icon

Ako ovplyvní zrušenie kreditnej karty dostupnosť hypotéky?

11. nov 2025

Ahojte. Je tu niekto, kto pracuje v bankovom sektore? Potrebovala by som jednu rýchlu informáciu. Nakoľko má naša osobná bankárka tento týždeň dovolenku, potrebovala by som radu od niekoho z fachu.

Plánujeme žiadať o další HÚ na stavbu RD. Budúca hodnota domu podľa znaleckého posudku je zaokrúhlene 550 000€, momentálne sme vo fáze hotových vnútorných omietok, poterov, hotové kompletné kurenie a tak odhadujem hodnotu na 250-300k€.

Chceli by sme požiadať o HÚ, už máme viaceré HÚ v celkovoej výške cca 600k€.

Moja otázka však je, dnes som zrušila kreditnú kartu (limit 20 000€). Akú dlhú dobu musí byť kreditná karta zrušená aby sa nerátala do “celkovej výšky možného zadĺženia”? Viem že naposledy keď sme čerpali HÚ tam kreditku prepočítavali nejakým zvláštnym koofecientom a “zablokovala” nám značnú sumu vo výške “maximálnej úverovej angažovanosti” na základe príjmu. Preto som ju zrušila aby sme si vedeli načerpať túto hypotéku na náš dom v maximálnej výške akú hodnota nehnuteľnosti povoľuje.

anonym_c45700
11. nov 2025

@anonym_autor niekde som cital, ze minimalna splatka z celkoveho uveroveho ramca (cize 5% z 20k) sa rata ako mesacny vydaj, vo vasom pripade 1000 eur...

autor
11. nov 2025
@anonym_c45700

@anonym_autor niekde som cital, ze minimalna splatka z celkoveho uveroveho ramca (cize 5% z 20k) sa rata ako mesacny vydaj, vo vasom pripade 1000 eur...

@anonym_c45700 ale na sa nepytam koľko mi kreditka blokuje ale koľko musí byť zrušená aby sa mi nerátala do dlžnej sumy

anonym_b8787e
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c45700 ale na sa nepytam koľko mi kreditka blokuje ale koľko musí byť zrušená aby sa mi nerátala do dlžnej sumy

@anonym_autor v deň podania žiadosti

anonym_9ab895
11. nov 2025

Zalezi,ktora banka.Niektore na spracovanie ziadosti o zrusenie maju az 30dni.Dovtedy tam bude svietit.

autor
11. nov 2025

Kreditka je platinová v TB a HÚ budeme čerpať vo VÚB

anonym_c45700
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prepac... to bolo na margo "kreditku prepočítavali nejakým zvláštnym koofecientom"...
V kazdom pripade nech sa bankarka uisti, ze sa to odrzkadli aj v uverovom registri... nam raz "omylom" 1.5 roka nevymazali rezervovany uver a druha banka ma skoro 'zabila', ked sme "nepriznali" uver...

vikisisi
11. nov 2025
@anonym_autor

Kreditka je platinová v TB a HÚ budeme čerpať vo VÚB

@anonym_autor no ak idete ešte len žiadať možno vám to vedia dať do podmienok čerpania, že KK bude splatená v čase cerpania

anonym_e9c444
11. nov 2025

Mňa ako obyčajného človeka odvalila tá výška úveru, čo už máte a čo idete žiadať. Neviem si to ani len predstaviť. Len tak súkromne komentujem, nič v zlom.

autor
11. nov 2025
@anonym_e9c444

Mňa ako obyčajného človeka odvalila tá výška úveru, čo už máte a čo idete žiadať. Neviem si to ani len predstaviť. Len tak súkromne komentujem, nič v zlom.

V dnešnej dobe nič nezvyčajné

anonym_9ab895
11. nov 2025
@anonym_autor

V dnešnej dobe nič nezvyčajné

@anonym_autor veru nic nezvycajne,to mate este malu hypo.

anonym_e9c444
11. nov 2025
@anonym_9ab895

@anonym_9ab895
600 tisíc eur už majú a idú žiadať o 250-300 tisíc?
Bežné??
Kks to kde žijete?

anonym_e9c444
11. nov 2025
@anonym_9ab895

@anonym_9ab895 malú hypo? Vy máte viac ako milión eur hypo?

anonym_9ab895
11. nov 2025

Baby ved vidite,ze tu tato pani musi zrusit kreditku,inak by im to uz nevyslo prijmovo,lebo sa to pocita ako vydavok.Idu do max svojich prijmov,potom pride krach a dom predaju a hypo z toho vyplatia.Nepozastavujte sa nad tym.

autor
12. nov 2025
@anonym_9ab895

Baby ved vidite,ze tu tato pani musi zrusit kreditku,inak by im to uz nevyslo prijmovo,lebo sa to pocita ako vydavok.Idu do max svojich prijmov,potom pride krach a dom predaju a hypo z toho vyplatia.Nepozastavujte sa nad tym.

@anonym_9ab895 je to “dobrý” dlh čo máme. Celých cca 600k€ je v investičných nehnuteľnostiach plus panelákový 3i byt v ktorom bývame. Trhová hodnota týchto nehnuteľnosti je min. dvojnásobok tohto dlhu. Viem, že predstava hypoték vo výške milióna eur znie pre niekoho šialene ale v BA kraji to nie je nič výnimočné.

anonym_9ab895
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_9ab895 je to “dobrý” dlh čo máme. Celých cca 600k€ je v investičných nehnuteľnostiach plus panelákový 3i byt v ktorom bývame. Trhová hodnota týchto nehnuteľnosti je min. dvojnásobok tohto dlhu. Viem, že predstava hypoték vo výške milióna eur znie pre niekoho šialene ale v BA kraji to nie je nič výnimočné.

@anonym_autor no ved treba ist do max svojich financnych moznosti,vidis sama,ze ta kreditka Vam urobila skrt,lebo prijem nie je taky,aby to vyslo aj s tym.Pride nova vlada a Vam a takym podobnym klepne po prstoch,lebo ked mate na taku hypo,predsa budete mat aj na este vecsie dane,elektrina Vam pojde hore a vsetko okolo a najomnikov,uz tazsie mozte zohnat.Alebo padne buum s nehnutelnostami,umele zvysovanie a uz tie byty nepredate.

anonym_c45700
12. nov 2025
@anonym_9ab895

@anonym_autor no ved treba ist do max svojich financnych moznosti,vidis sama,ze ta kreditka Vam urobila skrt,lebo prijem nie je taky,aby to vyslo aj s tym.Pride nova vlada a Vam a takym podobnym klepne po prstoch,lebo ked mate na taku hypo,predsa budete mat aj na este vecsie dane,elektrina Vam pojde hore a vsetko okolo a najomnikov,uz tazsie mozte zohnat.Alebo padne buum s nehnutelnostami,umele zvysovanie a uz tie byty nepredate.

@anonym_9ab895 takto, tiez nie som nejaky fanaticky zastavac nazoru, ze nehnutelnosti mozu iba a len stale rast (SK stale este nie je na svojom vrchole asi)... v kazdom pripade k prepadu najomnikov a prepadu cien
1, v BA a krajskych mestach (viac prace apod) je stale pretlak dopytu, to sa len tak nestrati
2, aj v Kyjeve rastu ceny nehnutelnosti...
To na margo nejakeho mega krachu... Moze sa stat, ale to by muselo prist nieco velmi velmi vazne (Rus na hranici napriklad)...
Zvysene vydavky v spojeni s byvanim zaplatia najomnici... Kludne zase zlavia z narokov (ak bude velmi zle) a pojdu sharovat izby (ako cca 10-12 rokov dozadu)...
Ano, ist na hranu prijmov s pozickou je vzdy nebezpecne, ale to si uz osefuje banka.

vevesh
12. nov 2025
@anonym_9ab895

@anonym_9ab895 maju platinovu KREDITNU kartu na 20 litrov - myslis, ze banka da len tak niekomu s nejakym priemernym prijmom taku kartu? 😃😃

autor
12. nov 2025

Áno, samozrejme rátame aj s variantou, že stať sa môže hocičo. Ale aj keby nehnuteľnosti ktoré vlastníme stratili 50% svojej aktuálnej hodnoty, stále by sme sa ich predajom “zbavili” celého dlhu. A myslíme taktiež na diverzifikáciu celého investičného portfólia (byty, komerčné nehnuteľnosti, pozemky a tiež celosvetovo diverzifikované akciové portfólio naprieč celým spektrom biznisov).
Možno sme veční optimisti ale podobné reči a scenáre počúvame už min. 10 rokov, že rast cien nehnuteľnosti je na vrchole, prídu dane, zvýšené energie atď.
Ak by sme sa tohto zľakli 10 rokov dozadu, dnes by sme mali jeden panelákový byt a stavať dom by sme sa nikdy neodvážili.
Samozrejme ísť na hranu možného zadlzenia môže byť riziko avšak táto suma je vypočítaná z obratu a zisku firiem ktoré vlastníme a tie sú tiež diverzifikované a pôsobia v rôznych oblastiach. Bolo by jednoduché “umelo” navýšiť obrat alebo zisk a môcť sa zadlžiť aj násobne viac ale to robiť nepotrebujeme.

A k veci, osobná bankárka v TB nám potvrdila, že dnom zrušenia kreditky u nich vystavia tlačivo, ktorým sa pri preukázaní v banke (VÚB) budú pokladať túto kreditku kartu za okamžite zrušenú.

anonym_207764
16. nov 2025

@anonym_autor úverový register by sa mal aktualizovať raz mesačne