Ako optimalizovať hypotéku na investičný byt?
Zdravím, rada by som si vypočula nestranný názor.
Chceme brať investičný byt v menšom slovenskom meste.
Potrebujem zaň doplatiť okolo 30.000€- co budeme riešiť hypotékou.(zvyšok mám hotovosť)
... aktuálne bývame v dome s mojím manželom.
Na dom mame ešte hypotéku cca 20.000€
Otázka-
Akú sumu hypoteky zobrať?
Je výhodné novou hypo vyplatiť aj starú hypotéku z domu, čo platiť 2 rôzne hypoteky?
Splátku za hypotéku z bytu budú platiť podnajomnici, čiže nás nezaťaží.
Rozmýšľam zobrať 50.000 a vyplatiť starú hypotéku ci len 30.000?
Čo by ste urobili vy?
Píšem vlastnú skúsenosť - mali sme rovnakú situáciu ako ty, nakoniec sme to riešili dvomi hypotékami. Na prvej, pôvodnej hypotéke sme mali ešte tri roky zafixovanú nízku úrokovú sadzbu ešte z roku 2020, tak sme do nej nevstupovali. Požiadali sme o druhú hypotéku, tam už je súčasný, výrazne vyšší úrok ako máme na prvej hypotéke. Normálne splácame dve hypotéky, každú na inú sumu a s iným úrokom. Ak by sme však druhou hypotékou vyplácali prvú hypotéku, platili by sme vyšší úrok z celej sumy, teda u vás z hodnoty 50 000 eur. Ak však máte na 20.000 hypotéke nižší úrok z minulosti ako dostanete v súčasnosti, bude pre vás lepším riešením ponechať si pôvodnú hypotéku a pridať k nej dalšiu. Ale ako vravím, to bola naša situácia, vaša môže byť iná ...
@anonym_autor presne ako pise jajo1, zalezi od uroku na aktualnej hypoteke. Ak je nizsi ako hypoteka, ktoru by ste brali teraz s terajsim urokom, vyhodnejsie je nechat si staru hypoteku s dobrym urokom a novu s novym urokom.
ja len predpokladam ze staru hypo mas na vyhodnejsie % ako dostanes na novu, takze by som staru nechala starou a novu by som brala len na sumu ktoru potrebujem na doplatenie bytu.
Ďakujem, vážim si, že ste ochotné napísať svoj pohľad i skúsenosť.
Práveže aktuálny úrok je o ničom 4,65%-ČSOB, menili to pred rokom- už sme to nechali tak, keďže sme vedeli ze v tomto roku budeme riešiť inv.byt.
Jedine jedine čo ma odrádza dat to do 1 hypo je, že na starej hypo dávame zo splátky 215€ zo 130€ do istiny a zvyšok je úrok cca 56€.
V novej je to opäť o úrokoch 😬
Práveže aktuálny úrok je o ničom 4,65%-ČSOB, menili to pred rokom- už sme to nechali tak, keďže sme vedeli ze v tomto roku budeme riešiť inv.byt.
Jedine jedine čo ma odrádza dat to do 1 hypo je, že na starej hypo dávame zo splátky 215€ zo 130€ do istiny a zvyšok je úrok cca 56€.
@anonym_autor nechala by som to tak. Tých 20 000€ starú hypo vyplácajte z provízie mimoriadnymi splátkami.
@anonym_autor vies si znizit hypo aj na starej hypoteke, vu vub sme to teraz riesili mimo konca fixacie, pokuta tusim 0,05% Skus sa na to opytat. Za mna radsej 2 hypoteky, az ti jedna skonci skor ako druha tak ti nehnuteľnost uvolnia (neviem ako sa to povie odborne, ale nebude mat tu tarchu hypoteky kym splatis celu jednu (staru plus novu) hypoteku. Snad som to zrozumitelne vysvetlila

Zobrat jednu vecsiu,vyplatit mensiu a mat len 1 splatku,a 1 uroky.