icon

Ako najlepšie spravovať vyššiu sumu peňazí?

17. jan 2025

Ahojte, mam v Slovenskej sporiteľni bežný osobny účet a pred pol rokom som si tam zriadila sporenie s 1% úrokom.
Na sporení mam momentálne 1200e. A na účte som stále mala iba okolo 500e, keď som poplatila vsetke náklady.
Len pred týždňom mi prišla na účet vyššia suma 22000e, sestra ma vyplatila zo staršieho rodičovského domu, ktorý jej ostane.
Otazka- nechať si peniaze na bežnom osobnom účte, alebo nejakú časť presunúť na sporenie? Aké sú podmienky? Môžem hocikedy presúvať peniaze na sporenie/zdá sa mi, že mi pani v banke vravela ze ano/ a ak áno, akú maximálnu výšku naraz? A ešte otázka? Môžem peniaze vybrať hocikedy zo sporenia, ak by som ich potrebovala. Cieľovú sumu nám na 50 000e.
Co sa týka bezpečnosti peňazí, je lepšie ich mať na sporeni, alebo na osobnom účte? Dakujem

Strana
z4
romino
18. jan 2025

@viera27 ano, len tu bola debata o dakom vacsom obnose. A vacsi obnos je naozaj lepsie vlozit pri prepade

miska1997
18. jan 2025

@netti87 Just som si pozrela tvoj profil, podľa mňa smrdíš grošom... Nehnevaj sa, posobiš dosť jednoducho. Steny špinavé, taniere lacné, jedlo nič moc. Takýto komentár by som čakala od ženy ktorá sa o seba stará maximálne, ktorá má doma luxus, vystajlované jedlo na tanieri a drahé luxusné nábytky s doplnkami...
Je mi z teba zlé, 40 ročná kofa sa nevie správať.
Verím že deti si nebudú brať príklad z teba. Nech sa ti darí.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
miska1997
18. jan 2025

@11brano11 Čo z toho keď je hlava dutá.

hellwant
18. jan 2025

@romino ale ty nevies ci prepad bude a za rok to bude vyssie a zas si zmeskal rast. Z 22000 by som 2k nechal na ucte, 10 k na terminak a 10 k etf.. Ak bude prepad tak terminak zrusim aj ked pridem o uroky ale vychytim pekny pad a neskôr budu nasobne zisky. Ak nebude prepad aspon zarobi z nich co to na terminaku a tych prvych 10 bude v pluse v etf este viac.

romino
18. jan 2025

@hellwant to ja viem. Ja som uz ale reagoval vlastne na osobu, co mala zainvestovane...a pise, ze pred 2 rokmi ked to islo a islo dole, tak zrusila aj so stratou. S komentmi typu ze teda je to blbost, na takom clovek strati atd.
Na to som ja pisal, ze to naopak, prave vtedy treba ...pokial sa da - vkladat vacsie sumy

hellwant
18. jan 2025

@romino aj tak to je taky zacarovany kruh. Lepsie vychadza( neviem ci to nie je historicky vyse dvoj tretinova väcsina, cez 70%), ak das vsetko naraz, ale ak das naraz, nemas na pady. Ak to spravis tak, ze potom z vyplat napr za 2 roky dosetris, tak zas si 2 roky nedaval mesacne co si mohol a nezarobilo by ti to ak pady nebudu🤣 Bolo skôr vajce, ci sliepka😁Ja radsej davam, co môzem mesacne a nespekulujem. Som sa uz dost casovanim pripravil o väcsi zisk ako mam

romino
18. jan 2025

@hellwant ano, pozname. Ved o tom su aj tie rozne poucky , ... zivotne skusenosti inych, trebars Peter Lynch : “Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves.”
Za seba mozem tiez povedat .. ze ano, tiez som na takom spekulovani vlastne stratil (menej takto ziskal) 🙂
Ale tu fakt uplne uplne konkrete sa bavime o tom pade pred cca 2 rokmi, uplne konkretny priklad co uvadza ta diskutujuca.
Ze sa bolo treba riadit praveze tym buffetovskym "be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful." Spravila opak.
Bol to vtedy pad. Nemyslel som len tak halabala hocikedy tam hodit jednorazovo velku sumu, to nie.

viera27
18. jan 2025

@romino drzis vacsi obnos, ktory ti vynasa uroky (napr. eToro uroci peniaze, ktore tam mas a uroky stale pripisuje). Pravidelne z neho uvolnujes zvolenu konstantnu sumu na etf. V pripade padu uvolnis vyssiu sumu.

hellwant
18. jan 2025

@viera27 do 24999 mas iba.1%. To je horsie ako terminak. Cize sa ti oplati napr ked mas 35000 do 25000 pustat pri mensich korekciach, ale potom tu 25- ku radsej naraz hodit.

jurkaa
19. jan 2025

@netti87 smutné, že takto hneď zhejtujes niekoho kto sa teší z tých peňazí...mimochodom krásna suma ktorá by určite potešila každého normálneho človeka. Vidíš autorka sa z nich teší a teda je zjavne, že ich nechce minút na blbosť a chce si ich odložiť....Pýta si radu kde ich odložiť.....
Nepýta sa niekoho trapneho ako si ty ci je to smiešna suma ci nie ....trosku sa zamysli nad sebou ...a nezávid!! DOPRAJ !!! Nozno bude dopriate aj tebe 🙂

denimol
26. jan 2025

Kvôli infalcii by som nenechávala peniaze na účte, ale investovala by som ich, napríklad do zlata.

sisska96
26. jan 2025

@tl999 len potom nech nie je manipulačný poplatok + dane vyššie ako tá suma, ktorú by získala. Lebo potom nič nezíska. Ešte pred pár rokmi naši sa tešili že sú v pluse cca pár sto eur a že môžu si vybrať tie peniaze. Vybrali... odrátali manipulačný poplatok, dane a ostala nejaká smiešna suma ..... no veľká výhra

misanthropicdann
27. jan 2025

@netti87 22.000€ je suma za ktora človeku stačí si vedel kúpit malý byt ak nieje 100% zadlženy.

janna5723
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4