Ako ovplyvní zrušenie 13. dôchodku dôchodcov?
Aky mate nazor ze tento rok nebude 13. dochodok, kto za to moze? Moja mama je z toho velmi smutna a nahnevana
@subartic ono davky netreba rušiť, ale najmä v tom urobiť poriadok aby ich nevyuzivali a najmä nezneuzivali rôzni špekulanti (materske, rodičovské, PNky, podpory a pod.). Co sa tyka nezkoprijmovych skupín treba jednoducho celý systém prekopať tak, aby sa naozaj pomáhalo tým najchudobnejsim, ale súčasne sa vylúčili všetci špekulanti. A nie pomaly si poviem, že keď mám ísť makať do prace, dostanem co ja viem iba o 100€ viac ako na dávkach a to ležím celý mesiac doma hore pupkom. Vieš, celkom nechápem tej retorike, ze pokial človek zaraba viac, ma automaticky "dotovat" toho, čo zaraba menej. Prečo? Jednoducho, keď raz nemám prijem na mercedes, tak si kúpim skodovku a nie ze čakám, že mi na ten mercedes automaticky doplatí stat. Vždy budú chudobní a bohatí, nemôžeme jednoducho všetciat všetko. Mas byt práveže uvedomela a správať sa tak, aby si vedela prežiť. Cize asi tak.
@lienka.7 áno ja s tebou súhlasím , až na tie dávky . Samozrejme že by som nerušila všetky , ale niektoré áno . Len naozaj máš skupinu ľudí ktorí hoci pracujú , nemajú možnosť získať ani len maturitu , ich možnosti sú značne obmedzené hlavne po tej mentálnej stránke. Oni nemajú ani na cestu autobusom často , nie to ešte kúpiť si mercedes. To sú ľudia ktorí vypadli zo siete akejkoľvek pomoci , lebo sú buď v mentálnej subnorme alebo ľahko mentálne retardovaní . Tejto skupine ľudí by som pomáhala rôznymi úľavami ak pracujú .
Áno ja veľmi dobre viem ako mnohí a aj matky zneužívajú sociálny systém . Len nedávno som tu písala o kamarátke ktorej dieťa má epilepsiu , záchvaty ktoré nedokážu dostať pod kontrolu , vybité zubky predné, niekoľko zlomenín , rozbitá hlava čo keď dostane záchvat padá ako poďtaté. Ona jednoducho predĺžený ročiák nedostala a to ani na odvolanie. S právničkou to žalovali , čaká sa na vytýčenie pojednávania. A potom tu čítam ako sú niektoré mamy na predĺženom s omnoho ľahšími diagnózami, tak sa často pýtam kde to žijem ? Môj vzdialený príbuzný sa narodil bez spodných končatín , má ZŤP a chcú mu ho zobrať že sa mu stav zlepšil ale nedokážu definovať ako sa mu zlepšil , lebo však nohy mu nedorástli . Naproti nemu sused cez ulicu má nejakú obštrukciu plúc , ten má ZŤP ale vypaľuje zobák .
A to sa nebavíme o umelom navyšovaní materských , ja to vidím v priamom prenose. Doslovne mi je z toho na zvracanie. Umelo navýšené odmeny , fiktívna iná práca , dva hlavné pomery na 8 hodín v dvoch rôznych firmách atď. Otec v robote , poberá materské a žena doma s dieťaťom .
Je potrebné naozaj urobiť v tom systém a pomáhať len tým ktorí si sami pomôcť nedokážu .
@lonely66 darmo vypisujes. Vzdy boli, su aj budu ludia, ktori viac a ktori menej zarabaju. NIkdy si nebudu vsetci rovni. v 70-80. rokoch bolo lahsie byt na neplatenej ako dnes. A ked je niekto za 40 aktivnych rokov a odvodov doma 2-3 roky na neplatenej, tak ma darmo budes presviedcat, ze sa to na tom dochodku az tak odzrkadli. Ked si niekto vyvaluje sunky 20 rokov alebo cely zivot, ta nech sa nestazuje. Tak isto ako odvadzanie z minimalky a ostatok na ruku prakticky nacierno. To sa ale nedeje len na SK. To mas vsade na svete. Moji rodicia, tiez 70tnici maju velmi dobre dochodky, k tomu dve nehnutelnosti a lesy a polia. Dobry dochodok aj napriek vtedajsich komacsky platov, mama dva roky na neplatenej a dva na polovicny uväzok (zaujimave, ze v 80tich rokoch to bolo mozne a teraz robia s parttime üroblemy), otec sa po revolucii osamostatnil a zalozil firmu. Aaaaaale odvadzal poctivo vsetky odvody a nie z minimalky. Väcsina terajsich dochodcov, ktori boli po revolucii napr. zivnostnici naschval odvadzali z minimalky, neplatili si dochodcovske atd, to su ti, co teraz vykrikuju, ze maju male dochodky a cakaju na ten 13. , zeny, ktore ostali doma ako "zeny v domacnosti" atd.
@bykaterina mám viac ako 100 eur v čistom , podstatne viac ale to je aj z inej práce, ale to je irelevantné , nie je to predmetom tejto diskusie. Priznávam absolútne všetky príjmy , neodrbávam štát ako ten obkladač. Potom nech ten obkladač nenarieka že má maly dôchodok, nízku PN , invalidný alebo inú dávku viazanú na príjem a nenadáva ako sa ten štát nevie o neho postarať a živorí .
@subartic ano to uplne s tebou suhlasim na 100 percent. tiez mam takyto pohlad.
Ved cele co pisem je o tom že on neodvedie skoro nic a chce vela od statu lebo.. a zaroven to bola reakcia na to že skola neznamena vsetko, že aj ludia s alym vzdelanim si vedia dobre zarobit. a to som dala iba ako vzor.
a co sa tyka tych financii, že mas viac ako 100 na hodinu, to mozes mat ved aj to je super ze si zarobis. Ale pozri na svoje vydavky (uctovnictvo, material, prenajom,...) a pozri na vydavky obkladaca. A to nepisem že jemu stacia dvoje monterky a tricka a ty ked robis sklientom nemozes nabehnut v roztahanom tricku s fľakmi. A porovnaj tvoje vzdelanie a jeho. v konecnom dosledku sa on nema zle ak je sikovny, len zial jeho smola ked dnes hojno a na dochodku ma hovno, lebo si nic neodlozil...
@bykaterina účtovníctvo a mzdy si vediem sama , mám na to vzdelanie, kancelárie mám vo vlastnej nehnuteľnosti , materiál je pomerne nízky náklad lebo som plne digitalizovaná . Mojim nákladom sú zamestnanci , ktorí však však produkujú pre firmu aj výnosy .
@subartic jasne ty to vsetko vztahujes na seba ale zober si to na hoc aku inu uctovnu firmu (alebo iank zameranu firmu) že nerobi pod svojou strechou, atd. ved si uctovnicka tak si vies taky prikald nasimulovat. a aj svojho potencionalneho klienta, lebo ked si uctovnicka mala by si mat v tom lespi prehlad ako bezny obcan. a inak nepouziva sa ZŤP ale ŤZP
@bykaterina ako ktorý. Môj muž má ako advokát viac než 100 € v čistom. A na klientov by rozhodne potreboval viac než 8 hodín denne, ale on má zase priority zrovnané.
@tiezjedna jasne ale to bol len priklad na porovnanie s iným zamestnanim s rozdielnym vzdelanim
@bykaterina lenže ja tých 100 + nemám z účtovníctva. Pracujem hlavne hlavou , všetko mám v PC, v tabuľkách , náklady na papier minimálne , vydávam stanoviská , posudky atď. Moje náklady z licencii tvoria hlavne školenia, poplatky komore atď ktoré nie sú vôbec horobilné .
@subartic tak ked rozmyslas hlavou tak si zamen v priklade profesie aby si to pochopila 🙂 už sa tcime v kruhu pekný deň
@vevericka124 ako keby predošlá vláda nerobila to isté😅 Mali spravodlivo vládnuť. mohli byť ešte ďalšie volebné obdobie
@isis234 uved konkrétne príklady lebo takto to je len trepanie. Čo nakradli?
Dostane každý ale nie 600 eur,ale taký ako minulý rok.ja som dnes už dostala...
@erikavesela V tom pripade prepac, pomylila som si ta
@mircalla v pohode
@subartic to je co za davka: kocikovne?a preco by si zrusila tehotenske?vsak tehotenske dostane kazda tehotna aj ta ' s mensim IQ' ako pises,a prispevok ma prvaka dostanu iba rodicia dietata v hmotnej nudzi,cize zasa ti
'Jednoduchsi' ako pises...tak teraz na ktorej strane stojis...nechapem
@bale1rinka tehotenské je úplne odveci dávka, akože platiť žene za to, že je tehotná, to sa len tak nevidí. Ale však Slovensko si to môže dovoliť. Inak myslím, že nie každá má naň nárok, ale mali sa meniť podmienky, tak sa nejdem hádať. A príspevok na prváka dostávali rodičia všetkých prvákov, tiež zbytočná dávka, veď keď sa raz rozhodnem mať dieťa, tak rátam s tým, že raz pôjde do školy a pripravujem sa na to. Len to by sa aj tu, na MK, nemali v prípade otázok typu, či druhé (tretie, desiate...) dieťa stojí menej ako prvé vypisovať názory, že kde sa najedia traja, naje sa aj štvrtý. A školskú tašku, čo je asi najväčšia položka, kupuje aj tak väčšina rodičov deťom na Vianoce, takže kým im príde tá stovka, aj zabudli, že ju kúpili. A keby ju nekúpili, kúpili by niečo iné.
@kristiii je to o uhle pohladu,ja som sa 9 rokov trapila aby som mala dieta,a nakoniec na mna neprislo,ziadny prispevok na prvaka sme nedostali a tehotenske mi vyslo par mesiacov a to vychovavam pre tento stat pracujucich ludi.
@yanni veru aj ja som ako 8 mesacna musela do jasiel a mama do roboty ...aby o nu neprisla...a to otec vtej dobe zarabal pekne...
@eveliaka tento november tie dochodky este nebudu plosne vsetkym rovnako...az v decembri 2024 dostanu vsetci 606 eur...aj ti napriklad s ciastocnym invalidnym dochodkom a nie len starobnym,to bude zasa...kto to vsetko zaplati?my mladi a nam zoberu,nelogicke...ale zasa na druhej strane komu daju ti stari rodicia pod stromcek ?vnucatam predsa!...mojim detom da starka tiez,takze sa mi to vrati🤣🤣🤣
@bale1rinka celkom som nepochopila to s tým uhlom pohľadu...ja som nemala ani tehotenské ani príspevok pre prváka a tu sme. A popravde, skôr by som ocenila nejaký príspevok teraz, keď musím synovi kupovať nové topánky každé cca tri mesiace než keď bol prvák 🤣. To boli ešte náklady naňho pohodička.
Inak 13 dôchodky dôchodcom nezávidím (ak teda naozaj budú), len ma mrzí, že sa na ne nenaslo v časoch, keď bolo hojno a že mnohí dôchodci na to stihli zabudnúť.
celý rodičovský dôchodok bol hlúposť, to je jasné každému normálnemu človeku....SP nemala poriadne na normálne vyplácanie dôchodkov a nieto ešte dať miliardy na rodičovslé dôchodky.....

@isis234 ty si ako naivna...zi si vo svojej bublinke nadalej