklady?

anonym_3c2826
11. feb 2026

sorry ale ja by som nemohla byt s chlapom, ktory sa takto sprava...mam taku kamosku, on je akoze vzdelany.. ano aj fesak.. ale rozvedeny s dvoma detmi s prijmom 1200 eur... nastahoval sa k nej vsetko taha ona, byt dovolenky, aj auto mu po sebe dala... ci jej to nevadi? vadi.. ale co ma robit, ked chce aby mal jej zivotnu uroven.. je pravda, ze ona si ho vyhliadla a povedala - toto bude moj muz... takze pre nu je to vlastne taky maly obchod, ale mne sa to extremne bridi...

anonym_3e3ba9
11. feb 2026

Mame este len februar , mozno nemas este hotove danove priznanie za r.2025, v ktorom sa ti zacalo darit a uz zarabas 5400€ mesacne? Evidentne rozumies podnikaniu, ale nie ekonomike. Kde mas istotu, ze sa ti bude dobre darit kazdy rok?

anonym_10de27
11. feb 2026
@anonym_3c2826

sorry ale ja by som nemohla byt s chlapom, ktory sa takto sprava...mam taku kamosku, on je akoze vzdelany.. ano aj fesak.. ale rozvedeny s dvoma detmi s prijmom 1200 eur... nastahoval sa k nej vsetko taha ona, byt dovolenky, aj auto mu po sebe dala... ci jej to nevadi? vadi.. ale co ma robit, ked chce aby mal jej zivotnu uroven.. je pravda, ze ona si ho vyhliadla a povedala - toto bude moj muz... takze pre nu je to vlastne taky maly obchod, ale mne sa to extremne bridi...

@anonym_3c2826 len neklamme sami seba, opačných prípadov je o hodne viac. A poznám aj ozaj extrémne

anonym_b7d62e
11. feb 2026

Hypo si zober sama aj plat sama,on iba polku energii
A inak,ak by ste raz boli manželia,tak je to ok , že jeden zarába viac jeden menej
A aj keby žena to mala viac ťahať...a čo... normálka
No keďže ste len partneri,tak záväzky veľké každý sám

belllinka
11. feb 2026
@vilma7

Ja by som hlavme nešla do žiadnej nehnutelnosti len a priatelom!!!

@anonym_903e13 presne, klasika, keď je to naopak, že chlap zarobí viac ako žena a chce od ženy polovicu výdavkov, tak je to hnusný chamtivý hulvát, a predsa, keď zarába viac, tak má platiť viac. A najlepšie všetko 🙂 Jeden účet, tam idú výplaty a neriši sa, kto koľko zarobí. Tak je to tu u väčšiny žien. Prečo je tento model zlý, aj keď žena zarobí viac???
@vilma7 a v čom je problém, ak budú vlastníci obaja?

anonym_c6d246
11. feb 2026
@enmery

@anonym_autor 50/50, Dievča, utekaj....ako Usain Bolt, bez srandy. Veľmi zle dopadneš, ak s ním ostaneš.

@enmery Ty mas niekedy aj inu radu, ako utekaj ? Tipnem si, ze si sama a utekas ako ten Bolt.

anonym_c6d246
11. feb 2026
@anonym_b7d62e

Hypo si zober sama aj plat sama,on iba polku energii
A inak,ak by ste raz boli manželia,tak je to ok , že jeden zarába viac jeden menej
A aj keby žena to mala viac ťahať...a čo... normálka
No keďže ste len partneri,tak záväzky veľké každý sám

@anonym_b7d62e Preco by mal on platit iba polku energii? Pekne cele. Svoj dom ma prenajaty, ma z neho prijem a ma byvat v novom dome skoro zdarma za polku energii? Nejaka ferovost musi byt, inak z toho budu skor ci neskor hadky.

anonym_c70071
11. feb 2026

Vzdy vravim,ze s holou ritou obaja,a budovat si spolocne,v manzelstve spolu.Alebo teda nech ma kazdy svoju nehnutelnost a bud este jedna uz spolocna alebo teda v 1 z nich byvat ale aj to by bolo nespravodlive.
Tvojmu muzovi vadi,ze mas viac ako on,ze si vies viac odlozit,ze si neni na nom zavisla.V manzelstve ma byt vsetko spolocne a teda aj financie a aj ked zena viac zarobi ma sa to odlozit do spolocneho,ako aj muz ked viac zarobi tiez do spolocneho.
Nie ze 1 si bude kupovat kazdy mesiac blbosti drahe,a druhy bude pomaly o suchych rozkoch.

anonym_3c2826
11. feb 2026
@anonym_10de27

@anonym_3c2826 len neklamme sami seba, opačných prípadov je o hodne viac. A poznám aj ozaj extrémne

@anonym_10de27 ved ale opacne je to v zasade v poriadku..

anonym_c6d246
11. feb 2026

Nevidim v tom problem, vsetko je o tom, ci sa dvaja chcu a vedia dohodnut. Ten co zaraba viac, autorka, da na stol rovnaku sumu ako jej partner. Ak menej zarabajucemu vadi, ze druhy zaraba viac, nech sa miesto somrania snazi viac. Zvysok pojde na jej hypoteku, rozvoja biznisu a do rezervy, z ktorej bude platit hypo a cerpat pocas nizkej rodicovskej. Problem vyrieseny. Ak bude rezerva vacsia ako potrebna, mozu ist na dovolenku, kupia auto,...

autor
11. feb 2026
@anonym_903e13

Keby bol tento príspevok písaný opačne, že chlap zarobí viac a žena menej a chlap chce všetko 50:50 tak komentáre by boli úplne iné. Chlap, by bol ten zly, ktorý zarobí viac a nechce sa postarať o chuderu ženu, čo zarobí menej. Klasický modrý koník. Ja zarobím ďaleko menej, ako môj muž. On nemá maturitu, ja mám VŠ. Účet máme spoločný, peniaze sú naše, nie moje a jeho. Výdavky máme tiež zo spolocného účtu. Zaplatíme povinné platby, pošleme peniaze na šetriaci účet. Máme ešte každý svoj účet kam si pošleme mesačne rovnakú sumu na svoje míňanie. Hobby, kávičky s kamosmi, posilku, darčeky navzajom. Kozmetiku a potraviny nakupujeme zo spoločneho účtu. Veci pre deti tiež. Pre neočakavane platby ako nova práčka, chladnička máme ten sporiaci účet.
Teraz si hrdinka lebo zarobíš viac. Si podnikateľka. Ale bežne žena aj keď zarobí xy krat viac, ako muž, tak počas rodičaku dostane len par stoviek , ako každá iná bežne pracujuca žena a domácnost tahá muž, aj keď inak zarobi menej, ako žena.

@anonym_903e13 Ako som pisala aj vyssie, ja nemam problem platit viac v domacnosti a za ine veci, platit vyssie vydavky aj cele, to iste pri detoch, kebyze ich chcem dat na lepsiu skolu alebo hocico, keby som pre nas chcela lepsiu dovolenku - s radostou to zaplatim. Tu ide o to, ako sa vysporiadat so situaciou, kedy uz moj partner ma nejaky majetok, zatial co ja nie, aj ked mam perspektivu ovela vyssieho prijmu. Ako si podelit hypoteku, ked aj jemu z jeho prijmu bez problemov vyjde zaplatit aspon tych 40 % splatky. A co sa tyka raz rodicaku/materskej, naozaj zacinam mat pocit ze to by bol cely moj prijem a zvysok by mi povedal, ze predsa mam dost na sporiacom ucte. A ci viem, aky je rozdiel v tom jemu zarobit 50 eur a mne, ze mne sa budu peniaze vo velkom len hromadit na ucte a co s nimi planujem robit. Z tychto reci a podobnych som uz zufala. Inak rozchod nechcem, rada by som poriesila tuto situaciu tak, aby sme vedeli fungovat.. ak mam platit vsetko, asi teda budem, ved na to mam. Stale je to len o tom istom, ako on je na tom zle a ja dobre.

anonym_c6d246
11. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_903e13 Ako som pisala aj vyssie, ja nemam problem platit viac v domacnosti a za ine veci, platit vyssie vydavky aj cele, to iste pri detoch, kebyze ich chcem dat na lepsiu skolu alebo hocico, keby som pre nas chcela lepsiu dovolenku - s radostou to zaplatim. Tu ide o to, ako sa vysporiadat so situaciou, kedy uz moj partner ma nejaky majetok, zatial co ja nie, aj ked mam perspektivu ovela vyssieho prijmu. Ako si podelit hypoteku, ked aj jemu z jeho prijmu bez problemov vyjde zaplatit aspon tych 40 % splatky. A co sa tyka raz rodicaku/materskej, naozaj zacinam mat pocit ze to by bol cely moj prijem a zvysok by mi povedal, ze predsa mam dost na sporiacom ucte. A ci viem, aky je rozdiel v tom jemu zarobit 50 eur a mne, ze mne sa budu peniaze vo velkom len hromadit na ucte a co s nimi planujem robit. Z tychto reci a podobnych som uz zufala. Inak rozchod nechcem, rada by som poriesila tuto situaciu tak, aby sme vedeli fungovat.. ak mam platit vsetko, asi teda budem, ved na to mam. Stale je to len o tom istom, ako on je na tom zle a ja dobre.

@anonym_autor Platit vsetko? Hm. Mysli aj na pripad rozchodu. Moze sa stat a nemusi. Dnes budes platit vsetko, 10 rokov super ako hrdlicky, peniaze sa minu. Pride dieta/deti, hadky, rozchod, s dietatom nemozes tolko pracovat ako predtym a tie peniaze, co sa minuli, ti budu este sakra chybat. Mysli na rezervu na horsie casy, ze sa ti nemusi vzdy tak darit ako dnes. Dnes je hojno, zajtra ho..

anonym_10de27
11. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nič nedeliť. On má nehnuteľnost ty si zabezpeč vlastnú. Ale s tým jeho fnukaním to dlhodobo nevyzerá ružovo.
Ja vlastne nechápem načo tú jeho nehnuteľnost rekonštruuje, mieni tam byvať? Keď píšeš že predať nechce.

anonym_c6d246
11. feb 2026

Ak jeden ma vyssi prijem, nemusi nevyhnutne a povinne kompenzovat druhemu jeho nizsi plat. Moze investovat viac do spolocnych kvalitnych veci. Lepsie novsie auto, sluzi obom. Lepsie a kvalitnejsie zariadenie a vybavenie domu, sluzi obom. Ten s nizsim prijmom na tom profituje tak ci tak.

anonym_c6d246
11. feb 2026

V pripade, ak sa zoberiete, je lepsie, ak odvtedy bude platit aj on hypoteku. Inak bude mat v pripade rozvodu narok na vyplatenie polovice sumy vyplatenej hypoteky pocas manzelstva, lebo to bolo zo spolocnych penazi. Je lepsie mysliet na to, co sa stane, ak sa rozidete a rozchod nikdy nepride. Ako mat neplanovany stres z neplanovaneho rozchodu a hadok o majetok.

anonym_67c9a8
11. feb 2026

Baby, viete vy aj niečo iné poradiť, než odhovoriť každú ženu co tu napíše, od chlapa? To naozaj nič iné poradiť neviete? Veľmi smutné.

anonym_c6d246
11. feb 2026
@anonym_67c9a8

Baby, viete vy aj niečo iné poradiť, než odhovoriť každú ženu co tu napíše, od chlapa? To naozaj nič iné poradiť neviete? Veľmi smutné.

@anonym_67c9a8 Raz povedal Arpad Szoltesz jednu vec. Nieco na styl. Ze slovaci, ked dojdu do bodu svojho relativneho maxima (rodicia mali strednu skolu, tak aj deti. Rodicia robotnici, tak aj deti), tak miesto toho, aby sa snazili pracovat na sebe a posuvat sa dopredu, tak ich radsej potesi to, ze sa inym nedari a vtedy im ich vlastna nie najlepsia situacia pripada ovela krajsia.

anonym_85111f
11. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor napisem ti to co som povedala mojej dcere, sice studentke na VS ale velmi podobna situacia, tiez mala frajera co len ze jak jej je dobre, ma peniaze , ale sam fesacik zadol nedvihol, brigadu neprijal, doslova parazitoval a stale parazituje na svojej rodine. To ze ona robi od 16tich nejak nechcel vidiet.
Zbav sa ho lebo ta len taha dole. Moja rozmyslala presne ako ty, ona ho pozyvala, ona sa mu vecne prisposobovala. Zaver, rozisla sa s nim ( nejaky cas to trvalo) a opat mam veselu dceru.
Toto co popisujes je pre mna ako skoro 50r zenu absurdne, si sikovna, mas dobry prijem a podnikanie a nejaky ... ta bude davat dole za tvoju sikovnost? uprimne s takym by som si nekupila ani hot-dog napoly, lebo by ti zozral aj palec a este fnukal ze je hladny.

anonym_e1a638
11. feb 2026

Vezmi si hypoteku ak je to mozne len ty sama a on nech ti prispieva na domacnost.On ma svoje nehnutelnosti,ty nie,navyse uz teraz sa vykruca.

hefo
11. feb 2026

(toto je skôr také všeobecné pojednanie, nezávislé na tejto diskusii, tú som čítal len veľmi zbežne)
Za mňa problém konceptu financovania 50:50 je to, že je to veľmi vhodné pre spolužitie dvoch nezávislých ľudí (teda napr. aj spolubývajúci v študentskom byte - ak sú len dvaja pochopiteľne). Lenže nehodí sa to do tesnejšieho vzťahu, teda keď je tam manželstvo a najmä spoločné deti.

Mnohí si ale zvyknú na tento princíp na začiatku vzťahu (keď ešte úplne neuvažujú o tom, že by to mohlo byť dlhodobé, resp. na celý život), a potom ho odmietajú opustiť, keď sa situácia zmení. Jeden z chrapúnskej vypočítavosti, druhý (obvykle druhá) buď z istej hrdosti, alebo neschopnosti čeliť nátlaku a manipulácii prvého. A potom tu máme tie tragické témy "ako vyžiť z rodičáku, manžel mi nič nedáva".

Myslím si, že partneri, ktorí plánujú deti, by sa mali dopredu dohodnúť, kedy najneskôr prejsť na koncept "všetko na jednu hromadu, nanajvýš okrem nejakého drobného vreckového". Ak by chceli "pol na pol" zachovať s aspoň určitou ilúziou "spravodlivosti", musela by sa starostlivosť o deti (a domácnosť, ak si domáce práce nedelia) vyčísľovať finančne a toto zarátavať do príspevku toho, čo zostáva doma s malými deťmi. Ale videli ste už niekto muža, ktorého srdce nehorí za svoju rodinu natoľko, aby nejaké rozpočítavanie neriešil, že by na takéto vyrovnávanie platieb pristúpil?!?

biba_18
11. feb 2026

@hefo presne tak, vždy vravím že 50:50 je úplný hlúpy koncept ...

anonym_c6d246
11. feb 2026
@biba_18

@hefo presne tak, vždy vravím že 50:50 je úplný hlúpy koncept ...

@biba_18 Ale co 50:50 pri starostlivosti o domacnost a deti? Lebo povedat, ze 50:50 peniaze je zle, 50:50 domacnost a deti je uz dobre, je vyberanie hrozienok z kolaca. Idealny a spravodlivy je vztah, kde su obaja na normalnej podobnej urovni a snazia sa rovnomerne prispievat v kazdej oblasti vztahu.