icon

Ako ovplyvní zrušenie 13. dôchodku dôchodcov?

7. nov 2023

Aky mate nazor ze tento rok nebude 13. dochodok, kto za to moze? Moja mama je z toho velmi smutna a nahnevana

bale1rinka
9. nov 2023

@zahrajzlato vsak ide o mna a ja som vyuzila pravo volit,som zakonny zastupca svojich deti do 18 rokov, neviem preco ste drzi,nemame sa tu osocovat...

mircalla
9. nov 2023

@erikavesela To sa pytas mna? Nie si prave ty volic sucasnej vlady.....? Oprav ma, ak sa mylim

isis234
9. nov 2023

@bykaterina ja nikkomu nezávidím. Len poukazujem na to, že sa ľudia pýtajú na 13. dôchodok. Aj kvôli tomu nie sú v štátnej pokladnici peniaze. Treba čítať s porozumením

isis234
9. nov 2023

@777januska777 treba sa zamyslič, prečo odchádzajú do zahraničia? To riešiť

isis234
9. nov 2023

@markusrasford to nevidíš, že predchádzajúca vláda nakradla za 2 roky, čo komunisti za 20 rokokv nie? Škoda tu písať o politike, keď v tom nemajú niektorí prehľad

vevericka124
9. nov 2023

@kkovacovak rodinu dostavaju 200€ na dieta?? Hmmm nie kazdy lebo nie kazdy ma prijem na to aby dosiahol plný daňový bonus, cize istych maju 60€ na dieta, davka ktora sa zvysovala po halieroch sa konecne trochu zdvihla a aj tak sme na konci v unii. V niektorých krajinach ano maju 200€ na. dieta. Preco nespominas hmotnu núdzu, kde sa to zvysuje kazdu chvilu plus sa vyplacali dotacie 2 x po 100€. Mali by sme sa zamyslieť prečo je vzdy na davky pre tych co nikdy nepracovali ale nie je pre vysady pre tych co riadne pracuju a prakticky zivia tento štát. Ved toto je na hlavu. Nie sa hned obúvať do rodin. Ked nebudu deti, nebude mat kto robiť na tie dôchodky a deti nebudu pokiaľ sa rodiny nepodporia. Ja som zato podporiť pracujuce rodiny a nie nepracujucich poberateľov sociálnych dávok (teraz nemyslim dôchodcov co pracovali). Len na to vlada asi este neprišla.

lienka.7
9. nov 2023

@lonely66 nemienim sa tu s tebou hádať, o tom.ze mnoho žien bolo vtedy doma a rodinu živil muz. A boli doma v pohode pokial dieta nešlo až do skoly. A teda potom začali novela niečo robiť, zväčša menej platene prace, pripadne upratovačky na 2-3 hod.denne, lebo vsak museli byť zamestnané. A tie sa teraz čudujú ze im vyjde dôchodok 300€? No Bohu žiaľ. Ako ja fakt nechápem, prečo by im mal stať niečo vôbec doplácať? Co sa potom neozveš aj ty, ze tvoja suseda zaraba 2 litre a ty minimalku, a zez toho nevieš vyzit, hm? Napíš, že aj tebe nech ten stat predsa dopláca, či? Ja neviem, či tu niektoré fakt nevidíte, v akom stave je náš štát? Ale ďalej tu budete z neho "trhat" v duchu hesla "vsak mam nato pravo"! No a jedného dňa ti stat povie, že koniec a on ma pravo ti dat 💩, ponevač ešte zvýšiť dane a budeš spokojná, vsak? Každý sa ma zakrývať takou perinou na akú má. Akp tu mnohé vypisujete, ze o vaše deti sa nemá starať stat, ale vy, tak si potom uvedomte, ze aj o vašich rodicov dá mate potom postarat vy, a nie tento stat.

vevericka124
9. nov 2023

@isis234 možno mas pravdu ale ta vlada dala aspoň nieco aj ľuďom, kdežto tato vlada kradne len pre seba. A okato vymieňa ludi na miestach, kde im idu po krku. Ani nie týždeň vo vláde a hned menia ludi za svojich...

mircalla
9. nov 2023
0silvia0
9. nov 2023

@isis234 kradnutie komunistov spominas, a kradnutie meciarovcov a ficovcov si zamerne vynechala, ci?

ivusa1516
9. nov 2023

@erikavesela No jasné že nedala lebo ty a tebe podobní ako tu čítam by dali radšej darmožráčom ktorý nič nerobia celý život Ako ľuďom ktorý pracujú... Ešte dobre že taký ako ty o tom nerozhodujú🤣

777januska777
9. nov 2023

@isis234 to sa ani netreba zamýšľať to je úplne jasné. Väčšinou je to ani nie kvôli peniazom, ale kvôli tomu, ze v zahraničí dajú skôr možnosť ukázať sa. U nás na Slovensku je to o starom skosnatenom myslení, keď príde niekto mladý s novými myšlienkami, tak je za blbca co vymýšľa. Trpíme prehnaným pocitom, že minulost bola dokonalá a všetko nové je hlúpe a zle. U nás sa originalita a nápad nenosí. Žijeme stále v komunizme, keď všetci museli žiť a byť úplne rovnaký a všetko muselo byt rovnaké.

777januska777
9. nov 2023

@isis234 oprava: v socializme

sherynkamalinka
9. nov 2023

ja sa len tak opytam, ked tu písete, vy, co zijete v zahraničí, ze to nie je med lízat, ze su velke dane, odvody a podobne...ze z príjmu 5000 si nik neuvedomuje ze 3000 ide prave na tie odvody , dane ...atd..co vas teda v tom zahraničí drzi?Lebo ako ratam tak ratam, potom mi je na slovensku sveta zit a nechapem, kam sa vsetci trepu do toho zahraničia ....
a ze vo svete sa treba obracat lebo nema take sociálne podpory, ako su tu na sr..no moji zlati, i tu sa treba obracat, nemyslite ti ze tu ziju ludia, co si po par h v praci, kde sa nenarobili, doma sadnu pred tv a vylozia nozky..

lienka.7
9. nov 2023

@vevericka124 každý, kto plati DANE, ma narok na DB. A to v takej výške, ako mu vychádza. Prečo? Lebo už z jeho samotného názvu vyplýva, že ide o DANOVY bonus, nie SOCIALNY bonus. Cize nie, nemajú na neho narok AUTOMATICKY všetci. Na 1 dieta je to 800€, na 2 nejakých 1200€. Pri súčasnej "drahote" mi fakt nehovor, ze niekto žije z minimalky (a to ma aj tak stale narok na alikvotnu časť z DB). Stačí si prejsť taky FB, ako sa tam ozývali najmä tzv.dohodari a minimalkari s doplacanim na ruku, ze ako majú oni "donutit" zamestnávateľa, aby im vyplatil DB, keďže im to nevychádza. No nijako. Ototo sa sami.

ivusa1516
9. nov 2023

@sherynkamalinka Juj Konečne to tu niekto napísal Ale to typujem že čakaj nepríjemné komentáre... Akurát že podľa mňa väčšina z tých čo to tu tak vykrikuje nevytiahla päty ani za hranice

vevericka124
9. nov 2023

@lienka.7 ja napríklad pracujem v štátnej správe mam vysokú školu a predstav si nie nemam narok na plný daňový bonus... Čiže sa to netýka len dohodárov, bohužiaľ v SR je celkovo práca neohodnotená

terina25
9. nov 2023

@vevericka124 ja som na tom presne ako ty

subartic
9. nov 2023

tak je potrebné vziať do úvahy aj Gaussovú krivku , nie všetkým ľuďom bolo nadelené vyššie IQ , sú aj ľudia na ľavej strane Gaussoej krivky , ktorí sa narodili v pásme mentálnej subnormy , vychodili ledva základnú školu potom dvoj trojročnú učňovku a zaradili sa do pracovného procesu . Ešte horšie sú na tom žiaci špeciálnych škôl variant
A , kde to IQ už klesá pod 70, tí následne idú aj na špeciálne učňovky a robia pomocné sily v kuchyni pomocní robotníci na stavbe , upratujú čistia atď. Zo sociálneho hľadiska títo ľudia nemajú žiadnu úľavu , podporu , nárok na invalidný , nič. Ako títo ľudia majú na sebe neustále makať vzdelávať sa a rozvíjať , zvyšovať kvalifikácie a neviem čo , keď sú radi že si udržia pracovné miesto a zaplatia nevyhnutné životné náklady. Aj títo ľudia raz pôjdu do starobného dôchodku a evidentne budú mať značné problémy prežiť. Ničím sa neprevinili , takí sa narodili, pracujú do svojho mentálneho limitu . A nezabúdajme na to, že sú to stále ľudia , nie zvieratká ktoré majú živorit.
Takže také reči ako makať , makať a odvádzať, tak to platí možno pre priemernú populáciu a to mizivé percento géniov , kde koncentrácia je práve na MK. Ale nemožno to vzťahovať všeobecne na celú populáciu . Treba troška ubrať z bezcitnosti a pozrieť sa na to aj s nadhľadom a nie len zo svojej malilinkej drobučkej ulity .lebo JA , JA , JA a ešte raz JA pracujem a odvádzam , príroda bola ku mne zhovievavá a nadelila mi IQ nad 110 a preto mám možnosť vykonávať úkony smerujúce k vyššiemu zárobku . Všetci pracujúci máme právo na dôstojnú starobu , a aj tie pomocné sily a ľudia pracujúci za minimálnu mzdu, ktorí pracujú v jednoduchých zamestnaniach a robia obslužné práce pre vyššie kvalifikovaných . Potom by ste možno nestáli v rade v Jednote za susedom , ktorý počíta centy aby si mohol kúpiť mlieko , hoci celý život pracoval ako pomocná sila v poľnohospodárstve, len mal tu smolu že sa narodil taký jednoduchší .Ja som silne pravicovo zmýšľajúci človek , nemám rada príliš veľa sociálnych dávok , lebo to zbytočne pôsobia na človeka utlmujúco , ale zároveň chápem že nie každému sa dá a nie každý má možnosti vstupovať na dôchodok s veľkými úsporami a ešte mať aj ten dôchodok vysoký . Zrušila by som viaceré sociálne dávky ako kočíkovné , tehotenské , príspevok pre prváka , niektoré dávky by boli adresné aj tie prídavky by som odstupňovala , ponechala by som daňový bonus nakoľko je motivačný a 2 % by som nechala len pre oblasť zdravoníctva( napr. postihnuté deti ) a školstva.

bykaterina
9. nov 2023

@subartic no tak v jednom statuse si urazila tak niektorých ludi že až.
vieš kolko si napr zarobila taka krajcirka ? plat nic moc ale mnohe doma sili. a mali ucnovku.
alebo asi si nikdy nic neprerabala, že ? lebo opat by si nemohla tvrdit že murar s učňovkou za dva dni zarobi aj cez 300 € napr taky pokladac.
netvrdim ze to maju za pan boh zaplat namakaju sa ale zrataj si kolko taký obkladac zarobi ? dovolim si povedat že atký sikovny aj viac ako nejaky ITečkar.

subartic
9. nov 2023

@bykaterina áno mnohé doma šijú , aké mnohé ? Tie za pásom niekde na východe ? Tie prídu domov a rozkladajú šiaci stroj a šijú pre celé okolie ? Mizivé percento . Sú tak unavené , oči zničené, chrbát zničený že sú radi že sú radi .
Taký pokladač za dva dní zarobí aj 300 eur, to ja zarobím za 3 hodiny práce. Len ja sedím a on kľačí na kolenách .
A týchto ľudí považuješ za ľudí v mentálnej subnorme ?

bykaterina
9. nov 2023

@subartic zase si beris co len chces z toh. ide o dôchodcov a vtedy bola taka doba ze si ludia davali vo velkom sit takze si mali z coho nasetrit.
to ty tých ludi beries za degesov. Ja nie. a to ty zarobis za 3 hodiny prace 300 € ? to znamena 100 € za hodinu takze mi chces povedat že zarobis napr 20 tisic mesacne a mas cas vypisovat na MK ? rada by som vedela co je to za zamestnanie

subartic
9. nov 2023

@bykaterina áno mám 100 eu na hodinu a áno mám čas vypisovať na MK a dokonca mám čas vychovávat aj svoje deti . Vtedy bola taká doba , dnes už nie je a takí ľudia sa rodia stále, v budúcnosti pôjdu do dôchodku .

tiezjedna
9. nov 2023

@bykaterina tak napríklad dobrý advokát má aj viac než 100 € na hodinu... Dcéra robí freelance preklady a má tiež cca 100 € na hodinu.

subartic
9. nov 2023

@tiezjedna mnoho zamestnaní má 100 eur na hodinu a viac . Advokáti , daňoví poradcovia, auditori , vrcholoví menežéri atď.

tiezjedna
9. nov 2023

@subartic ja keď som ešte mala svoju firmu, tak mi hodinovka posledných 5 rokov vychádzala násobne vyššie než 100 €👍 Ale niekomu aj tá stovka môže prísť ako úplné sci-fi, čo chápem vzhľadom na priemerné platy na Slovensku. Keď aj tu niekedy čítam tie sumy, čo niekto zarobí za mesiac, tak neverím vlastným očiam...

subartic
9. nov 2023

@tiezjedna tak ja uvádzam sumu len zo svoje licencie. Do toho nezapočítavam príjem z firmy. Mnohým to príde naozaj scifi , obzvlášť ak zarábajú 5 eur na hodinu. Mne napríklad kanceláriu upratuje dievčinka ktorá má vychodenú špeciálnu školu a potom dvojročnú učnovku niekde v Ladcoch . Mám ju na polovičný úväzok a som s ňou veľmi spokojná . Napriek tomu že nemá nárok na finančný príspevok na stravu , poskytujem jej ho , dostáva kvartálne odmeny , vianočné a aj tak má čo robiť aby to finančne s mamou zvládla . Toto dievča nikdy nebude mať maturitu , nikdy nepôjde na vysoku školu a jej možnosti ako si podstatne zvýšiť príjem sú nulové.

arokis1
9. nov 2023

Pred dvomi tyzdnami uz 13 dochodok dosiel aj do ES,pisal mi kamarat a dnes dosiel aj mne...

erikavesela
9. nov 2023

@mircalla velmi sa mylis

erikavesela
Odpoveď bola odstránená