icon

Ako máte podelené financie vo vzťahu, keď zarábate viac ako muž?

10. feb 2026

Ahojte, rada by som sa opytala zien, ktore zarabaju vyrazne viac ako ich muz, ako maju podelene financie vo vztahu.

S priatelom sme spolu skoro 2 roky, doposial som nevnimala v nasom vztahu rozdiel prijmov ako zavazny problem. Myslim, ze sme dostatocne financne gramotni a stale sme sa zhodli v kazdodennom fungovani.

Problem nastal teraz, ked zaciname riesit hypoteku. Vzhladom na sialene ceny nehnutelnosti na zapadnom slovensku priatel navrhuje, aby som platila hypoteku vacsim podielom. On vlastni nove auto, vlastni este jeden pekny dom v inej casti Slovenska, ktory prenajima. Pracuje manualne, dajme tomu, ze si zarobi 1800 eur v cistom + prijem z prenajmu. Ja podnikam, prijem mam cca 3x taky, no kedze som do podnikania dala vsetky uspory, nemam momentalne vacsi financny vankus ani ziadny majetok. Podnikanie sa mi rozbehlo len minuly rok, este len teraz snad vyplatim vstupnu investiciu, ktoru som si brala ako pozicku.

Vzdy som myslela, ze nase byvanie by sme si mohli platit cca na polovicu, samozrejme by som nemala problem nasledne vo vztahu platit viac za ine veci a vziat nieco aj extra vydavky na svoje plecia. Priatel podla mna prehana co sa tyka jeho prijmov a ako "nema" na nove byvanie, ze si nebude moct nic dovolit, ak zacne splacat vysoku splatku hypo. Navrhla som financovanie hypoteky 60:40.

Aj ked nas vztah bol zatial uzasny a plny lasky, mam pocit, ze stroskota na financiach, co by ma nikdy nenapadlo. Stale viac mam pocit, ze to nie je o jeho prijme, ktory nie je vobec zly, ale o tom, kolko zarobim ja. Neustale spomina moj plat, ako ja vnimam inak peniaze, ako sa mi bude lahsie setrit z mojho platu vs jeho, ze on jednoducho nema na to, na co ja a vzdy tam bude rozdiel. Da sa toto vobec prekonat, aby sme normalne fungovali?

Rada sa precitam vase nazory, dakujem.

Strana
z4
anonym_dcff34
11. feb 2026

@anonym_autor nechápem, naco k životu potrebujes evidentne zakomplexovaneho chlapa?

anonym_3c9c8e
11. feb 2026

Sorry ze sa pytam ale v com podnikas? Nemusis konkretne len oblast... Inak moj nazor je tiez ze sa citi zle z toho ze partnerka viac zaraba... nevie to prekusnut, citi sa menejcenny. Mame to tak este zauzivane asi ,ze chlap je hlavny zivitel rodiny.Poznam chlapov kde zena zaraba niekolko nasobne viac nez muz ale neviem ako to maju doma 🙂

anonym_1e88db
12. feb 2026

Fakt som asi staromódna, ale toto nechápem. Buď sa s niekym ľúbime, vyhovujeme si, chceme spolu žiť a zoberieme sa a potom z našich spoločných peňazí si kúpime spoločné bývanie, alebo tu kalkulujeme percentá, kto z koho, kto zarobí viac/menej, koľko percent má dať na to, či na hento, či je spravodlivé 50:50, či 60:40, či 75:25 …
V živote by som nešla do kúpi s niekym, s kým nie sme manželia a nemáme spoločné peniaze, ale to som ja, očividne iní ľudia sa radi vrhajú do takýchto kúp.

Ak si tuto situáciu otočime - muž zarába nadpriemerne, chce kúpiť spoločne s partnerkou byt na hypo, tá do toho ale nechce ísť lebo sa obava, že jej to finančne nevydá aj vtedy by sme tu nadávali, čo je to partnerka za osobu? Či keď je to naopak, tak je to ok a muž by mal potiahnuť viac?

Autorka chce ísť 50:50 aj keď ona zarába 3 násobok? Alebo 60:40? To je už akože ok? Pri 3 násobnom prijme, mi to teda fér vôbec nepríde, ale tu je ten chlap zlý, lebo sa mu to nezdá.

Keď sa pozriem na tento konkrétny prípad - podľa mňa 2 roky chodenia je veľmi skoro na spoločné kupovanie nehnuteľnosti, až teraz sa začína ukazovať kto aký v skutočnosti je, to že autorka minulý rok dobre zarobila (ešte sa ani daňové nepodávalo, ale dajme tomu), nikde nie je napísané, že jej biznis je nekonečný zdroj príjmov a bude len lepšie, či rovnako. Môže sa stať, že to pôjde dole vodov, môže sa stať, že autorka ochorie a potom čo? Kto bude splácať jej 50%? Keď ju nezaujíma, kde jej priateľ zoženie 50% bude jeho zaujímať, kde ich zoženie ona?

Už keď sa teraz nedokážu dohodnúť na financiách, radšej by mali isť od seba alebo ešte zvážiť kúpu nehnuteľnosti len z vlastných zdrojov. Ak zarobí tých 5000 eur v čistom, nebude mať problém platiť si hypo a priateľ môže prispievať na bývanie.

anonym_10de27
12. feb 2026
@anonym_1e88db

Fakt som asi staromódna, ale toto nechápem. Buď sa s niekym ľúbime, vyhovujeme si, chceme spolu žiť a zoberieme sa a potom z našich spoločných peňazí si kúpime spoločné bývanie, alebo tu kalkulujeme percentá, kto z koho, kto zarobí viac/menej, koľko percent má dať na to, či na hento, či je spravodlivé 50:50, či 60:40, či 75:25 …
V živote by som nešla do kúpi s niekym, s kým nie sme manželia a nemáme spoločné peniaze, ale to som ja, očividne iní ľudia sa radi vrhajú do takýchto kúp.

Ak si tuto situáciu otočime - muž zarába nadpriemerne, chce kúpiť spoločne s partnerkou byt na hypo, tá do toho ale nechce ísť lebo sa obava, že jej to finančne nevydá aj vtedy by sme tu nadávali, čo je to partnerka za osobu? Či keď je to naopak, tak je to ok a muž by mal potiahnuť viac?

Autorka chce ísť 50:50 aj keď ona zarába 3 násobok? Alebo 60:40? To je už akože ok? Pri 3 násobnom prijme, mi to teda fér vôbec nepríde, ale tu je ten chlap zlý, lebo sa mu to nezdá.

Keď sa pozriem na tento konkrétny prípad - podľa mňa 2 roky chodenia je veľmi skoro na spoločné kupovanie nehnuteľnosti, až teraz sa začína ukazovať kto aký v skutočnosti je, to že autorka minulý rok dobre zarobila (ešte sa ani daňové nepodávalo, ale dajme tomu), nikde nie je napísané, že jej biznis je nekonečný zdroj príjmov a bude len lepšie, či rovnako. Môže sa stať, že to pôjde dole vodov, môže sa stať, že autorka ochorie a potom čo? Kto bude splácať jej 50%? Keď ju nezaujíma, kde jej priateľ zoženie 50% bude jeho zaujímať, kde ich zoženie ona?

Už keď sa teraz nedokážu dohodnúť na financiách, radšej by mali isť od seba alebo ešte zvážiť kúpu nehnuteľnosti len z vlastných zdrojov. Ak zarobí tých 5000 eur v čistom, nebude mať problém platiť si hypo a priateľ môže prispievať na bývanie.

@anonym_1e88db nechcem písať svoj vek ale mám tri vnúčatá, mama je na dôchodku, otec už nežije
Otec bol už raz rozvedený, a keď kupovali dom ešte pred svadbou , tak sa na lv písalo presne v akom pomere dali korunky na dom. Nikdy o tom u nás nebola reč, dozvedela som sa to po otcovej smrti

anonym_28d82b
12. feb 2026
@anonym_3c9c8e

Sorry ze sa pytam ale v com podnikas? Nemusis konkretne len oblast... Inak moj nazor je tiez ze sa citi zle z toho ze partnerka viac zaraba... nevie to prekusnut, citi sa menejcenny. Mame to tak este zauzivane asi ,ze chlap je hlavny zivitel rodiny.Poznam chlapov kde zena zaraba niekolko nasobne viac nez muz ale neviem ako to maju doma 🙂

@anonym_3c9c8e úplne na pohodu, ak je muz chlap a ne zakomplexovany pako a hnup 😀

anonym_00865d
13. feb 2026

@anonym_autor akoze ty budes platit vacsiu cast hypoteky ale vlatnictvo nehnutelnosti by bolo na polovicu? A to z akeho dovodu? Priatel je z pravneho hladiska stale len cudzi clovek.

anonym_7d712c
Autor odpoveď zmazal
anonym_7d712c
14. feb 2026

Myslíš si, že je s tebou len kvôli peniazom a necháva sa vydržiavať? Možno by si si to mala najskôr v pokoji premyslieť.

Ja som si kupovala byt s partnerom v čase, keď bol medzi nami ešte výraznejší rozdiel v príjmoch. Zarábala som sumu, ktorú by som na MK ani nemohla uviesť. On robil, čo vedel, no jeho príjem bol niečo málo cez tisíc eur.
Sama som navrhla, že budem splácať celú hypotéku a on bude hradiť energie. Pre mňa to nepredstavovalo zásadný zásah do rozpočtu. Na liste vlastníctva sme zapísaní obaja rovnakým dielom. Rodina s tým nebola úplne stotožnená – prekážal im najmä jeho príjem a aj to, že pôsobí v inom odbore. Nad scenármi „čo ak“ som sa však nezamýšľala. Dôverovala som mu.

Som presvedčená, že práve toto rozhodnutie nám ušetrilo množstvo zbytočných konfliktov a napätia. Dnes už to nie je môj priateľ, ale manžel. Máme spolu dve deti a je to ten najúžasnejší muž, akého si viem predstaviť po svojom boku ❤️

Peniaze medzi nami nikdy neboli témou na rozdeľovanie či počítanie. Jeho príjem je dnes vyšší než kedysi, no aj keby nebol, bola by to posledná vec, ktorou by som si nechala narušiť vzťah. Existujú totiž oveľa dôležitejšie hodnoty.

anonym_223bfc
15. feb 2026

Kúp si vlastné bývanie a nájdi si rovnocenného

Strana
z4