icon

Ako plánovať dieťa a finančne to zvládnuť?

4. nov 2024

Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?

bbshop
7. nov 2024

@simca06022011 to áno, ale niektoré tu píšu pomaly o luxusnom plate😅 pritom ten plat už pomaly nestačí ani na východe a nie ešte v BA..jedna celá výplata pôjde na bývanie a druhá už ani nebude taká vysoká keď pôjde na MD a potraviny, energie a všetko ostatné je čoraz drahšie a hlavne v BA a deti stoja dosť peňazí a čím sú staršie tým sú nákladnejšie. Môj pohľad je, že 3tisice sú akurát taký priemer keď chce človek žiť dôstojne a mať strechu nad hlavou a ísť aj sem tam na výlet s deťmi a dopriať im kvalitnú stravu, výchovu, krúžky, oblečenie, vzdelanie atď. Ale určite žiaden luxus z toho nebude a ani nadštandard. Raz sa pokazí práčka, raz chladnička, kúpia si auto a majú po tisicoch a to sú bežné výdavky žiaden rozmar

lelelienka
7. nov 2024

@lonely66 prosim uz radsej s tymi linkami na byty prestan, si naozaj uplne mimo, jednoducho prijmi fakt, ze v BA nejaky dobry 3 izbovy byt do 200tis nekupis 🤷‍♀️

7komorova
7. nov 2024

Dieta nenarusi rozpocet - daju sa kupit pouzivane veci (kocik, postielka,…) plienky nie je taka vysoka suma ak si odobrite nejake potraviny (napr sladkosti)…. Predava sa aj pouzivane oblecenie balik oblecenie za 50€ a je tam oblecenie do 3 rokov a podobne. Male dieta zje 1/5 z toho co dospely aj menej, to nie je ze Vam narusi rozpocet ale skor vyhovorka. Chapem ze chcete byt vo vasom ale ak chcete babo uz sa snazite o neho..

sisska96
7. nov 2024

3000 v čistom a sa sťažuješ....... Asi žijete moc nadštandardne

sisska96
7. nov 2024

@lonely66 fuuuu ale to sú strašne malé bytíky. Tie max pre osoby ale nie pre rodinu

luxus10
7. nov 2024

@lindahhh ved hovorim, nikdy to tato skupin ludi nepochopi...

sisska96
7. nov 2024

@natalka13 aj my sme kupovali mužom hneď rodinný dom a neodišla by som. Od detstva sme bývali v 60m2 byte ...no nie to stačilo. Malé byty nie sú vhodné pre rodinu. Tie nech majú bezdetní

archanielka
7. nov 2024

Existuje krásne a pravdivé príslovie: "Keď dá Pán Boh kravičku, tak dá aj trávičku" Nebojte sa nového života, to je jediná hodnota, ktorá po vás s manželom zostane!💓

any_soj
7. nov 2024

Ahoj. Ďalej nestíham čítať, tak reagujem na toto: "aby mali detskú izbu, no zároveň aby som ja s mužom nemusela spať v obývačke na rozkladacej sedačke. Aby sme nemuseli hľadať v letákoch kde je čo momentálne najlacnejšie, alebo sa úplne vzdať cestovania. ". Tak my máme 3 deti. Dvojizbový (60m) byt s 3 balkónmi. Obývačka je v podstate kuchyňa, my aj návštevy sú skoro vždy tam, je pomerne veľká, je tam gauč, klavír... 🙂 Detská je zatiaľ spolocna všetkých troch. Spálňa je najväčšia izba, okrem našej postele je tam skriňa, knižnica, kreslá a stolík. No a posteľ nie je rozkladacia, ale vyklapacia, čiže v prípade potreby sa dá v priebehu pár sekúnd vyklopiť na stenu a pod ňou je samostatný gauč. Časom chalani zostanú v detskej, dcére oddelíme kus spálne (postavíme stenu, svetla je tam dosť, keďže balkón cez celú stenu) a chalanom zasklime ich balkón a spravíme tam sedenie, aby sme v podstate každý mohol byť v nejakej miestnosti sám alebo so svojou návštevou , keď to budeme chcieť. Tým chcem povedať, že máme malý byt, ale stres z toho žiadny. Cestovania sa nevzdávame, naopak, plníme si s manželom sen, kúpili sme príves za 3500€ a strávili už túto sezónu pár úžasných výnimočných chvíľ má Slovensku aj v zahraničí. Keď bude manžel na materskej, chystáme sa na dlhšiu tour po Európe. S nákladmi len na benzín, cez programy ako Agricamper v Taliansku a podobne. A hej, letáky pozeráme. A často kupujeme lacnejšie varianty, ale dávame pozor, aby bolo dosť zeleniny a ovocia, ryba aspoň raz týždenne,... A to manžel je údržbár a ja som učila pred materskou v ZUŠ, ale po asi prvej materskej mi skončila zmluva, takže následne ani tehotenské, ani materská... Ale nemenila by som kvôli peniazom počet detí. Užívame si, že sme 🙂

terry658
7. nov 2024

Príjem máte kráľovský. My v podstate s takým príjmom živíme 3 deti, hypotéku a psa.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
mira0611
7. nov 2024

Ahoj autorka, treba si byvanie naplanovat spravne.
Pozrite sa v praci Vam budu na plate zvysovat, nie znizovat, ak pride dieta, dostanes okrem materskej aj pridavky aj dan.bonus, nie je to vela ale predsa lepsie ako nic.
Po materskej davke mozes dat dieta do jasli a ist spat pracovat na 1/2uvazok napriklad.
Teraz platite 900 euro na najom, co je dost, ak si kupite novostavbu v okoli BA, nie stary dom, tam tiez usetrite na energiach a na vydavkoch okolo domu, kupuj si dom s tepelnym cerpadlom, s elektricke kurenie je drahe. Na dom si mozete dat fotovoltaiku, to vam hned znizi naklady.
Dietatko v prvom roku vela rastie, vela veci potrebuje len par mesiacov, kupuj cez bazar

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
mira0611
7. nov 2024

Este by som dodala, pises, ze zo standartov nechcete pustit, ale tie standarty sa zmenia dietatom. Ver mi neolutujete, dieta Vam vsetko vynahradi!

katka941991
7. nov 2024

Nestačí Vám jedno dieťa? Tiež som vždy túžila po 2 deťoch a som maximálne spokojná s dcérkou je zdravá, snažíme sa aby mala všetko a rozhodnutie mať jedno dieťa bolo najlepšie. Tiež nie sme v najlepšej situácií ale dieťatko som chcela vždy, platíme hypo, spotrebný úver aj ďalšie iné....sme stále spolu a šťastný. Nemenila by som.

wella47
7. nov 2024

Prioritou je rodina...deťom je jedno,že nemajú nové veci - posteľ,oblečenie,kočík a podobne.Vždy sa dá kúpiť lacnejšie....dôležité je,aby ste sa im venovali...môže sa stať,že napokon deti mať nebudete a zostanete sami...a v budúcnosti si to budete vyčítať.

terry658
7. nov 2024

@11brano11 prečo by to mala byť chyba? My sa máme dobre. Nechýba nám nič. Myslím, že taký príjem nie je zlý aby sa autorka musela báť chudoby.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
natalka13
7. nov 2024

@lonely66 tak si ver, a dobehni kupit lebo za 3i je to super kupa. Obratom ho za 250.000 predas.
nie nieje to Bratislava.🙈

17alexis
7. nov 2024

Este ani neviete, ci vobec mozete mat deti.

lucylizzie
7. nov 2024

Ahoj, necitala som komenty, ja len svoju skusenost chcem napisat - s muzom sme manzelia 9rokov a za ten cas este nebol vhodny cas na deti(aktualne cakame piate😁). Vazne nebol - riesili sme skolu, byvali sme v malom byte, potom u rodicov, stavali sme... stale nemame uplne dokoncene, ale deti nastastie mame... Nechcela by som sa v 40tke "zobudit", ze ved sme nestihli tie deti...deti vzdy znizia nejaky ten zivotny standard... cele je to len o prioritach... drzim palce! 😉

a_da99
7. nov 2024

Ako sorry ale 950€ za najom keď dokopy máte 3000€ príjem? To mi nepríde ako rozumne hospodárenie…byt sa da zohnať oveľa lacnejšie.

lelelienka
7. nov 2024

@natalka13 to je vazne strateny pripad, ja to uz vzdavam, ani za svet neprizna, ze je mimo 😁

vler
7. nov 2024

@wella47 malym detom to nevadi ake ako budu starsi, vsimnu si co maju/nemaju oproti kamaratom a spoluziakom

sisska96
7. nov 2024

@lonely66 Dieťaťu stále bude chýbať vlastná izba, vlastné súkromie , hlavne keď je už stredoškolák

bbshop
7. nov 2024

@lonely66 neuveríš ale som z východu a mám veľmi dobrú predstavu ako sa tu zarába a hlavne v korporátnych firmách, ktoré tvoria väčšinu Košíc a zamestnávajú tisíce ludi

bbshop
7. nov 2024

T-Systems Slovakia: Cca 3 500 – 4 000 zamestnancov, GlobalLogic: Približne 1 000 zamestnancov, AT&T 1000-1500 zamestnancov, Deutsche Telekom 1000-1200 zamestnancov, Holcim 500 zamestnancov, Siemens 500-600 zamestnancov, U. S. Steel 9000 zamestnancov... Podotýkam takmer v žiadnej z týchto firiem sa nerobí za minimálku, väčšinou je nástupný plat 1500+ €. Spocitaj si už len koľko ľudí v týchto firmách ma takú mzdu aku má autorka s partnerom. Polka Košíc a to máš ešte kvantum iných firiem a príde Volvo. Myslím si, že v dnešnej dobe nič nereálne mať aj s partnerom dokopy 3000 €. Priemerna mzda žiaden kráľovský ani luxusný plat. Bezny líder bez VŠ ma v T-systems 2000 €. Takých lídrov sú tam možno aj stovky a nie nemusia byť vyslovene ITckari hlavne keď nemajú ani vysokú školu. Neviem čo sa pozastavujete a hlavne keď ona je dokonca v Bratislave a tam sú ešte väčšie kolosy s tisíckami ľudí pre ktorých to je samozrejmosť toľko zarobiť, keď robia pre nemecké a iné zahranične firmy.

sara005
7. nov 2024

@lonely66 ale ona alebo jej manzel nemaju “luxusny plat” 3tisic. Tolko zarobia spolu a to nebude mat, ked pojde na matersku.

Ale pravdou je, ze pri malom dietati zvykne ten standard docasne uplne prirodzene padnut a v tom obdobi to ani nechyba, lebo clovek menej cestuje, menej sa stravuje vonku, nechodi za kulturou tolko. Ale mat prijem okolo 2tis a k tomu platit len za byt (hypo, najomne, energie) okolo tisicky je logicky uz pri tej predstave stresujuce. Vobec nechapem to osocovanie ani take blbe reci co tu niekto pisal, ze tu “vyplakava”.