Ako obísť realitku?
Ahojte, paci sa mi jedna nehnutelbost a viem ze na realitnych portaloch a vsade mozne ju inzeruje aj realitna kancelaria, problem je v tom ze mne sa nechce davat zbytocne o 8000e viac ako poplatok RK,
tak myslite ze mozem zazvonit na ten dom a takto obist tu realitku a vyhnut sa zbytocnym, vysokym poplatkom?
Aj uroky na hypotekach idu hore, a este platit taketo sumy RK... nechcem.
Nemoze ma RK zazalovat? Moze si majitelpredavat nehnutelnost aj sam aj popri tom ako mu to predava aj realitna kancelaria?
Moze mat z toho nejake neprijemnosti?
@patka06 oriznam sa, ze ake su v tejto oblasti zakony, netusim 🤭
Predávajúci nemá dôvod ísť mimo realitky. Má starosti s papiermi a nemá istotu, že kupujúci zaplatia. Neviem, ci suma okolo 4000 +/- navyše by mu to vynahradila (ak by ste mu ponúkli viac mimo realitku)
no v prvom rade s tým musí súhlasiť majiteľ domu predsa.
Čiže ak to chápem správne, ty chces aby realitka vypracovala zmluvy aj všetko, na kataster zbehnúť je najmenej, ale zároveň ju chces obísť? To sa ako dá preboha
a teraz čítam tvoje komentáre. Odporúčam radšej nič nekupovať. Takejto kupujúcej ako ty, by som nič nepredala.
@martinka13 áno s tým súhlasím. Pre majiteľa nehnuteľnosti je to určitá záruka.
realitka má s majiteľom určite dané v zmluve, že ak majiteľ nájde sám kupujúceho, musí realitke aj napriek tomu zaplatiť províziu. Aspoň my sme to tak mali
Realitka mala cenu 50,nasla som si majitela, nemal nic s nimi podpisane kupila som priamo za 45
Zmluy,kataater aj banku som si vyriesila sama
@sasa1310 oki ved od teba ani nekupujem :D
@nelka93 cez druhu realitku, alebo rovno pravnik nech to vypracuje co tu citam to by bolo asi aj lepsie
Áno môžeš, ak tam nepôjdeš cez realitnú tak nebudú žiadať. Ale otázka je či majiteľ n to pristúpi,ak má s realitokou zmluvu čo aj napriek tomu bude platiť tu províziu tak ti neznížil cenu. Lebo oni ho budú potom naháňať že má on zaplatiť províziu
však a čo čakáš, služby využiješ, a nezaplatíš.
@sasa1310 ty miesas jablka s hruskami,
Realitka moze aj vypracovat zmluvy vtedy tam je poplatok okolo 250e - samozrejme druha nie ta ist cez ktoru sa to predava, narozdiel ked sa cez realitku predava nehnutelnost vtedy je tam provizia z predaja 8000e niekedy aj viac,
A kupnu zmluvu moze spravit za poplatok aj pravnik,
Ja tu pisem ze chcem ist priamo za majitelom aby som nemusela cvakat tu proviziu
Nevies ako to chodi asi si este nehnutelnost nekupovala
Odkiaľ si zobrala tých 8000? Lebo robí sa to tak, že majiteľ si povie sumu, realitka si ju navýši o svoju províziu a nehnuteľnosť sa už ponúka za tú zvýšenú sumu. Tebe niekto povedal, že to je 8000?
@evica17 ak majiteľ s realitkou nemá exkluzívnu zmluvu platit províziu nemusí
To musí byť luxusná vila, keď je provízia 8 000-- Tá sa zvyčajne odvíja od predajnej ceny - najmä pri domoch
@patka06 nemusí. Pri 3-i byte sme mali províziu 5tis
@patka06 "Písomná zmluva je povinná, inak realitke hrozí vysoká pokuta" a akože kto im tú pokutu udelí? to čo je za blbosť? 😀
@zuzanka.zuzu Realitné kancelárie kontroluje SOI, Pozri si Občiansky zákonník a Zákon o ochrane spotrebiteľa
Pokuta je do výšky 16 500 Eur, pri opakovanom zistení až do 33 000.-
si vtipná a veľmi. Nehnuteľností som kupovala vcelku dosť aj predávala. Len ty sa vyjadruješ, že ti nik nerozumie, že čo vlastne chceš.
Majiteľa si vieš nájsť do pár minút na internete, už si ho mohla dávno kontaktovať. Stačí otvoriť inú stránku na google ako modrý koník
@sasa1310 nie ty si najprv precitaj teda ked uz pises komentare a tagujes ma aka je tema, ja viem kde byva majitel a nemusis mi hovorit aku stranku si mam otvarat chod si komandovat muza a este raz ma tagnes tak ta bloknem

Tak ja neviem, o čom tu potom toľko diskutujeme. Veď choď za majiteľom a uvidíš, čo ti povie. My nevieme, akú má zmluvu s realitkou, ani či bude vôbec ochotný jednať bez nej. Dala som ti tip, ako by sa dalo kúpiť za menej aj cez realitku. No ale zjavne sa jej chceš z nejakých dôvodov vyhnúť za každú cenu. 🤷🏻♀️
My sme tak v roku 2018 kupili. Nasla som si nehnutelnost, boli sme za majitelmi priamo. Aj obhliadku sme si robili mimo realitky. Moj ex svagor robil s nehnutelnostami a tak nam vsetko za cca 500€ zastresil. Od zmluv (vratane rezervacnej), cez hypo poradcu po konecny finis 🤷♀️ Usetrili sme okolo 3tis eur
@h2 nie za kazdu cenu len ta provizia sa mi zda zbytocne vysoka,
@anonymous87 hej presne takto to vhcem aj ja spravit tak super ze vidim ze niekomu sa to podarilo
Inak autor,nechápem tá , ty chces riešiť cez realitnú zmluvy a všetko, ale na kataster si to zanesies sám a keďže to zanesies sám tak akože už im nemusíš platiť províziu ? To tak nefunguje. My sme robili cez realitku a teda že na kataster sme to niesli sami,ale ak by bolo niečo že neprejde na katastri, už by to riešil realitak a nie my. Ak checs obísť realitku,tak zmluvy ti urobí právnik, stojí to cca 300 eur alebo nejaké percento z nehnuteľností (ako kde)

@tosomja od zmluvy sa sa samozrejme da odstúpiť, dôležité je ale, na akú dobu bola exkluzivita podpísaná . Ak by chcel majiteľ odstúpiť skôr bude to pre neho znamenať zmluvnú pokutu….