Ako ovplyvní zrušenie 13. dôchodku dôchodcov?
Aky mate nazor ze tento rok nebude 13. dochodok, kto za to moze? Moja mama je z toho velmi smutna a nahnevana
Žiaden .. nemusel by byť žiaden 13ty dôchodok ,ak bude starobný dôchodok každému vychádzať povedze ( fakt teraz tresknem ) priemerne aspoň 60% z hrubého ,čo zarábal za život . Ak nezarabal ,alebo zarabal len po brigádach ,či min.mzdu ,tak nemôže očakávať 800€ dôchodok ,resp vyšší ,než doposiaľ zarobil
@jaroslav81 ano? nemozes porovnavat predsa AT, DE s SK. Ano, v DE su 200 eurove pridavky aaaaale, platia sa väcsie danem viac odchadza do statnej pokladnice aaaaaa matky nie su s detmi doma do 3 rokov na PLATENEJ DOVOLENKE. A to nie len pri jednom ale casto retazovo 2-3 deti a kazde po troch rokoch. Kde vo svete dostanes 400 e do 3 rokov dietata KAZDY mesiac? Len zato, ze si s deckom doma? Tieto peniaze musia odniekial prist. Ked je viac deti, matiek na RD, dochodcov, ludi praceneschopnych ako pracujucej populacie odvadzajucej dane, tak jednoducho nie je z coho vyplacat. V DE mas matersku do roka a po prvych anrodeninach nedostanes ziadny rodicach do 3 rokov. Bud ides ako matka pracovat alebo to potiahne druhy rodic. Co poznam, väcsina matiek ide v DE v 1,1,5 najneskor v dvoch rokoch dietata spät do prace. A nie, nedostava priplatky na jasle ako na SK. Na SK moze dat matka dieta do jasli, ist robit a este aj poberat priplatok na jasle (ci rodicovsku ci co to je). Olus nikde vo svete nemas tehotenske, kocikovne a ete neviem ake vselijake davky.
@yanni Lenze aj na sk by si sla skor do prave kebyze mas kde dieta odlozot.Zasa v de ci at su jasle atd.Na sk nie.A niekto kto zarobi 690v cistom hadam neda 400 na jasle ci opatrovatelku.Tu ma sk nie su take prac moznosti vytvorene pre zeny ,matky a detmi.Tu sa to netolwruje tak ako v de.
@terina25 dostávala, nevrátila. Prečo by som cih mala odmietnuť keď dostávajú iní. Ale som úplne v poriadnu s tým aby sa zrušili. Ak na dieťa nemám peniaze tak si ho nerobím a nečakám že mi štát bude posielať mesačne na účet stovky eur.
@kkovacovak rodinne pridavky v nemecku 250eur /1 dieta. Cize inde vo svete nemaju rodinne pridavky?
@jaroslav81 inde zarobia 4000 e a zaplatia 2500-3000 e len za byt. Ostatne mesacne vydavky v tom este nie su. V BB zapltis (bez karty) 1 e za cestovne/jedna jazdy, v Mnichove city 5 e. A vedela by som porozpravat.
@yanni a inak nvm o akych jasliach poses ked skolkonje zalostne malo a zeny po skonceni materskej envedia ci im vezmu dieta do skolky.Cize mas zlu info a inak nemky mozu ostat az do 2r co je celkom dost,len onrok menej ako sk.Ine to je v ch tam musia nabehnut iz v 3m.A to ja enschvalujem vobec,napr preco by sa mi o dieta mali starat a vychovavat cudzi ludia?
@kkovacovak ano,tak ty si ich poberala a nevratila. A teraz ,ked ich beru ini,tak by si ich zrusila. Bravo tlieskam ti 👍👏👏
Je mi smutno za všetkých dôchodcov, ktorí celý život robili a teraz nemajú pomaly z čoho žiť. Aj keď viem, že mnohí z nich volili túto vládu. Určite by som radšej okresala materskú, rodičovskú, detské prídavky. Mladí ľudia sa mať deti rozhodujú dobrovoľne, majú možnosť ísť skôr do práce, jednoduchšie si poradia ako dôchodca, ktorý má zdravotné problémy.
@terina25 tak a teraz mi porozprávaj aké majú v nemecku výdavky na deti v porovnaní so slovenskom
A to ešte bude smutnejšie, keď sa rodičovský dôchodok zníži od januára na polovicu, keďže zavedu iný mechanizmus výpočtu
@zafir01 no je to celé zle nastavené.....aby kuchárka po 45 odpracovaných rokoch mala dôchodok necelých 500 eur a človek čo odpracuje zo 10rokov v automobilke má dôchodok cez 1200 eur, to sú riadne rozdiely....ja súhlasím s tým že pri nízkych odvodoch nemôže byť vysoký dôchodok ale taká kuchárka v škole v škôlke aby mala po 45 odpracovaných rokoch dôchodok necelých 500eur - to už je na zaplakanie....lebo povedzme si pravdu, nie každý má priemernú mzdu ktorá je napr.v tomto roku cca 1400 v hrubom....a ak má človek po 40odrobených rokoch preimerný mzdový bod okolo 1 tak ten dôchodok bude cca 700eur - čiže tiež nič moc, vzhľadom k tomu že mal celý život plat vo výške priemerného platu
@kkovacovak ty mi.porozpravaj, vsak mi tu zijeme ako pani. Preto sme na hranici chudoby. Pardooon, ty nie
@terina25 nie nežijem na pokraji chudoby a ani nikto z môjho okolia. Sú ľudia ktorí majú menej peňazí ale dokážu všetci slušne žiť. Aký si urobíš taký máš.
A čo tu splietaš že mám vracať prídavky na dieťa. Ja som ich také nezastavila tak nechápem tvoju logiku. Dostávam to čo všetci ale som ok s tým keď sa dostávať nebudú lebo som si nerobila dieťa kvôli prídavkom
@mogaa no môj otec .. 15 rokov v strojárňach trochu lepší plat .inak v 90 tychvrokoch prišla mi sa zárobku minimálneho a ostatok na ruky .. teraz posledných 5 rokov má lepší základ .45 rokov odrobenych k decembru tomuto a vyšiel ky výmer kúsok cez 700€ .ide do predčasného nakoniec ,lebo sa mu to vyplatí . On je zas prekvapený ,že čakal Max 500€
@elmivelmi nemas ziadne info. V Nemecku (nie len NEMKY) mozu osta doma do 3. narodeiny dietata. Ano mozu ostat, idu im roky do dochodku a stat plati zdr. poistku (presne ako na SK). Aaaale po prvom roku ziadne rodicovske. Materska vypocitana z platu popr. minimalna je do roka dietata popr. ak si ju zena rozdeli na polovicu do 2. narodenin dietata, ale dokopy je to stale ta ista suma, jedno ci materska 1 alebo 2 roky. Ano, moze este ostat aj ten treti rok ale bez penazi. Plus o jasliach mozes snivat, opatrovateliek tiez pomimo. Skolky prepchate, ze praskaju vo svikoch, 3-4 rocne deti nedostanu miesto (alebo ak sa do toho obujes, tak ti urad najde miesto 40 km od bydliska grrrr ak vobec), uprednostnovani su predskolaci a surodenci. Dokonca uz aj zakladne skoly maju problem a vyssie skoly(od 5. rocnika) si vyberaju, cize dokonca aj tam sa ti moze stat, ze stojis pred nicim. Ja om mala 1.9. nastupit do prace a v juni som nemala este miesto pre dieta v skolke. Z 10 miest, z toho 5 sukromnych, nas 10 odmietlo koli nedostatku miesta. Jasle utopia. Dieta malo 7 mesiacov, ked som ju tam prihlasila s tym, ze mesaic po druhych narodeninach nastupujem do prace a pre dieta potrebujem miesto. Nie je vsetko zlato, co sa blisti.
@kkovacovak mozem ti kludne porozpravat. V kazdom pripade druziny a obedy nie su zadarmo. Ani skolky, ani jasle, ani kruzky, ani cestovne.
A z čoho vám majú dať 13 dôchodky keď sa dávali na lotériu a za očkovanie teraz čo akože čakáte bože ľúdia zobuďte sa už konečne
@terina25 ty si ina srandistka. NEviem odkial mas take info. Ale mozes si to nastudovat. V DE minimalne percento ludi zarobi 4000 v cistom. Musi mat dobru kvalifikaciu a vysoky post. Vo velkych mestach je taky najom normalny, ved si klidne mozes pozriet kolko stoja komercne najmy a kolko ziadatelov je na jeden byt. Plus odkial mas ze v kazdej domacnosti obaja zarobia po 4000 e. No to by bolo fakt super. @anjelicek uz napisala, este raz si precitaj jej komentar.
@yanni to mne nepíš to ja viem. To iní tu tvrdia že my tu živoríme a v Nemecku smrkajú do 100 euroviek 😀
@terina25 kludne si mozes prestudovat
https://www.immobilienscout24.de/Suche/de/bayer...
@kkovacovak a my ostatni sme si robili deti kvoli pridavkam vsak ano. Tak nam ich treba zrusit. Tvoja logika je 0
@zafir01 ja som robila na dôchodkovom, takže viem ako to komu vychádzalo...tých 5rokov musel mať dobrý nadpriemer platu....ten mzdový bod sa tam počíta priemer počas celého života...takže mzdový bod nad 1 musel mať dobre viac rokov ako 5 rokov....počíta sa to : priemerný mzdový bod x obdobie x 16,47 - suma ktorá výde tak k tej ide v tomto roku ešte + cca 22% valorizácia......napr. v tomto roku kto má plat 1400 eur bude mať mzdový bod 1, ten čo 1100,- eur - cca 0,75.....žena na materskej a rodičovskej menej ako 0,5....berie sa priemerný mzdový bod počas všetkých období....
Radsej by som ten 13 dochodok nechala dochodcom, ako napriklad vyplacat zenskym za to, ze su tehotne 200e kazdy mesiac a rodicak do 3 rokov dietata. Keby sa matky viac ponahlali do prace (cest vynimkam), nebol by problem s dochodkami.
@terina25 ja nepracujem na ministerstve aby som niečo rušila a vracala a neviem čo ešte si mi tu kázala. 200eur na dieťa mesačne je proste luxus. Ak sú, tak fajn, ale ak nebudú tak je to len dobre. Deti si robím vtedy keď mi nebude vadiť že o ten 200eurovy prídavok prídem. Bodka
@misinka0611 mama nevolila tuto vladu, lebo si pamata ako oklamali.. preto je smutna ze zase je to tu

@kkovacovak ty si zrejme asi tie spominane davky nedostavala alebo si ich vratila vsakze